Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Riittää jo rypsiöljyn ylistys!

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Iltalehti päätti taas eilen (22.2.2019) kirjoittaa miten erotat hyvän ja pahan rasvan.

Yllättäen jutussa päästiin ylistämään rypsiöljyä:

”Rypsiöljyn sanotaan olevan terveellisin öljy sen sisältämien omega-3-rasvahappojen vuoksi.”

Hyväkarppausta?

Tuosta tietysti on helppo saada virheellinen kuva, että rypsiöljyä voisi nauttia sitten miten paljon hyvänsä. Ja nythän on virallisten asiantuntijoiden suunnalta ollut paljon ajatusta ”hyväkarppauksesta”, jossa suositaan öljyjä, ”pehmeitä rasvoja”.

Moni on myös sitä mieltä, että pitäisi lopettaa rypsiöljyn turha haukkuminen. Eihän rypsiöljy vaarallista voi olla? Mielenkiintoisen asiasta kuitenkin tekee se, että rypsiöljyn ”vaarallisuus” on jopa sinne ravitsemussuosituksiin mahtunut, vaikkei sitä ehkä heti huomaakaan. Toki jos pysytään vain ravitsemussuositusten sisällä, niin rypsiöljy kyllä saadaan näyttämään vaarattomalta, eikä pieni määrä vielä vaarallista ole.

Liikaa rypsiöljyä

Mutta rypsiöljyä ON riittävästi liikaa helppo saada silloin, kun hiilihydraatteja vähennetään alle suositusten. Päivittäisestä energiasta pitäisi siis syödä vähintään noin puolet hiilihydraatteja, jotta monityydyttymättömien rasvahappojen saanti pysyy suositusten sisällä, eikä erityisesti omega-6 rasvahappoja saataisi liikaa.

Iltalehden jutussa oli myös maininta:

”Puolitoista ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä saattaa jopa laskea joidenkin sydäntautien riskiä…”

Huvittavaa sinänsä, että jos katsotaan ravitsemussuosituksia, niin turvallinen maksimimäärä asettuu noin 2 ruokalusikallisen rajoihin, silloin vielä monityydyttymättömiä rasvoja ei tulisi liikaa. Jos taas kertatyydyttymättömien rasvojen määrä lähenee 20E%, niin sen jälkeen joko monityydyttymättömien ja/tai tyydyttyneen rasvojen 10E% raja pitäisi ylittyä. Ajatus siis jonkinlaisesta ”hyväkarppauksesta” on mahdoton yhtälö. Tai ainakin silloin liikutaan hyvin vaarallisilla vesillä.

Onko sitten kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä paljon vai vähän, no ainakin siihen mahtuu 4 pientä palaa sydänliiton suosittuja mokkapaloja.  Siinä sitten olisi koko päivän sopiva määrä lisättyä rasvaa, öljyä. Tuohon kun lisää vielä suositellut leipälevitteet päälle, niin aika tiukkaa alkaa tekemään. Jos tietysti käyttäisi jotain muuta öljyä (esim. auringonkukkaa) kuin rypsiä, niin silloin määrä olisi entistäkin pienempi.

Jutussa oli virhe

Juttuun oli myös päässyt hyvin alkeellinen virhe, olisiko sitten vahinko vai tahallinen. (Alkuperäisessä jutussa kun ei näitä mainittu):

”Eniten transrasvoja tai tyydyttynyttä rasvaa löytyy rasvaisista maitovalmisteista, juustosta, voista…”

Nämä kuitenkin sisältävät luonnollisia transrasvoja, kun taas teollisesti kovetetut rasvat ovat niitä pahoja transrasvoja.

Nuo kaksi asiaa pitäisi jo opetella erottamaan toisistaan, sillä luonnolliset transrasvojen terveysvaikutukset poikkeavat edukseen teollisista transrasvoista. Esim maitorasvoissa olevilla CLA-transrasvoilla on todettu olevan useita terveysvaikutuksia.

Terveystietoiset nauttivat mieluummin kasviöljynsä puristettuna hedelmistä (oliivi, kookos, avokado, punainen palmuöljy) kuin siemenistä.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

6 thoughts on “Riittää jo rypsiöljyn ylistys!”

 1. Kiitos taas erinomaiesta jutusta. Oma kokemukseni on samanlainen. Lopetin rypsiöljyn ja kaikkien margariinien käytön useita vuosia sitten. Ruokavaliooni kuuluu aika vähän hiilihydraatteja. Sokeria en käytä. Sensijaan proteiinia ja rasvaa kuluu. Kalaa sekä siitä konsentroituja omega-3-öljyjä käytän päivittäin. Omituista että ei ole juuri koskaan nälkä.

 2. Vieraskynälle, 2 ruokalusikallisen suositus on sille, että tuo määrä riittää omegoiden saantiin, toki ei kielletä enempääkään saantia. Montakohan desiä pitäisi kitata oliiciöljyä vastaavan O3 saantiin.

  1. Kasviöljyjen omega-3-rasvat ovat liian lyhyitä. Niitä ei kannata verrata kalaöljyjen omega-3-öljyihin. On se vaan kumma, että nämä sekoitetaan aina keskenään. Siksi pitäisikin puhua kemiallisista nimistä eikä yleisesti omega-3:sta. Maksa kykenee kasvattamaan hiiliketjua, mutta vain 2-3 % kasviöljyn omegoista hyödynnetään.

 3. Minua hämmentää eniten että asia josta pitäisi puhua aina kun rypsiä suositellaan, vaietaan tyystin:
  Rypsin viljely tappaa pölyttäjähyönteisiä. Jokainen joka käyttäää mitään tuotetta missä on rypsiä tai suomalaisesta sokerijuurikkaasta tehtyä sokeria on minun katsannossani ympäristörikollinen, koska rypsin ja sokerijuurikkaan viljelyyn Suomi haki ja sai erikoisluvan käyttää pölyttäjähyönteisiä tappavia neonikotinoideja.

  Ne kas kun ovat yleensä kiellettyjä juuri siksi että ne pölyttäjähyönteisiä tappavat, enkä oikeastaan tajua miksi Suomi edes sen erikoisluvan sai. Neonikotinoidien käyttö vie meitä kohti tilannetta, jossa ainoa mahdollinen ruokavalio on kannibaali-karnivoori, kun ruuantuotanto nykyisessä laajuudessaan käy mahdottomaksi pölyttäjähyönteisten tuhoutumisen vuoksi.

 4. Juu, näinhän se on, rypsin viljely suomessa on katastrofi, ellei se ole luomurypsiä. Suomessahan käytetään ainakin rypsillä neonikotikoidipeitattua siementä rapsikuoriaista ja kirppoja vastaan, todennäköisesti sokerijuurikkaalla tilanneon sama. Se, että rypsiä ja juurikasta ei tarvitse ruiskuttaa kasvustoon, kuulostaa äkkiseltään hyvälle. Asia ei ole näin yksiselitteinen.

  Peittausaine siemenen ympärillä maassa tuhoaa ja tappaa maan tärkeitä pieneliöitä, se tekee tavallaan saman kuin antibiootit ja alkoholi ja ruoan esimerkiksi E250 natriumnitriitti ihmisen mahalle ja suolistolle, ne tuhoavat mahan ja suoliston terveitä, tarpeellisia bakteereita ja E250, natirumnitriitti muodostaa yhdistyessään valkuaisaineiden kanssa nitrosoamiinia, mikä on syöpää aiheuttava aine. Ihmisen elimistössä sen vaikutusta voi vähentää C-vitamiinilla, siksi kaikissa punavärjätyissä/E250 säilötyissä lihajalosteissa, kuten makkaroissa on lisäaineena askorbiinihappo eli kemiallinen C-vitamiini.

  Niin, neonikotikoidit tuhoavat maassa ensin maan pieneliöitä, maan mikrobistoa, mitkä tekevät maasta ”elävän”. Sitten, neonikotikoidit ovat systeemisia, eli sisävaikutteisia valmisteita kasvissa, ne menevät koko kasviin, juuri siihen kukkaan, mihin kimalaiset ja mehiläiset tulevat rypsiä pölyttämään. Ne eivät siihen vielä kuole, mutta neonikotikoidit vievät kimalaisilta ja mehiläisiltä suunnistusvaiston, ne eivät osaa enää pesilleen ja se tarkoittaa niiden kuolemaa.

  Sitten, kun mehiläiset ja kimalaiset menevät rypsin jälkeen metsän kasveihin, ne vievät sinne neonikotikoidipölyä. Hunajan torjunta-aineista oli tehty tutkimus, minkä mukaan 75 % tutkituista hunanäytteistä sisälsti torjunta-aineita. Jopa kaukaisilta Tyynen Meren saarilta otetuissa hunajanäytteissä oli jäämiä torjunta-aineista, eli torjunta-ainejäämät hunajassa ovat maailman laajuisia.

  Sitten, kun rypsin siemen kehittyy, niin kasvi kerää kaiken saamansa ”tiedon” siemneeseensä, koska se haluaa mahdollisimman hyviä jälkeläisiä. Se ei pysty erottamaan neonikotikoideja pois siemenestä, vaan niitä on myös rypsin siemenessä, mistä puristetaan öljyä taikka mistä teollisesti bensiinin teon kaltaisella menetelmällä, mm. heksaania käyttämällä valmistetaan teollista rypsiöljyä, mikä sopii polkupyörän ketjujen voiteluun, mutta ei ihmisravinnoksi.

  Sitten, jos rypsi kylmäpuristetaan öljyksi, niin siinä rypsirouheessa, mikä karjalle syötetään, on myös neonikotikoideja.

  Ihmeellistä, että vaikka Ursula Schwab on agronomi, hän niin himokkaasti puhuu, ilmeisesti raskaasti lahjottuna rypsiöljyn puolesta. Hän täysin ummistaa silmänsä rypsin viljelyn epäekologisuudelta ja siitä miten tuhoisaa pölyttäville hyönteisille on viljellä rypsiä Suomessa.

  Eniten rypsiä käytetään ainakin Euroopassa Suomessa ja Britanniassa. Suomi on maailman johtava Alzheimer-kuolevien maa. Rypsiöljyn käytön, voin käytön vähenemisellä ja Suomen Alzheimer-Dementia-sairastavuudella ja kuolleisuudella on tilastollinen yhteys.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.