Valikko Sulje

Ajankohtaista toukokuussa 2015

Päivän terveysmiete (31.5.2015):

”Next levelin tunnistaa aina siitä, ettei se ole pelkästään enemmän samaa tai pikkusen parempaa, vaan se ylittää kaiken edellisen – toki jollaintapaa siihen tuttuun pohjautuen, koko kehityshistorian päälle rakentuen.” Olli Posti (Laaturavinnon ja -elämän etsijä)

http://turpaduunari.fi/next-level/

 

Päivän terveysmiete (30.5.2015):

”Aika usein urheiluun liittyvät ravintokirjoitukset ovat kuntosali- ja kestävyysurheilupainotteisia. Yu:n kenttälajeissa ylimääräiset rasvat pudotetaan aika usein keväällä, kun harjoittelua muutenkin asteittain. kevennetään – siinä usein tehdään virheitä.” Tero Järvenpää (keihäänheittäjä)

http://turpaduunari.fi/painonhallinta-on-nalanhallintaa/

 

Päivän terveysmiete (29.5.2015):

”Miten usein potilas lähtee vastaanotolta pettyneenä tai ehkä jopa kyynelsilmin saamatta apua ja ymmärrystä omaan vaivaansa hoidosta puhumattakaan? Kenen etu on se, että potilaan kokemusta ei arvosteta eikä kunnioiteta saatikka ymmärretä?”

Pike Hilakari (Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti)

http://turpaduunari.fi/arvaus-tyrmays-vai-kokonaisvaltainen-hoito/

 

Päivän terveysmiete (28.5.2015):

top10Pronssia tuli! Cision -mediayhtiö mittaa blogien näkyvyyttä ja suosiota. On lähes hämmästyttävää, että näin lyhyessä ajassa Turpaduunari -yhteisö saa juhlia 3. sijaa terveysblogien sarjassa. Jotain tehdään oikein! Hyvä me!

https://www.facebook.com/turpaduunariyhteiso/photos/a.1438542736450344.1073741828.1435751750062776/1438542683117016/?type=1&theater (vaatii Facebook-tunnukset)

 

Päivän terveysmiete (27.5.2015):

”Diagnostiikka ja lääkitys käyvät käsi kädessä siten, että diagnostisia kriteereitä muuttamalla saadaan uusia potilaita lääkityksen piiriin.” Teppo Järvinen (professori)

http://www.hs.fi/tiede/a1432608772406?jako=01999bb1b8b3f4c59937d774c494de50&ref=og-url

Lisää vakavaa luettavaa lääkeyhtiöiden tarkoitushakuisista vaikutusmahdollisuuksista osteoporoositutkimuksiin ja lääkkeiden ylitarjontaan:
””Yleistrendi oli, että mitä enemmän tutkimuksessa oli puutteita, sitä varmemmin lääkkeellä havaittiin positiivisia vaikutuksia”, sanoo Järvinen. Jos kriteerit olivat edes jotenkin kohdallaan, bisfosfonaateilla ei havaittu vaikutusta lonkkamurtumariskiin.
Meta-analyysi paljasti myös, että lääketutkimuksissa oli järjestelmällisesti laiminlyöty lonkkamurtumien suurin riskiryhmä: yli 75-vuotiaat naiset. Vain kolmessa tutkimuksessa oli riittävästi yli 75-vuotiaita naisia, jotta arviointia voitiin tehdä. Edes tässä ryhmässä bisfosfonaateilla ei ollut suojaavaa vaikutusta.
Järvisen mukaan lääkitys on yhtälön yksi puoli. Toinen on taudinmääritys eli diagnostiikka, josta on niinikään tullut kasvava bisnes laitteistojen kehittäjille.
”Diagnostiikka ja lääkitys käyvät käsi kädessä siten, että diagnostisia kriteereitä muuttamalla saadaan uusia potilaita lääkityksen piiriin”, Järvinen sanoo.
Lääkeyhtiöt ovat rahoittaneet diagnostisia menetelmiä ja vaikuttaneet taudinmäärityksen kriteereihin. Hyvä esimerkki ovat viime vuosina yleistyneet murtumalaskurit, kuten Frax, jossa osteoporoosin riskiä arvioidaan henkilön antamien taustatietojen pohjalta.
Frax on lääketeollisuuden rahoittama hanke, jossa lääkehoitoa edellyttävät kriteerit on painettu erittäin alas. Amerikkalaisessa tutkimuksessa laskettiin, että Fraxin kriteereillä 72 prosenttia yli 65-vuotiaista ja 93 prosenttia yli 75-vuotiaista amerikkalaisnaisista kuuluisi osteoporoosilääkityksen piiriin.
BMJ:n katsauksen suurin arvo lienee siinä, että se tekee näkyväksi, miten moderneja sairauksia tehdään.
”Niitä tehdään tarkoitushakuisilla tutkimuksilla”, sanoo Järvinen.
Potilasryhmiä ja aineistoa käsitellään niin, että tulokset saadaan lääkkeen kannalta positiivisiksi. Tämä johtaa ylilääkintään, jolla on omat vaikutuksensa sekä yhteiskuntaan että potilaisiin.”

 

Päivän terveysmiete (26.5.2015):

”Uni on paras mahdollinen treeniboosteri ja univaje on hyvin monella yksi suurimmista esteistä painonpudotuksen tai lihasmassan rakentamisen tiellä.” Timo Kettunen (liikuntalääke- ja ravintotieteilijä, farmaseutti, univalmennuksen kehittäjä)

https://lihastohtori.wordpress.com/2015/05/26/uni-kettunen/

 

Päivän terveysmiete (25.5.2015):

”Sellaisena päivänä, jolloin kuulee luotettavalta taholta St1 Biofuels osakeyhtiön hakevan luomusertifikaattia lannoitteelle, joka on valmistettu jätevedenpuhdistamon lietteestä, pitää huolehtia entistä tiukemmin omasta terveydestään.” Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)

Hormonit, myrkyt, lääkejäämät saadaan turvallisesti pois p*skan seasta. Joo???

 

Päivän terveysmiete (24.5.2015):

”Kurssitoverini Pertti Mustajoki kirjoitti vuonna 1996 yhdessä Antti Aron kanssa Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin pääkirjoituksessa, että ravinnon rasva on lihavuuden aiheuttaja. Nyt hän on pyörtänyt sanansa: Rasva ei aiheutakaan lihavuutta.” Matti Tolonen (lääkäri)

https://www.facebook.com/turpaduunariyhteiso/posts/923991970956010

 

Päivän terveysmiete (23.5.2015):

”Turpaduunari -yhteisö on kolmatta päiyhteisövää pystyssä ja se tavoittaa jo nyt yli 2000 ihmistä. Suosittelen mukaan tulemista!”

https://www.facebook.com/turpaduunariyhteiso

 

Päivän terveysmiete (22.5.2015):

”Maailman laajimman ravitsemusasiantuntijoiden yhdistyksen (AND) mukaan kolesterolin, suolan ja tyydyttyneen rasvan sijaan sokeri on suurin kansanterveysongelma. Näyttöön perustuvan tutkimuksen mukaan nimenomaan sokerin vähentäminen parantaisi amerikkalaisten (ja suomalaisten) terveyttä.” Sami Virtanen & Christer Sundqvist (‪‎turpaduunari‬ ja hänen tukijoukkonsa)

Turpaduunarin Tukijoukkoihin kuuluva Sami Virtanen on seurannut ravitsemuskeskustelua Yhdysvalloissa.

Ravintosuositusten tulisi perustua todellisiin tieteellisiin faktoihin ja tutkittuun tietoon
http://www.newswise.com/articles/academy-of-nutrition-and-dietetics-commends-strong-evidence-based-dietary-guidelines-report

Leike 14.5. armon vuonna 2015:
1. The Academy of Nutrition and Dietetics, the world’s largest organization of food and nutrition professionals, commends the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee for drafting a strong, evidence-based Scientific Report outlining recommendations and rational for the forthcoming 2015 Dietary Guidelines for Americans. The Academy supports these recommendations that will improve how and what Americans eat.
Suomeksi: 1. Maailman laajin ravitsemusasiantuntijoiden yhdistys (ent ADA, nykyisin AND) kannattaa Amerikan 2015 ruokasuosituksia tekevän tahon pyrkimystä tieteelliseen näyttöön perustuvista ruokasuosituksista.
2. In comments recently submitted to USDA and HHS, the Academy supports the DGAC in its decision to drop dietary cholesterol from the nutrients of concern list and recommends it deemphasize saturated fat from nutrients of concern, given the lack of evidence connecting it with cardiovascular disease.
2. Kyseinen AND kannattaa ehdotusta, että kolesteroli tiputetaan riskiruoka-aineiden listalta kokonaan ja ehdottaa että sama tehtäisiin tyydytetylle rasvalle. Nämä kummatkin ehdotukset johtuvat siitä, ettei kummankaan ei ole voitu osoittaa liittyvän SVT-sairauksiin.
3. The Academy also expresses concern over blanket sodium restriction recommendations in light of recent evidence of potential harm to the overall population. “There is a distinct and growing lack of scientific consensus on making a single sodium consumption recommendation for all Americans, owing to a growing body of research suggesting that the low sodium intake levels recommended by the DGAC are actually associated with increased mortality for healthy individuals,” Connor said.
3 Ja AND on sitä mieltä, ettei uusiin suosituksiinkin tulevassa suolan rajoitus ei ole perusteltu, koska tieteessä ei ole enää minkäänlaista konsensusta terveellisistä suolamääristä ja koska matalat suolamäärät on yhä useammin yhdistetty terveiden kuolleisuuteen.
4. The Academy supports an increased focus on reduction of added sugars as a key public health concern. “Among the identified cross-cutting issues, the evidence is strongest that a reduction in the intake of added sugars will improve the health of the American public. The identification and recognition of the specific health risks posed by added sugars represents an important step forward for public health,” Connor said.
4. Kolesterolin, suolan ja tyydyttyneen rasvan sijaan ANDin mukaan sokeri on suurin kansanterveysongelma. Näyttöön perustuvan tutkimuksen mukaan nimenomaan sokerin vähentäminen parantaisi amerikkalaisten terveyttä
5. In its comments, Academy also emphasizes that enhanced nutrition education is imperative to any effective implementation. “It is critical to ensure that individuals making diet and behavior changes in accordance with the Dietary Guidelines have access to the resources and support necessary to succeed. HHS and USDA must have sufficient resources to commit to improving a number of initiatives,” Connor said.
Ja tätä uutta suositusta pitäisi opettaa kansalle mitä pikimmin.

 

Päivän terveysmiete (21.5.2015):

”Mihin sinut on kasvatettu ja valmistettu? Elämäntaisteluun. Aina ja kaikessa vain taisteluun. Onko sinua koskaan valmistettu elämänviljelyyn ja elämäniloon?” Oiva Paloheimo (palkittu kirjailija, se Tirlittan-mies)

 

Päivän terveysmiete (20.5.2015):

”Ole kiltti hoitajille. Heistä on enemmän pulaa kuin kuin potilaista.”

hoitajat.net

 

Päivän terveysmiete (19.5.2015):

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.” Pike Hilakari (Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti)
http://turpaduunari.fi/muutosta-vai-vastarintaa/

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan – sehän sopii tähän tilanteeseen. Ainakin ovat silmät avautuneet tälle suomalaiselle, ja ah ehkä jopa väärään suuntaan menneelle terveydenhuollolle, jossa sairaita pidetään sairaina tietyn diagnoosin tai viitearvojen varjolla tai muutetaan viitearvoja, jotta saadaan enemmän ihmisiä sairaiksi.

Samalla mietin, miten moni on samanlaisessa tilanteessa saamatta apua tai osaamatta vaatia sitä. Samaan aikaan terveydenhuollon ”gurut” pitävät kynsin hampain kiinni tietyistä toimintatavoista, jotka tässä uusien tietojen lomassa muuttuvat niin kovin hitaasti.

Onko syy hitaissa muutoksissa? Vai löytyykö se hitaus muutokseen kenties olemassa olevien etuisuuksien kiinnipitämisestä? Mitäs jos te herrat ja rouvat päättäjät muuttaisitte sitä teidän mahdollista palkkiosysteemiänne, jota kenties lahjukseksikin voisi kutsua? Mitäs jos hankkisitte uudet yhteistyökumppanit ja tavat, jotka kannustavat terveyttä ja ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia? Mitä jos…

Vai olisiko se iso riski saada markkinavoimat tuotteliaaksi terveinä ja mukaan talouden elvyttämistalkoisiin? Veisikö se teidän tilipussinne pienemmäksi? Vai olisiko mahdollista, että luomalla ja lisäämällä toisten hyvinvointia, alkaisitte itsekin voimaan paremmin? Veikkaan, että nyt olisi aika tehdä muutoksia, sillä karmaa kertyy monella tapaa. Se, mitä ruokit, se lisääntyy – oli se hyvää tai pahaa.

Muutos alkaa itsestä. Muutos alkaa siitä, että osaa vaatia sitä, mikä itselle kuuluu. Muutos alkaa siitä, että uskaltaa ja kykenee kyseenalaistamaan jo olemassa olevaa tietoa, pystyy vastaanottamaan tarjolla olevaa apua ja haluaa oppia kokemuksien kautta ja alkaa toimia toisella tavalla.

Sinä päätät, oletko osa muutosta vai vastarintaa. Minä haluan muutosta, ja aloitan sen itsestäni. Teen sen vaatimalla itselleni parasta. Se on minun syntymäoikeuteni, niin kuin myös sinun.

 

Päivän terveysmiete (18.5.2015):

”Parsa on erityisen hyvä suoliston toiminnalle.” Christer Sundqvist (Biologi, filosofian tohtori, ravintovalmentaja ja ‪#‎turpaduunari‬-blogaaja)

http://yle.fi/uutiset/parsa_tykkaa_vesikylvyista__ja_suolisto_tykkaa_parsasta/7988485

 

Päivän terveysmiete (17.5.2015):

”Eräs mies meni lääkärin vastaanotolle. Sai lääkereseptin. Pitäähän lääkärinkin elää. Mies meni apteekkiin ja osti lääkkeet. Pitäähän apteekkarinkin elää. Mies tuli kotiin ja pisti epäilyttävät lääkkeet piiloon. Pitäähän minunkin elää.” Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)

Ulkomuistista noukittu tarina, joka todennäköisesti on täysin fiktiivinen. Tietääkö joku tarinan alkuperän? ‪#‎turpaduunari‬ on lääkekriittinen, mutta ei lääkevastainen)

 

Päivän terveysmiete (16.5.2015):

”Liikunnan merkitys ulottuu jopa sosiaalisiin kontakteihin. Tänään juostaan Helsinki City Run, Viking Graceloppet, Yyteri Maraton ja Joensuu Maraton sekä selvitetään Puijon Polut. Näissä tapahtumissa on tuhansia osanottajia tukemassa toinen toisiaan aivan loistavassa liikuntamuodossa!”
Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)
http://www.juoksuaika.fi/osallistujille/graceloppet/
http://www.helsinkicityrun.fi/
http://katajayu.fi/index.php/tapahtuma/joensuu-maraton/
http://porinkuntoilijat.fi/yyterimaraton
https://kututriathlon.wordpress.com/puijon-polut-16-5-2015/

 

Päivän terveysmiete (15.5.2015):

”Maito on tutkimusten mukaan terveysvaikutuksiltaan neutraali tai hieman hyödyllinen.” Reijo Laatikainen (omilla aivoillaan ajatteleva ravitsemusterapeutti) http://yle.fi/uutiset/terveyskeskustelussa_maito_on_uusi_inhokki_prosessoitu_maito_on_nestemaista_roskaruokaa/7992199

 

Päivän terveysmiete (14.5.2015):

”Lähiruoka on loistavaa. Lähiruoka maistuu ja näyttää hyvältä. Lähiruoan ostaminen tukee taloudellisesti lähialueen tuottajia. Lähiruoka perustuu luottamukseen. Lähiruoka ylläpitää yhteisöllisyyttä. Lähiruoka merkitsee pienempää hiilijalanjälkeä. Lähiruoka tukee luonnon monimuotoisuutta. Lähiruoassa on tulevaisuus. Ole mukana tekemässä sitä. Osta lähiruokaa!” Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)

 

Päivän terveysmiete (13.5.2015):

”Nanomateriaaleja on olemassa tuhansia erilaisia. Osa niistä on vaarattomia, mutta osa voi olla vaaraksi terveydelle ja aiheuttaa jopa syöpää.” Hannu Norppa (tutkimusprofessori Työterveyslaitoksesta)
http://www.sisailmauutiset.fi/?p=3155

 

Päivän terveysmiete (12.5.2015):

”Useimmat nyt lähetetyn kirjeen allekirjoittaneet tutkijat uskovat, että nyt on jo riittävästi todisteita siitä, että radiotaajuinen sähkömagneettinen säteily voidaan luokitella ”luultavasti syöpää aiheuttavaksi” tai jopa selvästi ”syöpää aiheuttavaksi”. Kirjeen kirjoittamisessa ja allekirjoitusten keräämisessä keskeisessä roolissa ollut professori Joel Moskowitz kritisoi samalla esimerkiksi yhdysvaltalaisia julkaisuja Slate, Wired ja Verge, jotka ovat väittäneet, ettei säteilyn terveysvaikutuksista löydy tieteellistä yksimielisyyttä. Harmia aiheuttavat hänen mukaansa etenkin huonolaatuiset, alan teollisuuden rahoittamat tutkimukset. Ne väittävät – yllätys-yllätys – ettei syöpävaaraa ole.”
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkijoiden-halyttava-kirje-kannykka-aiheuttaa-aivosyopaa/KXi8njkc

 

Päivän terveysmiete (11.5.2015):

”Ihmisten usko mediaan on romahtanut. Tietysti se on asia, jota media ei halua kohdata, vaan syy vaikeuksiin on aina jossakin muualla kuin itsessä. Yleinen syntipukki on internet, jonka kehityksestä maan media on auttamattomasti tipahtanut. Tosin netistä lainataan uutisia, mutta vain sellaisia, jotka tukevat virallista uskomusjärjestelmää. Seuraan ravinto- ja terveysasioita, jotka tunnen läpikotaisin. Niiden uutisointi Suomessa on malliesimerkki manipulaatiosta.” Antti Heikkilä (lääkäri) http://www.anttiheikkila.com/blogi/ylen-uutiset-eliitin-tuutti/

 

Päivän terveysmiete (10.5.2015):

”Urheilijan vie huipulle monta eri tietä. Löydä oma tiesi. Jos jokin asia tuntuu hyvältä, jos jokin asia motivoi sinua, se on usein se oikea tapa edetä. Ei kuitenkaan aina. Ole aina nöyrä, kuuntele viisaampia ja arvioi tilannettasi!” Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)
http://turpaduunari.fi/arkisto/

 

Päivän terveysmiete (8.5.2015):

”Turpaduunarin ohje 2-tyypin diabeetikolle on tällainen.
Tee heti jotain pientä liikunnallista, että kehon nopeat lihassolut saavat kyytiä. Ota sprintti portaissa tai heiluttele kahvakuulia. Muutaman minuutin nopeampi hosuminen päivän aikana kuluttaa sokerivarastoja kivasti. Pidä sitten päivän tai parin paasto (älä sen pidempää) ja ala sen jälkeen karppaamaan. Lopeta pullan ja suklaan mussutus ja ala syömään oikeaa ruokaa. Aloita aamusi suolavedellä ja voikahvilla niin rasvanpoltto pääsee käyntiin jos ylipaino on sinun ongelmasi. Älä stressaa turhia vaan nauti ruokailuistasi.” Christer Sundqvist (jonkinlainen terveysajattelija)
http://turpaduunari.fi/arkisto/

 

Päivän terveysmiete (7.5.2015):

kolumni_1”Kolme vuotta kirjoitin terveysblogia Iltalehden nettisivuille kunnes sain potkut. Sehän ei ole sinällään erikoista, toimittajat ovat saaneet tottua kengänkuvaan takamuksessaan kautta historian. Mutta digiajan potkuissa on jotain aivan uudenlaista ja se on sensuuri.” Christer Sundqvist (‪#‎turpaduunari‬) http://issuu.com/kauppasuomi/docs/19-etelainen_e1dab6b5fc0d59?e=10124190/12664249

 

Päivän terveysmiete (6.5.2015):

”Hallitusten pitää tehdä enemmän rajoittaakseen epäterveellisten ruokien markkinointia ja tehdäkseen tervellisistä ruoista edullisempia.” Laura Webber (tohtori, Britannian terveysfoorumi) http://yle.fi/uutiset/who_eurooppaa_odottaa_valtava_lihavuusongelma/7974458

 

Päivän terveysmiete (4.5.2015):

”Tässä on älliä: Lisää päivääsi luonnollisia, lisäaineettomia ja laadukkaita lounaita. Tietenkin myös päivällisiä, mutta ne eivät ala ällillä. Lisää liikuntaa ja muista levätä.”

Christer Sundqvist (‪#‎turpaduunari‬, jonkinlainen terveysajattelija)

 

Päivän terveysmiete (3.5.2015):

”Terveellisen ruokavalion noudattamisesta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä syö epäterveellistäkin ruokaa, mutta se mikä erottaa terveystietoisuuden terveystiedostamattomuudesta on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.”

Christer Sundqvist (‪#‎turpaduunari‬, jonkinlainen terveysajattelija)

 

Päivän terveysmiete (2.5.2015):

”Yli 30 000 lääkäriä/tohtoria ja terveysalan ammattilaista Argentiinassa ovat lähteneet taistelemaan Monsanto vastaan. Monsanton tuotteille on saatava käyttökielto, sillä ne ovat karsinogeenisiä, eli synnyttävät syöpää. Milloin Suomessa edes yksi lääkäri tai terveysviranomainen lähtee Monsantoa vastustamaan?”

”Over 30,000 doctors and health professionals in Argentina are the latest to add their voice to the fight against Monsanto, asking the federal government to ban its products after recent studies found they may contain carcinogens, press reports stated Tuesday.”
Lähde: http://www.telesurtv.net/english/news/Latin-American-Organizations-Campaign-to-Ban-Monsanto-20150429-0014.html

 

Päivän terveysmiete (1.5.2015):

”On selkeä näyttö siitä, että D-vitamiinimyrkytys on yksi harvinaisimpia sairaustiloja. Se johtuu tyypillisesti siitä, että tämän saavuttamiseksi tarvitaan huolimatonta, erittäin korkeiden annosten käyttöä.” Michael F. Hollick (professori, erittäin tunnettu D-vitamiinitutkija)

Tämä tieto ei tietenkään estä suomalaista dosenttia (etunimi alkaa U-kirjaimella) Kuopiossa esittämästä täysin poikkeavaa käsitystä asiasta.

”The evidence is clear that vitamin D toxicity is one of the rarest medical conditions and is typically due to intentional or inadvertent intake of extremely high doses,” writes Hollick, a professor of medicine, physiology and biophysics at Boston University School of Medicine.  http://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/vitamin-d-toxicity-rare-in-people-who-take-supplements-mayo-clinic-study-finds/?linkId=13883990

 

Lisää ajankohtaista täältä:

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!