Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sotkamo ja VRN rasvasodassa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja leivän päälle, niin viralliset tahot saivat heti harmaita hiuksia. Yksi taloustieteen popularisoinnin myydyimpiä kirjoja oli aikoinaan taloustieteen Nobel-voittajan Milton Friedmanin ”Vapaus valita”, mutta tämä valinnanvapaus ei Suomessa koske tietenkään syömistä.

Maitorasvan syöminen on syntiä

Valtion Ravitsemusneuvottelulautakunta eli VRN on ministeriön neuvottelevan virkamiehen, opetushallituksen opetusneuvoksen ja muiden vastaavien ravitsemusbiologian ammattilaisten äänillä päättänyt, että maitorasvan syöminen on syntiä.

Niinpä Sotkamon päätöksestä tehtiin hurja määrä virallisten ravitsemusterroristien valituksia, jonka vuoksi ympäristö- ja tekninen lautakunta käsitteli kokouksessaan 1.11.2017 oikaisuvaatimuksen, joka äänestettiin nurin äänin 8-1. Ainoa virallisten ravitsemussuositusten suosija oli Perussuomalaisten Anna Shevchenko, ja oikaisuvaatimuksen kaatamista esitti SDP:n laitoskeittäjä Tuula Rossi-Määttä. Koska Sotkamo on Keskusta-vetoinen kunta, suurin osa virallisten suositusten vastustajistakin oli tietenkin kepulaisia, mukana lautakunnan puheenjohtaja Juho Lukkari joka oli kuntavaaleissa 2017 yksi kunnan suosituimpia poliitikkoja ja koulutukseltaan ensihoitaja.

Tämä on tietenkin puoluepoliittisesti ongelmallista, koska VRN on Maa- ja Metsätalousministeriön alainen Keskustapuolueen propagandaelin tarkoituksenaan edistää rypsin, rapsin ja vehnän viljelyä Suomessa. Perinteisesti on ollut tapana syödä paljon ruista ja paljon täysmaitoa ja voita, mutta moderni viljelypropaganda vaatii vehnäleipää ja rypsimargariinia.

Kirje Sotkamosta

Äsken tuli Sotkamon kunnanvaltuutetulta kirje:

Hei!

Luin avoimen kirjeesi Vrn:n toiminnasta Sotkamon kuntaa kohtaan.

Tekstiin olisi hyvä tarkentaa selvemmäksi kohtaa siitä, että kevytmaito ja voi tuotiin lautakunnan päätöksellä vaihtoehdoksi rasvattoman maidon ja margariinin rinnalle.

Ettei kukaan enää saisi sellaista kuvaa että rasvaton maito ja margariini korvattiin näillä.

Hienoa, että olette tarttuneet asiaan. En löydä Vrn:n nuhteita muille kunnille (Närpiö, Lestijärvi, Toholampi, Halsua ainakin, lähteenä Ylen lehtijuttu) jotka tarjoavat vaihtoehtona rasvaisempia maitotuotteita. Ihmettelen suuresti kuka on halunnut Sotkamon saavan tästä moitteet näin vahvasti, uskoisin jonkun tahon tämän erityisesti sinne vieneen. Varmaa tietoa asiasta ei ole.

Mielenkiinnolla Sotkamon ”rasvakeissin” vaikutuksia koko maan hyvinvoinnille odotellen,

Terveisin Xxxxxxx Xxxxxxxx
Sotkamon kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen

Suomi on uniikki maa rasvattoman maidon suhteen

Suomi on tunnetun universumin ainoa maa jossa rasvaton maito on markkinajohtaja. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa vuoden 2014 tilastot näyttivät rasvattomalle maidolle 1,37 prosentin markkinaosuutta, kun Suomessa samana vuonna rasvatonta myytiin 37,47 prosenttia kaikesta maidosta. Ero oli siis monikymmenkertainen.

Useimmissa muissa länsimaissa tavallinen täysmaito on markkinajohtaja, ja kevytmaito on enemmän tai vähemmän perässä, ja rasvattoman maidon osuus on samaa luokkaa kuin Ruotsissa.

Terveellistä ruisleipää ja rypsin brändäilyä

Kun Suomessa kuvitellaan, että kaikki syövät terveellistä ruisleipää, niin muistutetaan, että vuoden 2014 ruissato oli 74,9 miljoonaa kiloa. Moni ei varmaan tiedä, että vuoden 1934 ruissato Suomessa oli 394,9 miljoonaa kiloa, vaikka väkiluku oli kaksi miljoonaa pienempi.

Rypsin viljelyllä Suomessa taas on yllättävän vanhat perinteet, sillä ensimmäinen rypsiöljybrändi tuli markkinoille jo olympiavuonna 1952 Raision suunnalta. Rypsin viljely ilmestyi satotilastoihin vuonna 1951, mutta yleistyminen tapahtui vuonna 1980. Huippuvuosi oli 2010, jolloin Suomen rypsisato oli peräti 158,6 miljoonaa kiloa, eli ylitti rukiin viljelyn. Vuoden 2017 sato oli huono ja viljely on muutenkin alamäessä margariinin alentuneen menekin takia. Vertailuvuoden 2014 rypsisato oli 33,2 miljoonaa kiloa, ja tähän päälle rapsisato 28,9 miljoonaa kiloa. Rapsinviljely alkoi Suomessa vuonna 1978. Näillä tilastoilla voikin perustella miksi perinteisellä äitien reseptillä tehty Saarioisten maksalaatikko sisältää rypsiöljyä, broilerin maksaa ja rasvatonta maitoa.

Vehnäsato vuonna 1934 oli 89,3 miljoonaa kiloa ja vertailuvuonna 2014 oli päästy jo lukemaan 1088,2 miljoonaa kiloa. Suomi ei siis todellakaan ole niin rukiinen maa kuin moni virallisterveellisten ravitsemusterroristien aivopesemä sinisilmäisesti kuvittelee. Eivätkä nämä ole sellaisia tilastoja mihin kukaan helpolla törmää, koska Tilastokeskuksen yhteenvetokatsaukset antavat Suomesta melko sensuroidun version. Sinnikäs numeronmurskaaja lukee tilastoja toisin kuin valtamedia.

Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan kokoonpano

Kerrataanpa vielä ketä siellä Valtion Ravitsemusneuvottelukunnassa meitä oikein määräilee, sillä suosituksista puhuminen on Suomen kaltaisessa sääntöjä noudattavassa maassa ehkä hieman aliarvioivaa. Uusi puheenjohtaja 4.10.2017 alkaen on eläinlääketieteen tohtori Sebastian Hielm, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan.

Vanhan linjan aivopesua edustavat kaikkien tuntemat Ursula Schwab ja Mikael Fogelholm, joita peesaavat professorit Piia Jallinoja (sosiologia) ja Satu Lahti (hammaslääketiede). Eviran ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen on jo monesti nolannut itsensä haastatteluissa ja on sieltä tutuimmasta päästä tätä kautta. On ennustettavissa, että tämä rouva päästetään tulevaisuudessa ääneen harvemmin ja pistetään Fogelholmille ilmeisesti tarjottuun media- ja puhekoulutukseen,jossa sanotaan asiat niin juonikkaasti, että kupletin juonen paljastuessa, hän olikin ollut ihan oikeassa koko ajan.

Luonnonvarakeskuksen Anne Pihlanto on elintarviketieteiden tohtori. Elina Särmälä on ruokapalvelujohtaja. Muutenkin neuvottelukunnasta saa etsimällä etsiä lääketieteellisen biokemian tuntemusta, eli juuri sitä tietoa mitä siellä soluissa oikein tapahtuu kun veri kiertää ruoansulatusjärjestelmästä maksaan ja sieltä eteenpäin. Sirpa Sarlio on väitellyt tohtoriksi lihavuuden sosiaalisista vaikutuksista. Ei se molekyylilääketiede siinä oikein tule ilmi.

Tiesitkö tämän suolasta?

Esimerkiksi suolan käyttöön liittyvät sekoilut liittyvät osaksi siihen, että vaikka lihakset eivät tarvitsekaan hirveästi natriumia, niin ruoansulatus tarvitsee natriumia saadakseen ravinteet verenkiertoon. Vähäsuolainen ruoka on siis riski aliravitsemuksen suuntaan ja kehon siirtymiselle laiskaan säästötilaan. Lisäksi kilpirauhaset kaipaavat jodia.

Tiedeviitteitä

Mutta miksi se valinnanvapaus Sotkamossa voi olla niin vaikea asia sulattaa? Tyydyttyneet rasvat ja varsinkin maitorasvat on päästetty pannasta kaikkialla muualla tunnetussa universumissa paitsi Suomessa, ja nyt vielä tieto joka tästä Sotkamon tapauksesta on monelta lukijalta voinut mennä ohi korvien. Sotkamon ympäristö- ja teknisen lautakunnan päätöksessä oli myös tiedeviitteet lueteltuina, eikä vain niitä puheita virallisesterveellisten ravitsemusterroristien tuhansista tutkimuksista jotka osoittavat jotain (mutta joita kukaan ei koskaan nähnyt eikä nimennyt). Pohjoismaisin silmälasein katsottuna listasta huomaa että ruotsalaiset tutkijat Sara Holmberg, Eva-Lena Stiernström ja Anders Thelin ovat päässeet mukaan eräällä 12 vuoden seurantatutkimuksella joka osoittaa hedelmien ja vihannesten syönnin lisäävän terveyttä ainoastaan ihmisillä jotka käyttävät paljon maitorasvoja.

Johtopäätös

Nyt äkkiä ostamaan kaupasta homogenoimatonta täysmaitoa ja kirjoittamaan ministeriöön vaatimusta Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan lakkauttamisesta. Voit myös tulla mukaan kirjoittamaan kirjettä ministereille. Ja paljon sympatiaa sinne Sotkamoon ja Vuokatin Urheiluopistolle. Ilman voita ei voita.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

3 thoughts on “Sotkamo ja VRN rasvasodassa”

 1. Tämä on niitä kirjoituksia, joissa vallitseva tunne on pelko tekstin loppumisesta eikä tuska siitä, jaksanko loppuun. : )

 2. Hufvudstadsbladet publicerade Thorleif Nordströms insändare för debatt 19.11.2017

  Varför så mycket fettfri mjölk?
  Sotkamo kommun beslöt i september 2017, att erbjuda skolbarnen som alternativ också smör och lättmjölk. Statens näringsdelegation (VRN) reagerade och kom tydligt fram med, att de vill att alla kommuner skall tvångsmata barnen med fettfri mjölk och margarin.
  VRN hänvisar till de Nordiska näringsrekommendationerna, som grundar sig till stor del på livsmedels- och läkemedelsindustrins lobbning. En viktig milstolpe är konsensuskonferensen 12/1984 i USA, där man beslöt, att mättat fett och kolesterol är farligt. Det var ett välkommet beslut för läkemedels- och livsmedelsindustrin. Kolesterolmedicinen Lipitor är nu världens mest sålda medicin (ca 110 000 milj. €). Livsmedelsindustrin började producera lönsammare lättprodukter (mindre fett) genom att tillsätta vatten, billiga tillsatsämnen och förstås socker för att produkten skall smaka. Det var lönsamt, att tillsätta billigt vatten och marknadsföra produkterna som hälsoprodukter.
  Det finns inte hållbara, vetenskapliga bevis för att fettfri mjölk eller margarin är bättre för hälsan än helmjölk eller smör. Många nyare undersökningar visar motsatsen. Till exempel fettfri mjölk har 2,5 ggr större insulinrespons än helmjölk. Varför rekommenderas fettfri mjölk till diabetiker?
  I inget annat land än Finland används så mycket fettfri mjölk, varför?
  Finland är också i världstoppen när det gäller diabetes, Alzheimer(”diabetes 3”) och fetma, varför?
  Kan orsaken vara, att man i Finland följer näringsrekommendationerna bäst i världen (skolorna, lunchrestaurangerna o.s.v.)?
  Till vad behöver vi Statens näringsdelegation (VRN)?

  Thorleif Nordström
  magister i livsmedelsvetenskaper, ingenjör, merkonom, Lahtis
  Näytä käännös

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.