Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sydänmerkki helpottaa ruokavalintoja

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Oltermannintiellä sijaitseva Suomen Sydänliitto myy yrityksille punaisen Sydänmerkin käyttöoikeuksia rahoittaakseen sitä osaa budjetista joka ei tule Unileverin kassasta. Unilever ja sitä ennen muu margariiniteollisuus on ollut huhtikuisen Sydänviikon kukkarona jo ikuisuuksia. Unileverin omilta nettisivuiltakin löytyy ylistystä Sydänliitolle ja Sydänmerkille.

Sydänmerkin salattu historia

Turpaduunarin tutkivan kyseenalaistamisen aluejaosto (TUTKA) on taas skandaalinkäryjen ja rahanhajun perässä – tällä kertaa aiheenaan Sydänmerkin salattu historia.

Aihe on ajankohtainen siitä liike-elämään liittyvästä syystä, että Unilever yrittää myydä koko margariinituotantonsa vuoden 2017 loppuun mennessä. 

Unilever luopuu margariineistaan

Unilever on järjestämässä syksyllä 2017 huutokauppaa margariinibisneksestään. Jos ei mene tyydyttävään hintaan kaupaksi, niin eriyttävät toiminnan omaksi yksiköksi. Nämä tahot ovat olleet kiinnostuneita ostamaan:

https://www.retaildetail.eu/en/news/food/blackstone-and-cvc-interested-becel
https://www.breakingviews.com/considered-view/unilever-can-butter-up-price-for-margarine-unit/

Unilever siirsi Turun Sinapin valmistuksen takaisin Suomeen pitkän korpivaelluksen jälkeen jossa toinen ruokajätti Nestle oli myös mukana. Unileverin nykyinen toimitusjohtaja Paul Polman on heppu joka tunnetaan pitkän aikavälin strategioistaan ja yritysetiikan korostamisesta. Luopuminen margariinibisneksestä on osoitus, että kovetettujen kasvisrasvojen terveysväittämät eivät enää nauti liike-elämän suosiota.

Mikäli Flora-brändi kiinnostaa niin Pekka Puska ja Ursula Schwab voivat lähettää lompakkonsa ja tarjouksensa Unileverille. Yhdysvaltalainen pääomasijoitusjätti Blackstone on jo tarjouskilpailussa mukana.

Punainen on vaaran merkki

Toinen syy Sydänmerkin käsittelyyn on sienikauden ja punaisen kärpässienen sekä ruskan innostama värikoodisto. Eikö some-kielen hallitseva kansa ole vieläkään tajunut että punainen on vaaran merkki?

Lukutaitoisille huomioksi, että merkissä lukee Gotham Rounded Bold -fontilla ”Parempi valinta – Bättre val”. Siinä ei siis lue ”Terveellinen valinta” tai ”Sydänterveellinen valinta” tai muuta juridisesti raskauttavaa valehtelua. Sydänmerkillä ei ole virallista terveysväittämän suojaa.

Maksullinen Sydänmerkki 1997

Turpaduunarin harmaapartainen ystävä Birdie oli urheilusta pitävänä ihmisenä eräänä päivänä harjoittelemassa kaupunkisuunnistusta eduskuntatalon kellarissa. Rastimääritteenä oli tällä kertaa ”Toimenpideohjelma suomalaisten sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseksi”. Siksi olikin syytä kysyä olisiko Birdiellä historiallista perspektiiviä kuvioon, ja kyllähän hänellä oli:

Vuonna 1995 Austinissa Teksasissa graafisen alan suunnittelutoimisto modernisoi sydänmerkin jota American Heart Association (AHA) alkoi käyttämään FOP-symbolina. Tästä alkoi kehitys jossa muutkin maat alkoivat lanseeraamaan Front-of-Package merkkejä ruokapakkauksiin. Suomessa ujutuksen alku oli konsensuskokous Helsingin Säätytalolla 25-27.11.1997 ja menossa mukana olivat esimerkiksi Pekka Puska, Matti Uusitupa, Jussi Huttunen ja Tatu Miettinen. Lisäksi paikalla oli elintarviketeollisuuden ja suurkeittiöalan edustajia eli esimerkiksi Leila Fogelholm. Toisin sanoen aivopesukokouksessa elintarviketeollisuuden annettiin itse keksiä että he haluavat tulevaisuudessa Pantone 485 -värisen maksullisen sydänmerkin kaikkiin mauttomiin, suolattomiin, vähärasvaisiin ja muutenkin syömäkelvottomiin tuotteisiinsa.”

Josset tiijä mittee hyö ouvat, elä osta!

Englantilainen ruokaguru Jamie Oliver ei ihan aina ole tieteen paras lähettiläs, mutta TV-sarjassaan ”Food Revolution” hän lanseerasi hyvän sloganin: ”If you don’t know what it is, don’t buy it!”. Koska Suomen ruokamafia tulee Kuopiosta niin käännetään kommentti itäsuomeksi: ”Josset tiijä mittee hyö ouvat, elä osta!”.

Sydänmerkki harhauttaa

Tehkäämme siis vertailevaa journalismia ja tutkikaamme millä tuotteilla on Sydänmerkki ja millaisten tuotteiden on mahdoton sitä saada. Ensimmäisenä esimerkkinä tulee mieleen suurkeittiöpuolen rasvat, jotka yllättävän usein omaavat Sydänmerkin. Turpaduunari on usein vihjannut, että Arlan ja Valion yritys-strategiat menevät vastakkaisiin suuntiin, joten otetaan käsittelyyn Arlan tuote jonka reseptiä muutettiin vuoden 2016 aikana. Tässä tulee tiedot siitä poistuneesta Sydänmerkki-tuotteesta:

Arla Keittiö Laktoositon Kasvirasvasekoite 15%

Pakkauskoko: 10 litraa

Iskukuumennettu ja keitonkestävä

Ainekset: vesi, osittain kovetettu kasvirasva (rapsiöljy ja palmuöljy), vähälaktoosinen rasvaton maitojauhe, maitoproteiini, muunnettu maissitärkkelys, stabilointiaine natriumkarboksimetyyliselluloosa , emulgointiaine rasvahappojen mono- ja diglyseridit , happamuudensäätöaine natriumsitraatti, happamuudensäätöaine sitruunahappo, aromi, betakaroteeni.

Jamie Oliverin kriteereillä täytyy kyllä olla aika kovan luokan kemisti joka tätä ostaa. Verrataanpa sitä ruoanlaittorasvaan joka ei voi saada Sydänmerkkiä:

Arla Luomu Kuohukerma 35%

Ainekset: luomukerma

Suurkeittiöt eivät tietenkään ole ainoat jotka ovat hairahtuneet punaisen vaaranmerkin edessä. Otetaanpa esimerkiksi kaksi Fazer-konsernin Sydänmerkki-leipää:

Fazer Vatsaystävällinen Ruis

Ainekset: täysjyväruisrouhe ja -jauho, täysjyväkaurajauho, vesi, kurpitsansiemenrouhe, hiiva, kauralese, ruislese, ruismallasuute, jodioitu suola (0,7%), merileväjauhe.

Fazer Oululainen Reilu Futissämpylä

Ainekset: vehnäjauho, vesi, ruisjauho, täysjyvävehnäjauho, maitomineraalisuola eli kaliumsuola, siirappi, kuivattu taikinajuuri, rypsiöljy, vehnäkuitu, vehnägluteeni, jodioitu suola (0,7%), hiiva.

Vertailun vuoksi Espoosta löytyy vuonna 1899 perustettu Halmeen leipomo, joka tekee ruislimppua ihan ilman lisättyä gluteenia niin julmetulla reseptillä, että sille ei saisi Sydänmerkkiä kuuna päivänä:

Halme Ruislimppu

Hiivaton taikinajuureen tehty ruislimppu

Ainekset: kotimainen täysjyväruisjauho, vesi, suola (1,2%)

Kanadassa ei tykätä Sydänmerkistä

Kotimainen Sydänmerkki on siis ajautunut kauas paitsi perinneruoan valmistuksesta niin myös kauas lääketieteen tuloksista siitä mikä on terveellistä ja mikä ei. Harmaapartainen nippelitieteiden dosetti Birdie haluaa vielä lisätä kommentin tähänkin kansainvälisyyden nimissä:

Keskiviikkona 18. kesäkuuta 2014 tuli julki lehdistötiedote joka useimmilta suomalaisilta meni täysin ohi korvien. Kanadan sydänliitto ilmoitti lopettavansa oman ”Health Check” FOP-merkinnän myynnin ja kampanjoinnin. Ottawan yliopiston professori Yoni Freedhoff oli käynyt pitkää kampanjaa osoittaakseen virallisten ravitsemussuositusten olevan tieteen tulosten vastaisia, ja lopultakin totuus voitti ja Heart and Stroke Foundation of Canada perääntyi.”

Koskahan Suomessa Mikael Fogelholm ilmoittaa, että Sydänmerkin käyttö lopetetaan. Aika voi olla lähempänä kuin moni luuleekaan, sillä ilman Unileverin rahoja ravitsemusterrorismi eli pelon ja kauhun herättäminen tyydyttyneitä rasvoja käyttävien ihmisten keskuudessa voi saada kituvan lopun.

Alkusoittona tulevasta virallisen Suomen äänitorvi eli Sanoma-konserni oli 4.9.2017 päästänyt Ilta-Sanomien kanteen otsikon ”Kymmenen uutta tutkimuslöytöä – näin painoa voi oikeasti pudottaa”. Lehden aukeama 12-13 oli omistettu lihavuustutkija Aila Rissaselle ja kymmenelle teesille kuinka oikeasti laihdutaan. Tiivistelmänä mehukkaimmat palat:

Kohta 3. Vähennä hiilihydraatteja, älä rasvaa

Kohta5. Unohda vähärasvaisuus

Kohta 6. Vältä kevyttuotteita

Lopuksi

Mutta vielä tällä hetkellä ruokakaupassa punainen Sydänmerkki on helpottamassa valintojasi: Vältä kaikkia Sydänmerkki-tuotteita. Vaativampi ostaja voi vielä yrittää löytää niitä mahdollisimman vanhanaikaisia reseptejä joissa Jamie Oliverin neuvolla ostaja tajuaa mitä on ostamassa. Ei ne kaikki Sydänmerkittömätkään ole niin hyviä – niihin ei vain ole ostettu punaista varoitusmerkkiä.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.