Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Onko diabetes hiilihydraattien puutostauti?

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Luit aivan oikein otsikon! Diabetes yritetään väkisin saada rasva-, lihavuus-, liikkumattomuus-, proteiini- ja ehkä jopa laiskuustaudiksi, mutta hiilihydraateilla ei muka ole mitään merkitystä taudin synnyssä?

Ursula Schwab näyttää ilmestyneen Hesariin kertomaan miten runsaan proteiinin syönti lisää diabeteksen riskiä:

”Runsasproteiininen ruokavalio lisää uusien tutkimusten mukaan diabeteksen riskiä.”

Hiilihydraattien puutostauti?

Älä syö rasvaa, älä syö proteiinia. Ollaanko kohta virallisesti julistamassa sokeritauti hiilihydraattien puutostaudiksi? Toivottavasti ei!

Itse juttu on maksumuurin takana ja hyvä niin, sillä juttu saattaa hyvinkin olla hengenvaarallinen. Moni rasvakammolla terästetty henkilö, kun saattaa vähentää proteiinin käyttöä entisestään. Ainoaksi vaihtoehdoksi nälkään näyttää jäävän hiilihydraattien lisääminen. Näin voi saada itselleen diabeteksen. Diabeteksen syynä näyttäisi olevan juuri runsas hiilihydraattien määrä.

Tuoreen (maaliskuun) katsauksen mukaan löytyi yhteensä 99 alkuperäistä artikkelia, joiden mukaan tyypin 2 diabetes voidaan saada remissioon a) lihavuusleikkauksella, b) vähäkalorisella ruokavaliolla ja c) hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla.

”Methods: A literature search was performed, and a total of 99 original articles containing information pertaining to diabetes reversal or remission were included. Results: Evidence exists that T2D reversal is achievable using bariatric surgery, low-calorie diets (LCD), or carbohydrate restriction (LC).” https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/766

Ilmeisesti yllä olevalla katsauksella ei näytä olevan mitään uutisarvoa. Eikä Ursula muuten kertoisi:

”Vähähiilihydraattisten ja runsasproteiinisten dieettien sijaan on parempi syödä kuitupitoisia ruokia”

Leivän myynti nousuun!

Koko jutulla näyttää olevan vain yksi ainoa ajatus: Miten saadaan kovaa vauhtia laskussa oleva leivän myynti taas nousuun.

Itse jutun tutkimusten tyypillinen hiilihydraattien saanti oli noin +40E%. Syy diabetekseen ei siis välttämättä ole runsaassa proteiinissa vaan siinä, että hiilihydraatteja kulutetaan edelleen aivan liikaa, eikä näin 5-10E% hiilihydraattien vähennys virallisterveellisestä ruokavaliosta ole riittävä alkuunsakaan. Hiilihydraattien saanti pitäisi diabeetikoilla olla reilusti alle 20E%.

Lopuksi

Se on totta, että runsasproteiiniset dieetit eivät ole tarpeen (eikä sellaista kukaan ole koskaan suositellutkaan). Runsasproteiiniset tuotteetkin kannattaa korkeine hintoineen jättää ostamatta. Mutta ei pidä lähteä vetämään mutkia suoriksi, kun todellinen näyttö puuttuu täysin.

Miten on mahdollista, että katsotaan maailmaa niin, että hiilihydraattien vähyys vie hautaan?

Huhtikuun 6. ilmestynyttä 43 kohortin meta-analyysiä kannattaa käydä lukemassa. Sen mukaan tyydyttyneiden rasvojen runsaampi saanti ei liittynyt suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin. Joko voita saa syödä? Vai eikös tämäkään vielä riitä?

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

3 thoughts on “Onko diabetes hiilihydraattien puutostauti?”

 1. Hyvä Sami
  luin hesarin jutun ja Schwab on pihalla alttarinsa ääressä kuten yleensäkin. Jo intiaanit ja eskimot tiesivät liian proteiinin vaarat, rabbit starvation, mutta eivät tausta-ajureita; maksa ja munuaiset selviävät vain rajallisesta määrästä aminohappoja (ilman rasvaa), joten rasvakuivat puput eivät käy yksinomaiseksi ravinnoksi.Tässä ja nyt liikutaan kuitenkin runsauden äärellä, joten proteiinivaroituksen voi tulkita ”älä korvaa hiilareita proteiinilla”. Rasvathan on jo rajoitettu, tyydyttyneet erityisesti.

  Mutta pitää myös huomioida alkutilanne. Sokeritautinen hyötyy hiilarirajoituksesta ja on vastuutonta suositella niille ”samaa terveellistä kuin kaikille muillekin”. Rikki oleva pitää korjata ”terapeuttisella” ruokavaliotuella. Mutta se on eri asia kuin että hiilari AIHEUTTAA sokeritaudin.

  Pidän sokeritautia T2D prosessina, jossa on osa geneettistä ja iso osa tavan kautta hankittua harmia. Molekyyli molekyyliltä asiat menevät vinoon >10 vuoden aikana. Tässä prosessissa on varmaan jo yli 50% ihmisistä, joita siis sokerirajoitus auttaisi kerimään prosessia takaisinpäin. Mutta tämä on edelleen monimutkaisempi asia kuin että sokeri aiheuttaa sokeritaudin (pun intended). Täytyisi ottaa muutkin energiat huomioon… mutta proteiinin änkeäminen tähän on käsittämätöntä, muille kuin schvaapeille.

  Lihavuusleikkauksen edellä potilaat pannaan kalorirajoitukselle lähinnä siksi, että rasvamaksa sulaa pois veitsen tieltä. Aika moni paraneekin jo odotellessaan terveiden elintensä silpomista. Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota mm. MD Jason Fung (paaston puolestapuhuja) ja Dr. Andreas Eenfeldt (LCHF). Ovat lisäksi kysyneet, miksei tätä jatkettaisi ilman veistä, halvempaa ja riskittömämpää… (ja varmasti joku oikeasti tarvitsee tämän operaation).

  JR

 2. Kuitujen välttely ja liika proteiini ovat tosiaan vaarallisia, ne voivat johtaa vakavaan painon putoamiseen normaaliksi, insuliinitason alentumiseen terveelle tasolle, rasvamaksan ja muunkin sisäelinrasvan katoamiseen, verensokerin normalisoitumiseen, verenpaineen laskuun normaaliksi ja kaikkien vatsavaivojen poistumiseen. Siirryin ketoruokavalioon 2011 ja liharuokavalioon (karnivoriin) viime elokuun alussa. Syön käytännössä rasvaista lihaa, kalaa, kananmunia ja juustoja yhteensä noin 700 g/päivä, mikä merkitsee noin 150 g proteiinia (suunnilleen yhtä paljon kuin eläinrasvaa). Hiilihydraatteja en syö muuten kuin mitä elänperäisissä tuotteissa, lähinnä maksassa, on. Seuraukset ovat yllä mainittuja. Vakavia.

  1. Kyllä moinen dieetti on todella vaarallinen. Siinä on hengenlähtö vain ajan kysymys!
   Minä veikkaisin että tuolla tavalla vetäisee viimeisen henkäyksen jo 80 – 100 vuoden jälkeen dieetin aloittamisesta …

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.