Sain puhelun. Minulle kerrottiin punaisesta palmuöljystä. Se on tuote, jota saadaan öljypalmun hedelmästä.
Se on erityisen ravinteikas öljy. Sitä aiotaan tuoda laajemmin nyt myös Suomeen. Öljy tuodaan Suomeen suurissa astioissa ja pullotetaan kuluttajille Turussa. Sitä markkinoidaan Bonred tuotemerkillä.
Onko se hyvä öljy?
Mielenkiintoni heräsi kun sain edustajalta lisäinformaatiota. Tämän informaation ja muutamien muiden hallussani olleiden asiakirjojen ja rasvateosten myötä selvitin puolueettomasti voisiko tämä punainen palmuöljy sopia suomalaiskuluttajalle.
Ensiksi pitää mainita, että koin itse melkoisen yllätyksen havaitessani tästä öljystä löytyvän mainintoja peräti 5000 vuoden takaa ja edelleenkin se on erittäin yleinen öljy Länsi-Afrikassa.
Mary Enig kertoo kirjassaan “Know Your Fats” tästä öljystä ihan positiiviseen sävyyn. Enigin kirja on minun tärkeimpiä rasvaisen tiedon lähteitä edesmenneen professori Kari Salmisen lisäksi. Lupaava juttu siis. Katsotaan lisää.
Länsi-Afrikassa (erityisesti Nigeriassa ja Zairessa) tätä punaista palmuöljyä edelleen tuotetaan ja käytetään ahkerasti ruoanlaitossa, mutta tänä päivänä öljyn tuotanto on siirtynyt paljolti Malesiaan, Indonesiaan ja Kiinaan. Myös Etelä-Amerikassa tuotetaan laajasti palmuöljyä (eri lajike kuin Länsi-Afrikassa).
Villinä tämä palmu kasvaa Afrikassa, mutta siitä on tehty kaupallinen lajike ja viety moniin Aasian maihin. Öljyn suomalainen edustaja kertoi, että on risteytetty Etelä-Amerikasta ja Länsi-Afrikasta tuodut taimet ja saatu oma kestävämpi palmuöljyä tuottava puu. Suomessa myytävä punainen palmuöljy tuotetaan Malesiassa.
On helppo löytää tietoa palmuöljyn vastustuksesta. Kukkahattutädit ja villapaitaväki pitävät melkoista meteliä palmuöljyplantaaseista. Palmuöljyn tehotuotanto ja ekologiset ongelmat ovat minulla ainakin mielessä, mutta punaisen palmuöljyn tuotannossa on pyritty korostamaan luonnonarvoja ja öljy puristetaan hellävaraisemmin ulos hedelmästä. Erilaiset viljelytekniikat ovat myös käytössä luontoa suojelemassa. Myönnän, etten ollut seurannut tätä kehitystä riittävän tarmokkaasti.
Palmuöljyllä on siis ollut (mahdollisesti virheellisin perustein) huono maine erityisesti ympäristön kannalta, omasta mielestäni ei ehkä niinkään terveydellisyyden kannalta. Sillä tunnustan toki palmuöljyn terveysarvot. Se on aika hyvä öljy ruoanlaitossa. Palmuöljyllä on hyvät paisto-ominaisuudet. Ja jos on uskominen minulle toimitettua materiaalia ja itse löytämääni tutkimusnäyttöä, punainen palmuöljy on aivan erityisen terveellistä öljyä. Nyt jopa professori Fogelholm tunnustaa, että tyydyttyneet rasvat eivät olekaan niin vaarallisia kuin on annettu olettaa.
Palmuöljy saa punaisen värinsä luonnollisista karotenoideista (A-vitamiinin esiaste). Lisäksi öljyssä on erityisen runsaasti tokotrienoleja (erilaisia E-vitamiineja). Öljyn rasvahappokoostumus on ihanteellinen, onhan siinä paljon tyydyttyneitä rasvahappoja ja se kestää näin pilaantumatta pitkään. Tyypillisesti palmuöljyssä on 45% palmitiinihappoa, 39% öljyhappoa, 9 % linolihappoa, 5% steariinihappoa ja 1% myristiinihappoa. Terveysherätyksen ja rehellisyyspuuskan valtaan joutuneelle siis aivan mainiota öljyä! Unohda siemenöljyt ja varsinkin rypsiöljy!
Antioksidanttipitoisena ja hyvän rasvahappokoostumuksensa takia punaisella palmuöljyllä on lukuisia terveydellisiä vaikutuksia, mm. hapetustressin ehkäisy, se on sydänterveellistä, vaikuttaa myönteisesti immuunipuolustukseen ja on hyvä rasvalähde aivoille. Lue lisää tästä (englannin kielellä).
Tuntuu siltä, että palmuöljyä parjataan ihan suotta. Älytöntä on muuntaa juoksevat siemenöljyt kiinteiksi kemiallisin menetelmin (ensin vaarallinen hydraaminen transrasvoineen ja sitten uusi ja tuntematon vaihtoesteröinti), kun tarjolla on kivasti kiinteytyvä palmuöljy jo sellaisenaan ilman käsittelyä.
Hinta tulee muodostumaan ongelmaksi punaisen palmuöljyn kohdalla. Vaalea, prosessoitu palmuöljy on niin paljon halvempaa, että se tulee säilymään pääasiallisena palmuöljyn muotona elintarviketeollisuudessa. Mutta voin hyvinkin kuvitella, että terveystietoiset kuluttajat kotioloissa valitsevat yhä enemmän punaista viidakonkultaa paistinpannuun ja ruoan sekaan.
Oletko kokeillut punaista palmuöljyä? Olisi kiva kuulla mielipiteesi siitä.
Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori
Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/
Kiinnostaisi kokeilla mutta mietin että nostaako se kolestroli arvoja???
En usko. Mitkään kasviöljyt eivät sisällä kolesterolia lainkaan ja nautitun öljymäärän pitää olla todella runsasta mikäli maksa ryhtyisi öljystä kolesterolia valmistamaan. Löytyy runsaanlaisesti tutkimusnäyttöä siitä, että trooppiset öljyt lähinnä alentavat kolesterolia (mikäli on koholla) eivätkä kohota sitä. Lue esimerkiksi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1836037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1345319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823487
jne.
Hetkinen, millä perusteella tämä on käsittelemätöntä. Käsittääkseni se nimenomaan on käsitelty juoksevaksi.
Paluuviite:Uutta valkoista proteiinia - New Whites - Turpaduunari
Ei ole kookosöljy, vaan palmuöljy.
Moi, Sain lahjaksi ko. öljyn ja olin ihan positiivisesti yllättynyt. Otin sen päivittäiseen käyttööni muiden rasvojeni kanssa (oliiviöljy, ghee, kookosöljy ja Mct). Hyvä kun tulee terveellisiä vaihtoehtoja markkinoille lisää.
Kiva! Minunkin lahjapulloni odottaa postissa!
Nyt olen kokeillut tätä öljyä.
– Maku on miellyttävä jopa sellaisenaan nautittuna (otin ruokalusikallisen, otan jatkossakin aamupalan yhteydessä)
– Kivan värinen (kylmäpuristettu kookosöljy on minulle tuttu tuote, väritöntä. Punainen miellyttää silmää)
– Kesti hyvin paistamista (Kananmunia oli kiva paistaa tuossa öljyssä, huomenna kokeillaan pihvien paistamista)
– En keksi mitään muuta kielteistä kuin sen, että öljypalmu kasvaa vain tropiikissa, niin kaukana Suomesta.
Jatkan kokeilua. Kerron sitten lisää. Tällä hetkellä suosittelen tätä öljyä kaikille terveystietoisille ihmisille.
Sain ison laatikollisen näitä öljypulloja. Olen muutamia pulloja jo jakanut Turpaduunarin tukijoukkoihin kuuluville. Jos kuulut tukijoukkoihini, ota yhteyttä, saatat saada öljyä kokeiltavaksi. On hyvä jos saadaan lisää mielipiteitä öljystä.
Tykkään kovasti! Meillä käytetään ruuanvalmistuksessa ja salaatinkastikkeena. Hyvä maku, kiva väri.
Erinomainen paistaessa ruokaa ja antaa ruoalle herkullisen värin. Suosikkiöljy varsinkin aamukanamunia paistaessa itselläni.
Käytän kaikkeen ruoan laittoon ja otan aamuin iloin ruokalusikallisen sellaisenaan. todella loistava öljy
Olen käyttänyt ja tänäänkin ison pullon ostin. Tykkään erityisesti siitä, että tuo ruokaan mukavan värin 🙂
Olen käyttänyt punaista palmuöljyä ja todennut sen todella hyväksi.
Maria
Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
Hei, en ole kuullutkaa punaisesta palmuöljystä, haluaisin kyllä kokeilla sitä. Täytyypä tutustua tuotteeseen tarkemmin!