Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Luin aivan erinomaisen kirjan: Pauliina Aarva. Parantavat energiat – myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista (Viisas Elämä, 2015). Kirja sopii kuin nenä päähän, tähän mielipideilmaston muokkaukseen täydentävien hoitojen suhteen. Vähitellen täydentävät hoidot ovat saamassa vankan jalansijan myös Suomessa.

Tärkeitä huomioita täydentävistä hoidoista

Täydentävät hoidot on mielestäni hyvä termi kuvaamaan näitä hoitoja. Potilas lähtee nimenomaan hakemaan täydennystä hoitoihinsa ja korvaa ainakin osan lääkäripalveluista täydentävillä hoidoilla.

Melkoinen takapajula Suomi on tämän asian suhteen. Pitkän koulutuksen saanet professorit, dosentit ja lääkärit päästävät suustaan sanan uskomushoito ja muita sammakoita ihan vain tarkoituksenaan nolata sekä itseään että alan toimijoita. Juuri tähän outoon asetelmaan löytyy nyt hyvä tietoteos. Pauliina osaa kiihkottomasti poimia esille olennaisen tiedon täydentävistä hoidoista.

Terveydenhuollon ammattilaiset ja kaikenmaailman dosentit saavat tutkimus- ja kokemustietoa niistä parannuskeinoista, jotka ovat virallisen terveydenhuollon ulkopuolella. Mielestäni kirja anta tukea yhtä paljon kokeilemiseen kuin jonkun hoitomuodon kokeilematta jättämiseen. Kirjassa ei ole kattavaa hoitoesittelyä, vaan hyvää pohdintaa siitä mitä hoidoista pitäisi ajatella. Parhaimmillaan kirjan lukenut tajuaa länsimaisen lääketieteen hyvät ja huonot puolet kaikessa laajuudessaan ja tarjoaa tutkimuksiin nojaten tähän asetelmaan myös täydentäviä hoitoja.

Totuus on, että noin kolmannes suomalaisista aikuisista käyttää tavanomaisten lääkäripalvelujen ohella epävirallisia hoitomuotoja. Nämä kohentavat tällä tavalla terveyttään modernilla tavalla. Tulevaisuutta tällä yhdistelmällä taatusti on.

Voidaan sanoa, että virallisen lääketieteen rinnalle on pyrkimässä ihan uudenlainen hoitosuuntaus myös Suomeen, missä keho, mieli, yhteisöllisyys ja henkisyys ovat tärkeitä osatekijöitä. Paraneminen on monesti mysteeri. Jotkut paranevat oudoistakin hoidoista huolimatta. Lähipiirissäni on ihmisiä, jotka luottavat vyöhyketerapiaan, kalevalaiseen jäsenkorjaukseen, hierontaan yms. hoitoihin. Heillä täytyy olla tähän jokin järkevä syy. Mennään ottamaan selvää!

Kirjan luettuani, peräti kahteen kertaan, ymmärrän lähipiirini hakeutumisen täydentäviin hoitoihin lähinnä vastuun ottamisena terveydestään. Näihin hoitoihin mieltyneille ei kelpaa jonkinlainen välttävä hoitotulos, vaan paras mahdollinen terveys. Kun länsimainen lääketiede ei pysty parempaan, etsitään lisätehoa täydentävistä. Anteeksi jos olen liian kömpelö sanoissani, mutta näin minä sen ymmärrän.

Täydentäviä hoitoja on aina ollut tarjolla ja kauan, kauan ennen nykylääketiedettä. Ihminen kaipaa sairatumiseensa hoitoa. Nykylääketieteen uskomattomasta edistyksestä huolimatta hoidon perusteet ovat pysyneet kautta ihmiskunnan historian samanlaisina: pahan olon tilalle halutaan hyvää oloa ja hoidosta johtuvien haittojen välttämistä. Erityisesti haittojen välttämisessä näen täydentävien hoitojen tärkeä aseman nyt ja tulevaisuudessa.

Nykylääketieteellä ja täydentävillä hoidoilla on yhteinen varhaishistoria. Täydentäviä hoitomuotoja on kutsuttu perinnehoidoiksi. Erottamattomana osana näitä perinnehoitoja ovat Suomessa esim. jäsenkorjaus, saunominen, kuppaus ja hieronta. Varsinaista terveyskulttuuria! On sääli, että nykylääkärit ovat röyhkeydessään alkaneet kutsua näiden hoitojen harjoittajia puoskareiksi.

Tiedenäyttöjä täydentävistä hoidoista

Asiallisia tutkimuskatsauksia ja artikkeleita täydentävistä hoidoista ei näy suomalaisissa ammattijulkaisuissa. Tämä ei missään nimessä tarkoita, etteikö niitä olisi. Päinvastoin Pauliina on löytänyt niitä tosi paljon. Asenne ”tiede vastaan huuhaa” olisi unohdettava.

Täydentävien hoitomuotojen kiistaton menestystarina on nähtävillä kivunhoidossa, masennuksen hoidossa ja monien fyysisten vaivojen lievenemisessä. Tämä saattaa ärsyttää terveydenhuollon ammattilaisia, pohtii Pauliina Aarva.

Täydentävien hoitojen nykytutkimusta on kritisoitu huonosta laadusta ja satunnaistettujen, kliinisten koeasetelmien puutteesta. Tällaiset koeasetelmat sopivat hyvin lääketieteellisiin tutkimuksiin, mutta huonommin täydentävien hoitojen tutkimiseen. Pauliina ottaakin kantaa siihen, että vaatimus kaikkien hoitotapojen tehosta olisi voitava todentaa muullakin tavoin kuin lääketieteellisin menetelmin. Koska mieli, ajattelu, kehontuntemukset, henkisyys ja sosiaaliset suhteet ovat monien täydentävien hoitojen osia, myös tiedeparadigman olisi sen mukaisesti muututtava ja tutkimusten laajennuttava laboratorio-olosuhteista ihmisten arkeen. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma.

Pauliina esittelee tällaista mallia kirjassaan:

Täydentävien hoitojen tutkimukseen sopivatkin laboratorio-olosuhteita paremmin todellisissa hoitotilanteissa tehtävät seurantatutkimukset ja kenttätutkimukset, joissa otetaan huomioon ihmisten välinen kanssakäyminen, asiakkaiden yksilöllisyys ja elämäntilanne ja joissa hoitojen seurauksia tarkastellaan arkielämässä, tavallisessa sosiaalisessa ympäristössä.

Terveys 2000 -tutkimuksessa selvitettiin täydentävien hoitojen esiintyvyyttä aikuisväestöllä. Suosituin hoitomuoto oli hieronta, jota ilmoitti käyttävänsä 22 % vastanneista. Kymmenen prodenttia oli käynyt joissakin muissa hoidoissa. Hieronnan jälkeen suosituin hoitomuoto oli kiropraktiikka (2,5 % vastanneista). Minun mielestäni käynnit täydentävissä hoidoissa ovat aika vähäisiä. Olisi runsaasti potentiaalia kasvattaa käyntejä.

Lääkärit eivät hevin usko täydentäviin hoitoihin, mikä ilmenee Lääkäriliiton vuonna 2012 tehdystä kyselystä. Täydentäviä hoitoja piti tosi moni lääkäri puoskarointina. Vyöhyketerapapiaa ja ginsengjuuren käyttöä pidettiin petoksena ja kiellettävänä hoitona. Kuitenkin oli lääkäreitä, jotka voisivat harkita akupunktion, kiropraktiikan, naprapatian ja lymfahieronnan käyttöä praktiikassaan.

Hengen voimaan lääkärit eivät uskoneet. Jopa 75 % otti henkiparannukseen niin jyrkän kannan, että se on petosta ja se pitäisi kieltää. Homeopatiaa ja henkiparannusta lukuun ottamatta lääkärit olivat valmiita hyväksymään täydentävien hoitojen käytön, jos siitä jonkinlaista apua voisi saada. Melko tyly asenne lääkäreillä.

Hälyttävintä tässä on se, että lääkäreillä on erittäin vähäiset tiedot täydentävistä hoidoista, mutta tavattoman vankat mielipiteet hoidoista. Pauliina kirjoittaa näin:

Suomalaislääkärit eivät näytä olevan selvillä edes siitä, mitä täydentävien hoitojen kentällä tapahtuu, millaisia palveluja siellä on tarjolla, mitä hyötyjä potilas mahdollisesti on saanut tai voisi niistä saada ja mitä mahdollisia haittoja hoidoista on. Asiallisen koulutuksen tarve on huutava.

Täydentävien hoitojen käyttökokemuksia on tutkittu parissa suomalaisessa väitöskirjassa (Hanna Svennevig vuonna 2003 ja Liisa Salmenperä vuonna 2005). Pääosin kokemukset olivat hyviä. Hoidot lisäsivät vireyttä, rentoutuneisuutta, nostivat mielialaa ja vähensivät vihan tunteita. Kriittisesti hoitoihin suhtautuivat lääkärit, ne lähes yksimielisesti tuomiten. Terveydenhoitajista noin puolet olivat valmiita hyväksymään täydentävät hoidot virallisen hoidon rinnalle.

Euroopan unionin rahoittamassa CAMbrella projektissa arvioidaan, että Euroopassa on yli 100 miljoonaa täydentävien hoitojen käyttäjää. Mika Rönkkö bloggasi tästä äskettäin: Suomi jälkijunassa täydentävien hoitojen piiriin

Yleisimmät hoitomuodot Euroopassa ovat yrttilääkintä, homeopatia, kiropraktiikka, akupunktio ja refleksologia. Kuluttajien tyytymättömyys länsimaiseen lääketieteeseen oli osasyynä täydentäviin hoitoihin pyrkimisessä. Pauliina nostaa kuitenkin esille myös sen, että potilas haluaa ottaa entistä aktiivisemmin osaa hoitoonsa. Kroonisten sairauksien lisääntymisen, terveyden ymmärtämisen entistä kokonaisvaltaisemmin ja terveysinformaation lisääntymisen on todettu lisänneen täydentävien hoitojen suosiota.

Marjaana Lindeman totesi tutkimuksessaan vuonna 2011, että suomalaiset aikuiset, jotka uskoivat vaihtoehtohoitoihin, olivat muita taipuvaisempia luottamaan intuitioon analyyttisen ajattelun sijaan. Tätä Lindeman piti ongelmana, sillä terveysasioiden sotkemista esiintyi erityisesti intuition varassa elävillä.

Jonkun täydentävän hoidon puutteellinen tutkimusnäyttö ei tietenkään merkitse, että hoito olisi tehotonta. Hoidolta puuttuu vain näyttöön perustuvan lääketieteen varmistus tehosta. Monia täydentäviä hoitomuotoja on tavattoman haasteellista tutkia lääketieteellisin menetelmin. Yritä nyt sitten tutkia kontrolloiduin kliinisin kokein kehomielihoitoja! Nykytutkimuksen keinoin ei ole voitu mitata mitä tapahtuu elimistössä esimerkiksi refleksologin tai aromaterapeutin käsittelyssä. Tieteellistä todistusta hoitojen tehosta ei ole. Monella meistä on kuitenkin joko itsellään tai lähipiirissä elävillä sellainen käsitys, että hoidot ovat toimineet.

Plasebovaikutus on lähes muotiterminä kun selitysmalleja etsitään täydentäville hoidoille. Pauliina ei usko, että tältä saralta saadan apu täydentävien hoitojen laajemmalle hyväksynnälle.

Pauliina luettelee kirjassaan ansiokkaasti tutkimuksia täydentävistä hoidoista. Poimin tähän vakuudeksi muutamia.

Akupunktiota on tutkittu paljon. Hoitomuodon vaikutuksia eri sairaustiloihin on tutkittu kymmenissä Cochrane -katsauksissa (näitä pidetään erityisen arvokkaina tutkimuskoosteina). Akupunktio toimii tieteellisesti todistetusti (anteeksi kömpelö ilmaisuni!) ainakin akuutin migreenikohtauksen hoitoon ja ehkäisyyn. Näyttöä on myös tehosta jännityspäänsärkyyn, fibromyalgiakipuihin, synnytyskipujen lievennykseen ja masennukseen. Akupainanta todettiin plaseboa tehokkammaksi kontrolloidussa kliinisessä kokeessa kun hoitoja etsittiin monenlaisiin  kiputiloihin. Minun on helppo uskoa akupunktion hoitotehoon erilaisiin kiputiloihin.

Myös hypnoosi saattaa Cochrane-verkoston tutkimuksen mukaan auttaa kiputiloissa, mm. synnytyskivuissa. Kiropraktiikan hoito on tutkitusti tehokasta alaselän hoitoihin. Tutkimuksissa oli valitettavan vähän koehenkilöitä. Joogan vaikutuksista on vain rajallista näyttöä.

Meditaation terveyshyödyt ovat kiistattomat. Löytyy varsin laadukkaita tutkimuksia aiheesta. Kiinnostus meditaation käyttöön terapeuttisena menetelmänä on vahvassa kasvussa.

Aromaterapiasta löytyy tutkimusnäyttöä jonkin verran. Hyväksi se on todettu masennuksen lieventämisessä. Aromaterapian vaikutuksesta nukkumiseen on olemassa laaja katsaus (löytyi 245 tieteellistä tutkimusta, joista lopullisesti hyväksyttiin tarkasteluun 12 tutkimusta). Erityisesti laventeli oli hyvä houkuttelemaan uni esille.

Osteopaattinen hoito näyttäisi erään laadukkaan tutkimuksen mukaan lievittävän plasebohoitoa tehokkaammin migreenin oireita (Cerritelli ym., 2015).

Terapeuttinen kosketus auttaa potilasta selviytymään paremmin sairautensa kanssa. Kliinisten kokeiden vähyys on silmillepantavaa. Sama heikkous koskee reiki- ja muita biokenttähoitoja. Reikihoidon käytön hyödyistä syöpähoitojen yhteydessä on tutkimusnäyttöä. Hoito auttaa parantamaan potilaan hyvinvointia, mutta ei tietenkään paranna itse sairautta.

Haitat vähäisiä

Joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, täydentävät hoidot ovat hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksia ei juurikaan ole havaittavissa. Isoja otsikoita aiheutti aikoinaan surullinen kuhnehoitajan tapaus vuodelta 1991. Viisivuotias diabetesta sairastanut lapsi kuoli insuliinin puutteeseen kun kuhnekylvyillä lähdettiin lasta hoitamaan ja jätettiin insuliini pois. Oikeus tuomitsi hoitajan rangaistukseen.

Haittoja on raportoitu erittäin vähän. Joko niitä ei kehdata ilmoittaa tai sitten niitä ei kerta kaikkiaan ole. Pidän todennäköisempänä haittojen aitoa poissaoloa. Yhdysvalloissa tätä on jonkin verran tutkittu ja haitat ovat prosentin luokkaa. Välttämättä vähäiset haitat eivät liity suoraan hoitotoimenpiteeseen, vaan ovat lähinnä hoidon laiminlyöntejä. Hoitoa antaa taitamaton hoitaja ja/tai potilaalle annettu ohjeistus ja seuranta on puutteellista. Hoitajien joukkoon voi ilmestyä niitä, joilla on itsestään vähän liian suuret luulot.

Viime aikoina on kiinnitetty huomiota yhteen selkeään riskiin koskien täydentäviä hoitoja. Lääkäri pyrkii monopolisoimaan täydentäviä hoitoja omalle ammattikunnalleen. Esimerkkiä tästä on saatu akupunktion suhteen, joka on vakiinnuttamassa paikkaansa myös koululääketieteessä. Potilaalla voi olla kuvitelma, että lääkärin antama akupunktiohoito on turvallisinta, mutta erittäin harvoin lääkäreiden akupunktio-osaaminen on alalle vihkiytyneiden hoitajien tasolla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tavanomaisten lääkäreiden akupunktiohoidoista tulee kolme kertaa enemmän haittavaikutuksia kuin akupunktion erikoiskoulutuksen saaneiden antamasta hoidosta.

Uskallan suositella lämpimästi kirjan hankkimista. Kirja on erittäin hyvä!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

Happotesti

0 thoughts on “Tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista”

 1. Kiitos kirjaesittelystä! Suomeksi on valitettavan vähän kirjoja aiheesta. Yksi klassikoista ja erittäin suositeltava sekä teoreettisesti että hoitoesittelyitä sisältävä on Richard Gerberin Vibrational medicine (3.painos 2001), englanniksi siis.

 2. Tottakai nämä reiki- ym. uskomushoidot antavat potilaalle rentouttavaa oloa, mutta esimerkiksi syöpää ei paranna. Ei tietenkään. Reikihoito ei ole Jumalasta. Jumala voi myös parantaa syövän. Ymmärtäkää hyvät ihmiset, nämä vaihtoehtohoidot ovat eksytystä ja paholaisen tekoja. Jumala teitä eksyneitä varjelkoot!

  1. Pauliina Aarvan kirja on hyvin neutraalisti kirjoitettu. On minun taitamattomuuttani bloggaajana ja kirjojen arvostelijana, että niistä jäi sellainen vaikutelma, että tässä nyt erityisesti ylistettäisiin reikihoitoja. Itse en niiden päälle ainakaan ymmärrä riittävästi.

   En ymmärrä miten täydentävät hoidot kuten esim. kalevalainen jäsenkorjaus olisivat Jumalanvastaisia. Paholaisen tekoja en siitä asetelmasta esimerkiksi löydä. New Age on sitten eri asia. Siinä liikehdinnässä ja hoitorepertuaarissa on toki hyvin outoja piirteitä.

   Olen itse uskossa ja armahdettuna syntisenä koen, että näitäkin asioita kannattaa tarkastella.

   Kaikkea hyvää Sinulle, toivoo Christer

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.