Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Iso puhdas kollageenitesti

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Turpaduunarin tuotetestit jatkuvat. Turpaduunarin tukijoukoille (n=387) ilmaantui äskettäin mahdollisuus testata suosittuja kollageenivalmisteita ravintolisän muodossa (Puhdas+). Koehenkilöille kerrottiin, että kyseessä on puolueeton testi missä pitää kertoa käyttökokemuksia avoimesti ja rehellisesti. Koehenkilöksi pääsi ilmoittautumalla joko sähköpostilla tai Turpaduunarin tukijoukkojen Facebook-yhteisössä.

Puolueeton kollageenitesti 10:lle koehenkilölle

Luonnollisesti tuotteen testaajiksi saatiin pääosin naisia ja 10 ensimmäistä koehenkilöä ilmoittautui hetkessä. Kollageenivalmisteiden testaaminen siis kiinnosti kovasti. Moni varmaan epäilee, että nyt sitten koehenkilöiksi ilmaantui valikoidusti tuotteesta ylistysvirsiä laulavia testaajia. Voin heti kumota tämän epäilyn. Heti alussa ilmoitettiin, että kyseessä on puolueeton testausmahdollisuus, jossa halutessaan voi kertoa myös kielteisistä käyttökokemuksista tai olla kertomatta yhtään mitään. Sitä en voinut estää, että tuotetestaajiksi todennäköisesti valikoitui hyvin motivoitunut joukko testaajia. Moni testaajaksi ilmoittautunut jäi tämän testin ulkopuolelle.

Testipaketin arvo oli noin 70 euroa ja se lähetettiin syyskuun ensimmäisellä viikolla koehenkilöille. Testattavana oli:

  • kollageenia sisältäviä suklaapatukoita
  • kalakollageenia + mustikkaa sisältävä jauhe
  • kollageenia + biotiinia + sinkkiä + C-vitamiinia sisältäviä kapseleita
  • kollageenivoidetta

Testin tulokset

Testin aikana (testi on nyt jatkunut 2 kuukautta ja jatkuu yhä) kerrottiin minulle miltä tuotteet vaikuttivat, oliko tuotteesta haittaa tai hyötyä ja voisivatko kollageenituotteet kiinnostaa myös jatkossa.

Poikkeuksetta raportoitiin testin aikana, että iho oli kauttaaltaan tullut joko vähän tai paljon pehmeämmäksi. Erityisesti kasvojen alueella iho oli pehmeämpi ja raikkaamman tuntuinen. Ryppyjen mahdollisesta vähenemisestä ei juurikaan raportoitu. Yksi käyttäjä tosin kertoi parin rypyn hävinneen kasvoista. Näppylät ja ”kohoumat” ihossa olivat vähentyneet.

Eräs koehenkilö raportoi ihovoiteen (?) aiheuttaneen ensimmäisen viikon aikana finnejä, jotka sitten olivat poistuneet. Todennäköisesti tämä ei kuitenkaan yhdistynyt ihovoiteeseen, vaan jokin muu asia vaikutti tähän finnien ilmaantumiseen, sillä finnit katosivat parin päivän kuluessa, järkeili koehenkilö.

Yhden koehenkilön iho reagoi yllättäen näin kasvovoiteeseen: ”Kasvovoiteesta sain allergisen reaktion. Kokeilin pari kertaa ja kasvot meni punaiseksi ja poltteli. Hajusteeton tai luonnollisempi vaihtoehto olisi enemmän mieleeni. Yleensä käytän kookosöljyä kasvojen iholle.” Kollageenivoide toi vähän liikaakin verenkiertoa poskille, joilla hieman taipumusta kouperosaan. Pari käyttäjää kertoi ihovoiteen tuntuneen aika ”kuivalta”.

Eräällä koehenkilöllä kynnet kasvoivat vähän liiankin kovaa vauhtia, mutta eräällä toisella ei valitettavasti kynnet olleet merkittävällä tavalla kasvaneet. Kynsien kerrottiin kasvun lisäksi vahvistuneen. Krooniseen kynsienpureskeluun ei tuotteista ole ollut apua.

Hiuksia oli eräällä koehenkilöllä lähtenyt raskauden jälkeen kourakaupalla, mutta uusia kasvoi kovaa vauhtia ja hiukset olivat nyt yhtä paksun oloiset kuin ennenkin. Mahdollisesti kollageenivalmisteista oli ollut apua.

Tuotteita oli pääosin helppo ja miellyttävä käyttää. Jauhepurkin kansi oli niin tiukka, että se oli vaikea saada auki, kertoi eräs koehenkilö. Jauheen makua pidettiin joko siedettävänä tai suorastaan pahan makuisena. Kukaan ei innostunut kehumaan makua! Jauheen käyttö ”unohtui” moniksi päiviksi huonon maun takia, kerrotaan eräässä raportissa. Tuote ei sisältänyt mitään keinotekoisia makuaineita.

Kollageenia ja biotiinia sisältäneet kapselit koettiin hankaliksi niellä. Yksi mahdollisuus on avata kapseli ja sekoittaa sisältö vesilasiin.

Eräs koehenkilö kirjoitti: ”Olen aika energinen nyt ja voimat lisääntyneet verrattuna esim. viime syksyyn…”

Suklaapatukat olivat ihan hyviä, mutta ei niitä pelkän kollageenin takia ostettaisi. Jotkut pitivät suklaata tässä muodossa, jopa tuhlauksena. Eli koehenkilöillä oli ajatuksena ”suklaa suklaana ja kollageenit sitten muualta”.

Mielenkiintoiselta vaikutti tämä kommentti: ”Raskaudesta on nyt kohta 9 kk ja huomaan, että pari raskausarpea jotka sain ovat hävinneet kokonaan. Iho on vatsassa palautunut hyvin. Kollageenivalmisteet ovat tukeneet hyvin raskaudesta palautumista.”

Hieman pitempi tarina

Eräältä kollageenituotteiden testaajalta tuli hieman pitempi raportti. Pistän sen tähän vielä näytille.

Kollageeni ja biotiini -puristeita käytetty 2-3 kpl / päivä. Yleensä otin aamulla tai päivällä, mutta vain kerran päivässä. Kapselit olivat ihanan väriset, mikä ei toisaalta ole kaiketi oleellista. Kokonsa puolesta ne oli helppo niellä. Ei juurikaan jäänyt väliin päiviä, eli oli hyvin säännöllisesti otettu.

Collagen cream. Puhdistuksen jälkeen käyttö aamulla ja illalla. Voide ei ollut mielestäni kovinkaan miellyttävä. Tuoksui hieman tunkkaiselle ja tuntuma kasvoilla ei ollut ns. kosteuttava. Jäi hieman kiristävä tunne. Loppujen lopuksi käytin käsivoiteena, johon se tuntui soveltuvan hyvin.

Kollageeni ja mustikka juoma oli ihan suosikki näistä kaikista. Maku ihanan raikas ja plussaa sai ehdottomasti sokerittomuudestaan. Yleensä nautin juomaa aamulla ja annos reilu ruokalusikallinen / päivä. Varmaan tulen jatkossakin nauttimaan tätä tuotetta.

Mitään negatiivista vaikutusta en huomannut tuotteiden käytöstä seuranneen. Positiivisia ”tuntemuksia” olin havaitsevinani muutamia. Hiukset eivät irtoa niin paljon kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Olisi kyllä ollut kiva jos harmaatkin olisivat vähentyneet, mutta se ei ainakaan nyt näy. Kynnet tuntuvat kasvavan paremmin. Ja toisaalta kestävät vahvempina vaikka joutuvat kovalle koetukselle keittiötyössä. En tiedä johtuuko tuotteista, mutta kovasti kivuliaat jalkapohjat eivät ole niin rasittuneet nykyään. Kovalla lattialla kävely koko päivän rasittaa melkoisesti jalkateriä ja jos tämä on syy kipujen vähenemiseen, niin jatkan varmaankin käyttöä.

Juuri huomasin, että suklaat ovat jääneet laukkuun. Ajattelin syödä välipaloja, mutta enpä ole vielä tarvinnut.

Jos joku kysyy, niin suosittelen kyllä!

Uusia käyttäjiä

Tämän tyyppisiä kollageenivalmisteita oli vain 2 koehenkilöllä aiemmin ollut käytössä. Valtaosalle koehenkilöistä tämä oli siis ihan ensimmäinen kokeilu. Koehenkilöillä oli kollageenivalmisteista varsin realistinen näkemys, eli ei odotettu tuotteiden saavan mitään ihmeitä aikaiseksi, mutta kaikki testituloksistaan ilmoittaneet olivat myönteisellä kannalla koekäytön tässä vaiheessa.

Kasvovoidetta tuli käytettyä hyvin pieniä määriä (”pieni pisara”) ja sitä kuvattiinkin erittäin riittoisaksi. Varsin vaatimattoman kokoinen rasia (50 ml) oli monella vielä puolillaan.

Tuotteiden käyttöä halusi moni jatkaa, mutta raha on monella tiukassa. Monella on kasvovoiteesta sellainen näkemys, että se on hintansa arvoinen, sillä se on niin riittoisa. Muutama haluaa jatkaa kasvovoiteen käyttöä jatkossakin.

Puhdas+ -yritys

Puhdas+ -yrityksestä ei testin yhteydessä aktiivisesti kerrottu mitään lisätietoja. Aika moni oli kuitenkin etsinyt lisää tietoa yrityksestä. Tästä oli sekä positiivista että negatiivista kerrottavana. Sami Sundvik yhdistyy vahvasti tähän yritykseen ja häntä joko arvostettiin erittäin paljon tai sitten häntä kritisoitiin tyyliin: ”Sami Sundvik on tuonut kärkkäästi esille omia mielipiteitään ja aiheuttaa sen myötä aika paljon negatiivisia ajatuksia koko Puhdas+ -yrityksestä…” Moni koki ettei ollut mitään tarvetta ottaa selvää Puhdas+ -yrityksestä.

Kollageeni – mitä se on?

Kollageenin saannista ravintolisänä oli monella jo jonkinlainen ennakkokäsitys, mutta testiin päästyään olivat lähes kaikki googlanneet lisää tietoa. Yksi henkilö oli ihan tarkoituksella välttänyt lukemasta kollageenin vaikutuksesta, jotta se ei vaikuttaisi testitulokseen. Monelle tuli yllätyksenä miten monta yritystä markkinoi kollageenivalmisteita. Taitaa olla aika suosittu tuote hyvinvointiin. Kollageenin tärkeyttä korostettiin.

Tähän on kiva lopettaa: ”Testi oli huippuhieno kokemus…” ja ”kiitoksia kun sain olla mukana.”

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.