Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: UUSIMMAT VIRUSTARTUNNAN EHKÄISY- JA HOITOSUOSITUKSET – OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 276. ja tämän vuoden 13. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 276
Jakelupäivä keskiviikkona 15.4.2020

UUSIMMAT VIRUSTARTUNNAN EHKÄISY- JA HOITOSUOSITUKSET – OSA 1

Tällä hetkellä eletään vuoden 2020 alkua ja koronaviruspandemia ei osoita laantumisen merkkejä. Tiedemiehet ympäri maailman tekevät töitä ratkaistakseen tämän sairauden aiheuttaman uhan ihmisten terveydelle. Kokosin tuoreimmat mahdolliset ehkäisy- ja hoito-ohjeet viikoittaisten terveysohjeitteni lukijoille. Nämä ohjeet ovat hyviä kaikkiin muihinkin sairauksiin.

Huhtikuussa 2020 ilmestyi arvostetussa tiedelehdessä Clinical Immunology laaja, monen tiederyhmän laatima yhteenveto ja ohjeistus lääkäreille ja muille terveystietoisille ihmisille siitä mitä jokainen ihminen voi tehdä terveytensä eteen juuri nyt kun koronavirus riehuu. On merkille pantavaa, että yhteenvetoa tehdään avoimesti ja rehellisesti koko tiedeyhteisön kanssa keskustellen toimenpiteistä. Yhteenvetoa muokataan (julkaistu ns. pre-proof muodossa) ennen lopullista julkaisua paperilehdessä sitä mukaa kuin tietoa tulee lisää. Tällainen tiedejutun julkaisumuoto ei ole kovin yleinen, mutta sen soisi vakiintuvan käytännöksi varsinkin sellaisten sairauksien suhteen, joissa uutta tietoa tulee minuutti minuutilta lisää. Työn alla olevan alkuperäisen yhteenvedon voi lukea täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139252/pdf/main.pdf

Tässäkin yhteenvedossa elämäntapamuutokset ovat keskeisellä sijalla. Lääkkeitä ja rokotuksia ei ole vielä pitkään tarjolla potilaille.

Ennen kuin luettelen tiederyhmän ohjeet, mainitsen jo pitkään jaossa olleet yleisohjeet: huolellinen käsienpesu ja etäisyyden ottaminen muihin ihmisiin. Karanteeni ja liikkumista rajoittavat toimenpiteet ihan aidosti toimivat viruspandemian hillitsemisessä niin, että rajalliset tehohoitopaikat eivät kuormitu liikaa. Nyt tiederyhmän ohjeisiin, joita olen kääntänyt kansankielelle (julkaisen ohjeet useassa osassa, olkaa kärsivällisiä!):

Ikävä tosiasia on, että huomattava osa maailman väestöstä on vaarassa saada koronavirustartunnan (SARS-CoV) nykyisellä leviämistahdilla. Erityishoitoa (täsmälääke, rokote) ei ole vielä tulossa vähän aikaan. Virus tarttuu herkästi, joten ehkäisy- ja suojatoimenpiteet ovat tärkeitä vähennettäessä riskiä saada tauti.

Virustartunnan saaneilla on hyvin yksilöllinen tilanne, sillä sairauden vakavuuteen vaikuttaa hyvin moni seikka. Kokoavana nimikkeenä on potilaan aineenvaihduntatila. Tähän tilaan kuuluu potilaan käyttämä ruokavalio, ikä, sukupuoli, muut sairaudet, elämäntavat ja ympäristötekijät. Ne säätelevät sen miten vakavaksi potilaan henkilökohtainen riski muodostuu. Kliininen vakavuus voi vaihdella oireettomasta lievään, kohtalaiseen tai kuolemaan asti. Tiederyhmä suosittelee tekemään huolellisen yksilöllisen arvion potilaan noudattamasta ruokavaliosta, tarkistamaan lääketieteelliset riskit ja kartoittamaan kaikki elämäntapaan ja ympäristöön (myrkyt!) liittyvät riskit.

Selkokielellä tämä tarkoittaa mm. sitä, että tutkimuksissa havaitut riskitekijät on huomioitava huolellisesti. Potilaalle pitää kertoa tupakoinnin riskeistä ja vaadittava esimerkiksi ettei potilas enää tupakoi (koronavirus on erittäin paha rasite keuhkoille), lihavuus on riskitekijä (lihavuus aiheuttaa tulehdustilan elimistöön, joka on kova rasite koronavirus tartunnassa) ja tietenkin ikä sekä sukupuoli (iäkkäät ihmiset ovat vaarassa ja miehet näyttäisivät sairastavan tämän taudin pahempana). Mielenkiintoista on nähdä miten ympäristömyrkkyjen tarkistaminen toteutetaan.

Seuraavissa osissa tarkastellaan tiederyhmän tarjoamaa uusinta tietoa mm. vitamiineista ja muista ravintolisistä virustaudin hoidossa. Ilahduttavalla tavalla tilanne on muuttumassa suhtautumisessa ruokaan. Ruoka onkin tiedemiesten mukaan lääke! Jännä nähdä miten tämä tieto otetaan vastaan sairaaloissa.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sahanpurusta ihmelääke

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Aina kun leipäteollisuudella alkaa mennä huonosti, niin uutisissa ylistetään leipää ja erityisesti täysjyvää. Ilmeisesti hätä on suuri, kun kansaa pitää muistuttaa täysjyvän tärkeydestä ilman perusteita:

”Mitä enemmän täysjyväviljaa ihmisen ruokavaliossa on, sitä terveempänä hän pysyy. Aiheesta on tehty lukemattomia tutkimuksia, ja aina tullaan samaan tulokseen.”

Valikoitua vertailua

Unohdetaan kuitenkin kertoa, että tuohon tulokseen päästään vain, jos verrataan tavalliseen valkoiseen viljaan. Ja ihan syystäkin, pitäähän laskussa ollut leivän myynti taas saada takaisin raiteille. Jos taas verrattaisiin johonkin muuhun, niin täysjyvän hyödyt todennäköisesti häviäisivät kokonaan. Tarkastellaanpa vielä paria keskeistä myyttiä täysjyväviljasta.

Myytti 1: Leivässä on paljon suojaravintoaineita

Väitetään, että täysjyvävilja sisältäisi paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Oikeassa elämässä tietysti olisi järkevää suhteuttaa nuo suojaravintoaineet energiamäärään ja niin, että saataisiin kaikkia ravinteita vähintään suositustenmukainen määrä. Asiaa voitaisiin helposti tarkistaa Finelistä:


Taulukosta nähdään, että ruispalassa tai kaurapuurossa ei kovin ihmeellisesti ravinteita ole. 100% tarkoittaa sitä, että saisit juuri ja juuri riittävästi.

Vertailuna esimerkiksi kananmuna, jota syömällä kaikkia suojaravintoaineita saa huomattavasti yli tarpeen, joten muun syömisen suhteen ei tarvitse olla enää niin tarkka. Siis joka kerta, kun korvaa kananmuna vaikka ruisleivällä saa paljon vähemmän kaikkia ravinteita. Varsinkin jos tyypillinen suositus on syödä 25% päivitteisestä energiasta (ruis)leipänä. Jopa edullinen jauhelihakin on paljon parempi vaihtoehto. Sisältäen tärkeää B12-vitamiinia puhumattakaan kaikista välttämättömistä aminohapoista.

Myytti 2: Täysjyvä sisältää paljon proteiinia

Usein väitetään täysjyvän sisältävän hyvin proteiinia. Taas unohdetaan sellaiset asiat kuten imeytymistehokkuus sekä aminohappokoostumus. Tuota jälkimmäistä voidaan testata helposti PDCAAS-menetelmällä, jolloin nähdään, että täysjyvän tulos on 0,45 ja kanamunan 1,00. Imeytymistehokkuudesta voidaan sanoa, että esimerkiksi rauta imeytyy kasviskunnan tuotteista huomattavasti heikommin.

Myytti 3: Täysjyvää pitää syödä kuidunsaannin takia

Tietysti tärkein syy miksi täysjyvää pitää syödä on pyhä kuitu. Ilman kuitua ei tule mitään ravitsemuksesta. Siitäkin huolimatta, että viljakuitu saattaa olla monelle ongelmallinen. Tarkistetaanpa mielenkiintoista tutkimusta vuodelta 2012. Lähde: https://youtu.be/xqUO4P9ADI0 

Tulos ei ole virheellinen. Kuituja ei saatu lainkaan, siis kuituja saatiin nolla grammaa, sillä seurauksella, että kaikki vaivat ummetuksesta turvotukseen hävisivät. Virallisen käsityksen mukaan tuossa kohtaa pitäisi kait lähteä henki, vai miten se meni? Eikä tilannetta auta yhtään se, että ikäihmisistä jopa 8(!) kymmenestä kärsii ummetuksesta. Siitä huolimatta kuituja on pakko syödä runsaasti. Onko tuossa mitään järkeä?!

Asiaa voitaisiin loogisesti verrata liikenneruuhkaan, kuten tutkimuksessa mainitaan. Jos ruuhkaa (tukosta) halutaan lievittää, niin eikös silloin järkevin tapa olisi vähentää autojen määrää, eikä jääräpäisesti lisätä autoja (tässä tapauksessa kuituja), odottaen että ongelma jotenkin ratkeaa? Autoja lisäämällähän ruuhkautuminen vain pahenisi. Miksi sitten kuitujen lisääminen yhtään auttaisi ummetuksessa? Ummetus on karmiva vaiva, jonka moni on varmasti joskus kokenut.

”The role of dietary fiber in constipation is analogous to cars in traffic congestion. The only way to alleviate slow traffic would be to decrease the number of cars and to evacuate the remaining cars quickly. Should we add more cars, the congestion would only be worsened.” Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

Mikäli joku kaipaa kuituja, niin kasvikset ovat hyviä lähteitä ja kuituja on jopa paljon helpompi saada enemmän kuin täysjyväviljalla.

Ihmelääke?

Täysjyvästä yritetään keinolla millä hyvänsä tehdä ihmelääkettä. Täysjyvä pitää jopa yhdistää edulliseen sokeriaineenvaihduntaankin, mutta koko ajatus ontuu pahasti. Kyse taitaa pikemminkin olla hiilihydraattien määrästä:
http://fitnesshacks.org/wp-content/uploads/2017/07/blood-glucose-level-graph-final-678×381.jpg

Lopuksi

Pitää vielä lopuksi ihmetellä, että jos täysjyvävilja olisi niin hyvä kuin annetaan ymmärtää, niin miksi ihmiset edelleen syövät paljon vaaleaa viljaa? Ehkä yksi syy voisi löytyä täysjyväviljan pahasta (huonommasta) mausta?

Leivässä ei siis ole mitään erikoista, terveyden kannalta välttämätöntä ja oikeastaan moni voi paljon paremmin kokonaan ilman viljoja.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

Pelottelu jatkuu

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.