Valikko Sulje

Miehen terveys, rakkaus ja seksuaalisuus

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä on kirjoittanut kirjan miehelle. “Elinvoimaisen miehen kirja”(Otava, 2017) on matkakertomus nykymiehelle terveydestä, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta. Kuinka tuoda näihin asioihin enemmän tietoisuutta ja ymmärrystä, ja sitä kautta kasvaa vahvemmaksi mieheksi, tasapainoisemmaksi isäksi, sekä rakkaudellisemmaksi kumppaniksi?

Paksu

Paksu, kovakantinen kirja on täynnä tyhjää tilaa (hieno asia, sillä rakastan väljästi taitettuja kirjoja) ja jämäkkää sisältöä. Kirjan värimaailma on hieman erikoinen, mutta lukukokemusta se tuskin haittaa.

Teemu Syrjälä ja Turpaduunari yhteiskeikalla Lapissa vuonna 2016

Teemun elämää on tullut seurattua useiden vuosien ajan ja tämä useiden vuosien aikana tiivistynyt kerronta on sopivan omaleimaista. Kirjaa lukee mielellään. Teksti on sujuvaa, ajatuksia herättävää, paikoin tuskantäyteisiäkin pohdintoja syntyy mielessä, mutta sellaista miehen elämä on. Miehestä on toki kirjoitettu ennenkin, mutta jollakin tavalla tämä on erilainen lähestymistavaltaan kuin muut miehille kirjoitetut kirjat. Kysymyksiä kirjassa on enemmän kuin vastauksia. Hyvä niin! Painettuun kirjaan jäi jonkin verran huolimattomuusvirheitä. Näin käy monesti kun oikolukee itselleen tuiki tuttua itse elettyä kerrontaa ja muut oikolukijat eivät huomaa. Virheet eivät häiritse. Otetaan pieni esimerkki:

“Mitä ajattelet? Mikä on sinun matkasi? Haluatko kasvaa täyteen potentiaalisi (kirjassa on panovihre!)? Vai haluatko jäädä paikallesi? Ei ole väärin jäädä siihen missä on, olemmehan jo täydellisiä ihmisiä tällaisena (po. tällaisina). Tee kuitenkin valintasi todellisen halusi ja toiveesi kautta. Jos haluat pysyä paikallasi, se on helppoa, (tässä voisi olla piste) sinun tarvitsee vain tehdä samoja valintoja, joita olet tähänkin asti tehnyt. Tämä yksinkertainen totuus unohtuu monesti. Mahdollistaakseen muutoksen (tähän kuuluu pilkku) miehen on muutettava asioita elämässään, joskus jopa lopullisesti. Usein ne ovat pieniä päätöksiä, mutta (ne) tuntuvat aluksi suurilta menetyksiltä. Etenkin silloin, kun samaistumme (samastua vai samaistua, siinäpä kysymystä kerrakseen!) asioihin ja tarraudumme niihin kiinni koko persoonallamme. Pakkomielteet ja riippuvuudet ovat usein samaistumista asioihin ja aineisiin.”

Samastuitko? Oliko hyvää tekstiä? Oli!

Murkut

Miehen elämän suuntaa Teemu kehottaa etsimään muurahaispesää tarkkailemalla. Siinä jokaisella vipeltäjällä on oma tehtävänsä. Yhdessä murkut toteuttavat suurempaa suunnitelmaa, missä jokainen yksilö antaa pesälle panoksensa. Yksinäinen muurahainen on hyödytön yhteisölleen, ja sen tehtävä menettää merkityksensä. Tällaista se on miehen elämässä. Mitä voin antaa heimolleni? Mitä haluat? Miksi haluat sitä taikka tätä? Miten saavutat sen?

Suunnan löydyttyä miehen elämälle Teemun ajatuksissa siintää tavoite jossakin taivaanrannassa tai ihan lähellä, riippuen kulloisestakin elämäntilanteesta ja motivaation määrästä. Tarkoitus tuo merkityksen tunteen, jota jokainen kaipaa, myönsi asian tai ei, Teemu tiivistää. Muurahaisen elämään tulee merkityksen tunne (ainakin voimme tämän aavistaa, kuka osaa muurahaisten kieltä?) kun se yhdessä muiden kanssa lähtee liikkeelle.

Sapuska

Mitä miehen kuuluu syödä? Yksinkertaisimmillaan Teemun viesti on:

“Voimme tarkastella ruokavalion toimivuutta kysymällä, tuoko se terveyttä.”

Pauli-pojat, lihastohtorit, kokot, heikkilät ja bodaajat saavat panna omat lusikkansa soppaan, mutta Teemu on sitä mieltä, että kaupan tehotuotetuilla ruuilla hyvinvointi ei toteudu. Tarvitaan sitä alkuperäistä villin luonnon karaisemaa vatsantäytettä. Teemu myöntää kokeilleensa monia ruokavaliomalleja sen kummempia terveyshyötyjä saamatta. Kirjassaan hän esittää ajattelumallin “perinteinen vai moderni ruokavalio” ja rivien välistä on luettavissa, että perinteinen on parempi valinta. Parempi on kun ruoka tulee ravinnetiheästä maaperästä, kun eläimistä syödään kaikki osat eli ei ainoastaan sisäfileitä, kun suositaan eläinrasvoja (jeeee!) ja laiduntavien eläinten antia nautitaan. Upeampaa on kun maitotuotteet nautitaan raakana tai fermentoituna, kun viljat liotetaan ja/tai fermentoidaan, kun luuydintä käytetään ruoan mausteena ja kasvikset fermentoidaan ja otetaan vitamiinit ravinnosta ei purkista tai ruokaan jälkeenpäin lisättynä.

Hormonit

Raikkaalla tavalla Teemu panostaa miehen hormonitoimintaan. Testosteroni tekee meistä miehiä. Sen eritykseen voi vaikuttaa monin eri tavoin. Enemmän miestä meissä on kun muistamme olla stressaamatta, kun liikumme tehokkaasti ja elämme terveesti. Miesten pitää muista levätä ja harrastaa seksiä tai vetää käteen. Joo. Kylmää voi kokeilla, eli avantoon ja jääkylpyyn käyn miehen tie.

Kasvuhormonilla, insuliinilla, estrogeenilla, kortisolilla jne. on omat osionsa kirjassa ja hyvä niin, sillä todella tärkeää tietoa on jaossa.

Parasta

Teemuilua parhaimmillaan on luonnon ja merkityksellisen elämän pohtiminen. Luonto antaa miehen elämälle rytmin. Irti päästämisen taitoa on syytä opetella ja rehellinen kannattaa olla. Miehen puhetta! Naisille on muuten tarjolla herkullista pohdintaa miehen seksuaalisuudesta!

Vieraskyniä

Kirjaa on ollut kirjoittamassa mm. Sami Sundvik (ruokavalion järkevä täydentäminen), Johannes “Hatsolo” Hattunen (liiku itsesi takia), Kirsi Ranto (rakasta ja tule rakastetuksi), Karita Palomäki (mies, tunteet ja sisäinen lapsi), Tony Dunderfelt (nykyajan parisuhteen haasteita), Mitra Vasara (mitä nainen haluaa mieheltä), Aaro Löf (miehen henkinen kasvu) ja Nanna Valli (parisuhteen seuraava taso).

Lopuksi

Turpaduunarilta lähtee vahva suositus: Tämä kirja kannattaa hankkia!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *