Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Omega-3-rasvahapot ja Nutrient Transport Concept

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tämä 21.7.2017 julkaisemani teksti on päivittynyt 26.7.2017 Eviran tarkemmalla lausunnolla koskien FitLine-tuotteiden käyttämää Nutrient Transport Concept’ia (NTC) ja 18.9.2017 erään hyvinvointineuvojan tärkeillä huomioilla koskien FitLine-tuotteita yleensä. Katso alla.

Puolueettomat ravintolisätestini jatkuvat. Ravintoasiantuntija ja sertifioitu business coach Erja Mäkilä tarjosi minulle testattavaksi ja analyyttisesti arvioitavaksi FitLine tuotesarjan Omega-3-rasvahappovalmisteen. Häneltä saa lisätietoja tuotteesta ja tietenkin häneltä voi tätä tuotetta ja muitakin myös hankkia.

Hyvänmakuisia tippoja

Ensimmäisen yllätyksen koin kun luin annosteluohjeesta, että tuotetta pitää ottaa 35 tippaa. Niin vähän, ajattelin tietenkin välittömästi.

Toisen yllätyksen koin kun Erja neuvoi pudottamaan tipat vesilasiin. Rasvavalmiste veteen, onko mitään hullumpaa?

Kolmannen yllätyksen koin kun yritin selvittää mitä ihmettä on Nutrient Transport Concept. Onko tästä kliinisiä testejä? Toimiiko?

Neljännen yllätyksen koin kun maistoin tuotetta. Ihan hyvänmakuista!

Ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku

Annosteluohjeen säntillinen seuraaminen, eli k-o-l-m-e-n-k-y-m-m-e-n-e-n-v-i-i-d-e-n tipan pudottaminen vesilasiin tai lusikalle, meni ihan mahdottomaksi. En kerta kaikkiaan jaksanut laskea niitä tippoja. Jos purkissa olisi kerrottu sen 35. tipan laskemisen ehkäisevän dementiaa, olisin ehkä laskenut ne tipat mielessäni etu- ja takaperin. Päivittäisessä annostelussa saattoi siis olla 5-10 tipan heittoja.

Ainesosaluettelo löytyy tästä. (Ainakin se oli luettavissa vähän aikaa, nyt se on jostain syystä poistettu. Miksi?)

Löysin kuvakaappauksen ainesosaluettelosta:

Varmistin Erjalta onko tästä annostelun epämääräisyydestä haittaa ja sain tietää, ettei ole, joten jatkoin epämääräistä annosteluani. Erja jopa pyysi kaksinkertaistamaan annoksen ja ilmoitti jokaisen ihmisen olevan yksilö, jolle annos pitää räätälöidä yksilökohtaisesti.

Oliko kuukauden kuurista mitään hyötyä?

Ruokailen, liikun ja nukun varsin terveystietoisesti. Siksi en odottanut mitään ihmevaikutuksia tästä omega-3-rasvahaposta. Lisäksi nautin kalaöljyä muutenkin säännöllisesti ja saan niitä testattavaksi muiltakin alan toimijoilta.

Kun tarkoin mietin olotilaani testikuukauden aikana, niin voin yksilöidä yhden pienen muutoksen: Sain luovuuden puuskia aika tiheään ja mielestäni ne puuskat kestivät pitempään kuin tavallista. Luovuus näkyi myös tässä terveysblogissani. Siirsin blogini toiselle palveluntarjoajalle ja siinä tekstimassojen siirrossa tarvittiin luovaa hulluutta. Pistän tämän luovuuspiikin tämän ravintolisän ansioksi. Mitään mitattavaa dataa minulla ei tästä ole. Teidän pitää nyt vain kylmästi uskoa tämä asia. Ainakin minulla siis FitLine Omega 3+E lisää luovuutta.

Rasvaa joka liukenee veteen

Testissä ollut FitLinen kalaöljy-valmiste liukenee siis veteen ja käyttäytyy vesiliukoisen tavoin. Myös E-vitamiini on poikkeuksellisesti vesiliukoista. Vesiliukoisuuden takana on ns. microSolve-teknologia (NanoSolve). Haku lääketieteellisissä tietokannoissa antaa tuloksen: ”Your search for microsolve retrieved no results.” NanoSolve löytyy lääketieteellisessä tietokannassa (yksi tutkimus), mutta se taitaa olla jonkin muun yrityksen tuote (Lipoid GmbH, Ludwigshafen, Germany). Kovan etsimisen jälkeen löysin tiedon, että PM-International ja Lipoid GmbH ovat sopineet yhteistyöstä ja PM-International on saanut itselleen tuon microSolve-teknologian yrityskaupan myötä. Jaha, sellaista teknologiaa ja sellaisia vaihtokauppoja.

Minun on mahdotonta sanoa onko rasvaisen valmisteen muuntaminen vesiliukoiseen muotoon mitenkä järkevää. Ehkä se lisää molekyylien biosaatavuutta? En tiedä. Mitenkään kivalta ei kuitenkaan kuulosta luonnon oman tuotteen manipulointi. Mutta ei FitLine-tuotteet muodosta tässä mitään poikkeusta. Valio lisää rasvattomaan maitoonsa luontaisesti rasvaliukoista D-vitamiinia vesiliukoisessa muodossa. Saamani tiedon mukaan tätä asiaa ei juurikaan ole testattu, että imeytyykö siitä vesiliukoisesta D-vitamiinista mitään, mutta Valio on täyttänyt lain kirjaimen, eli lisännyt sitä D-vitamiinia sinne rasvattomaan maitoonsa. Siihen loppuu Valion vastuu?

Mutta takaisin FitLine-tuotteeseen. Vesiliukoisuus tuotteissa saavutetaan misellien avulla. Yrityksen julkaisemasta materiaalista selviää, että tämä juuri on se juttu millä ne ravinteet saadan tehokkaasti solutasolle. Misellien ihmeelliseen maailmaan tutustuin aikoinaan Åbo Akademin Fysikaalisen kemian laitoksella. Professori Ingvar Danielssonin johdatuksella sukellettiin kolloidaaleihin komplekseihin, joten ihan tuntematonta tällainen rasvojen muokkaaminen ei ole minulle. Muistan toki miten kaukana se misellöinti oli luonnollisuudesta, mutta ehkä se toimii paremmin nykyään.

Mikä ihmeen Nutrient Transport Concept?

FitLinen ainutlaatuinen Nutrient Transport Concept (NTC), eli ravinteiden siirtokonsepti, on FitLine-tuotteita valmistavan PM-International-yrityksen patentoitu menetelmä. Kaikissa tuotteissa on tämä NTC, myös testaamissani kalaöljyissä. Kalaöljy tietää siis minne sen pitää mennä kropassani. Tällä tavalla saavutetaan korkein mahdollinen biosaatavuus. Ravinteet siirtyvät siis sinne missä niitä tarvitaan. Liian hyvää ollakseen totta? Ehkä. Tässä englanninkielinen video, jossa selitetään alussa mitä NTC-menetelmä on. Vai selitetäänkö?

Päätin ottaa selvää. Selvityksestä oli tulla farssi. Lääketieteellisistä tietokannoista ei ole mitään hyötyä. Tämä NTC on tidemaailmalle täysin tuntematon käsite. Kliinisiä tutkimuksia ei ole (huomio: lue alla!).

Miksi peräänkuulutan kliinisiä kokeita? Joo, jotta NTC-konseptilla olisi uskottavuutta, siitä tulisi tehdä kliinisiä koesarjoja, joista selviää menetelmän ylivertaisuus. Näitä ei siis löydy. Onpa kummallista?

Lähetin PM-Internationaaliin useita selvityspyyntöjä. Yhteenkään niistä ei vastattu. Apuun tuli Erja ja hänen tuntemansa yhteyshenkilö täällä Suomessa. Kyseessä on Elintarviketieteen maisteri ja mikrobiologian alalla väitellyt tohtori Irmgard Suominen. Häneltä sain mahdollisesti sen ainoan julkaistun kliinisen kokeen NTC-menetelmästä.  Se on julkaistu saksalaisessa lehdessä ja siitä on tehty englanninkielinen käännös. Lehti on lähinnä ravitsemuksen ja lääketieteen alalla toimiville suunnattu mainoslehti, ei mikään vakavasti otettava tiedelehti. Sen takia en löytänyt sitä kirjallisuushaussani.

NTC-menetelmän kliininen koe on julkaistu Ernährung & Medizin -lehdessä, joka toiveikkaasti kuuluu Thieme-kustantajan julkaisusarjaan. Ilo muuttui pienoiseksi pettymykseksi, sillä sille lehdelle ei lasketa ns. Impact Factoria (lehden luotettavuus lasketaan tällä arvolla). Juttu on luettavissa tässä: Schoen-et-al-2012-Essential-micronutrients-to-improve-nutritional-supply-of-our-volunteers-Translation-Publication. Jutusta selviää, että kaikki mitatut terveysarvot paranevat verrattessa plaseboon kun koehenkilöt nauttivat PM-Internationalin heille toimittamiaan ravintolisiä.

Omega-3-rasvahappojen osalta parani ns. omega-3-indeksi 3,8 prosentista 4,5 prosenttiin (p<0.001) ravintolisää saaneilla. Mitään merkittävää muutosta ei nähty plasebo-ryhmässä. Valmiste siis toimii ja siinä on oletettavasti käytössä tämä NTC-menetelmä. Siitä ei kuitenkaan suoraan ole mainintaa jutussa.

Irmgard lähetti selvityspyynnön NTC-konseptista PM-Internationaliin ja minä kysyin asiaa Eviralta. Minä sain toistaiseksi tällaisen ympäripyöreän vastauksen Eviralta (päivitän lisätiedot tänne heti kun saan ne):

”Kiitos viestistäsi! Välitän sen yritystä valvovalle viranomaiselle (Vantaan kaupunki) sekä kollegoilleni Sari Sippolalle ja Marjo Misikankaalle, sillä kysymys liittyy ravintolisänä markkinoitavien elintarvikkeiden markkinointiin.

Lähtökohtana kuitenkin on, että elintarvikkeille ei ole ennakkohyväksymis- tai tarkastamismenettelyä, vaan lainsäädännön mukaan elintarvikealan toimija vastaa siitä, että markkinoille saatettava elintarvike on turvallinen eikä siitä annettavat tiedot johda kuluttajaa harhaan.”

Tässä 26.7.2017 tullut tieto Eviralta:

Hyvä Christer Sundqvist,
Evira on yhdessä Vantaan kaupungin ympäristöterveyden kanssa tarkastelleet NTC-logon käyttöä Fitline-tuotteiden pakkauksissa ja markkinoinnissa. Olemme saaneet tietoomme logoon liittyneen saksalaisen oikeuden päätöksen, joka katsoi, ettei logon käyttäminen yksinomaan ole harhaanjohtavaa. Olen saaneet myös Saksan viranomaisilta vahvistuksen tästä ja tiedon että Saksassa viranomaiset hyväksyvät logon käytön. Mutta mikäli logon yhteyteen kuitenkin lisätään selityksiä tai väittämiä, pitää selityksien ja väittämien kautta annettavan tiedon täyttää ravitsemus- ja terveysväitteistä annetun asetuksen (EU) N:o 1924/2006 vaatimukset, joka edellyttää, että vain hyväksyttyjä väitteitä saa käyttää.

Ystävällisin terveisin

Sari Sippola
Ylitarkastaja, ETM | Överinspektör, MLV | Senior Officer, M.Sc. (Nutrition)

Irmgard on tehokas. Hän sai tietää mm. seuraavaa:

”Hello,

We understand your desire for further information.

As a leader in innovation we have many competitors, who would like to know what makes our products so innovative and unique.

For this reason, we protect our innovative potential and the knowledge that has been acquired by our Expert Team through hard work and millions of investment in the course of over 20 years. Therefore, in the interests of all our customers and partners, official documents containing this sensitive information can no longer be published in order to protect our formulations and manufacturing secrets, which many of our competitors show interest for…

…In addition to the effects, the quality, purity and safety of the FitLine® products are our top priority. While NTC® ensures for the unique effects, our selected manufacturers guarantee through production absolute quality, purity and safety according to GMP guidelines (highest international production standard) and DIN ISO 9001…

…We perform the maximum amount of safety and purity controls for the FitLine® products, e.g. incoming raw materials and final product inspections, durability tests, studies on microbial load, heavy metals, pesticides, herbicides, and much more…

…Through the distribution of our products in over 35 countries in conjunction with the necessary approvals, numerous renowned laboratories and authorities have already tested our products and approved them.

Ultimately, the best evidence for the advanced science behind the products is the hundreds of thousands of satisfied customers.

 

Mit freundlichen Grüßen / Kindest regards,

Ihr FitLine Expertenteam

i.A. Dr. T. Kühne & Dipl. oec. troph. C. Fuchs

___________________________________

PM-International AG

Einfach. Erfolgreich.”

Suomeksi ja savoksi, hiljaa ja kovvoo, tästä voidaan vetää seuraavia johtopäätöksiä:

 1. NTC:stä ei voi kertoa mitään tarkempaa tietoa, sillä muut tuotevalmistajat voivat silloin varastaa tämän idean.
 2. Noin 20 vuoden aikana kerätty tieto tästä tuoteinnovaatiosta säilytetään yhtiön omana tietona
 3. Kliinisiä kokeita ei vaadita, sillä FitLine tuotteet eivät ole lääkkeitä vaan ruokaa
 4. Tuoteteknologiassa noudatetaan tarkasti kaikkia alan säännöksiä, mm. GMP ja DIN ISO 9001
 5. Vakuutena menetelmän toimivuudesta on tuotetta käyttävät tuhannet tyytyväiset asiakkaat

Sellaista i.A.-tohtori Kühne ja droppidiplomaatti  Fuchs kirjoittivat Irmgardille. Olen minä niin pettynyt. Ettei yksikään ylimääräinen miljoona olisi voitu sijoittaa kliiniseen kokeeseen, joka olisi julkaistu laajasti leviävässä ja arvostetussa tiedelehdessä. Silloin ei olisi kellään nokan koputtamista asian suhteen. Tällaista ei kuitenkaan taida olla näköpiirissä. Harmi.

Olisi mukava tietää miksi Transport sana on tässä viestissä yliviivattu. Onkohan jotain telemistä patenttihakemuksen kanssa, joka ei näyttäisi millään menevän läpi (edelleen patentti on haussa!)?

Huomionarvoinen FitLine-tuotteita koskeva havainto

Tässä tulee tarkkaa tietoa alan asiantuntijalta. Yksityisviestillä lisää tietoja. Tässä pieni yhteenveto:

Tuloksissa näyttäytyvät Fitlinen käyttäjät yhtenä ryhmänä. Olen valitettavasti huomannut, että FitLinen käyttäjillä on ravintoainepuutoksia jatkuvasti samoissa vitamiineissa, mikä on minusta erittäin huolestuttavaa.

Hyvinvointineuvoja Riikka O osaa jo kysyä asiakkaalta, että käyttääkö hän FitLinea tulkitessaan laboratoriotuloksia (yli tuhat testiä). FitLinen lähes kaikilla (98%) käyttäjillä esiintyy puutoksia. Alla luettelen mitkä ravintoainepuutokset näkyvät testeissä. Muutamalla harvalla FitLinen käyttäjällä tilanne on hyvä, sillä he ottavat lisäksi muita vitamiineja täydennyksenä.

Ihmettelyä aiheuttaa tämä seikka, sillä kalliiden FitLine-tuotteiden lisäksi joudutaan turvautumaan muihin tuotteisiin. Aika jännä juttu, ettei asiakas saa täyttä hyötyä siitä mitä tuotetta tarjoava firma lupaa jopa mullistavin NTC-tekniikoin.

Mitä ravintoainepuutoksia esiintyy? Useimmilla esiintyy huomattavaa B3-vitamiinin puutosta. Biotiinin, C-vitamiinin ja B5-vitamiinin puutosta esiintyy sekä lievää puutosta myös useimmista muista B-ryhmän vitamiineista. Useilla esiintyy kaliumin puutosta.

Vatsan toiminnassa on jokseenkin kaikilla ongelmaa (paksusuolen/ohutsuolen toiminnassa).

Tämä on otettu FitLinen sivuilta:
FitLine Activize: Ravintolisä, joka sisältää runsaasti C- ja B2-vitamiineja, niasiinia ja biotiinia. C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa. B2-vitamiinia (riboflaviini) ja niasiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumista. Biotiini, niasiini ja B2-vitamiini (riboflaviini) edistävät hermoston normaalia toimintaa. FitLine tuotteisiin on valittu ne vitamiinit ja kivennäisaineet, jotka toimivat keskenään parhaiten halutun vaikutuksen saavuttamiseksi.

Hyvinvointineuvoja on erittäin huolissaan siitä, että B3-vitamiinista on puutetta. Se on erittäin tärkeä vitamiini esim. vatsan toiminnalle, hermostolle, verenkierrolle, verensokerille, kolesterolin alentamiseen. Toki sitä tarvitaan myös tryptofaanin (magnesiumin kanssa) muodostukseen. Monella esiintyy masennusta, väsymystä, päänsärkyä, unettomuutta, iho ongelmia jne. jos B3-vitamiinista on puutetta.

Biotiinin puute FitLinen käyttäjillä oli yllätys. On havaintoja ihon ja hiusten huonosta kunnosta. Biotiini on erittäin tärkeä vatsalle, iholle, hiuksille, energian tuotantoon (väsymys), vastustuskyvyn ylläpitoon ja toki biotiini on tärkeä hiivasienitulehduksen ehkäisyyn (monilla naisilla vaivana tämä hiiva). Hermoston toiminnan häiriöt saattavat syntyä biotiinin puutoksesta, maksan rasvoittuminen (rasvamaksaa on liian monilla suomalaisilla, korkeat veren rasva-arvot jne). Sanonkin usein, että jos on puute biotiinista, niin solut ovat myös vähän väsähtäneitä!

Tuo C-vitamiini on myös alhaalla monella, toivottavasti FitLinen käyttäjät ymmärtävät ottaa myös lisää C-vitamiinia ravinnosta niin, etteivät tuudittaudu siihen, että FitLine korjaa puutteen. Riittävän C-vitamiinin saannin hyötyjä on niin runsaasti, että en tähän siitä nyt kirjoita erikseen.

Seuraavaksi tuo tärkeä B5–vitamiini (pantoteenihappo). B5-vitamiinia tarvitaan nivelrikon, nivelreuman (B5-vitamiini on alhaalla kaikilla joilla on nivelongelmia – nivelrikko on myös minun ”lempiaiheeni” vatsan hoidon ohella), Parkinsonin taudin, kuukautisia edeltävän oireyhtymän (PMS), eturauhasen liikakasvun, kasvun hidastumisen, vyöruusun, ihon häiriöiden, hilseen, masennuksen, diabeettisen hermosäryn, suun tulehdusten, alhaisen verensokerin, päänsäryn, ärtyneisyyden, univaikeuksien, hiusten harmaantumisen, lihavuuden, hermosärkyjen, raskaudenaikaisten lihaskouristusten ja ylivilkkauden hoitoon. Pantoteenihappoa otetaan myös parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja urheilusuoritusta parantamaan sekä ehkäisemään psyykkistä ja fyysistä stressiä ja ahdistusta. Riittävä B5-vitamiinin saanti vähentää kilpirauhasen hoidon ja synnynnäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan haittavaikutuksia kuten myös vähentää ikääntymistä. B5-vitamiinia käytetään myös aktivoimaan lisämunuaisten toimintaa ja kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa. Edistää myös ruoansulatusta.

FitLinen käyttäjillä on myös tosiaan muutkin B-ryhmän vitamiinit alhaalla. FitLinen käyttäjät usein ihmettelevät, miksi täyttii ottaa B-vitamiinilisiä esimerkiksi FitLinen tuotesarjasta. Osa jättää FitLine-tuotteet käyttämättä tämän oivallettuaan. Osa on niin tuotteiden lumoissa etteivät tosissaan usko tähän vaan jatkavat FitLine-tuotteiden käyttöä.

Tuo kaliumin puute vähän ihmetyttää. Kalium vaikuttaa B5-vitamiinin ohella lisämunuaisen toimintaan, stressinsietoon ja pH-tason säätelyyn, se on nestettä poistavaa. Väsymyksessä toki monella oli testieni mukaan myös magnesium alakantissa. Rytmihäiriöisellä ihmisellä oli usein kalium alhaalla, joten jos on alkavia sydänvaivoja, ne eivät parane ainakaan FitLineä käyttämällä. Kaliumin puute aiheuttaa myös natrium-kalium pumpun toiminnalle hankaluuksia. Kaliumin puute voi aiheuttaa myös ruoansulatushäiriöitä yms.

Joitakin muita yhtäläisyyksiä löytyy vielä FitLinen käyttäjillä. Niitä pitäisi tutkia oikein kunnolla. Kysyin vielä muutamalta muulta aktiiviselta ravintoainemittaajalta FitLinen käyttäjistä ja yllätys yllätys siellä myös oli ihan samansuuntaiset tulokset.

Täytyy ottaa huomioon nekin, jotka käyttävät FitLineä enemmän kuin annosteluohjeissa kerrotaan, niin voi olla, että tulokset ovat erilaisia. Uskallan kuitenkin väittää, että nämä mainitsemani vitamiinit ja mineraalit ovat minun mittausteni mukaan (ja kollegoiden mittausten mukaan). Toki jokainen FitLinen käyttäjä on yksilö.

Aurinkoa ja Iloa syksyyn,

Riikka

Lopuksi

FitLine kalaöljyvalmiste on siis hyvänmakuinen, mahdollisesti kognitiivisia kykyjä kohentava, ravintolisä, joka muiden FitLine-tuotteiden kera tarjoaa maksukykyisille asiakkaille terveyttä ja elinvoimaa. Ravinteiden siirtomekanismi jää edelleen epäselväksi, sillä yhtiö kieltäytyy paljastamasta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Myöskään kliinisiä kokeita ei ole esittää ravintolisän tueksi. Tämä on toki aika yleinen tilanne ravintolisien suhteen. Erja Mäkilältä ja Irmgard Suomiselta voin udella lisätietoja. Minulle saa mieluusti lähettää lisätietoja tästä varsin suositusta tuotteesta.

Uskalsin suositella tuotetta ainakin kirjoituksen alkuvaiheessa. Kriittisiä asioita on tullut esille matkan varrella. Jatkan asian selvittelyä.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

8 thoughts on “Omega-3-rasvahapot ja Nutrient Transport Concept”

  1. Millä tavalla minä voisin kasvoni menettää? Onhan tekemäni testi täysin puolueeton ja taidan ihan syystä ihmetellä keskeisen Nutrient Transport Conceptin huonoa dokumentointia, puhumattakaan ettei ole tehty kliinisiä testejä.

   Asiantuntemusta minulla on tosi paljon rasvoista ja tässä oli testissä mielenkiintoinen rasvatuote.

 1. Arvostan toki tietoasi rasvoista. Jos kerran ihmettelet Fitlinen huonoa dokumentointia, tekstistäsi kuitenkin kuvastuu näiden tuotteiden suosittelu tai ainakin positiivisuus niitä kohtaan. Olethan itsekin uskaltautunut kokeilemaan tuotetta, vaikka juuri siitä ei ole tieteellistä näyttöä. Toki Omega 3:sta on

  Ihmettelet, että tuotteesta ei ole tehty kliinisiä kokeita. Fitlinesta on paljon lausuntoja maksavaurioriskeistä (ei Omegasta). Tässä on yksi syy, miksi minä en periaatteesta suosi Fitlinen tuotteita: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13868631/fitline-quot-hyodyt-haitat-ja-vaarat-quot Googlaamalla löytyy paljon lisää. Toivottavasti luovuutesi lisäys johtuu noista tipoista, joskin sitä on vaikea todistaa. Olethan aikaisemminkin syönyt Omega 3:a.

  1. Suomi24 palsta on tieteellistä näyttöä ja ”lausunto”? Kyseessäolevalla kirjoittajalla on mennyt tuotteiden käyttö, niiden sisältö ja oma sairasteluhistoria tässä kirjoituksessa aivan solmuun. Tällainen ” lausunto ” on yhtä tieteellinen ja näyttöön perustuva kuin herneenpalkokasvi hänen hengityselimissään.

   1. Ai kauheaa, Mari, mitä menit kirjoittamaan, mutta autetaan mieluummin FitLineä tiedottamaan tuotteistaan paremmin ja tarkemmin kuin tyrmätään tiedonvälitys vertaamalla sitä Suomi24-palstan älyttömyyksiin.

    Kiitos tuesta.

    Puolueettomana on vaikea olla. Kun toiselle kumartaa, niin pylly näkyy toisille.

 2. Edelleenkö ei ole mitään uutta tietoa NTC-menetelmästä? Minusta tuo menetelmä kuulostaa huijaukselta.

 3. Tuohon asiantuntijan kirjoitukseen paras mahdollinen testi on käydä itse verikokeissa, missä mitataan nämä arvot ja käyttää tuotteita ensin 3kk ja uusia testit ja vielä 3kk ja sitten näkee kuinka oikeasti käy. Eilen nähdyssä MOT.ssä Juhani Knuuti väitti ettei rasvaliukoinen voi toimia vesiliukoisen tavoin. Kiitos tästä kirjoituksesta, missä osoitetaan hänen olevan väärässä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.