Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: UUSIMMAT VIRUSTARTUNNAN EHKÄISY- JA HOITOSUOSITUKSET – OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 276. ja tämän vuoden 13. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 276
Jakelupäivä keskiviikkona 15.4.2020

UUSIMMAT VIRUSTARTUNNAN EHKÄISY- JA HOITOSUOSITUKSET – OSA 1

Tällä hetkellä eletään vuoden 2020 alkua ja koronaviruspandemia ei osoita laantumisen merkkejä. Tiedemiehet ympäri maailman tekevät töitä ratkaistakseen tämän sairauden aiheuttaman uhan ihmisten terveydelle. Kokosin tuoreimmat mahdolliset ehkäisy- ja hoito-ohjeet viikoittaisten terveysohjeitteni lukijoille. Nämä ohjeet ovat hyviä kaikkiin muihinkin sairauksiin.

Huhtikuussa 2020 ilmestyi arvostetussa tiedelehdessä Clinical Immunology laaja, monen tiederyhmän laatima yhteenveto ja ohjeistus lääkäreille ja muille terveystietoisille ihmisille siitä mitä jokainen ihminen voi tehdä terveytensä eteen juuri nyt kun koronavirus riehuu. On merkille pantavaa, että yhteenvetoa tehdään avoimesti ja rehellisesti koko tiedeyhteisön kanssa keskustellen toimenpiteistä. Yhteenvetoa muokataan (julkaistu ns. pre-proof muodossa) ennen lopullista julkaisua paperilehdessä sitä mukaa kuin tietoa tulee lisää. Tällainen tiedejutun julkaisumuoto ei ole kovin yleinen, mutta sen soisi vakiintuvan käytännöksi varsinkin sellaisten sairauksien suhteen, joissa uutta tietoa tulee minuutti minuutilta lisää. Työn alla olevan alkuperäisen yhteenvedon voi lukea täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139252/pdf/main.pdf

Tässäkin yhteenvedossa elämäntapamuutokset ovat keskeisellä sijalla. Lääkkeitä ja rokotuksia ei ole vielä pitkään tarjolla potilaille.

Ennen kuin luettelen tiederyhmän ohjeet, mainitsen jo pitkään jaossa olleet yleisohjeet: huolellinen käsienpesu ja etäisyyden ottaminen muihin ihmisiin. Karanteeni ja liikkumista rajoittavat toimenpiteet ihan aidosti toimivat viruspandemian hillitsemisessä niin, että rajalliset tehohoitopaikat eivät kuormitu liikaa. Nyt tiederyhmän ohjeisiin, joita olen kääntänyt kansankielelle (julkaisen ohjeet useassa osassa, olkaa kärsivällisiä!):

Ikävä tosiasia on, että huomattava osa maailman väestöstä on vaarassa saada koronavirustartunnan (SARS-CoV) nykyisellä leviämistahdilla. Erityishoitoa (täsmälääke, rokote) ei ole vielä tulossa vähän aikaan. Virus tarttuu herkästi, joten ehkäisy- ja suojatoimenpiteet ovat tärkeitä vähennettäessä riskiä saada tauti.

Virustartunnan saaneilla on hyvin yksilöllinen tilanne, sillä sairauden vakavuuteen vaikuttaa hyvin moni seikka. Kokoavana nimikkeenä on potilaan aineenvaihduntatila. Tähän tilaan kuuluu potilaan käyttämä ruokavalio, ikä, sukupuoli, muut sairaudet, elämäntavat ja ympäristötekijät. Ne säätelevät sen miten vakavaksi potilaan henkilökohtainen riski muodostuu. Kliininen vakavuus voi vaihdella oireettomasta lievään, kohtalaiseen tai kuolemaan asti. Tiederyhmä suosittelee tekemään huolellisen yksilöllisen arvion potilaan noudattamasta ruokavaliosta, tarkistamaan lääketieteelliset riskit ja kartoittamaan kaikki elämäntapaan ja ympäristöön (myrkyt!) liittyvät riskit.

Selkokielellä tämä tarkoittaa mm. sitä, että tutkimuksissa havaitut riskitekijät on huomioitava huolellisesti. Potilaalle pitää kertoa tupakoinnin riskeistä ja vaadittava esimerkiksi ettei potilas enää tupakoi (koronavirus on erittäin paha rasite keuhkoille), lihavuus on riskitekijä (lihavuus aiheuttaa tulehdustilan elimistöön, joka on kova rasite koronavirus tartunnassa) ja tietenkin ikä sekä sukupuoli (iäkkäät ihmiset ovat vaarassa ja miehet näyttäisivät sairastavan tämän taudin pahempana). Mielenkiintoista on nähdä miten ympäristömyrkkyjen tarkistaminen toteutetaan.

Seuraavissa osissa tarkastellaan tiederyhmän tarjoamaa uusinta tietoa mm. vitamiineista ja muista ravintolisistä virustaudin hoidossa. Ilahduttavalla tavalla tilanne on muuttumassa suhtautumisessa ruokaan. Ruoka onkin tiedemiesten mukaan lääke! Jännä nähdä miten tämä tieto otetaan vastaan sairaaloissa.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suomi – tuhansien jonojen maa

Tuliaisina Kelan tiedotustilaisuudesta 11.1.2016 minulla on kädessäni professori Olli Kankaan (Kela) ja dosentti Markus Kainun (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto) erinomaisen kiinnostava tutkimusraportti (Mainettaan parempi? Suomen terveydenhuolto EU-tilastojen valossa. Tackling Inequalities in Time of Austerity, Policy Brief 2/2015), jota nyt pikkuisen valotan sen yleisen kiinnostavuuden takia.

Elämme aikoja, jolloin jaossa on niukkuutta niukkuuden perään. Kangas ja Kainu ovat tarkastellet miten niukemmat ajat ovat heijastuneet terveyspalvelujen käyttöön eri puolilla Eurooppaa ja erityisesti miten se näkyy Suomessa.

Suomen SOTE-keskustelussa Ruotsin mallia on toistuvasti käytetty esikuvana. Kirjoittajien mukaan Ruotsi ei kuitenkaan ole Euroopan kärkeä terveydenhuoltoa koskevien vertailuaineistojen valossa. No niin, milloin olet kuullut, että hallituksessa ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän toimesta otettaisiin dosenttien analyysejä tosissaan? Pikemminkin pyritään dosenttien sanomiset ja kirjoittelut ymmärtää pölyisten tutkijakammioiden aivopieruiksi.

Osalla terveysmittareista Suomi pärjää Ruotsia paremmin ja voi ihan hyvin kyseenalaistaa jatkuvaa vertailua Ruotsiin. Läntisestä naapurimaasta on haettu oppia niin palveluiden järjestämisestä kuin alueellisesta organisoinnista. Poliittisessa retoriikassa on vähemmälle huomiolle jäänyt se tosiseikka, että kaikin osin Ruotsin kokemukset eivät ole kovin hyviä.

Terveydenhoidon laatu on Ruotsissa parantunut, mutta hyvä hoito kohdentuu enenevässä määrin niille hyväosaisille, jotka osaavat hyödyntää hoidon tarjontapalettia, mutta jotka eivät välttämättä palveluita kovin paljoa tarvitsisi. Sen sijaan huono-osaisilla ruotsalaisilla (niitäkin on!) ei mene yhtä hyvin. Heillä hoidon käyttö ei ole lisääntynyt. Lisäksi Ruotsi kärvistelee nyt valtavien kustannuspaineiden kourissa ja Stefan Löfvenin punavihreä hallitus on asettanut työryhmän selvittämään terveydenhuollon ongelmia. Kuulostaa perin tutulta, eikö niin?

Voi himmeli sentään, nyt on selvinnyt Eurooppalaisessa sosiaalitutkimuksessa (European Social Survey, ESS), että suomalaiset ovat yllättäen varsin tyytyväisiä omiin terveyspalveluihinsa verrattuna muihin eurooppalaisiin. Lisäksi tyytyväisyys on vuodesta 2008 vielä vähän noussutkin. Sen sijaan Ruotsissa on tapahtunut jonkin verran laskua, Suomeakin alhaisemmalta tasolta, vuoden 2008 keskiarvosta.

Suomi pärjää muita Pohjoismaita paremmin hoidon saannissa. Ero esimerkiksi Ruotsiin on selvä. Parhaiten pääsee nauttimaan terveydenhuollon palveluista Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Belgiassa ja Ranskassa. Miksi näistä maista ei haeta mallia Suomelle?

Nyt kun tutkimusraportin kirjoittajien avustuksella pääsin kehumaan Suomen nykyistä mallia (ennen SOTE-sotkujen arvaamatonta vaikutusta), niin täytyy toki myöntää, ettei Suomi vielä valmis ole. Hyvin monelta hoito jää saamatta Suomessa. Se on päivänselvä asia. Kirjoittajat nostavat esille Suomen hoitojonot. Jonottamisen takia joutuu hoitoon pääsyä odottamaan monia vertailumaita pitempään.

Kirjoittajat eivät (tietenkään) mainitse hoitoon pääsyn esteeksi sitä seikkaa, että Suomessa on pula empaattisista, sairaiden ihmisten hoitoon vakavasti paneutuvista lääkäreistä. Minultakin kysytään usein, tunnenko ketään sellaista lääkäriä, jonka luokse minun kannattaisi vaivoineni hakeutua. Ilokseni olen pannut merkille, että nuoret lääkärit ovat omaksuneet empaattisemmat ja uhrautuvaisemmat asenteet potilasta kohtaan. Toivottavasti tämä trendi säilyy ja vahvistuu.

Suomi kuuluu siis niihin maihin, joissa pitkät jonot muodostavat esteen hoidon saamiselle. Muita vastaavankaltaisia maita ovat Viro,
Iso-Britannia, Puola ja Liettua. Keski-Euroopassa hoidonsaamisen esteiksi muodostuvat myös työ, lastenhoito ja perhevelvollisuudet. Ruotsissa ihmiset haluavat puolestaan nähdä, meneekö vaiva itsestään ohi. Useissa eteläisen Euroopan ja entisissä sosialistisissa maissa hoidon kalleus mainitaan esteeksi. Sama pätee myös Sveitsiin ja Islantiin.

Yritän tähän skannata mielenkiintoisen kuvan, joka valottaa yllä kerrottua tilannetta. Kuvan ovat koonneet yhteen taidokkaasti artikkelin kirjoittajat.

kangas_kainu

Huomaatteko, miten Suomen kohdalla näkyy keltaruskeaa väriä (jonossa) ihan joka ikäryhmässä? Suomessa todellakin jonotetaan laajalla rintamalla. Virossa on tilanne ehkä Suomea jonkin verran Suomea pahempi, mutta kyllä me olemme melkoisia jonottajia! Purkaako SOTE-malli hoitojonot?

Viereinen kuva on todella kiintoisa osoittaessaan selkeästi, että Suomessa ihmisillä on varaa käydä lääkärissä. Se on ihana asia ja voi vain toivoa, että tämä tilanne säilyy ja vahvistuu. Hallituksen tiukka säästölinja ei hyvää povaa tämän suhteen. Kauhulla odotan tulevia vuosia. Onko Kreikan tie edessä meilläkin? Huomaa miten mm. Kreikassa hoitoon pääsyn esteenä on usein juuri rahan puute (terveydenhuollolta puuttuu resurssit ja kansa on köyhää). Köyhät kyykkyyn Suomessakin? Toivottavasti ei.

Lopuksi vielä suora lainaus raportista, eli yhteenveto:

Suomessa poliittinen keskustelu on kiertynyt vahvasti Ruotsin mallin ympärille. Eurooppalaisiin kyselytutkimusaineistoihin perustuva vertailu kuitenkin osoittaa, että Ruotsin malli ei asetu eurooppalaiseen kärkeen. Osalla mittareista Suomi selviää paremmin. Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset ovat tyytyväisiä järjestelmäänsä ja hoidotta jääneitten osuus on suhteellisen pieni. Suomen ja eräiden muiden maiden ongelmana ovat pitkät hoitojonot, joilla hoitoon pääsyä ja siten myös kustannusekspansiota säädellään. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa vanhimmilla ikäluokilla on hoidon saamisessa eniten ongelmia. Sama pätee Etelä-Euroopan ja itäisen Keski-Euroopan maihin.

 

Kysy lisää tarvittaessa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

0 thoughts on “Suomi – tuhansien jonojen maa”

 1. Niukkuutta jaetaan. Entäpä jos a) hoidettaisiin jo ennen kovin pahaksi pääsyä ja b) hoidettaisiin ”kerralla kuntoon” ettei potilaan tarvitsisi vuosikausia toistuvasti käydä vastaanotoilla kun vaiva ei hellitä?

  a) Ylläolevan a)-kohta tuntuu olevan karsean totta. Yleensä otetaan vajaa sarja (todistusvoimaltaan puutteellisia: http://20.fi/14235 ja pubmed 16148345) laboratoriokokeita ja sitten liian usein riemuitaan, että vajis on vain ”piilevä” eli ei hoideta On vahvoja viitteitä tällöin mm. autoimmuunityreodiitin pahenenisesta (pubmed 11327616). Eräs perusteellisesti tutkinut blogisti (http://20.fi/14199 ) löysi muitakin hoitamattomuuden haittoja. Jo TSH 2 voisi olla hoidon alkukohta

  b) Tutulla Thyroxin toimi tyydyttävästi 18 vuotta, opiskeli ja teki töitä. Sitten lakkasi toimimasta ja lähes viikottain pari vuotta kävi oireiden vuoksi terveyskeskuksessa vastaanotolla. Turhaan. Yksityislääkäri sai kunnollisen hoidon alkuun menettelyllä joka ei edes ole Lääkärilehden salasanojen takana vaan avoimessa netissä. Tiivistelmä ja alkuperäislinkki tekstitiedostossa http://20.fi/14245

 2. > vajis on vain ”piilevä” eli ei hoideta. On vahvoja viitteitä tällöin mm. autoimmuunityreodiitin pahenenisesta

  Potilaiden kiusaksi, pilkaksi ja lisäsairastuttamiseksi on keksitty ”subkliininen” vajaatoiminta.

  Kaikkien pitäisi saada lääkitys, jos TSH ylittää 2,5 tai tasan 2. Kolmen vastaantulleen tutkimuksen (pubmed 11327616, pubmed 16006728, pubmed 9065031) mukaan tällä tosiaankin estyy autoimmuunityreodiitin (Hashimoto) kehitys. Tutkimuksessa lääkitys auttoi kilpirauhasterveitäkin (=vain TPOab kohonnut).

  Luin englantilaista hoitosuositusvertailua selkeässä kysymys-ja-vastaus-muodossa:

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cen.12824/full

  Taulukon 2 lopussa kysymykseen hormonivajauksen vaikutuksesta oli vastauksessa eräänä seurauksena SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUKSIEN paheneminen

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.