Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Luento kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Olin kuuntelemassa kokemusasiantuntija, kilpirauhaspotilas ja diplomiravintoneuvoja Nina Sainetta. Hän puhui ehkä vahvimmasta osaamisalueestaan, eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Saimme aluksi kuulla Ninan oman tarinan. Kiinnostavalla tavalla saimme kuulla, että kilpirauhasen aluksi tunnistamattomat vajaatoiminnan oireet alkoivat 16-vuotiaana. Oli masennusta, väsymystä, painoa tuli lisää, jatkuvaa palelua, ”tyhmenemistä” jne. Ninaa hoitaneet lääkärit eivät osanneet epäillä kilpirauhasta.

Tyypillisen väärällä tavalla Ninan oireilua hoidettiin mielenterveystapauksena. Elämä pyöri sairaslomien, diagnoosien ja lääkkeiden ympärillä. Mielenterveyssirkuksen myötä hankaloitui moni asia. Eräässä vaiheessa sitten huomattiin testata kilpirauhasarvot. Ja sieltähän se syy sairasteluun löytyikin!

Tähän suoranaiseen lääkäreiden osaamispulaan törmää moni ihminen ja on todella tärkeää, että Nina on ammatillisesti panostanut tähän puoleen aivan erityisesti. Sillä Nina tervehtyi vähitellen saatuaan oikeaa hoitoa.

Tässä minä huomaan kokemusasiantuntijuuden voiman! On hienoa kuulla kokemuksen kautta syntyvää oppia tässä tapauksessa kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kyllä nämä asiat voi oppia tajuamaan kirjanoppinut lääkärikin, mutta sairastelukokemuksen tuomaa ymmärrystä ei voi perusterve lääkäri tajuta.

Minusta lääkäreiden pitäisi panostaa eri sairauksien kokemusasiantuntijoihin. Kokemusasiantuntija voi olla asiantuntijana hoidon kehittämistyössä ja muissa terveyteen liittyvissä asioissa. Omakohtaista kokemusta hän osaa käyttää kroonisten sairauksien hoidossa ja toipumisessa. Hän on käynyt terveydenhoitosirkuksen läpi omalta kohdaltaan ja hän omistaa paljon sellaista hiljaista tietoa, jota ei löydy lääkärinkirjasta. En tunne alaa riittävästi. Käytetäänkö Suomessa mitenkä paljon kokemusasiantuntijoiden osaamista? Järjestetäänkö kokemusasiantuntijoille koulutusta?

Asta Tirronen (Suomen kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja) vastasi näin Facebookin kilpirauhasryhmässä: ”Kyllä käytetään ja koulutetaan. Päihde- ja mielenterveystyössä on toiminut koulutetut kokemusasiantuntijat jo yli 30 vuotta. Muilla sote-järjestöillä on jo vuosia toiminut kokemustoiminnan valtakunnallinen verkosto, joka perus- ja jatkokouluttaa kokemustoimijoita. Verkostoon kuuluu 37 sote-järjestöä ja 75 opetusyksikköä, jotka koostuvat 2. asteen oppilaitoksista, ammattikorkeakouluista ja yliopistojen lääketieteellisistä tiedekunnista.”

Nyt tiedämme siis, että Ninaa hoidettiin väärin.

Nina siirtyi sitten kertomaan kilpirauhasen fysiologiasta ja endokrinologiasta. Tavattoman kiintoisaa tietoa. Minulle toki ihan tuttua, mutta monille muille ihan tuikitärkeää informaatiota. Miten niin pienellä elimellä voikin olla niin huomattavat vaikutukset olotilaasi!

Kilpirauhanen on tehtäväänsä erikoistunut hormonitehdas, joka tuottaa tarvittaessa monia erilaisia tyroksiinihormoneja (T4-hormoni, T3-hormoni, T2- ja T1- hormonit, rT3, kalsitosiini) sen mukaan mitä aivot käskevät niitä tuottaa (hypotalamuksen TRH, aivolisäkkeen TSH). Hormonituotanto on hyvin hanskassa silloin kun tietyt edellytykset täyttyvät. Tyrosiinia ja jodia on riittävästi tarjolla hormonien rakentamiseksi. Rauta, sinkki ja kupari ovat vahvasti mukana hormonien eri valmistusvaiheissa. Seleeni on tärkeänä osana ns. dejodinaasientsyymien rakenteessa ja toimivat antioksidanttina suojaamassa kilpirauhaskudosta.

Saimme kuulla miten keho tuottaa tarvittaessa aktiivisesta T4-hormonista epäaktiivista rT3-hormonia. Se tekee tämän kun se näkee tarpeelliseksi säästää energiaa mm. nälänhädässä. Nykypäivänä kohtaamme tämän ilmiön niukkaenergisten ruokavalioiden muodossa. Tämä ilmiö voi syntyä myös kun hiilihydraatteja rajoitetaan liiaksi esim. kilpirauhaspotilailla, kun liikutaan liian kovaa, kaikenlaisissa terveysongelmissa, isojen leikkausten yhteydessä, palovammoissa ja kroonisissa infektioissa. Ylipäätään kaikissa niissä olotiloissa, joissa koetaan pitkäaikaista henkistä ja fyysistä rasitusta. Joillekin liiallinen rT3-hormonin määrä, eli rT3-dominanssi, jää päälle pidemmäksi aikaa ja taipumus siihen on myös osittain perinnöllinen (geenitesti on olemassa). Tämä oli erityisen mielenkiintoista!

Tunnettua on se miten vaikeaa kilpiraushaspotilaan (vajaatoiminta) on laihtua. Potilas koeilee pussikeittodiettejä, hän juoksee itsensä henkihieveriin lenkkipolulla ja kuntosalilla. Mutta läskit eivät vähene. Päinvastoin lihominen saattaa pahentua varsinkin jos iskee rT3-dominanssi ja vajaatoimintaoireisto pahentuu. Rasva ei pala, jos solutasolla ei ole lääkityksestä huolimatta tarpeeksi aktiivista kilpirauhashormonia. Solut voivat olla myös huonossa kunnossa eikä siksi energiantuotanto toimi riittävän hyvin. Myös ravintopuutokset ovat yleisiä, samoin esiintyy kaikenlaisia ruoansulatus- ja suolisto-ongelmia.

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa aika selviä oireita, joita varsinkaan puusilmäinen lääkärisetä ei osaa tulkita oikein. Vajaatoimintaisella esiintyy alilämpöä (alle 36.6), hän palelee, on väsynyt, ajatukset katkeilevat ja kehon toiminnot hidastuvat, iho on kuiva, hän kärsii ummetuksesta, hän lihoo herkästi, on masentunut, on kaikenlaisia särkyjä ja kolotuksia. Jos kilpirauhasarvot ovat viiterajojen sisällä ja lääkäri ei kuuntele potilaan anamneesia kunnolla, lääkäri usein tarjoaa masennuslääkkeitä. Masentavaa!

Kilpirauhasen vajaatoiminta on varsin yleistä ja tämä sairaus voi syntyä monella eri tavalla. Kilpirauhasessa voi olla autoimmuunitulehdus, jodista voi olla puutetta, kilpirauhanen on jouduttu poistamaan tai esiintyy synnynnäistä kilpirauhaskudoksen puutetta. Syyt voivat löytyä myös aivoista, sillä kasvain voi löytyä hypotalamuksessa tai aivolisäkkeessä, nämä kudokset voivat eri syistä vaurioitua, mutta yleisimmin kuitenkin aivotoiminnan häiriytyminen on virheellisen ravitsemuksen, stressin yms. seurausta. Hankalinta tässä on se, että syyt voivat olla solutasolla eikä näin ollen välttämättä näy mitään erikoista yleisimmissä laboratoriotesteissä.

Kokemusasiantuntija Saine luetteli tärkeinä pitämiään laboratoriotestejä (lisää tietoa saat kun käyt Ninan luennoilla): TSH, T4v, T3v, rT3, TPOAb, TyglAb, TSHRAb, S-ferrit, S-Fe, S-TrFeSat, TfR, S-D-25, S –B12, S-hs-CRP, P-Hcyst, Sa-Korsol.

Kilpirauhastestien tulkinta on varsinainen viidakkotaistelu! Siinä moni sisätautilääkäri näyttelee sankaria vaikka onkin konna. Taistelun voi aloittaa vaikkapa TSH-arvojen tulkinnasta. Jos tuijottaa pelkästään tätä lukemaa voi olla yli viitteiden tai sitten ei, ja silti on kyseessä vajaatoiminta tai vajaatoimintaoireisto (TSH pyrkii nousemaan kun kilpirauhanen tuottaa laiskasti tyroksiinia). Jos mittaa pelkästään TSH:n , voi jäädä havaitsematta aivoperäinen vajaatoiminta. T4v:n suhteen Nina sanoo, että tämänkin viitteet ovat aivan liian väljät. On hyvin tavallista, että vajaatoimintaoireita on ja laboratoriotulokset ovat viitteiden alakolmanneksessa. Thyroxin-lääkityksellä saavutetaan yleensä paras vointi kun tulos on viitteiden yläkolmanneksella, jos Thyroxin ylipäätään toimii. T3v on tärkeä, laiminlyöty laboratoriokoe, sillä se kuvaa aktiivista kilpirauhashormonia verestä. Ei välttämättä kuvasta mikä tilanne on solutasolla!

Jodipuutoksessa T4v on usein laskusuhdanteinen T3v:n arvoon verrattuna. Jos rT3 on yläkolmanneksessa viitteitä tai yli voi se kertoa rT3-dominanssista varsinkin jos myös T3v on alakanttinen. Terveillä T3v on usein yläkolmanneksessa laboratorioviitearvoja, samoin niillä joilla riittävä lääkitys. Kilpirauhasen vasta-aineita ei kaikilla muodostu tai niitä ei muodostu enää vaikka aikaisemmin olisi muodostunut. Negatiivinen tulos ei ole varma negatiivinen, mutta positiivinen tulos aina varma positiivinen.

Mitä Nina on oppinut kilpirauhasen vajaatoiminnasta elämän varrella? Kaikki vajaatoiminta ei aina näy labroissa, varsinkin jos tuijotetaan orjallisesti viitearvoja. TSH voi olla normaali vaikka kärsisitkin vajaatoiminnasta. Läheskään kaikilla Thyroxin ei toimi riittävän hyvin tai se lakkaa ajanoloon toimimasta hyvin. Muitakin lääkityksiä on, kuten eläinperäiset (Armour Thyroid, Thyroid, Naturethroid), Thyroxinin yhdistäminen Liothyroniniin tai Thyboniin (aktiivista T3-hormonia) ja joskus jopa T3-monoterapia (pelkkä T3-hormonihoito).

Paraskaan lääkitys ei toimi ilman kokonaisvaltaista hoitoa. Kuntoon pitää saada muut terveysongelmat, ravintopuutokset, ruokavalio, suoliston kunto, ravintolisät, yrtit, henkisen aspektin huomioiminen yms. Laihduttaminen ei kannata. Paino normalisoituu sivubonuksena kun alkaa pitämään itsestään parempaa huolta. Joskus paino laskee vasta viimeisenä joskus jopa vasta vuosien kuluttua.

Sitten Nina puhui niistä ruoka-aineista, joihin vajaatoimintaisen kannattaa panostaa. Saat kuulla niistä kun tilaat Ninan luennoimaan!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Luento kilpirauhasen vajaatoiminnasta”

 1. Hyvästä luennosta hyvä yhteenveto, KIITOS! Kaksi osaajaa asialla 🙂

  Suosittelen muillekin kahta huolellista läpilukemista ja sitten silmäilyä opettamaan kuinka monisyinen asia on.
  Täällä blogissa ”Missä mennään kilpirauhaskiistassa” on linkkiluettelossa anonyymi nettiteksti otsikolla ”Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa on paljon järjenvastaisuutta…”

  https://drive.google.com/file/d/0B94Wq-KMIhMVZE1VbTBCc0Z6VTFfZkN4SFpQaURrTjQtalBN/view

  Tuon tekstin otsikosta EI pidä päätellä että luetellut poislukien asiat muuten olisivat kunnossa.
  Minä kysyisin toisinpäin rajaten: ”Onko kilpirauhassairauksien diagnoosissa ja hoidossa jokin asia kunnossa?”.
  Varttitunnin pohdiskelun jälkeen vastaukseksi jäi ”ei yksikään”

 2. ”Ei pysty erottamaan kilpirauhasen vajaaroiminnan oireista” on eri yhteyksissä lausuttu ferritiinin puutoksesta. Avoimilla suomalaisilla keskustelupalstoilla pari asiantuntevan oloista keskustelijaa on muistuttanut myös B12-puutoksen vaikutuksista. (Suomen tumpelolekurit virheellisesti väittävät ferritiinin sijaan hemoglobiinin tutkimisen riittävän. Ei todellakaan kerro rautavarastoon tilannetta.)

  Englannissa ThyroidUK:n keskusteluissa aina lisätään yllämainittuihin kahteen vielä kaksi: D-vitamiini ja folaatti. Kaikki neljä ovat myös brittiendojen paritusinaisessa luettelossa mahdollisista oireidenaiheuttajista.

  Tuhansien keskustelijoiden kirjoitukset epäsuorasti avaavat myös rT3-dominanssin katalaa kahtiajakoisuutta.
  – se voi tulla potilaalle, jolla kilpirauhanen jossain ehkä suuressakn määrin toimii. Silloin täytyy olla valppaana toivotun ”clearingin” tullessa. Annos esim 60µg pitää äkkiä alentaa esim. neljäsosaan jottei synny T3:n vaarallisuutta toitottavien ilkeilijöiden riemulla esiintuomia liikatoimintatapauksia (päivystysvastaanotolle vieneitä)
  – toisilla eri syistä T3-monoterapiaan turvautuneille T3-annos voi olla normaalioloissakin jatkuvasti 60µg tai 80µg. Edesmennyt kilppariguru Lowe oli itsekin vajispotilas ja lääkityksenä 150µg T3:a! (Kyllä, sataviisikymmentä. Vastaten 450 mikrogrammaa tyroksiinia.) Itse maksettuihin kilppariverikokeisiin Englannissa kuulu varsin vakiona rT3-mittaus, josta potilas voi nähdä rT3-dominanssinsa. Herää kysymyksiä: Mistä on lähtöisin T4 joka sitten muuntuu tT3:ksi? Onko ja paljonko lisättävä T3-monoterapia-annosta? Ja ilmeneekö rT3:n postuminen oreiden poistumisesta tai muuten ilman uusia verikokeita?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.