Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: HIERONTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 263. ja tämän vuoden 52. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 263
Jakelupäivä tiistaina 31.12.2019

HIERONTA

Perinnehoitojen aarteita on tarjolla vuoden 2019 viimeisenä päivänä. Tässä havaintoja tästä turvallisesta perinnehoidosta.

Hieronta tekee hyvää. Hieronta on ollut itsehoidon kulmakiviä jo vuosituhansien ajan. Kun raskaan työn uuvuttamia lihaksia hierottiin, huomattiin lihaskipujen hellittävän ja koko kehon rentoutuvan.

Hierontaa on vilkkaasti tutkittu ja hoitovaikutus tiedetään. Ensinnäkin hoitovaikutus syntyy mekaanisen vaikutuksen kautta. Tiedetään, että välittäjäaineita vapautuu hieronnan aikana. Hieronnalla on myös heijastevaikutus hieronnan kohteesta muualle kehoon ja on psykologiallakin sanansa sanottavana.

Käytkö säännöllisesti hieronnassa?

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suomi myötäilee teollisuutta WLAN-teknologiassa

Saksan säteilyturvakeskus on kehottanut välttämään WLAN-teknologiaa kouluissa, koska lasten pitkäaikainen altistuminen langattomille verkoille voi aiheuttaa muun muassa keskittymiskyvyn vaikeuksia, päänsärkyä, käytöshäiriöitä ja ADHD-tyyppisiä oireita. Aiemmin monissa maissa kuten Sveitsissä, Belgiassa ja Ranskassa on lainsäädännöllä puututtu lasten altistumiseen. Menettely on linjassa Euroopan neuvoston ja Euroopan ympäristöviraston suositusten kanssa.

Miten Suomessa tulkitaan asioita? Toisin kuin Saksan säteilyturvakeskus, Suomen säteilyviranomainen katsoo, että WLAN-teknologiaa voi turvallisesti asentaa kouluihin. Opettaja-lehdessä haastateltu Tommi Toivonen kommentoi, että reitittimet asennetaan riittävän etäälle käyttäjästä ja päätelaitteet säteilevät vähän. Näkemys perustuu ajastaan jäljessä olevaan lainsäädäntöön, jossa huomioidaan vain säteilyn lämpövaikutusominaisuus, mutta ei biologisia vaikutuksia. Opetushallitus luottaa 101 % Säteilyturvakeskukseen.

Sen sijaan Harvardin yliopistossa tutkijana toiminut Ronald M. Powell ei luota:

”Langattomat laitteet toimivat hyödyntämällä mikroaaltosäteilyä. Kansainvälinen tiedeyhteisö on selvittänyt tällaisen säteilyn vaikutuksia biologisiin järjestelmiin jo vuosikymmeniä. Tutkimus on ollut intensiivistä etenkin viime vuosina. Valtaosa vertaisarvioiduista, riippumattomista julkaisuista osoittavat biologisia vaikutuksia, jotka ilmenevät paljon alhaisemmalla tasolla, kuin mitä aiemmin on ymmärretty. Toisin sanoen, terveydenhuollossamme on kehittymässä maailmanlaajuinen kriisi. Kansainvälinen biolääketieteen yhteisö yrittää varoittaa asiasta; mutta ihmiset eivät ole vielä valmiita ottamaan tietoa vastaan.

Tiedemiehenä kehotan teitä tutkimaan mikroaalloilla toimivien langattomien laitteiden terveysvaikutuksia. Esimerkkeinä mainittakoon Wi-Fi (WLAN); matkapuhelimet, matkapuhelinantennit, langattomat kotipuhelimet; langattomat tietokoneet, tabletit ja itkuhälyttimet.”

Saksan, Belgian, Ranskan, Euroopan neuvoston ja Euroopan ympäristöviraston kannanottojen taustalta löytyy myös painoarvoinen WHO:n syöväntutkimuslaitoksen (IARC) vuonna 2011 antama luokitus, jonka mukaan langattomat verkot (30 kHz-300 GHz) ovat ”mahdollisesti karsinogeenisia ihmiselle.”

Tommi Toivosen mukaan IARC:n luokitukseen ei ole saatu vahvistusta, vaan näyttö esimerkiksi matkapuhelimen pitkäaikaiskäytön gliooman ja kuulohermonkasvainten riskin kohoamisesta olisi pikemminkin heikentynyt. Moni IARC:n paneelissa asiantuntijana toiminut on eri linjoilla. Muun muassa aiemmin Säteilyturvakeskuksessa kännykkäsäteilyä tutkinut Dariusz Leszczynski tiukentaisi IARC:n luokitusta kategoriaan ”todennäköisesti syöpää aiheuttava”, koska vuoden 2011 jälkeen näyttö on lisääntynyt. IARC-paneelin ruotsalaisepidemiologi Lennart Hardellin uskoo, että todisteet riittäisivät jo luokitukseen ”karsinogeeninen ihmiselle”.

Säteilyturvakeskuksen Tommi Toivosen mukaan riskin heikentyminen perustuu EU:n SCENIHR-työryhmän loppuraporttiin. Mitä SCENIHR-ryhmään tulee, enemmistö sen jäsenistä on toiminut teollisuuden asiantuntijatehtävissä, tai nauttii teollisuuden kanavoimaa tutkimusrahoitusta. SCENIHRin sidonnaisuuksista on valitettu EU:n oikeusasiamiehelle.

Kännykän käytön aivokasvainriskiä arvioitaessa SCENIHR tukeutui ”näytön heikentymisessä” pääasiassa teollisuuden rahoittamaan tanskalaistutkimukseen, joka on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä metodologisten puutteidensa vuoksi. Tutkimuksessa käsitellään matkapuhelimen todellisia suurkuluttajia vertailuryhmässä, ikään kuin he eivät koskaan olisi käyttäneet kännykkää. Todellisista puheluiden määristä ei myöskään ole luotettavaa tietoa. SCENIHR-raportin epidemiologisen arvion on laatinut, Joachim Schutz, joka on myös tanskalaistutkimuksen koordinoija. Schutz jätti SCENIHR-raportin ulkopuolelle sellaisia epidemiologisia tutkimuksia, joissa nähtiin kohonnut aivokasvainriski kännykän pitkäaikaiskäytössä.

Ehkä SCENIHRin arvio vaikuttaa Suomen Säteilyturvakeskuksessa luotettavalta, koska kokoonpano ja menettely niin suuressa määrin muistuttavat Suomen hyvä veli-verkostojen toimintaa.

Erilaisia teknologiavalintoja, kannanottoja ja niiden taustoja tarkasteltaessa, herää kuitenkin väistämättä ajatus, ettei ehkä sittenkään ole ”lottovoitto syntyä Suomeen”. Tulevaisuuden jättipotit taitavat mennä Keski-Eurooppaan.

Lähteet:

http://www.welt.de/gesundheit/article137612666/Bundesamt-warnt-Schulen-vor-WLAN-Netzen.html

http://www.magdahavas.com/free-internet-access-in-swiss-schools-no-wifi/
http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/resolution-1815.pdf
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0216+0+DOC+XML+V0//EN
Opettaja, 26/2015, s. 6. Anna-Sofia Nieminen, Onko matkapuhelimen säteily vaarallista?
http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2015/03/opalitlig-eu-utredning-om-halsorisker/
http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2015/09/20-organisationer-kraver-att-vilseledande-eu-rapport-gors-om/
https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2015/10/24/leszczynskis-presentation-in-belgrade-serbia/
https://lennarthardellenglish.wordpress.com/
http://smartgridawareness.org/2015/08/21/message-to-schools-and-libraries-about-wireless-devices/

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

Haluatko parantua?

Kansalaisaktivismia

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.