Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: HIERONTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 263. ja tämän vuoden 52. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 263
Jakelupäivä tiistaina 31.12.2019

HIERONTA

Perinnehoitojen aarteita on tarjolla vuoden 2019 viimeisenä päivänä. Tässä havaintoja tästä turvallisesta perinnehoidosta.

Hieronta tekee hyvää. Hieronta on ollut itsehoidon kulmakiviä jo vuosituhansien ajan. Kun raskaan työn uuvuttamia lihaksia hierottiin, huomattiin lihaskipujen hellittävän ja koko kehon rentoutuvan.

Hierontaa on vilkkaasti tutkittu ja hoitovaikutus tiedetään. Ensinnäkin hoitovaikutus syntyy mekaanisen vaikutuksen kautta. Tiedetään, että välittäjäaineita vapautuu hieronnan aikana. Hieronnalla on myös heijastevaikutus hieronnan kohteesta muualle kehoon ja on psykologiallakin sanansa sanottavana.

Käytkö säännöllisesti hieronnassa?

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vesi on verta sakeampaa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Otava on julkaissut suomennoksen Jörn Donnerin kirjasta ”Blod är tunnare än vatten”. Olisi ehkä pitänyt lukea alkuperäiskielellä, mutta hyvin toimii myös tämä Kari Kosken tuore suomennos.

Jörn on otsikoissa

Jörn Donner on näköjään taas iltapäivälehtien otsikoissa. Hän osaa mediapelin. Mikä mahtaa olla totuus hänen suhteestaan lapsiinsa? Mikä on laskelmoitua tunkua julkisuuteen?

Tätä mieltä nuo mummot ovatJörn Donner päätti olla isä vain kahdelle kuudesta lapsestaan – hei Jörkka, vanhemmuus ei ole tahdon asia!

Tuomas Enbuske sivaltaa Jörniä näinInsesti, Jörn Donner ja lapsensurmat naurattavat minua

Täytyy ehkä lukea myös Rafael-pojan tilitys Jörn-isästään”Se on hävitty kamppailu” – Rafael Donner yritti seurata isänsä Jörn Donnerin jalanjälkiä

Jörn osaa kirjoittaa rakkaudesta

Viis otsikoista, luin Jörn Donnerin kirjaa rakkaus mielessä. Kyllä Jörn osaa historiansa (vuoden 1918 tapahtumia käsitellään), mutta parhaimmillaan hän on herkän rakkaustarinan synnyttäjänä. Kirjan päähenkilöiden, Annan ja Alexanderin, rakkaustarina on upea. Rakkaus peittää alleen sadan vuoden takaisen sekasorron. Kirja esitellään mm. näin:

”Venäläinen Alexander pakenee Pietarin kaaosta Suomen puolelle jääneeseen huvilaansa keväällä 18. Lokakuun vallankumouksen jälkeen raja on suljettu ja hän ylittää joen uimalla. Huvilassa häntä on vastassa nuori nainen ase kädessä.

Hajaannuksen aikana laittomuudet rehottavat eikä kehenkään voi luottaa. Rajakomendantti alkaa hieroa kauppoja oleskeluluvasta länteen pyrkivän Alexanderin kanssa. Myös nainen, Anna, on hänen otteessaan ja saa kirjoittaa puhtaaksi kapteenin saamia salaisia dokumentteja. Alexanderin ja Annan välille syttyy intohimoinen suhde, jota leimaa kaiken tilapäisyys.”

Nuori Anna saa kokea Alexanderin intohimoisen rakkauden, jonka alkutahteja Jörn kuvailee hienolla tavalla:

”Jälkeenpäin Alexander ei osaa selittää, kuinka kaikki tapahtuu. Ehkä se johtuu suukosta, varovaisesta suukosta Annan lämpimälle poskelle.

Hän näkee selvästi mitä nyt tapahtuu, kuin olisi joku toinen. He lähestyvät toisiaan tässä ahtaassa tilassa, Anna panee kattilan kalanperkeineen sivuun, hän riisuu esiliinan, joka tipahtaa lattialle, ja he menevät sanaakaan sanomatta, käsi kädessä yläkerran makuuhuoneeseen. Anna epäröi:

Haluatko tosiaankin?

Hän ei vastaa, avaa hitaasti Annan puseron napit samalla kun tämä hapuilee hänen housujensa etumusta, intohimo lämmittää viileässä huoneessa, kaksi alastonta ruumista, jotka etsivät toistensa lämpöä. Alexander löytää hitaasti tiensä Annan salaiseen huoneeseen. Puolittain tukahdutettu huuto.

Alexander ei tiedä, onko sattumalla, joka johdatti heidät tänne, jokin tarkoitus. Hän ei kysy. Ensimmäisen kerran pitkiin aikoihin, kun ruumis muistaa yhä Pietarin kuulustelut ja kidutuksen, hän tuntee olonsa turvalliseksi Annan hien hajussa, tämän vatsalle valuneen ylimääräisen sperman tahmeudessa. Mikään ulkoinen uhka ei voi vaikuttaa häneen. Hän kysyy Annalta, miltä tästä tuntuu.

Hyvältä, tämä vastaa, ei muulta. Tehdään se uudelleen. Pian. Ettei minua ala kaduttaa.

Kaduttaa miksi? Ja mikä?

Hitaasti, mietteliäästi, käsi hänen vatsallaan, Pietarin arvilla, Anna sanoo:

Mies astuu sisään, haluaa nukkua talossa jonka väittää omistavansa. Saa ruokaa, saa vuoteen, saa vähän vaatteita, istahtaa pöydän ääreen ja rupeaa kirjoittamaan. Vaatii huolenpitoa, saa etäisyyttä. Ei, se on kaikki ihan väärin. Paitsi sinä? Yritätkö uskotella minulle, että voimme olla yhdessä nyt ja ikuisesti?

En sanonut mitään ikuisuudesta. On vain nykyhetki. Eikö se riitä?”

Enempää en taida e-kirjaa leikata ja liimailla. Ehkä ei tarvitsekaan. Se on todistettu. Jörn osaa kirjoittaa rakkaudesta, sodasta, surusta, mielettömyydestä, kaaoksesta.

Jörn osaa yllättää

Kirja loppuu yllätyksellisellä tavalla. Sekin taitaa olla Jörnille ominaista. Yllätyksellisyys. Yllätän teidät vielä tällä asialla, sitten kipin kapin kirjakauppaan siitä. Lukeminen kannattaa aina, dorka:

”Ehkä Alexander tarkoitti, täysin paikkansapitävästi, että katkelmat hänen elämäntarinastaan ovat kiinnostavampia kuin hänen kirjoittamansa kirjat. Se voi olla totta, sitä asiaa en osaa arvioida, vain harvat kirjoista on käännetty venäjästä. Hänen ystävästään Sirinistä sen sijaan tuli maailmankuulu kirjailija ja perhosten keräilijä oikealla nimellään. Voisi siis pitää paikkansa, että elämä on tarua ihmeellisempää. Kenties.

Mitä tulee kirjalle ehdottamaani nimeen Vesi on verta sakeampaa, Annahan vuoti kuiviin virtaavan veden jäälle, jolloin tulin ajatelleeksi, että Rajajoen vesi virtaa Suomenlahteen ja edelleen myrskyjen ja merivirtojen mukana Tanskan salmista Pohjanmerelle ja maailmaan. Pisara Annan verta kulkee mukana ja päätyy pimeiden syvyyksien nielemäksi. Valtamerissä kaikki veri muuttuu vedeksi.

Minulla on tapana sanoa, että vedestä olet tullut, vedeksi olet jälleen tuleva.

Tiedän muista asiakirjoista, että Alexander ajatteli usein Annaa ja merta ja että hänellä oli tapana sytyttää kynttilä Annan muistolle venäläisissä kirkoissa, joita oli eri puolilla maailmaa veden läheisyydessä, esimerkiksi Venetsiassa. Mutta se on toinen tarina. Toivon että olen suorittanut oman osani tehtävästä.”

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Loppuluisu

1 thought on “Vesi on verta sakeampaa”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.