Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kovaa treeniä Dragomir Mrsicin ohjauksessa

Minerva -kustannus lähetti arvioitavaksi kovakantisen ja muutenkin kovan treenikirjan. Näyttelijä, taekwondon Pohjoismaiden mestari Dragomir ”Gago” Mrsic paljastaa kirjassaan Kovaa treeniä – Hollywood-coachin teho-ohjelma treenifilosofiansa ja saamme lukea hänen värikkään elämäntarinansa. Gagon rikostausta (pankkiryöstö!) on muistutuksena villeistä nuoruusvuosista.

Suomessa Gago tunnetaan parhaiten roolistaan serbialaisena palkkamurhaajana Jens Lapiduksen bestseller-dekkariin pohjautuvassa elokuvassa Rahalla saa. Mutta Gago on myös tunnettu ja arvostettu urheilu- ja kehonrakennusvalmentaja. Hän on toiminut valmentajana huippu-urheilijoille ja Hollywood-näyttelijöille. Jälkimmäisiä hän on auttanut valmistautumaan fyysisesti vaativiin elokuvarooleihin.

Kirjan harjoitusohjelma perustuu Gagon itsensä kehittämään MartialStrength-konseptiin. Se on yhdistelmä taistelulajeissa käytettyjä harjoituksia ja filosofiaa sekä tehokkaita voimaharjoituksia. Harjoitusvälineitä ei ole muuten kuin oman kehon ja ruumiinpainon tuoma vastus. Harjoitusohjelma ei vaadi kuntosalia, vaan se voidaan toteuttaa missä ja milloin vain.

Kahdeksan huolellisesti suunnitellun harjoitusohjelman avulla Gago esittelee treenausfilosofiansa, joka on tarkoitettu kasvattamaan niin fyysistä kuin henkistäkin voimaa ja kestävyyttä.

Treeni on kulkenut kuin punaisena lankana läpi Gagon elämän. Kun keho on vahva, selviytyy mistä tahansa, hän väittää. Myös mieli kehittyy  ja sitä myötä menestyminen elämässä on helpompaa. Treenaaminen on kovaa, mutta Gago ei pidä itseään treenausnarkomaanina. Yllättävä asia on, että hän niin kiihkeästi vastustaa erilaisia kuntoilulaitteita. Hän luottaa punnerruksiin ja kyykkyihin omalla kehonpainolla.

Ensimmäinen Gagon filosofinen oivallus on: Jatkuvuus auttaa saavuttamaan tavoitteen.

Tällä jatkuvuudella Gago tarkoittaa sitä, että pitäisi luopua ajattelusta, että yksi treenipäivä muuttaa kaiken. Treenin perusta löytyy siitä kun treenaa säännöllisesti. Silloin keho vahvistuu sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jatkuvuus on rakentavaa kehitystä.

Gago väittää kirjan toisessa luvussa, että mukavuusalueelta poistuminen ja näkökulmien laajentaminen eivät tarjoa vain uusia mahdollisuuksia, vaan ne vahvistavat ennen kaikkea itsetuntoa. Pienet epäonnistumiset eivät merkitse mitään, niin kauan kuin tietää tehneensä parhaansa. Aina ei voi onnistua ja Gago kehottaakin epäonnistumaan vaikka sata kertaa. Epäonnistuminenkin on yritys.

Epäonnistumisten nostaminen valokeilaan tuntuu minusta vähän oudolta, mutta se asia peilautunee Gagon menneisyyteen entisenä maahanmuuttajarikollisena (pakeni Bosniasta Ruotsiin) ja nykyisenä gangsteriroolien näyttelijänä. Pelottavaa tässä on se, että hän Ruotsissa hakeutui urheilun pariin, ensin kamppailijana ja sitten valmentajana. Siinä olisi voinut käydä ikävästi, mutta epäonnistumiset Gago oivalsi kääntää edukseen.

En tiedä miten suosittu Gago on Ruotsissa, mutta aika raadollisen kuvan hänestä saa kirjan välityksellä. Näytteeksi pieni ote kirjasta missä hän kohoaa epäonnistumistensa yläpuolelle hyvien ystävien ja haasteiden kautta:

Vaikka kouluun hakeminen oli uskomattoman vaikea päätös ja jännitti minua alusta loppuun asti, kaikki meni osaltani hyvin. Päättöarvosanani olivat melko hyvät, en koskaan lintsannut, ja lempiaiheeni olivat liikunta ja matematiikka. Vaikka taustani salaaminen olikin rankkaa, asiat alkoivat todella sujua. Opintojen ohella minua pyydettiin hyvin pian valmentajaksi Ruotsin olympiakomiteaan. Roman Livaja oli taistelija, ja minun haluttiin valmentavan häntä. Näin tehtiin. Roman oli voittanut yhdeksän Ruotsin mestaruutta, Pohjoismaiden mestaruuden kolme kertaa ja sijoittunut taekwondossa neljänneksi Sydneyn olympiakisoissa. Treeniä oli luvassa siis paljon. Eräs olympiakomitean pomoista, Glen Östh, oli tiukka, mutta reilu tyyppi. Aloin ymmärtää, että oli olemassa reiluja ihmisiä, jotka antaisivat minulle toisen mahdollisuuden huolimatta siitä, mitä aiemmin oli tapahtunut.

Tärkeintä ei ole se, mitä olet tehnyt vaan se, mitä olet oppinut sitä tehdessäsi, sanoo Dragomir Mrsic. Osoita uskollisuutta niin itseäsi kohtaan kuin niitäkin, joiden kanssa treenaat, työskentelet ja asut. Jos sanasi ja tekosi täsmäävät, kasvatat luottamusta. Tämä on aivan totta! Olen sen itsekin huomannut ohjatessani huippu-urheilijoita erityisesti kamppailulajeissa rakentavan ja järkevän ravitsemuksen pariin, että kun urheilijan päättäväinen olemus, katse ja taistelumieli viestittävät onnistumisesta, silloin tietää osanneensa siirtää tiedon käytäntöön. Siitä kasvaa luottamus ja urheilija uskaltaa tosissaan heittäytyä ohjauksen vietäväksi.

Gago kirjoittaa siitä miten on tärkeää keskittyä tehtävän suorittamiseen. Hyvä treeni lähtee liikkeelle siitä, että siihen keskittyy. Kunnolla. Ei voi antaa ajatusten vaeltaa muualle. Ei ainakaan lihasvoiman kehittämisessä salilla tai kotona. Minun mielestäni juoksussa on se ihanuus, että voi antaa ajatusten vaeltaa. Varsinkin tutulla polulla juostessa, voi antaa askeleen viedä eteenpäin ja havaita juosseensa kymmenen kilometriä ihan huomaamatta, automaattivaihde päällä. Mutta Gago on siis eri mieltä treeneistä. Musiikki pois, sulje puhelin, sammuta ruudut ja löydä treeneissä oma henkinen tilasi, jonne vain sinä olet tervetullut treenatessasi. Ajattele systemaattisen liikunnan olevan fyysisesti aktiivista meditaatiota.

Kirjan ehkä parasta antia on Gagon kirjoittelu urheilijan asenteesta. Asenne on se, joka vie perille. On tärkeää sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Asenne on kuin virtaava vesi joka luovii edessään olevista esteistä huolimatta. Joskus vesi on syvä ja leveä virta, joskus vain kapea puro, mutta aina se pysyy liikkeessä. Gago kehottaa välillä avamaan padot ihan kunnolla! Joskus vaaditaan todella kovaa asennetta, mutta lähtökohtaisesti sinne ei kannata lähteä negatiivisuus edellä. Optimisti ei onnistu joka kerta, mutta hänellä on taatusti hauskempaa ja asenteensa säilyttäen, hänen on helppo yrittää uudestaan. Olet oman asenteesi herra, Gago päättää vuodatuksensa.

Itseään pitää kunnioittaa. Tämä avaa oven urheilijan kehittymiselle. Sillä vaikka sinulla olisi kuinka hyvä valmentaja ja kuinka hyvät taustajoukot tahansa, jokainen ottaa itse lopullisen vastuun omasta kehityksestään.

On tärkeää pitää lupauksensa. Itsekuri ei tule itsestään, sitä kasvatetaan vähä vähältä. Treenilupauksen pitää olla aito, ja itselleen tekemä lupaus on kaikkein tärkein pitää. Ei kannata luvata itselleen tiettyä treenimäärää, jos vähänkin epäilee selviytyykö siitä. Gago kääntää asian siihen suuntaan, että kannattaa aloittaa maltillisesti ja nauttia siitä mihin aluksi pystyy. Kun sitten saa treenimäärän nostettua suuremmaksi on löytänyt tien kurinalaisuuden polttoainetankille.

Kirjan loppupuolella löytyy erittäin tärkeä kiitollisuuden viesti:

Jokainen päivä, jolloin kykenet fyysisesti ja psyykkisesti nousemaan sängystä, harjaamaan hampaat, pukeutumaan ja lähtemään töihin, on hyvä päivä. Olet terve, olet vapaa, asut Suomen kaltaisessa maassa, jossa puhdasta juomavettä saa hanasta, mahdollisuuksia on paljon ja sotia sen sijaan ei ollenkaan. Pienet asiat ratkaisevat, ja valitettavan usein pidämme itsestäänselvyyksinä niitä olemassaolomme kulmakiviä, joiden varaan rakennamme jokapäiväisen elämämme. Sanon kiitoksen joka päivä, kun herään. Jos aloittaa aamun olemalla kiitollinen, koko päivä ohjautuu mönteisille urille.

Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Kovaa treeniä Dragomir Mrsicin ohjauksessa”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.