Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Puoskarilaki on kieltolaki

Kirjoittaja: Jouni Jämsä

Taas halutaan ”puoskarilakia” Suomeen

Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas ”uskomushoidot” kielletyiksi, eli Suomeen puoskarilakia. Samana päivänä oli Helsingin Sanomissa myös juttu, jossa turvallisia hoitoja edustava Lääkäriliiton edustaja Kati Myllymäki oli huolissaan ihmisten omista hoitovalinnoista, vaatien ettei ihmiset saisi jatkossa hoitaa itseään halutulla tavalla. HS ja Yle ovat ehkä useimmin skeptikoiden ja lääkäreiden julkaisualusta näissä asioissa, ja eivät tunnetusti anna palstatilatilaa vastakritiikille tai puolustukselle.

Mitä ”uskomushoito” on?

”Uskomushoito” nimenä on alkujaan -95 vaasalaisen lääkäri Auvo Rauhalan keksimä pilkkanimi lääkärinkoulutuksesta poikkeaville hoidoille tai tavoille toimia. Sitä ennen käytettiin yleisesti nimeä vaihtoehtohoidot, jota lyhenne CAM (Complementary and alternative medicine) edustaa edelleen muualla maailmalla. Tämän tyylistä vihapuhetta ei enää sallita missään muussa yhteydessä. Terapeuteilla on koulutusta vastaavat ammattinimikkeet, joita pitäisi kunnioittaa, kuten kansalaisten valintojakin. Kyse onkin rasismista/nimillä solvaamisesta, vainosta ja ihmisten valinnanvapauksien rajaamisesta.

Mikä ihmeen ”puoskarilaki”?

”Puoskarilaki”, jolla rajattaisiin sairaiden ja lasten pääsyä luontaisempien hoitojen pariin, ei suojele ketään, kuten annetaan ymmärtää, vaan olisi kieltolaki, joka estäisi kansalaisia etsimästä itselleen tai lapselleen sopivia ja täydentäviä hoitoja. Sairastuneen pakottaminen lain voimalla vain lääketeollisuuden tuotteisiin, olisi lain ja moraalinkin vastaista – kuten nämä terapeuttien nimittelyt ja toisen ammattikunnan työn arvostuksen heikentäminen. Se taas, että noudatetaanko lakeja terapeuttien tai itsehoidon kohdalla, on eri asia – mutta lue mitä laki sanoo tai ainakin sanoisi:

 1. Perustuslaki 2.6§: Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
 2. Laki potilaan itsemääräämisoikeudesta 6§: Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.
 3. Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa 22.12.1978/10612§. Tätä lainkohtaa ainakin Räsänen rikkoo kun hän lääkärinä nimittelee toista ammattikuntaa sopimattomalla tavalla. Ei saa käyttää totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elinkeinotoimintaa ja on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa. Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää asiaan kuulumattomia seikkoja sisältävää eikä esitystavaltaan tai muodoltaan sopimatonta ilmaisua, joka on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa.
 4. Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 10§: Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
 5. Päivi Räsänen on hyvin ristiriitaisella tavalla tuomitsemassa ”uskomushoidot”. Onhan hän hartaasti uskonnollinen, uskoen esimerkiksi rukouksen voimaan.
 6. Jos jokin, niin tekopyhyys pitäisi saattaa kielletyksi, koska sen takia ihmisten luomat ristiriidat usein saavat alkunsa.

 

Vaikeneminen – myöntymisen merkki?

Viikoittain saamme lukea lääkäreiden (Päivi Räsänen, Juhani Knuuti, Hannu Lauerma, Veera Salminen jne.) ja toimittajien kirjoituksia ”uskomushoitajista” tai ”haitallisista hoidoista”. Mutta missä on luontaisalan puolustus? Miten reagoivat tähän terapeuttien liitot, LKL, yhdistykset? Vaikeneminen on myöntymisen merkki ja kansa uskoo, mitä lehdissä lukee. Nykyinen selkärangaton, nynny ja heikkotahtinen asenne provosoi vastapuolta lisäämään pökköä pesään – vähän niin kuin käy koulukiusaamisessa.

Monet mediat/toimittajat (Yle, HS, IS) on saatu manipuloitua mukaan tähän ”uskomushoito” -kampanjaan. Siksi ei vastakritiikki saa hevillä tilaa, mutta silti toivoisi edes jotakin vastakritiikkiä liittojen puolelta. Jos Suomessa puhuttaisiin samaan tapaan vaikka maahantulijoista, seksuaalivähemmistöistä tai vaikka taksikuskeista, nousisi valtava meteli ja oikeustuomioilta tuskin vältyttäisiin.

Haluammeko jatkaa näin?

Haluavatko luontaishoitajat tai itseään hoitavat kansalaiset, olla kolmannen osapuolen nimittämiä vaarallisia ja vastuuttomia toimijoita? Ovatko homeopaatit tulevaisuudessa rikollisia parantaessaan lapsen korvatulehduskierteen? Asiat on paljolti ihmisistä itsestään kiinni.

Haluavatko kansalaiset suostua siihen, että mikäli diabetes, syöpä tai mielenterveysongelma puhkeaa, niin muututaan samalla hetkellä niin tyhmiksi, että lailla pitää ”suojella” heitä etsimästä aktiivisesti heille itselleen parhaiten sopivia hoitoja? Tätäkö haetaan puoskarilailla? Puoskarilaki tarkoittaisi myös ihmisten vapaaehtoista tapaamisen kieltämistä – jota perusoikeutta on tuskin monessakaan valtiossa aiemmin lailla rajoitettu.

Sairastuneena saisit puoskarilain voimaantullessa ryypätä ja rällätä ihan vapaasti, mennä heikoille jäille, olla ”Duutsoni”, vuorikiipeillä ilman valjaita, kieltäytyä hoidoista, mutta laki suojaisi sinua menemästä homeopaatin tai fytonomin luokse. Uskon, että monet toimittajat, jotka suosivat näitä ”puoskarikampanjoita”, eivät edes ajattele, mistä tässä on kyse. Asetelmaa missä ajetaan koululääketiedettä monopolin asemaan ei ehkä ole ajateltu ihan loppuun saakka? Mihin tämä monopoliasema johtaa? Vaihtoehtoja tarvittaisiin paljon laajemmin jo Suomessakin ja myös lääkäreiden antamana.

Terveydenhoitokulut – pohjaton suo

Eikö media tiedosta, että kohta kaikki verorahat menevät näihin ”tutkittuihin” lääkehoitoihin? Suomen terveydenhuoltomenot olivat vuonna 2008 noin 15,5 miljardia euroa. Viisi vuotta myöhemmin 18,5 miljardia euroa ja vuonna 2015 jo 19,8 miljardia euroa! Terveydenhoitokulut nousevat noin miljardin kahdessa vuodessa ja samalla sairasjonot pitenevät kaikissa ikäryhmissä.

Lääkäreitä ei myöskään nykymallissa ole riittävästi, vaan lääkkeitä määräävät nykyisin myös sairaanhoitajat. Meret saastuvat ja bakteerit muuttuvat hengenvaarallisiksi. Myös töistä poissaolot ja varhaiseläköitymiset ovat tänä lääkemyynnin kulta-aikana kaksinkertaistuneet. Mutta vika on löytynyt! Vika on akupunktiossa, homeopatiassa, ravinto-opeissa yms. joihin ihmiset vasta monien lääkekuurien jälkeen yleensä päätyvät ja ovat niihin yleisesti tyytyväisiä ja vielä maksavat käyntinsä itse?

Lääkärikunnan huonosta omastatunnosta ei pitäisi rangaista tai leimata muita ammattikuntia tai kansalaisia. Tämän seikan pitäisi toimittajienkin aistia. ”Ei ole tutkittu”-höpinä on useimmiten turhaa. Yksilöhoitoja ei voi uskottavasti tutkia kaksoissokkotutkimuksilla, kuten allopatia-lääkkeitä, ja kukaan ei edes rahoita kalliita luontaisvalmistetutkimuksia, joita ei voi patentoida. Paitsi jos halutaan antaa leima jollekin ”humpuukitulokselle”, jotta luontaisala ei kilpailisi patenttilääkkeitä vastaan.

Tässä vain joitakin tieteellisiä tutkimuksia ja arvioita esimerkiksi homeopatiasta, joista media ei kirjoita: Tieteellisiä-tutkimuksia-homeopatiasta

Kokemusasiantuntijoiden suora palaute medialle ja poliitikoille olisi jatkossa tärkeää, jotta ihmisten halu säilyttää itsellään oikeus hoitaa itseään vahvistuisi. Nyt tätä ihmisoikeutta ovat horjuttamassa skeptikot, lääkärit ja toimittajat, esittämällä kansalle kiihkoisia mielipiteitä faktan sijaan.

Jouni Jämsä

CAM-terapeutti – tekee vaimonsa kanssa terveysmittauksia, kehoa tukevia hoitoja sekä yksilöityjä ruokarajoitteita.

5 thoughts on “Puoskarilaki on kieltolaki”

 1. Siinä meillä tosi uskovainen kansan oikeuksien polkija. Kaikkia sitä kansalaiset äänestääkin. No täytyy sanoa, että jos on lusikalla saanut ei voi kauhalla vaatia. Kyllä se on sillätavalla ettei yks Räsänen kyllä määrää miten ihmiset parantavat itsensä ja kun lääketiede ei pysty parantamaan niin kuka nyt niin hullu on että jättää etsimättä parannuskeinoja sieltä mistä niitä todella löytyy eli nimenomaan luonto auttaa. Uskokoon ken tahtoo. Mutta johan sen järkikin sanoo ettei mitkään lääketeollisuuden kemialliset tuotokset ketään paranna. Skeptikoille ne ovat varmaan ihan riittäviä parantajia ja hyvä niin.

 2. Uskomus hoito, usko, rukous. Lääkäri hoito lääkkeet suuri osa suoraan luonnosta, osa kemiallisin prosessien kautta valmistettu, mittavat sivuvaikutukset. Lääketeollisuuden valtava rahallinen mahti tekee mitä tahtoo. Kun on nähnyt selvän parantumisen niin lääkäritkin hiljenee ja todistaa tästä, ei vain yksi vaan tuhannet lääkärit.
  Lääketeollisuus on kehittynyt uskomushoidoista selkeästi ja kiistattomasti.

 3. On kyllä taas potaskaa.. Cam-terapeutti hah! Olet vaarallinen ihminen, ja ei en vitsaile. Et itse näe toimintasi järjettömyyttä ja miten kauakana se on rationaalisuudesta. Häpeäisit!

 4. Asiavirheitä vilisevä selvästi oma lehmä ojassa tehty kirjoitus.

  Käsittääkseni homeopatia ei ole parantanut yhtäkään korvatulehduskierrettä. Sama olisi väittää aivastaessaan pihalla juuri sateen loppuessa että aivastus lopetti sateen.

  Miksi tällaista valheellista sontaa pitää kirjoittaa verkkoon?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.