Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Uikaa uikaa jos osaatte ja ne uivat ja uivat sen uskotte

Olen mahdollisesti lukenut parhaimman uimisesta kertovan kirjan. Sen on kustantanut Fitra ja uittaneet maailmalle Noora Valkonen ja Matti Rajakylä.

Uimarin treenikirjassa on ainesta vuoden urheilukirjaksi. Aion ehdottaa sitä.

Mikä houkuttelee kokeneessa kirja-arvostelijassa esille tällaisia yleviä ajatuksia?

Kirja tempaa lukijan mukaansa uinnin maailmaan harvinaisen totaalisesti. Tällainen tyypillinen maakrapukin löytää itsestään sisäisen uimarinsa. Uinnin alkeista siirrytään vesipelon poistamiseen ja tyylikkään uinnin maailmaan. Kirjan avulla pystyy helposti ohjaamaan esim. omaa lastaan uinnin pariin. Kirjassa on eri-ikäisille tehtyjä hauskoja ja kehittäviä uintiharjoitteita unohtamatta sitä henkistä puolta. Uskoisin monen kaivanneen tällaista kirjaa nuoruudessaan kun uintikärpänen puraisi.

Teksti on sujuvaa. Näin esimerkiksi kerrotaan kiehtovasta meditatiivisesta uinnista:

”Mieli on kuin mikä tahansa lihas, jota voi harjoittaa. Erilaisia meditaatioharjoituksia on tuhansia. Niiden tarkoitus on sama: saada mieli keskitettyä yhteen asiaan. Läsnäoleva mieli ei murehdi tulevia vaan on kiinni hetkessä. Se on rento, tehokas ja luova. Hyvästä keskittymiskyvystä on monia hyötyjä. Kuvittele esimerkiksi, että sinun täytyy omaksua iso määrä uutta tietoa lyhyessä ajassa. Stressaannut. Mikä estää sinua oppimasta? Se, että keskittymisesi herpaantuu. Tehokas oppija kykenee pitämään mielensä itse asiassa olosuhteista huolimatta.

Meditaatiolla voit vaikuttaa myös asenteeseesi. Meditatiivisesta juoksemisesta kirjoittanut Sakyong Mipham uskoo, että meditaation myötä voi saavuttaa pitkäjänteisyyttä, rentoutta ja sinnikkyyttä. Aggressiivinen asenne auttaa uimarin vain altaan toiseen päähän, mutta ei sen pidemmälle.

MEDITAATION VOI YHDISTÄÄ UINTIIN MUUN MUASSA NÄIN:
• Kiinnitä uidessasi ensin huomiosi ympäristöön ja veden ääniin.
• Kiinnitä huomio kehoosi. Käsien liikkeeseen, jalkoihin, vartaloon.
• Kuuntele hengitystäsi.
• Keskity hengitykseen. Tee jokainen sisään- ja uloshengitys tietoisena niistä. Jos mielesi karkaa muihin ajatuksiin, tuo se takaisin hengitykseen.
• Jatka uintia tällä tavalla. Kun tuot karanneen mielen toistuvasti takaisin hengitykseen, huomaat, kuinka ajatuksesi rauhoittuvat. Joskus saatat päästä flown tapaiseen tilaan.

Voit myös laskea käsivedot tietyllä matkalla. Yritä sitten vähentää käsivetojen määrää niin, että uintivauhti pysyy ennallaan. Tämä parantaa sekä keskittymiskykyäsi että uintitekniikkaasi. Meditatiivinen uinti vaatii avointa mieltä. Sisukkuudella ja säännöllisyydellä huomaat, kuinka nerokkaasta harjoituksesta on kyse.”

Kirjassa kuvataan tarkasti ja lyhyesti muttei tylsästi kaikki uintitekniikat. Tekniikka- ja koordinaatioharjoitusten salat aukeavat. Palautuminen mainitaan tärkeänä osana uimarin kehitystä. Tällaista jaksaa lukea ja voi ottaa opiksi:

”Perhosuinti
Saat uida vain perhosuintia. Käännöksissä ja maalissa seinää pitää koskettaa molemmilla käsillä. Lähdön ja käännöksen jälkeen saa sukeltaa korkeintaan 15 metriä, mutta uimari saa olla myös kyljellään ensimmäiseen käsivetoon saakka. Uimari hylätään, mikäli hän ui sääntöjen vastaisesti. Hylkäykset johtuvat usein väärin tehdyistä käännöksistä tai vilppilähdöistä.”

Uinti ei ole varsinaista välineurheilua, mutta ainakin minulle oli uutta nämä apuvälineet:

”Pullarit
Reisien väliin laitettavat kellukkeet eli pullarit auttavat pitämään vartaloa virtaviivaisena. Pullarit kannattelevat alavartaloa hieman samaan tapaan kuin märkäpuku. Pullareiden avulla harjoitus voidaan kohdistaa paremmin pelkkiin käsivetoihin.

Lättärit
Käsiin kiinnitettävät läpyskät eli lättärit lisäävät käden pinta-alaa ja tehostavat siten käsivetoa. Malleja on lukuisia. Aloitteijalle sopivat pienemmät sormilättärit, harjaantuneemmalle isommatkin lättärit. Lättäreillä harjoittelu auttaa parantamaan vesituntumaa ja voimaa sekä ohjaa ranteen ja vedon oikean suuntaiseksi. Kiinnitä lättäreitä käyttäessäsi huomiota tekniikkaan, sillä ne kuormittavat herkästi olkapäitä.”

Kirjassa on useita henkilöhaastatteluja. Saamme tutustua tuttujen uimareiden vesitarinoihin ja saamme mm. harjoitteluvinkkejä. Upea esimerki:

”Hanna-Maria Seppälä
Vuosi 2003 muutti elämäni. Voitin MM-kultaa sadan metrin vapaauinnissa Barcelonassa ja minut valittiin vuoden urheilijaksi. Media kiinnostui minusta. Samana vuonna selästäni löytyi välilevyn pullistuma. Kokonaiskuormitus kasvoi sadasta kahteensataan prosenttiin eikä aikaa jäänyt palautumiseen. Uuvuin.

Ajan myötä ja tukijoukkojen ansiosta selvisin. Päivittäisillä mielikuvaharjoituksilla opettelin rauhoittamaan ajatuksiani ja suuntasin niiden avulla kilpailuissa keskittymisen omaan suoritukseeni. Vahvemmasta mielestä oli hyötyä silloinkin, kun välilevy alkoi vuonna 2010 oireilla uudestaan.

Vesi houkutti minua jo pienenä. Halusin aina kesämökillä järveen veljieni kanssa. Viisivuotiaana aloitin uimakoulun. Soitin myös pianoa, tanssin ja harrastin yleisurheilua, jossa menestyin hyvin. Parhaimmat kaverini olivat kuitenkin uimaseurassa. Teimme paljon tekniikkaharjoituksia, aina leikin kautta. Uinnin hauskuus säilyi aikuisikääni asti silloinkin, kun harjoitusten määrä ja niiden intensiteetti alkoivat kasvaa.

Valitsin uinnin päälajikseni 13-vuotiaana. Vahvuudekseni osoittautui luontaisesti kohdalleen osuva vapaauinnin käsiveto. Uinnista tuli koko perheeni juttu, kun uintiryhmäni valmentaja päätti jättää tehtävänsä ja äitini Mirjami ryhtyi vetämään harjoituksiamme. Hän on ollut siitä saakka läheisesti mukana urallani, valmentajana ja tukipuuna etenkin silloin, kun on ollut vaikeaa.

Nuorena aikuisena löysin päämäärän, joka motivoi. Valitsin ammattiurheilun. Elämäntavan, jossa on kiinni vuorokauden ympäri. Se ei silti ole koskaan tuntunut minulle pakolta. Urheilu on antanut enemmän kuin ottanut: matkoja, erilaisia kokemuksia ja uusia ihmisiä.

Vuosi 2016 jäi uintiurani viimeiseksi. Lopettamispäätös oli vapauttava, sillä puntaroin asiaa pitkään mielessäni. Sain kaikkiaan 17 arvokisamitalia. Treenasin aina jotain päämäärää kohti, mutta eniten nautin harjoittelusta. Rakastan treenaamista edelleen. Seuraan hyvillä mielin suomalaisen uintikulttuurin kehitystä. Ammattivalmentajia tulee jatkuvasti lisää ja valmennus on kokonaisvaltaisempaa. Uimareiden tahto menestyä sekä työnteko näkyvät. Korkeimmalla tasolla uimareiden olisi mielestäni hyvä käydä enemmän ulkomailla harjoittelemassa.

Tavoitteenani on valmistua keväällä 2017 liikuntatieteiden maisteriksi. Tulevaisuudessa haluan tehdä töitä huippu-urheilun parissa.”

Hop hop däpä däpä hop hop hui! Hop hop däpä däpä hop hop hui! Hop hop däpä däpä hop hop hui! Ja ne uivat ja uivat sen uskotte!

Turpaduunari suosittelee!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Uikaa uikaa jos osaatte ja ne uivat ja uivat sen uskotte”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.