Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Terveystietoisuuden historia, osa 7

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Keräsin yhteen ravitsemus-, terveys- ja lääketieteen oivallisia saavutuksia vuosien varrelta. Tässä seitsemännessä osassa käsitellään niitä tieteellisiä oivalluksia, jotka näkivät päivänvalon vuosina 1972-1999.

Kirjoituksen perusrunko ilmestyi 30.12.2015 ja sitä on viimeksi täydennetty 7.11.2017.

Tässä kaikki historiakirjoitukset (suluissa ajanjaksot):

Pohjois-Karjala-projekti

7.4.1972 oli päivä joka muutti Suomen. Silloin käynnistyi Pohjois-Karjala-projekti. Siitä alkoi pitkä 25 vuoden rupeama, jonka aikana sydänterveyden valistustyöhön valjastettiin terveydenhuoltohenkilökuntaa uusista terveyskeskuksista, Martta-yhdistysten toimeliaita naisia kylistä ja aktiivisia sydänyhdistysten ihmisiä. Tutkija Martti Karvonen oli käynnistänyt rasva-aineenvaihdunnan ja sydän- ja verisuonitautien yhteyksiä tutkivia hankkeita, mutta tämä projekti henkilöityi nuoreen lääkäriin nimeltä Pekka Puska. Projekti onnistui yllättävän hyvin ja se sai runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Puskan luomana ihmeenä pidetään sitä imagonmuutosta mikä Suomessa tapahtui: tupakanpoltosta luovuttiin, raavaat miehetkin söivät niitä aiemmin vihaamiaan rehuja (vihanneksia ja hedelmiä) kiihtyvään tahtiin, terveysliikunta yleistyi, tulivat kaikenlaiset kevyttuotteet markkinoille ja voi vaihtui margariiniin rasvasodaksi asti yltyneessä tiedemiesten ja markkinamiesten mediamylläkässä. ”Vääränlaisesta” rasvasta tehtiin se suuri terveysmörkö. Rasva piti hakea pellosta, eikä eläimestä.

Vuonna 1972 yleistyi rintasyöpäleikkauksissa ns. konservatiivinen hoito, missä poistettiin vain se osa rinnasta jossa oli syöpäkasvua. Amerikkalaisen tiedemiehen Ted Hoffin toimesta keksitty mikroprosessori hiipi mukaan lääketieteellisten laitteiden kehitykseen. Niinpä keksittiin yhdistää aivojen kuvaus ja moderni tietotekniikka. Syntyi tietokoneavusteinen aivojen skannausmenetelmä, CAT, brittiläisen insinööri Godfrey Hounsfieldin ja amerikkalaisen lääkärin Allan Cormackin kehittämänä. Skottilainen farmaseutti James Black onnistui tarjoamaan uskottavan selityksen lisääntyneeseen mahahapon muodostukseen, joka johti mahahappoja salpaavien lääkkeiden ripeään kehitykseen.

Geenitekniikka

Vuonna 1973 moderni geenitekniikka sai lopullisen läpimurtonsa kun amerikkalaiset biokemistit Stanley Cohen ja Herbert Boyer pilkkoivat DNA:n (perintöaineksen) pieniksi palasiksi ja yhdistivät nämä palaset uusien geenien kanssa bakteerisoluissa. Näin voitiin bakteereissa tuottaa halutun geenin tuottamaa ainetta yllin kyllin. Aberdeenin yliopistossa Skotlannissa tiedemiehet eristivät endorfiinit, jotka osoittautuivat luonteeltaan ja koostumukseltaan morfiinin kaltaisiksi elimistön omiksi kipulääkkeiksi.

Vuonna 1974 amerikkalaistiedemiehet F. Sherwood Rowland ja Mario Molinas tekivät hätkähdyttävän löydön, jolla oli kauaskantoiset vaikutukset: Freonin tapaiset hiilivety-yhdisteet tuhosivat maata ympäröivää otsonikerrosta. Vähitellen nämä yhdisteet kiellettiin ponnekaasuissa ja ilmastointilaitteissa sekä jääkaapeissa.

Vuonna 1975 argentiinalais-brittiläinen geneetikko Cesar Milstein ilmoitti pystyneensä kloonaamaan (monistamaan) ns. monoklonaalisia vasta-aineita. Lounasseteli otetaan käytöön Suomessa. Ensimmäiset hampurilaisravintolat tulevat Suomeen.

Vuonna 1976 ensimmäiset antihistamiinit saatiin tuotantoon. Näistä aineista saatiin 1990 –lukuun mennessä jokapäiväisiä allergisten reaktioiden ja vatsahaavojen hoitamiseen tarkoitettuja lääkkeitä.

Vuonna 1977 Suomessa aletaan valistamaan suomalaisia ruokakolmiolla ja -ympyrällä.

Koeputkilapsi

25.7.1978 Englannissa syntyi ensimmäinen koeputkilapsi.

Vuonna 1978 brittitiedemiehet esittelivät laparoskoopin, jolla voitiin tutkia vatsanpeitteiden läpi vietävällä pienellä sauvalla ja kameralla sisäelintemme toimintaa.

Vuonna 1980 lääkärit Euroopassa ja USA:ssa aloittivat luuytimen talteenoton sellaisissa potilaissa, jotka saivat suuria annoksia säteilyä syövänhoidossa. Nujerrettuaan syövän, talteen otettu luuydin siirrettiin takaisin potilaaseen. Kehitettiin lukuisia diagnostisia testejä laboratorio- ja kotikäyttöön: verta ulosteissa, raskaustesti, munasolun irtoamishetken määrittely ja streptokokkien määrittely kurkkukivussa. Kasvisten, einesten ja valmisruokien kulta-aika alkaa Suomessa.

AIDS

Vuonna 1981 kloonaustekniikka saatiin kehitettyä niin pitkälle, että Kiinassa kloonattiin kultainen karppi –niminen kala. Mitokondrioiden DNA saatiin selville kokonaisuudessaan. Brittiläiset tiedemiehet saivat toimintakykyiseksi NMR –laitteiston, jolla voitiin tehdä tarkkoja aivo-, selkäydin-, sydän- ja verisuoni- sekä näkötutkimuksia. USA:ssa kehitettiin hepatiittia vastaan rokote. Kesäkuussa 1981 tarttuvien tautien keskus Atlantassa, USA:n Georgian osavaltiossa raportoi epätavallisista keuhkokuumelöydöksistä homoseksuaalisesti suuntautuneilla miehillä. Osoittautui, että tässä olivat ensimmäiset havainnot pelottavasta AIDS –sairaudesta.

2.12.1982 siirrettiin 62 –vuotiaaseen amerikkalaiseen potilaaseen keinosydän. Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli. Tosin vasta kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta influenssan jälkitautiin.

Vuonna 1982 amerikkalainen lääkeyritys Eli Lilly markkinoi geenitekniikalla tuotettua ihmisen insuliinia. Elokuussa 1982 annettiin kuolemaan johtavalle immuunipuutostaudille nimeksi AIDS. Alussa tautia havaittiin vain amerikkalaisilla homoseksuaalisesti suuntautuneilla miehillä, mutta muutaman vuoden sisällä se todettiin muissakin potilasryhmissä eri puolilla maailmaa.

DNA

Vuonna 1983 Harvardin yliopistossa onnistuttiin rakentamaan geenitekniikan avulla yksi kokonainen ihmiskromosomi. Tästä alkoi ennennäkemätön innostus selvittää ihmisen koko DNA. Amerikkalaislääkäri John E. Buster ilmoitti kehittäneensä keinotekoisen hedelmöitystekniikan missä luovuttajan munasolu hedelmöitettiin vastaanottajan miehen siittiöillä, huuhdottiin varovasti ulos luovuttajan kohdusta ja sijoitettiin vastaanottavan hedelmöityskyvyttömän äidin kohtuun. Menetelmällä oli noin 40 prosentin mahdollisuus onnistua. Aspartaamia sisältävä Nutrasweet (keinotekoinen makeutusaine) ilmestyi markkinoille Yhdysvalloissa ja yleistyi nopeasti koko maailmassa.

Monsanto perustetaan

Vuonna 1984 huomattavan suuri biologinen tutkimuslaitos perustettiin Missouriin, Yhdysvaltoihin. Monsanto –nimisessä yrityksessä kehitettiin uusia lääkeaineita, geenimuunneltuja kasveja ja bakteerien avulla kehitettiin uusia kasvinsuojeluaineita. Yhtiö sai voimakasta kritiikkiä osakseen, mutta on kuin ihmeen kaupalla onnistunut pysymään pystyssä meidän päiviimme asti. Lampaita onnistutaan kloonaamaan. Huhtikuussa 1984 ranskalainen tiedemies Luc Montagnier ja amerikkalainen lääkäri ilmoittivat löytäneensä AIDS immuunipuutostaudin aiheuttajan. Se oli virus ja he kutsuivat sitä nimellä HTLV-lll tai HIV. Syntyi kaamea kiista siitä kuka teki löydön ensimmäisenä. Voiton vei Montagnier vuonna 1987. Kiista on heijastunut meidän päiviimme asti kun vuoden 2008 Nobelin lääketieteen palkintojen jaossa haluttiin kunnioittaa laajaa HIV –tutkimusta. Gallo jätettiin taas ulkopuolelle. Käsitteet “luomu” ja ”roskaruoka” synnytetään Suomessa. Ensimmäiset brunssit nautitaan. Kokki Jaakko Kolmonen käynnistää pitäjäruokaprojektin. Viinit ja keskiolut yhä useammin ruokajuomana A-oluen sijaan. Raakapakasteet ja valmiit kastikepohjat valloittavat suomalaiset ruokapöydät. Vuoden Kokki -kilpailu perustetaan. Käsite raakaruoka otetaan käyttöön. Ensimmäiset kasvis- ja kebabravintolat ilmestyvät Suomeen. Ketjuravintolat yleistyvät.

Vuonna 1985 kehitettiin Positron Emission Tomography (PET) –skanneri, jolla voitiin menestyksellisesti tutkia elävän ihmisen sydämen- ja aivojen aineenvaihduntaa sekä aktiviteettia. Joulukuussa 1985 tuli Kalifornian yliopistosta virallinen tieto, että AIDS –viruksen voi välttää käyttämällä kondomia.

28.4.1986 tapahtui erittäin vakava ydinvoimalaonnettomuus Tshernobylissä, Ukrainassa. Onnettomuudessa kuoli 31 palomiestä ja ydinvoimalan työntekijää, mutta kauaskantoisempana seurauksena radioaktiivinen laskeuma johti mm. leukemian ja kilpirauhassyöpien lisääntymiseen laajoilla alueilla.

Vuonna 1986 tutkittuaan syöpäkasvaimien kasvua amerikkalaiset tiedemiehet löysivät vahingossa ensimmäiset solujen jakautumista säätelevät geenit. Alkoi ennen näkemätön into etsiä niitä geenejä, jotka säätelivät ihmisen soluja.

Onnellisuuspilleri

Vuonna 1987 meksikolaislääkäri Ignacio Navarro kehitti leikkausmenetelmän Parkinsonin tautiin, jossa istutettiin potilaan aivoihin lisämunuainen. Tämä siirrännäinen lisäsi aivojen dopamiinin tuotantoa, eli sitä välittäjäainetta josta on pulaa potilaassa. Markkinoille saatiin ensimmäisenä AIDS –lääkkeenä AZT (atsidotymidiini). Amerikkalainen lääkeyritys Eli Lilly toi markkinoille masennuslääkkeen nimeltään Prozac (fluoksetiiniä), joka ensikokeilujen jälkeen osoittautui varsinaiseksi onnellisuuspilleriksi ja sen myynti oli aivan valtavaa. Myöhemmin tästä masennuslääkkeestä nousi valtava kohu kun todettiin lääkkeen johtaneen mm. lisääntyneeseen itsemurha-alttiuteen. Vaadittiin varoitustekstejä lääkepakkauksiin, jota lääkeyritys kovasti tietenkin vastusteli viimeiseen asti, peläten menestystuotteen myynnin romahtamista. Ensimmäiset statiinilääkket (korkean kolesterolin laskemiseen) saatiin ulos lääkemarkkinoille. Ensimmäiset kansalliset ravitsemussuositukset. Mikroaaltouuni yleistyy Suomessa.

Vuonna 1988 geneetikot ilmoittivat, että oli mahdollista luotettavasti tunnistaa henkilö sen DNA –määrän perusteella mitä löytyy yhdestä ainoasta hiuksesta. Skotlantilaiset tiedemiehet tekivät merkittävän tieteellisen löydön: jotkut syöpäkasvaimet menettivät geneettistä materiaalia. Tämä johti erityisen teorian syntymiseen missä syöpäkasvainten kasvua hillitsevät ja kiihdyttävät geenit nousivat päärooliin. Useat tiedemiehet väittivät kasvihuonekaasujen johtavan maapallon ilmaston kiihtyvään lämpiämiseen, mutta ilmiöön ei tietääkseni vieläkään kaikki tiedemiehet usko. Amerikkalainen psykiatri Richard Haier ilmoitti PET –skannausten perusteella, että älykkäät ihmiset käyttävät aivojaan tehokkaammin kuin vähemmän älykkäät.

Geeninsiirtotekniikka

Vuonna 1989 amerikkalaiset tiedemiehet Steven Rosenberg, R. Michael Blaese ja W. French Anderson keksivät geeninsiirtotekniikan. Toukokuussa 1989 amerikkalaiset geneetikot ensimmäistä kertaa siirsivät potilaaseen geenimuunneltuja soluja. Tässä tapauksessa soluja käytettiin syöpäsolukasvun seuraamiseen, mutta myöhemmin tämä tekniikka sai myös muita lääketieteellisiä ulottuvuuksia, joiden käyttöarvo saadaan selville vasta tulevien vuosien (vuosisatojen) myötä. Amerikkalaiset tiedemiehet David Goeddel, William Korh, Diane Pennica ja Gordon Behar kehittivät verihyytymiä liuottavia lääkkeitä käytettäväksi sydänkohtauksen saaneiden potilaiden tehokkaaseen hoitoon. Amerikkalaiset tiedemiehet James W. Tetrud ja J. William Landstrom ilmoittivat keksineensä lääkkeen (Deprenyl), jolla voitiin lieventää neurologisten sairauksien oireita ja jarruttaa mm. Parkinsonin taudin etenemistä.

14.9.1990 on merkkipaalu modernissa lääkehoidossa. Silloin aloitettiin nelivuotiaalle tytölle geenitekniikan avulla muunneltujen valkosolujen anto kuukausittain harvinaisen immuunipuutostaudin hoitoon (adenosiinideaminaasin puutostauti).

Vuonna 1990 ilmestyi tieto, että dopamiinireseptorien määrä vaikutti siihen kehittyikö ihmiselle alkoholismi (liiallinen alkoholinkäyttö). Nähtiin ensimmäiset arviot siitä, että geenit määrittelevät hyvin pitkälle sen tuleeko meistä aikuisina lihavia vai laihoja. Amerikkalainen reumalääkäri Lawrence E . Shellman ilmoitti löytäneensä geenin joka on yhteydessä niveltulehdukseen. Tiedemiehet totesivat tupakoinnin suurimmaksi yksittäiseksi riskitekijäksi sydän- ja verisuonitaudeissa. Tutkijat pitivät lähes varmana, että ravintokuidut voivat ehkäistä paksusuolensyövän kehittymistä. Joulukuussa 1990 ilmestyi markkinoille ensimmäiset raskauden ehkäisykapselit, jotka sijoitettiin ihon alle.

Rasvattomuuden ihannointia

Vuonna 1991 brittiläiset tutkijat löysivät Y-kromosomista sen geenialueen, joka määrittelee ns. miehiset ominaisuudet. Löydettiin myös Alzheimerin taudissa merkittävä geeni. Amerikan sydänliitto suositteli välttämään lihaa ruokavaliossa. Tämä oli osa massiivista kampanjaa, jossa pyrittiin vaikuttamaan kansalaisten ravitsemukseen. Alkuunpanijana tässä kampanjoinnissa voidaan pitää tohtori Ancel Keysiä, joka aikoinaan löysi yhteyden ravintorasvojen ja sydänkuolleisuuden välillä. Tätä ”rasva tukkii suonet ja pysäyttää sydämen” –ideologiaa on voimakkaasti kritisoitu, mutta koululääketiede luottaa pitkälti tähän rasvadogmiin. Rasvaton maito yleistyy Suomessa ja margariini ohittaa voin kulutuksen. Laktoosittomat ja gluteenittomat elintarvikkeet ilmestyvät kaupan hyllyille.

Vuonna 1992 tiedemiehet Yhdysvalloissa, Ranskassa ja muuallakin olivat yhteistyössä kartoittaneet valmiiksi ihmisen kaksi kromosomia, Y –kromosomin ja kromosomin numero 21. Tämä kartoitustyö oli alkusysäyksenä mittavalle HUGO –projektille (Human Genome Project), jossa kartoitettiin vähän yli kymmenen vuoden kuluessa ihmisen koko genomi (kaikki kromosomit, perintötekijät). Tutkijat olivat sitä mieltä, että Alzheimerin tauti kehittyi kun muodostui biokemiallinen epätasapaino aivoissa, joka johti beeta-amyloidi plakkien laajamittaiseen muodostumiseen. Tiedemiehet kritisoivat kovasti ainoan toimivan AIDS –lääkkeen atsidotymidiinin (AZT) vaatimatonta tehoa potilaissa. Muutakaan ei ollut tosin tarjolla.

Vuonna 1993 brittiläiset geneetikot onnistuivat löytämään sen geenin, jonka johdosta potilaille kehittyi lihassurkastumatauti nimeltään ALS. Toiveena oli löytää lääke tähän pahaan sairauteen. Kloonaustekniikka oli kehittynyt niin pitkälle, että useat tutkimusryhmät ilmoittivat monistaneensa ihmisalkioita. Syntyi kova tutkimuseettinen vääntö siitä, miten pitkälle voitiin mennä ihmistieteessä. Valmiiksi marinoidut lihavalmisteet yleistyvät Suomessa.

Geeniterapia

Vuonna 1994 amerikkalainen lääkäreistä koostuva tutkimusryhmä käytti menestyksellisesti geeniterapiaa hoitaessaan potilasta, jolla oli ollut syntymästä saakka korkea kolesteroli. Amerikkalaisille elintarvikemarkkinoille tuotiin geeniteknologian avulla kehitetty ”supertomaatti”, joka oli erityisen maistuva ja kesti kauan pilaantumatta. Tämän tuotteen todettiin raivanneen tilaa myös muille geenimuunnelluille kasveille ruokapöydissämme. Vastustus geenimuunneltua ruokaa vastaan kasvoi kasvamistaan.

1.3.1995 Suomessa tuli voimaan uusi tiukennettu tupakkalaki, jonka mukaan tupakointi oli sallittua työpaikoilla ja julkisissa tiloissa vain erityisissä tupakkahuoneissa.

Benecol

Vuonna 1995 Raision Tehtaat toi markkinoille Benecol kasvimargariinin, jonka väitettiin alentavan kolesterolia. Benecolista tuli nopeasti menestystuote. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti AIDS:iin sairastuneiden määrän koko maapallolla ylittäneen virallisesti yhden miljoonan. Todellisuudessa arvioitiin luvun olevan 4-5 kertaa suuremman.

17.1.1996 Helsingissä tehtiin Pohjoismaiden ensimmäinen tähystystekniikalla toteutettu sydämen ohitusleikkaus.

20.3.1996 Britanniassa jouduttiin myöntämään, että tappavalla ”hullun lehmän” BSE-taudilla saattoi olla yhteys ihmisillä esiintyvään Creutzfeldt-Jakobin tautiin.

Tupakka on todistetusti haitallista ihmiselle

Vuonna 1996 amerikkalaiset solututkijat löysivät uusia raskauttavia todisteita siitä, että tupakka aiheutti keuhkosyöpää. Tämä johti vuonna 1997 syntyneeseen sopimukseen, jossa tupakkayhtiöt lupasivat maksaa yli 1800 miljardia markkaa (300 miljardia euroa) korvauksia tupakan aiheuttamista terveyshaitoista vuoteen 2022 mennessä. Syyskuussa 1996 Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa otettiin käyttöön geeninsiirrot syövän hoidossa. Joulukuussa 1996 lääketieteen Nobelpalkinto jaettiin australialaiselle tutkijalle Peter Dohertylle ja sveitsiläiselle kollegalle Rolf Zinkernagelille. He olivat selvittäneet miten ihmisen immuunipuolustus tunnistaa virustartunnan saaneet solut ja millä ehdoin se lähtee tuhoamaan nämä solut.

23.2.1997 brittiläistutkijat ilmoittivat kloonanneensa ensimmäistä kertaa maailmassa täysikasvuisen eläimen. Lampaan utareesta otetusta solusta kloonattiin Dolly-lammas, joka tiedon julkistamishetkellä oli seitsemän kuukauden ikäinen.

Pohjois-Karjala-projekti päättyy

Vuonna 1997 professori Pekka Puskan johtama Pohjois-Karjala-projekti päättyi kestettyään 25 vuotta ja saavutettuaan asetetut tavoitteet moninkertaisesti. Työikäisen väestön vuotuisen sydänkuolleisuuden todettiin vähentyneen Pohjois-Karjalassa (ja muualla Suomessa!) noin 75 prosenttia. Keskimääräiset kolesteroliarvot laskivat vuoden 1972 tasosta 7 mmol/l vuonna 1997 mitattuun 5,5, mmol/l. Suomalaiset saatiin syömään kevyemmin, vähentämään tupakointiaan, lisäämään vihannesten ja hedelmien syöntiä sekä liikkuivat enemmän. Toukokuussa 1997 otettiin Suomessa uudelleen käyttöön Hippokrateen lääkärinvala. Se oli yli 70 vuoden ajan ollut pois käytöstä. Lääkärit vannoivat kunnian ja omantunnon kautta kunnioittavansa mm. ihmisyyttä ja potilaan tahtoa. Elokuussa 1997 pohjoismaissa syntyi valtava kohu kun väitettiin Ruotsin ja Suomen suorittaneen pakkosterilointeja ”rotupuhtauden” nimissä vuosina 1935-1976. Syyksi sterilointiin riittivät: tumma ihonväri, alkoholismi, vähälahjaisuus tai mielisairaus. Suomessa steriloitiin tänä mainittuna aikana ainakin 11 000 ihmistä pakosta. Joulukuussa 1997 Nobelin lääketieteen palkinto jaettiin amerikkalaiselle biologille Stanley Prusinerille. Hän oli pitkään tutkinut aivotoiminnan rappeutumista ja häntä pidettiin prionien löytäjänä. Nämä prionit on yhdistetty tarttuviin tauteihin kuten esim. ”hullun lehmän” -tautiin ja ilmenevät ihmisillä Creutzfeldt-Jakobin tautina.

Vuonna 1998 Maailman terveysjärjestö (WHO) varoitti leväperäisyydestä tuberkuloosin suhteen. Maailman tuberkuloositilanteen arvioitiin olevan pahenemaan päin 16 maan laiminlyödessä tuberkuloosin vastaista työtään. Huhtikuussa 1998 Yhdysvaltain markkinoille tuli suurella kohulla potenssilääke Viagra. Huhtikuussa 1998 Yhdysvaltain tupakkateollisuus sanoutui irti sopimuksestaan karsia tupakoinnin haittoja ja maksaa tuntuvia korvauksia tupakoinnin aiheuttamista terveyshaitoista. Kovan painostuksen jälkeen ääni muuttui taas kellossa marraskuussa 1998 ja korvaussummaksi sovittiin 1030 miljardia markkaa tupakan aiheuttamiin sairauskuluihin sekä 230 miljardia markkaa tupakkasairauksien ehkäisyyn. Joulukuussa 1998 Viagra oli jäykistänyt miesten elimiä sen verran runsaasti, että siitä voitiin myöntää lääketieteen Nobelin palkinto.

31.1.1999 amerikkalaiset tutkijat kertoivat AIDS:ia aiheuttavan HIV-viruksen olevan peräisin simpansseista, joista se oli päässyt ihmiselimistöön ihmisten käytettyä niitä ravinnokseen.

Joulukuussa 1999 palkittiin lääketieteen nobelpalkinnolla saksalaistiedemiehen Günther Blobelin työ soluproteiinien liikkumista selvittävien signaalien ymmärtämisestä.

Näistä lähteistä oli paljon iloa:

Cohen, Clive. The Story of Science (2016)
Harari, Yuval Noah. Sapiens : ihmisen lyhyt historia (2016)
Hirvonen, Leo. Lääketieteen historia (1987)
Timeline of medicine and medical technology (2016)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Terveystietoisuuden historia, osa 7”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.