Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sähköä ilmassa tietokirja

sähköä_ilmassaTietokirjailija Erja Tamminen, arkkitehti Päivi Rekula ja sähkötekniikan DI Matti Juusela ovat ahkeroineet ja saaneet Sähköä ilmassa -tietokirjan kolmannen, uudistetun painoksen valmiiksi. Uunituoreena se saapui turpaduunarille arvioitavaksi.

Ennustan, että tätä kirjaa tullaan ”virallisesti viisaiden” taholta vastustamaan. Lähettäessään kirjansa minulle arvioitavaksi, Erja pisti saatesanoiksi:

Kustantajana toivon, että kirja tavoittaisi mahdollisimman laajalti koululaisten vanhempia. Luovutan kirjan myös opetusministerille ja Opetushallituksen jäsenille. Kouluissa otetaan käyttöön teknologiaa, jonka Maailman terveysjärjestö WHO:n syöpäinstituutti on todennut ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”.

Koulujen digitalisointi etenee todellakin ryminällä ja juuri tähän hetkeen tämä kirja tarjoaa vaihtoehtoista (sanoisinko elinehtoista?) näkökulmaa. Tietokirja on paikallaan kun se ottaa huomioon ne herkät ihmisyksilöt (nuoret koululaiset, opettajat, sähköyliherkkyydestä kärsivät), jotka ennen muita reagoivat sähköympäristön haitallisille vaikutuksille ja näin pakottavat kehityksen suuntaa muuttumaan.

Kirja on kauttaaltaan uudistettu vastaamaan viimeisintä tutkimusnäyttöä asiasta. Itse luin kirjaa suorastaan ahmien sen helppolukuista tekstiä. Suu auki jäin ihmettelemään, miksi tätä kirjan sanomaa ei jo oteta vakavasti, muuta kuin terveystietoisissa piireissä? Miksi ei rakenneta tietoliikenneyhteyksiä enemmän turvallisemman valokuidun varaan?

Sähköympäristöä voidaan parantaa vaikuttamalla teknisin ratkaisuin työympäristön tai kodin omiin pistemäisiin kenttiin. Ulkopuolisilta matkapuhelinantennien tai WLAN-reitittimien säteilyltä voidaan myös suojautua oikeanlaisilla suojamateriaalivalinnoilla. Hyvä asuinympäristö on terveyden ja hyvinvoinnin edellytys – lähtökohta, johon emme millään materiaaleilla pysty vaikuttamaan. Tarjoamalla tietoa, pyrimme osaltamme vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tavoitteenamme on muutos, joka tähtää turvallisempiin teknologiaratkaisuihin, jotka kestävät avoimen tarkastelun. (Kirjan johdantotekstiä suoraan lainattu)

Lukijan eteen piirtyy havainto meitä ympäröivästä luonnon omasta sähkömagneettisesta taustavärähtelystä. Sitä on ollut aikojen alusta lähtien. Se on välttämätöntä ja toivottavaa. Se mikä on pelottavalla tavalla uutta, on ihmisen aikaansaamat muutokset sähköympäristöön. Yhä useampi saa oireita sähkömagneettisista kentistä, joita ei aina osata ottaa vakavasti. Kirjassa selviää huolenaiheet kaikessa laajuudessaan ja karmeudessaan. Muutama ote tekstistä selvittänee mistä on kyse:

…Etenkin venäläisiä tiedemiehiä on jo vuosikymmeniä kiinnostanut sähkömagneettisen kentän biologiset vaikutukset, myös luonnon geomagneettisen kentän osalta. Jo 1950-luvulla Neuvostoliitossa julkaistiin tutkimuksia, joissa ihmisten fyysisessä ja henkisessä hyvinvoinnissa havaittiin muutoksia magneettimyrskyjen yhteydessä. (s. 19)…

…Jo vuonna 1965 havaittiin, että linnut häiriintyvät sekä voimakkaita sähkömagneettisia kenttiä tuottavista lähetinantenneista että luonnon magneettikentän poikkeamista. Ruotsissa tutkittiin esimerkiksi kuoviparven lentoa voimakkaan malmiesiintymän yllä 950 metrin korkeudessa. Parvi menetti hetkeksi suunnistustaitonsa. Linnut syöksyivät alas sadan metrin korkeuteen, minkä jälkeen parvi hajosi ja jatkoi jälleen matkaa yhtenäisenä päästyään kentän vaikutuspiiristä. Lintujen reagoinnista erityyppisille antenneille, joita etenkin viime vuosina on ilmestynyt maisemaan runsaasti, on tehty lukuisia havaintoja eri puolilla maailmaa. Lintujen suunnistus on selvästi häiriintynyt ja vieraita lajeja on löydetty ”vääriltä” mantereilta. (s. 25)…

…Kardiologien yhdistys kertoi 22.6.2015 pitämässään seminaarissa uudesta tutkimuksesta, jossa älypuhelimen todettiin vaikuttavan haitallisesti sydämentahdistimen toimintaan. Tahdistin erehtyi tulkitsemaan älypuhelimen signaaleita sydämestä tuleviksi, ja keskeytti hetkeksi toimintansa. (s. 39)…

…Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystön henkilökunta alkoi kärsiä vaikeista terveysongelmista 1950-luvun alkupuolella. Henkilökunnan keskuudessa havaittiin usein toistuvia päänsärkyjä ja neurologisia oireita, verenvuotoja, keskenmenoja, syöpien kasvun lisääntymistä sekä huomattavaa heikentymistä yleisessä terveydentilassa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, terveysongelmien aiheuttajaksi osoittautui neuvostoliittolaisten lähetystöön tahallisesti kohdistama mikroaaltosäteily, kirjallisuudessa tunnettu nimellä ”Moskovan signaali”. (s. 51)…

…Yli 200 tiedemiestä noin 40 maasta luovutti toukokuussa 2015 kansainvälisen vetoomuksen Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moonille, WHO:n pääjohtaja Margaret Chanille sekä YK:n jäsenvaltioiden päättäjille, jotta maailman väestöä alettaisiin suojella paremmin kaiken aikaa lisääntyvältä sähkömagneettiselta säteilyltä. Tiedemiehet viittaavat matkapuhelimiin ja niiden lähetinantenneihin, langattomiin tietoverkkoihin (WLAN), langattomiin kotipuhelimiin, etäluettaviin sähkömittareihin, itkuhälyttimiin ja matalataajuiseen sähkömagneettiseen säteilyyn, jota sähkönjakeluverkko tuottaa. (s. 69-70)…

Terveystietoista ihmistä kauhistuttaa se miten teollisuutta suojellaan ihmisten terveyden kustannuksella. Sähkömagneettisen säteilyn biologiset vaikutukset kielletään. Raja-arvot määritellään kaupallisten intressien takia liian korkeiksi eivätkä suojaa väestöä terveyshaitoilta. Tutkijat ympäri maailman vaativat toimenpiteitä erityisesti lasten ja raskaana olevien naisten suojelemiseksi turvanormeja ja lainsäädäntöä tiukentamalla.

Koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa lapset eivät ole altistuneet millekään toiselle ympäristötekijälle samassa suhteessa kuin he tänä päivänä altistuvat langattomalle teknologialle. Kouluihin ja päiväkoteihinkin asennetaan langattomia WLAN-yhteyksiä. Onko teknologia turvallista? Olisiko sille vaihtoehtoja? Opettajaliitot, lääkärit ja tekniset asiantuntijat kommentoivat. Viranomaisten näkemykset vaihtelevat eri maissa. Suurjännitelinjojen välittömään läheisyyteen ei pitäisi rakentaa asuintaloja, kouluja taikka päiväkoteja.

Matkapuhelinmastot ovat ilmestyneet maisemaan viime vuosikymmeninä. Ne mahdollistavat matkapuhelinten kuuluvuuden. Onko antenneilla vaikutuksia ympäristöön tai ihmisen terveyteen? Kirjan sanoma on selkeä: terveyshaittoja on!

Voiko matkapuhelimen käyttö aiheuttaa syöpää? Tähän kysymykseen tämä tietokirja antaa myönteisen vastauksen. Ja todistaa tämän ikävän asian lukuisin tutkimusnäytöin. Vakuutusyhtiöt reagoivat jo ennalta tähän tilanteeseen ilmoittamalla, etteivät korvaa kännykänkäytön aiheuttamaa syövänhoitoa ja muitakaan terveyshaittoja. Pelottavaa luettavaa!

Kännykkä vaikuttaa ihmisen terveyteen monella eri tavalla, selviää kirjasta. Kuten mainittua, syöpäriski lisääntyy erityisesti pään alueella, unen laatu kärsii, sokeriaineenvaihdunta häiriintyy, sperman laatu heikentyy, muistisairaudet lisääntyvät, lasten käyttäytymishäiriöt ovat yleistyneet jne.

Kirjassa on oma luku sähköyliherkkyydelle. Tämä on kasvava ongelma, johon liittyy reagointi kemikaaleille ja homeelle. Sähköherkät ovat valoherkkiä ja ääniherkkiä. Sähkömagneettiset kentät, hammaspaikkojen amalgaami ja elektroniikan palonestoaineet näyttäisivät vaikuttavan taustalla. Tähänkin asiaan oli tärkeä perehtyä.

Suosittelen kirjan hankkimista. Vaikka ei kaikkeen uskoisi, niin kirjan tietosisällöstä voi ammentaa aineistoa moneen kahvikeskusteluun ja jos rohkeutta riittää, aina voi pistää viranomaiset lujille. Kirja auttaa ajattelemaan omilla aivoillaan.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Sähköä ilmassa tietokirja”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.