Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä tarjous Turpaduunarin tukijoukoille

Tilaa terveys- ja hyvinvointivalmisteet PuhdasPlus-verkkokaupasta 25% alennuksella.

Alennuskoodi on ”turpaduunari” ja se on voimassa välittömästi. Tuolla koodilla koko verkkokaupan valikoima -25% ja turpaduunarille samansuuruinen provisio. Provisiollani kehitetään tätä ryhmää ja turpaduunari-domainia.

Koodia ”turpaduunari” käytetään ostoskorissa. Verkkokaupan osoite on https://www.puhdasplus.fi/

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Turpaduunarin terveysohje numero 232

Jakelupäivä maanantaina 20.5.2019

TARKKAILE VEDEN SAANTIASI

(Riittävä veden saanti on perusasioita terveystietoisessa elämässä. Karkeana arviona voidaan sanoa, että vettä olisi hyvä juoda 1,5 litraa vuorokaudessa.)

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Pitkän iän korea salaisuus – 90,8 vuotta

Joku saattoi lukea uutisen tutkimuksesta, jonka mukaan Etelä-Koreassa naisten keskimääräinen elinikä voi nousta 90,8 vuoteen ensi vuosikymmenellä. http://yle.fi/uutiset/3-9472823

Monille tietysti heräsi mielikuva siitä, mitä korealaiset syövät. Ajatellaan, että meidän suomalaisiin suosituksiin verrattuna hyvin samanlaiset. Kasviksia syödään paljon ja lihaa vähän. Se voidaan tästä kuvasta nopeasti päätellä.

https://knhanes.cdc.go.kr/knhanes/eng/sub01/sub01_05.do#s5_01_09
The pecent of energy intake from protein : {(Protein intake)×4} / {(Protein intake)×4+(Fat intake)×9+(Carbohydrate)×4}, Aged 1 year and older
The percent of energy intake from fat and carbohydrate : The method of calculation is same as above.
In 19691995 : Calculated using mean intake of macronutrients because of absence of raw data, In 19982014, Age-standardized rate using the 2005 population estimates

Yllä oleva kuva kyllä kertoo, että hiilihydraattien kulutus on suurta, vaikka ne koko ajan ovat laskussa. Mutta onko asia ihan niin yksiselitteinen? Jospa hieman avataan korealaista ruokakulttuuria ja sitä mitä siellä ihan oikeasti syödään.

Monelle ensimmäisenä varmasti tulee mieleen pieni lihan kulutus, ajatus siitä, että se olisi ehkä jossain 40-50 kg maastossa vuositasolla. Jos kuitenkin teemme hyvin yksinkertaisen laskutoimituksen ja laskemme mitä se oikeasti on, niin huomaamme, että lihan kulutus on kovasti noussut viime vuosina ja on jo 72kg vuodessa. Suomessa taas syödään vajaat 80 kg vuodessa. Kulutus maiden välillä ei siis eroa hirveästikään. Kun on rahaa muuhunkin kuin riisiin, niin syödään muutakin.

https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/advQuery

Mielenkiintoisen eron lihan kulutuksessa on se, että siinä missä suomalaisen perusliharuoka on jauheliha ja usein vielä kuiva paisti, niin Koreassa enimmäkseen syödään kylkisiivuja ja vielä niin, että varataan annokseen 200g per henkilö. Koreassa ns. kylkisiivuravintoloita on hyvin vaikea välttää. Tällaisessa ravintolassa saa alle kympillä syödä ja grillata niin paljoin kuin napa vetää. Joten ei ole ollenkaan väärin syödä tupla-annoksia. Kaveriksi siihen kuuluu, salaatinlehdet, hapatettua kimchiä, ns. chilitahnaa, valkosipulia, sieniä ja mahdollisesti muita rehuja, joissa voi olla tilkka sokeria mausteena.

Myös liha syödään päästä häntään ja luista tehdään luuliemikeittoa, joka meillä Suomessa alkaa olla varsin harvinaista. Meillä lähinnä kaupasta saa aromivahvennenappeja. Luut kuluu Koreassa syödä hyvin puhtaaksi rustoja myöden.

Yllä olevasta lähteestä voimme myös huomata, että maito on lähes 99% täysmaitoa. Sitä juodaan vuodessa ehkä kolmannes siitä mitä meillä.

Jotta asia ei olisi ihan näin yksinkertainen, niin ehkä seuraavaksi on syytä tarkistella kuidun saantia. Tästä kuvasta voimme nähdä että saanti on ollut koko ajan laskussa:

http://mblogthumb2.phinf.naver.net/20140910_45/lequiptalk_1410324951144FMFqN_JPEG/3.jpg?type=w2

Joku tietysti huomaa, että data on suhteellisen vanhentunutta. Ilmeisesti kuitu on korealaisille suhteellisen uusia asia ja sen kulutusta on vain vähän tutkittu. Tuore tutkimus kuitenkin näyttää paikkaavan asiaa. Sen mukaan kuitua saadaan 23.2g, joka on myös energiaan suhtautettuna lähellä totuutta.

Tutkimuksesta voidaan kuitenkin havaita hyvin mielenkiintoinen asia. Vain n. 5g kuitua saadaan viljasta.

https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5720/kjcn.2016.21.3.293

Korealaisille siis täysjyvä on tuiki tuntematon asia. Siellä ei syödä ruisleipää, eikä juurikaan muuta vastaavaa. Leipää, tai viljaa ostaessasi et siis tiedä paljonko siinä on kuitua. Suomalainen on kuitenkin kuoleman partaalla ilman leivän kuituja. Älä siis muuta geeniesi kanssa itään.

Seuraavaksi voisimme tarkastella taulukkoa, jossa ihan todellisuudessa näemme täysjyväviljan kulutusta. Pitäisikö siitä olla jotenkin huolissaan? Täysjyvä on siis monelle vielä hyvin tuntematon asia. Tietysti länsimainen viesti, että täysjyvää pitää syödä näyttää ennen pitkää tarttuvan korealaisiinkin.

http://www.youlchon.org/download/?flag=RESE_BOARD&fn=%EC%9D%B4%EC%8A%B9%EB%AF%BC.pdf&idx=734

Seuraava mielenkiintoinen asia tutkittavaksi on suolan kulutus.

http://cfile202.uf.daum.net/image/207C513F50B43B2A04F864

Tästä kuvasta näemme, että muihin maihin verrattuna (Japani, Englanti, Amerikka) kulutus on huomattavasti suurempi ja WHOn suosituksiin nähden yli 2(!) kertaa suurempi.

Kannattaako siis suolan saannista olla niin huolissaan? Varsinkin kun veden pitävää näyttöä suolan vaarallisuudesta ei ole.

Entä sitten sokerin kulutus? Huomaamme, että sen kulutus on kovassa nousussa. Erityisesti juomien myodossa nautittava sokeri on kasvussa. Sen näkee jo kovasti yleistyvista kahviautomaateista. Seka kahviloista, jotka myyvät ala-arvoista kahvia hyvään hintaan, kera sokerin.

http://pds.joins.com/news/component/newsis/201604/07/NISI20160407_0011556121_web.jpg Ylemmästä näkee päiväkulutuksen eroteltuna (alempi) prosessoidun ruuan kanssa (pois lukien maito) Alemmassa kuvassa taas erotellaan vielä iän suhteen.

Tosin korealaiset ovat sentään edes vähän fiksumpia, kun julistivat sodan sokeria vastaan viime vuonna: http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20160407000722

Joku saattaa myös olla kiinnostunut kasvisten ja hedelmien kulutuksesta, joiden kulutustottumuksessa ei kovin suurta muutosta ole vuosien aikana tapahtunut. Silti kuitenkin elinikä vain jatkaa kasvamistaan.

Kasvikset (sininen: yhteensä, punainen: miehet, vihreä: naiset)
Hedelmät (sininen: yhteensä, punainen: miehet, vihreä: naiset)

Vielä yksi mielenkiintoinen asia osui silmään lukiessani suosituksia ja se liittyi alkoholiin. Kuva on suhteellisen vanha, enkä alkuperäistä enää löytänyt, mutta hieman yllätti ko. kuva.

Kuva siis kertoo nautitun alkoholimäärän (g) ja vaikutuksen sepelvaltimotautiin.
Kohtuus on vaikea mittayksikkö?

Lopuksi vielä korealaisille suunnattu ”ruokaympyrä” tai pyöräksikö he sitä kutsuvat:

http://www.kns.or.kr/FileRoom/FileRoom_view.asp?idx=78&BoardID=Kdr

Hedelmät pistävät silmään 1-2 annoksella, jossa 100g on yksi annos, eli puolikas omenaa. Hieman maltillisempaa tämän hedelmien suosittelu, kuin meillä! Mainittakoon vielä, jotta vältytään suurimmilta järkytyksiltä, niin lihan annoskoko on heillä noin 60g.

sami_virtanenSami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Yli 6 vuotta olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.