Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Pysäytä syövän kasvu vahvistamalla immuunijärjestelmääsi

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Syöpä on erittäin monimutkainen sairaus, eikä sen tärkeintä syytä samoin kuin sen ensisijaista hoitoa ole helppo löytää. Viime aikoina syöpätutkimus on keskittynyt hyvin paljon immuunijärjestelmän rooliin ja eri keinojen löytämiseen immuunijärjestelmän vahvistamiseksi.

Moni tutkija uskoo, että syövän pääasiallinen syy on vaurioitunut tai heikosti toimiva immuunijärjestelmä. Immuunipuutos aiheuttaa syöpää.

Ruoka on lääkkeesi

Ensinnäkin immuunijärjestelmän vahvistaminen voidaan saavuttaa oikealla ravinnolla. Oikeanlainen ruokavalio parantaa pitkässä juoksussa syöpää, koska ruokavalio auttaa kehoasi rakentamaan vahvan immuunijärjestelmän ja tasapainottaa sisäelimiesi toimintaympäristöä. Sinun on tehtävä tämä, jotta voit saavuttaa menestystä syövän torjunnassa.

Usein ihmiset ajattelevat parantuneensa syövästä, kun kasvain on poissa. He saattavat jopa palata vanhaan elämäntapaansa, vanhaan ruokavalioon, vanhoihin tottumuksiin ja syöpä uusiutuu. Haluamme huomauttaa, että joidenkin elimistösi sisällä tapahtuneiden monimutkaisten asioiden takia syöpä on saattanut lähteä kasvuun ja jos sama tilanne palautetaan huonojen ruokavalintojen myötä, myös syöpä palaa.

On osoitettu, että pellavansiemenöljy auttaa aktivoimaan immuunijärjestelmää ja syöpäpotilaat sietävät tätä öljyä hyvin. Muita syövän torjunnassa käytettäviä ruokia ovat: puhdas vesi, aprikoosi ja niiden siemenet, mustikka ja monet muut marjat, parsakaali, paprika, tomaatti, avokado, valkosipuli, sitruuna, kookosöljy, chlorella, spirulina, yrtit jne. Lue myös kirjoituksiani PESHLAsta.

C-vitamiinia tarvitaan immuunijärjestelmässämme syöpää vastaan taistelevien leukosyyttien (valkosolujen) tuottamiseksi ja mobilisoimiseksi. Ty Bollinger kirjoittaa kirjassaan “Cancer – Step out of the Box, 2006”:

”Joten näyttää siltä, että C-vitamiini ei ole ainoa, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, vaan se myös tappaa ensisijaisesti syöpäsoluja. Tämä on kiehtovaa. Syövälle haitallista myrkyllisyyttä esiintyi koeputkitutkimuksissa (in vitro) useissa kasvainsolutyypeissä. On mahdolllista esittää myös faktoja sen puolesta, että ne askorbaattipitoisuudet veriplasmassa, jotka vaaditaan syöpäsolujen tappamiseen, on saavutettavissa ihmisillä. (Riordan NH, Riordan HD, Meng X, Li Y, Jackson JA. ”Laskimonsisäinen askorbaatti kasvaimen sytotoksisena kemoterapeuttisena aineena,” Medical Hypoteses, 1995).

Ja jos et pysty perustelemaan tarpeeksi C-vitamiinin käyttöä, tarkista tämä: C-vitamiini auttaa hapen kuljetuksessa ja on voimakas antioksidantti. Tohtori David Greggin mukaan: ”Pohjimmiltaan C-vitamiini kuljetetaan veressä keuhkoihin, missä se hapettuu. Sitten se kulkeutuu soluihin, missä se siirtyy mitokondrioihin ja vaikuttaa hapettumispotentiaaliin, edistäen hengitysketjun toimintaa ja kiertotoistoja. Tohtori Gregg teoretisoi, että suurten C-vitamiiniannosten ensisijaisena vaikutuksena on toimia veren hapenkuljetusta edistävänä molekyylinä. Hän suosittelee C-vitamiinin ja E-vitamiinin yhdistelmää, koska C-vitamiini kuljettaa happea sytoplasmassa (vesifaasi) ja E-vitamiini kuljettaa happea soluseinien läpi (öljyfaasi).”

Aika tuore katsaus selventää tätä C-vitamiini tilannetta. Nutrients-lehdessä marraskuussa 2017 ilmestynyt artikkeli ”Vitamin C and Immune Function” kertoo mm., että C-vitamiini edistää immuunipuolustusta tukemalla sekä luontaisen että mukatuvan (adaptiivisen) immuunijärjestelmän erilaisia solutoimintoja. C-vitamiini tukee limakalvojen estetoimintaa taudinaiheuttajia vastaan ja edistää ihon hapettimien poistoaktiivisuutta, suojaten siten mahdollisesti ympäristön hapettumista aiheuttavalta stressiltä. C-vitamiinia kertyy immunijärjestelmän soluihin ja ehkäisee kudosvaurioita.

Mielenkiintoista on, että suurilla annoksilla C-vitamiinia soraan suoneen on saatu selkeitä mitattavia hyötyjä syöpäpotilailla (sytokiinitasot). Lähde: Mikirova N. et al. Modulation of Cytokines in Cancer Patients by Intravenous Ascorbate Therapy. Med. Sci. Monit. 2016;22:14–25. doi: 10.12659/MSM.895368

Vältä myrkkyjä!

Myrkkyjen välttäminen ja mahdollisimman puhtaan ja tuoreen ruoan syöminen ovat avaintekijöitä immuunijärjestelmän pitämisessä hyvässä kunnossa. Maksimaalinen immuunitoiminto on välttämätöntä, jos haluamme kehon torjuvan syöpää. Tutkijat ovat havainneet, että ympäristömyrkyt (esimerkiksi hormonien jäämät vesijohtovedessä) ja ruoan epäpuhtaudet suoraan vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan ja sitä kautta ihmisten terveyteen.

Integratiivisessa lääketieteessä hallitsevana ideana on välttää myrkyllisiä ruokia kaikin tavoin (ei enää ultrakäsiteltyä pikaruokaa!). Paksusuolemme täyttyy toksiineista, jotka rasittavat immuunijärjestelmäämme. Siksi sinun on ensin puhdistettava paksusuoli, sitten muu osa elimistöstä ja lopulta veresi. Pelkkä puhdistus ei riitä, vaan meidän on palautettava vahva immuunijärjestelmä takaisin tukemalla suolistoa asianmukaisilla tervehdyttävillä bakteereilla. Ilman tätä ystävällistä bakteerikasvustoa, elämää sellaisena kuin sen ymmärrämme, ei olisi. Suurimmalla osalla ihmisistä on ollut suolistossa näitä ystävällisiä, hyviä bakteereja, jotka ovat tuhoutuneet vahvojen kemikaalien, saastuneen vesijohtoveden, huonojen ruokavalintojen, antibioottien ja muiden myrkkyjen takia. Mahdollisesti terveyden palauttamiseksi on elämäntavaksi otettava suomalainen PESHLA. Lukuvinkki: Integrative Oncology: Incorporating Complementary Medicine into Conventional Cancer Care

Liikunta on lääke

Harrasta runsain määrin matalan tason liikuntaa immuunijärjestelmäsi vahvistamiseksi. Liian intensiivinen liikunta nostaa stressivastetta, ja sitä haluat todennäköisesti syöpäpotilaana välttää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liian rankka liikunta voi itse asiassa heikentää immuunitoimintaa. Pitkät kävelyretket metsissä tai lähellä merenrantaa ovat suositeltavia.

Immunoterapia

Lopuksi, kliinisen immunoterapian menestys on ollut hämmästyttävä. Fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinto 2018 myönnettiin immunoterapiaa tutkiville. Lukemattomilla potilailla, joilla on erilaisia kasvaintyyppejä, on havaittu selvä kliininen vaste immunoterapeuttisella interventiolla. Näyttää kuitenkin siltä, että esiintyy huomattavaa yksilöllistä vaihtelua miten reagoidaan tarjottuun hoitoon. Lue lisää tästä (erinomaiset yhteenvedot!): https://www.nature.com/collections/gqznlfngkz

Ylipäänsä immunologiset syöpähoidot ovat vahvassa nosteessa. Tähän on vaikuttanut erityisesti se, että tunnetaan nykyään tarkemmin ne mekanismit millä syöpäsolut pyrkivät piiloutumaan immuunipolustuksen antamasta suojasta syöpää vastaan. Eikö olekin pirullinen sairaus! Ei riitä, että heikentynyt immuunipuolustus mahdollistaa syövälle otollisemmat olosuhteet. Tämän lisäksi jotkut inhottavat syöpämuodot kykenevät piiloutumaan vahvankin immunipuolustuksen ulottumattomiin.

Kehitteillä on useita lääkemolekyylejä, jotka murtavat kekseliäimpienkin syöpäsolujen piiloutumismekanismit. Toiveikkuus on korkealla, että näillä lääkkeillä voitaisiin parantaa erityisesti elimistössä pitkälle levinneiden syöpien hoitoennustetta. Valitettavasti näillä lääkkeillä on korkean hinnan lisäksi massiiviset haittavaikutukset. Kirja ”Early Phase Cancer Immunotherapy” on aivan mahtava!

Teknologian edistyessä myös kasvaimen mikroympäristön immuunitilanne ja sen monimutkaisuus ymmärretään yhä paremmin ja osataan nähdä miten se vaikuttaa hoitovasteeseen. On ollut mahdollista tunnistaa immuuniympäristössä eri alaluokkia, joilla on vaikutusta syöpäkasvaimen syntyyn, vasteeseen ja hoitoon; järjestämällä potilaat eri luokkiin ja alaluokkiin kasvaimessa esiintyvän immuunimikroympäristön mukaisesti, kykymme ennustaa ja ohjata immunoterapeuttista vastetta paranee. (Nature Medicine volume 24, pages 541–550, 2018)

Hanki lisää tietoa koulutuksissa syksyllä 2019

Älä jää yksin miettimään, miten parantaa immuunipuolustustasi. Olen järjestämässä syksyllä useita käytännönläheisiä koulutuksia tästä. Hintakaan ei hirvitä, niin kuin olet tottunut toteamaan koulutuksissani.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.