Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Kilpirauhanen ja rypsiöljy
    tammikuu 30, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Tähän kirjoitukseen on Facebookissa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella ilmestynyt korjaus 28.1.2018. Katso alla (vihreällä tekstillä). Lukekaa myös...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2017
    tammikuu 18, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Äänestys on päättynyt! On taas se aika vuodesta, jolloin äänestäjät valitsevat Turpaduunarin terveysblogissa vuoden tärkeimmät terveysvaikuttajat. Äänestys...
  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Kova rasva – vaarallista terveydelle?
    maaliskuu 21, 2018
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Kirjoitus on päivittynyt (lue alla, punaisella kirjasinvärillä merkitty teksti) Julkinen kysymys Ursula Schwabille Ravitsemusterapian...
  • Voita vai rypsiöljyä?
    tammikuu 17, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy - saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun...
  • Syöpälääkärin väitettä on syytä katsoa kriittisesti
    tammikuu 4, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Syöpälääkäri Veera Salminen kirjoittaa: "CAM-hoitajat valehtelevat syöpäsairaille saadakseen heidän rahat." Veera Salminen esitti 22/2017 Duodecim-lehdessä/netissä valikoituja tutkimuksia luontaisvalmisteista syövän...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?
    helmikuu 20, 2018
    Kirjoittaja: Sami Virtanen Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 22, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Sananlaskuja ystävyydestä
    helmikuu 14, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä! Aita on hyvä ystävienkin välillä....
  • Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö
    helmikuu 26, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty. Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti...
  • Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi?
    maaliskuu 8, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Meillä on töitä. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab väittää Ylen uutisissa seuraavaa: ”Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Puoskarilaki on kieltolaki
    tammikuu 29, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Taas halutaan "puoskarilakia" Suomeen Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas "uskomushoidot"...

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Miten niin konsensus?!

Wikipediasta löytyy määritelmä sanalle ”konsensus” ja kyseessä on ”päätöstentekoprosessi, jossa ei ainoastaan tyydytä enemmistön haluamaan lopputulokseen, vaan pyritään myös ottamaan huomioon vähemmistöön jäävien vastustus ja sisällyttämään se lopputulokseen, luoden hyväksyttävimmän ja parhaan mahdollisen päätöksen (konsensus = yhteisymmärrys, jonkinasteinen yksimielisyys)”

ja lisäksi

Koska konsensus-päätöksenteko pyrkii vähimmäistämään vastustuksen…”

Jo lausuman nimessä mennään metsään – siitähän saa kuvan sisäänpäin lämpiävän salaseuran puuhastelusta, johon ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa saati sitten annettavaa. Sulkeutuneen lähestymistavan sijaan olisi voinut olla parempi ajatus yrittää etsiä ”kentältä” nykyisestä poikkeavia näkemyksiä. Tämä olisi perusteltua senkin vuoksi, että nykyisillä konsteillahan tähän tilaan on tultu: kansamme on ennen näkemättömän lihavuusepidemian ja T2-diabeteskriisin kourissa – T3-diabetesta unohtamatta (Alzheimer ym. muistisairaudet).

Albert Einsteinin mietelause sopii tähän kuin nakutettu: ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” Konsensuslausuman mukaan juuri mikään ei muutu keinovalikoimassa. Sitä samaa kolesterolin alentamista, liiku enemmän – syö vähemmän, muista tarpeeksi kokojyvää ja viljatuotteita 6 annosta päivässä, vähennä tyydyttynyttä rasvaa, lisää monityydyttymättömiä ”pehmeitä rasvoja” (mielellään rypsiöljyä), vähennä suolaa jne. Juuri niitä keinoja joilla tähän kurjuuteen on jouduttu. Nyt vaan ruuvia kiristetään entistä tiukemmalle ja odotetaan eri tulosta. Kyllä Einstein pyörittelisi päätään, jos vielä olisi elossa.

Jos muutosta halutaan, on myös keinojen muututtava. Ei sen ymmärtääkseen tarvitse olla Einstein.

Konkreettisin kohta koko paperissa on WHO:n ”vaatimuslista”, joka ilmeisesti on toiminut liikkeelle panevana voimana koko projektille.

WHO:n globaalit tavoitteet 2025

(lähtötasona v.2010 tilanne)

THL:n arvio toteuttamisen mahdollisuuksista Suomessa

1. 25% lasku alle 70-vuotiaiden kuolleisuudessa

a) valtimosairauksiin,

b) syöpään,

c) diabetekseen ja

d) kroonisiin keuhkosairauksiin

1. Realistinen – mutta ei itsestään selvä

a) edellyttää kolesterolitasojen alentamista, suolan käytön vähentämistä, rasvan laadun parantamista

b) tupakan käyttö, liikunta, ravitsemus

c) liikunta, ravitsemus

d) tupakan käyttö

2. Vähintään 10% lasku alkoholin haitallisessa käytössä

2. Edellyttää työtä alkoholihaittojen vähentämiseksi

3. 10% lasku vähäisessä liikunnassa

3. Mahdollista saavuttaa

4. 30% lasku suolan käytössä

4. Miehet 10 7, naiset 7 5 g/pv, vaatii tehostettuja toimia

5. 30% lasku tupakoinnissa

5. Voidaan saavuttaa, vaatii tehostettuja toimia

6. 25% lasku kohonneessa verenpaineessa

6. Ei saavuteta ilman ravitsemusmuutoksia ja hoidon tehostamista

7. Pysäyttää [diabeteksenja] lihavuuden lisääntyminen

7. Edellyttää tehostettuja toimia, kuten riskipotilaiden tehokkaampaa ohjaamista

8. Vähintään 50% lääkitystä tarvitsevista saa niitä sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen estämiseksi ja hoitamiseksi

8. Verenpainetaudin ja kohonneen kolesterolin hoito vaatii tehostamista, sekundaariprevention mahdollisuuksia pitää hyödyntää tehokkaammin

9. 80% saa tarvitsemansa hoidon näihin sairauksiin

9. Diabeetikoista osa ei tiedä sairaudestaan

THL:n ja lausuman laatimiseen osallistuneiden terveysalan ammattilaisten piirissä konsensus saattaa vallita, mitä kylläkin rohkenen epäillä. Se kuitenkin on varmaa, että seuraavista asioista ei ainakaan minun kanssani ole konsensusta:

Tarttumattomat sairaudet

No, ei nimi miestä pahenna, sanotaan, mutta tuo nyt ei vain oikein hyvin kuvaa sitä, mistä ne ”tarttumattomat” sairaudet oikein ovat peräisin – se jää ikäänkuin ilmaan. Olen käyttänyt noista sairauksista omissa kirjoituksissani termiä elintasosairaudet. Elintaso ja kaikki siihen liittyvä – luonnosta vieraantunut tapa syödä, juoda, liikkua tai olla liikkumatta ja levätä liian vähän liittyvät näiden sairauksien syntyyn. Siksi elintasosairaudet.

Insuliiniresistenssi

Koko dokumentissa ei mainita tästä sanaakaan, vaikka se on kaikkien elintasosairauksien taustalla. Olen aivan varma, että THL:ssäkin tämä tiedetään. Ihmetyttää vain, miksi sitä ei ole nostettu tuohon dokumenttiin mukaan.

Tyydyttyneen rasvan vähentäminen

Ei hyvää päivää! Tuo alkaa jo kuulostaa rikkinäiseltä gramofonilta. ”Tyydyttyneen rasvan vähentäminen ja tyydyttymättömien rasvojen osuuden lisääminen saattavat selittää osan 20 prosentin kolesterolitason laskusta.” Onhan se mahdollista, mutta se ei välttämättä ole syy sepelvaltimotaudin vähenemiseen Suomessa. Kannattaa lukea 3 kardiologin kirjoittama katsaus sydänsairauksista. Heidän mukaansa LDL-kolesterolin roolia riskitekijänä on liioiteltu.

Lisäksi Konsensuslausuman s. 31 tarjoillaa tietoa, joka ei välttämättä pidä paikkaansa: ”Suomalaisten ruoka sisältää nyt entistä enemmän rasvaa ja etenkin tyydyttynyttä rasvaa”.

Miten tämä voi olla mahdollista, kun 60-luvun reilu 18kg vuotuisesta voin käytöstä on tultu alle 3kg:aan vuodessa? Lisäksi maidon kulutus on laskenut ja se on muuttunut suurelta osin rasvattomaksi. Samaan aikaan monityydyttymättömien, ”sydänterveellisten” omega-6 rasvojen käyttö on jokseenkin tuplaantunut.

Suola

Sekä WHO että THL ovat molemmat ainakin osittain väärässä vaatiessaan yleistä suolan saannin rajoittamista. Näyttöä nykyisen käyttötason haitallisuudesta terveille henkilöille (eivät syö verenpainelääkkeitä) ei yksinkertaisesti ole. Sen sijaan liian alhaisella suolan käytöllä on haitallisia vaikutuksia ja tämä 16 vuotta ja 2600 henkilöä käsittänyt tutkimus päätyikin tulokseen, jonka mukaan suolan vähentäminen oli yhteydessä korkeampaan verenpaineeseen! Kaikkein alhaisin verenpaine oli 10g suolaa (4g natriumia) päivittäin käyttävillä.

Syö suolaa sopivasti – ei liikaa, mutta ei myöskään LIIAN VÄHÄN. Suola auttaa C-vitamiinia pääsemään tärkeisiin, suurta C-vitamiinia vaativiin elimiin (aivot, lisämunuaiset, luut) ja jos natriumin alhainen taso muuttuu krooniseksi (hyponatremia), seurauksena voi olla elinten sisäinen keripukki. Suola on siis välttämätön elimistön hyvinvoinnille.

Liika suolan vähentäminen vaarantaa myös sydänterveyden. Terveiden ihmisten kannattaa syödä suolaa ”normaali” määrä. Yleensä tämä onnistuu hyvin elimistön omien säätelymekanismien ohjaamana. Sairailla ohjeet ovat erilaiset. Tämä tärkeä ero Konsensuslausumasta nyt puuttuu.

Sokeri

Sokeria käsitellään edelleen silkkihansikkain. Se on mainittu lähes 60-sivuisessa dokumentissa vain 3 kertaa ja sekin tyydyttyneen rasvan yhteydessä. Se todetaan vuosi vuoden jälkeen haitalliseksi – silti sille ei tehdä mitään! Sama 10% energiasta -suositus on ollut voimassa suositusten alusta lähtien. Mikään ei ole muuttunut. Kuitenkin WHO on jo 2 vuotta sitten ehdottanut 5%E kattoa sokerin saannille. Miten voidaan kuvitella, että kansalaisten terveys kohentuisi, kun ei uskalleta puuttua erääseen kaikkein suurimmasta terveyden tuhoajasta?

Kaiken lisäksi Suomessa ei olla edes lähelläkään 10%:a. FAOstatin mukaan suomalainen käyttää n. 90g sokeria päivässä ja Suomen Luonnonvarakeskuksen mukaan 29,3kg/v/nuppi, mikä päivää kohden tekee n. 80g. Tuosta irtoaa 320Kcal, mikä vuorostaan on 16% 2000 Kcal päivässä kuluttavan konttorirotan tai eläkeläisen energiankulutuksesta – siis vähintään, kun otetaan huomioon tuo FAOstat, jonka mukaan prosentiksi tulee n. 18.

Sydän- ja verisuonitaudit (SVT)

Valtimosairauksiin tarjotaan sitä samaa kolesterolin alentamista. Onko lääkäreiden päähän koskaan pälkähtänyt, että elimistö tarvitsee kolesterolia ja nimenomaan sitä ”pahaa” LDL-kolesterolia? Sen loputtomalla alentamisella on vakavat seuraukset. Ilman LDL-kolesterolia ihminen on yhtä kuin kuollut. Mikä on riittävän alhainen? Kukaan ei tiedä eikä tiedä myöskään, millä tasolla saadaan aikaan vakavia haittoja. Kaiken lisäksi LDL ei itsessään ole SVT:ien syy. Siitä kertoo 3 pätevää kardiologia tässä jo aiemmin mainitsemassani kirjoituksessa. Ja paras riskimittari ei ole LDL. Se on kerrottu em. jutun lopussa.

Ei elimistö kolesterolia huvikseen valmista 80% koko tarpeesta. Ja jos vielä joku uskoo kolesteroliteoriaan niin tämä kaveri näyttää, miten kolesterolitasojen laskeminen onnistuu – ahmimalla rasvaista ruokaa. Miten rasva-kolesteroli-sydänsairaus -teoria voi mitenkään pitää paikkansa, jos kerran rasvatankkauksella saadaa kolesteroli alas? No, eihän se pidäkään.

Ja jos tuokaan ei vielä riittänyt vakuuttamaan, niin kenties sitten tieto uudesta LDL-kolesterolia entistä enemmän laskevasta lääkkeestä: ”Repatha produced a massive drop in LDL cholesterol and a small drop in cardiac end points. It also produced a small (ns) rise in both total mortality and cardiovascular mortality.” sama suomeksi ”Repatha sai aikaan massiivisen pudotuksen LDL-kolesterolissa ja pienen pudotuksen sydäntapahtumissa. Se sai aikaan myös pienen lisäyksen sekä kokonais- että sydänkuolleisuudessa”.

Alkoholi

Kohtuukäyttö eli 1-2 annosta päivässä on SVT osalta terveellisempää kuin raivoraittius tai viinalla läträäminen. Näin kirjoittaa skottilainen lääkäri Malcolm Kendrick ja myös selittää yksityikohtaisesti tätä tukevaa tutkimusta. Eikä hän ole yksin mielipiteineen: näin neuvoo Ruotsin terveysviranomainen (!) tyypin-2 diabeetikkoja: ”Personer som har typ 2-diabetes och som regelbundet konsumerar måttlig mängd alkohol löper lägre risk att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom än de som inte konsumerar alkohol.” pakkoruotsin taidoilla jokseenkin näin suomeksi käännettynä: ”T2-diabetesta sairastavilla henkilöillä, jotka säännöllisesti käyttävät kohtuullisesti alkoholia, on pienempi riski sairastua ja kärsiä SVT:eista kuin niillä, jotka eivät käytä”.

Verenpaineen alentaminen 25%

THL toteaa, että tätä ei saavuteta ilman ravitsemusmuutoksia. Mutta aiotaanko nyt entisestään vähentää tyydyttyneitä ja lisätä monityydyttymättömiä rasvoja ja ”terveellisten” monijyvätuotteiden syöntiä? Tätähän on jo tehty ja saatu yli MILJOONA suomalaista syömään verenpainelääkkeitä. Nyt on aika ottaa radikaali suunnanmuutos, ettei Einstein käänny haudassaan tai peräti lähde sieltä kummittelemaan THL:n käytäville.

Pitää olla rohkeutta tunnustaa, että ollaan oltu väärässä. Ei se hiilihydraattien vähentäminen ja/tai kokojyvän vaihtaminen vähähiilihydraattisiin erittäin kuitupitoisiin kasviksiin nyt niin iso kasvojen menetys voi olla, että sen vuoksi pitäisi uhrata lukemattomien suomalaisten terveys!

Ruokavaliomuutosten tulisi tähdätä insuliinitasojen laskuun eli kaikkia hiilihydraatteja tulisi vähentää, mutta erityisesti tietenkin nopeita sellaisia. Hiilihydraattien pois jättämisestä syntyvä energiavaje tulee korvata tyydyttyneillä rasvoilla, koska ne pitävät nälän hyvin loitolla eivätkä aiheuta insuliinin nousua kohtuullisesti käytettynä. Lisäksi rasvattomien maitotaloustuotteiden rajoittaminen olisi paikallaan, koska nekin nostavat insuliinin tasoja. Riittävän pitkät ruokailuvälit ovat myös tarpeen insuliinitasojen pudottamisessa. Lisää asiaa kirjoitussarjassani ”Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti”. Verenpainetta on käsitelty tässä jaksossa kohdassa Korkea verenpaine.

Ravintorasvojen laadun parantaminen

On syytäkin parantaa! Nykyisellä monityydyttymätön -rasvalinjalla on todennäköisesti aiheutettu lukemattomia syöpiä ja lihavuusepidemia. Omega-6 siemenöljyjen markkinointi THL:n toimesta terveellisinä pitää lopettaa heti ja on tuotava esiin tyydyttyneiden rasvojen edut painon hallinnassa.

Margariinin vaihtoesteröinti näyttää olevan juuri niin haitallista kuin mistä edesmennyt Kari Salminen meitä varoitti. Ihmisillä tehdyssä kokeessa jo 4 viikossa vaihtoesteröity rasva sai koeryhmässä aikaan T1-diabetesta muistuttavan tilan: veren glukoosipitoisuus nousi samalla, kun insuliinitaso alkoi laskea. Näytti siltä kuin haiman kyky tuottaa insuliinia olisi ollut hiipumassa (testiryhmä IE allaolevassa kuvassa). Tulos oli jopa huonompi kuin transrasvaryhmässä (PHSO)!

Pehmeät omega-6 rasvat ovat tässä tutkimuksessa lihottavampia ja nostavat insuliinitasoja enemmän kuin transrasvoja sisältävä ruokavalio (rotilla). Kirjoittaja toteaa: ”So, clearly, eating 11% of your calories as linoleic acid makes you fat and ill.” – ”selvästikin, 11% kaloreista saatuna linolihaposta (omega-6 rasva) tekee sinusta lihavan ja sairaan”.

Omega-6/3 suhde puuttuu myös julkilausumasta. Se on terveyden kannalta erityisen tärkeä, koska liian suuri omega-6 pitoisuus suhteessa omega-3 määrään ”Coinciding with this increase in the ratio of (n-6) : (n-3) PUFA are increases in chronic inflammatory diseases such as nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD), cardiovascular disease, obesity, inflammatory bowel disease (IBD), rheumatoid arthritis, and Alzheimer’s disease (AD).” suomeksi jokseenkin näin ”Omega-6/3 suhteen suurenemisen myötä lisääntyvät myös tulehdukselliset sairaudet, kuten ei-alkoholiperäinen rasvamaksa (NAFLD), SVT, lihavuus, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), niveltulehdus ja Alzheimerin sairaus”.

Lihavuus ja diabetes

Liikunta on terveydelle eduksi, mutta lihavuuden torjuntaan siitä ei ole. Ruokavaliossa tapahtuva hiilihydraattien ja omega-6 siemenöljyjen vähentäminen on avainasemassa. Lihavuus on monesti merkki insuliiniresistenssistä (keskivartalolihavuus melkein aina) ja se parannetaan tehokkaimmin vähentämällä insuliiniresistenssiä ruokkivia tekijöitä.

Ravitsemussuosituksia pitää muuttaa radikaalisti, että saadaan lihavuuden torjunta hyvin käyntiin. Muita keinoja on esim. unen laadun parantaminen. Sillä on suorakin vaikutus Alzheimerin plakkien purkamisessa, mutta toinen yhteys löytyy insuliiniresistenssin kautta. Muita insuliiniresistenssin aiheuttamia sairauksia ovat mm. keskivartalolihavuus, t2-diabetes, verenpainetauti ja masennus.

Tämä on tärkeää ja kiireellistä, sillä Suomessa ollaan lihavia poikkeuksellisen epäterveellisesti. Ja kaiken lisäksi metabolisesti haitallista vyötärölihavuutta esiintyy jo yli 2/3 väestöstä: viimeisen Dehko-2010 raportin mukaan merkittävien sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden yleisyys oli jopa 40% ja jonkin verran heikentyneestä sokerin siedosta kielivää vyötärölihavuutta esiintyy noin 70%:lla kansalaisista.

Lihavuuden ja diabeteksen etenemisen pysäyttäminen vaatii uusia keinoja. Oppia kannattaisi ehkä ottaa ulkomailta: Ruotsissa on lihavuusboomi laantumassa ja USA:ssa on suomalainen Sami Inkinen perustanut yrityksen, jonka vaatimaton tavoite on 100 milj. T2-diabeetikon taudin peruuttaminen.

Lopuksi

Niistä asioista, mitä tässä ei tullut mainittua, olen jokseenkin samaan mieltä. Erittäin paljon samaa mieltä olen siitä, että terveydenhuollon painopiste pitää siirtää elintasosairauksien ennaltaehkäisyyn. Tässä pitää vain keskittyä oikeisiin asioihin – sellaisiin, jotka vähentävät insuliiniresistenssiä ja parantavat meidän jokaisen sokeriaineenvaihduntaa. Sokeriaineenvaihdunta (ml. insuliiniresistenssi) on elintasosairauksien ytimessä ja vaikuttaa kaikkien Konsensuslausumassa esiin tulleiden sairauksien etenemiseen.

Mikä on yhteistä 100-vuotiaille? Sokeriaineenvaihdunta, joka toimii yhtä hyvin kuin 40-vuotiailla: ”satavuotiailla havaittiin hyvin säilynyt glukoosin sieto, kuten myös insuliiniherkkyys”. Sen kunnossa pitäminen on avain myös elintasosairauksien suitsimiseen, vaikka niitä sitten kutsuttaisiin tarttumattomiksi sairauksiksi. Lisää ehdotuksia terveyden avainten löytämiseen esitetään tässä kirjoituksessani. Kannattaa katsoa ainakin jutun viimeinen kuva – se kertoo, mihin voimat kannattaa keskittää.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

1 thought on “Miten niin konsensus?!”

  1. Ennen 50-luvulla meillä lapsilla oli raaka tapa suhtautua ikätovereihin: ”Olisipa Sinulla lasikallo, niin näkisi miten kusi lainehtii ja paska tekee patoja.” Nykyisin asia on kehittynyt: ”Olisipa Sinulla lasikallo, niin näkisi miten keltainen rypsiöljy lainehtii ja kovetetut siemenöljyt (transrasvat) tekevät patoja.” Aivoista lienee yli 2/3 osaa pehmeitä omega-3 rasvoja, missä ajattelu tapahtuu. Lisäksi ei D2 insuliini ole todellisuudessa resistenssiä tai tehotonta, vaan D2:n soluseinämät ovat omega-6 rasvojen jäykistämät, jolloin insuliini ei toimi normaalisti. Ts. solut ovat varsinaisesti resistenssejä insuliinille. Kyllä se insuliini ihan hyvää ja lihottavaa on, vaan solut ovat sairaita eivätkä kykene vastaanottamaan insuliinin tuomaa sokeria. VHH hoitaa hyvin oireen vaan ei yleensä paranna sairaita soluja. Paino nousee jos hiilareita ja proteiineja (insuliinivaste 0,56) on liikaa. Kokeiltu on ja näin olen ymmärtänyt. Tämä viesti ei ole copyright sitä saa muokata paremmin tieteelliseen muotoon.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.