Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Menestys vaatii raakaa työtä

Gummerus lähetti arvioitavaksi nuoren, nousevan polven filosofin Frank Martelan uusimman kirjan. ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015) avaa meille kaikessa realistisuudessaan elämässä menestymisen mallin. Martela ottaa etäisyyttä amerikkalaistyyppiseen ajatteluun, että ”jokainen meistä on oman onnensa seppä”. Pikemminkin me olemme oman onnemme keskushyökkääjiä.

Kirjan ydinviestinä voitaneen pitää ajatusta pelkän onnen tavoittelun hylkäämisestä. Myöskään ulkoisesta suorittamisesta ei ole mihinkään, jos puuttuu intohimo ja innostus. Pitäisi keskittyä itsensä toteuttamiseen aidosti ja muistaa ne läheiset ihmissuhteet. Arvokas ja kaunis elämä on jo luonamme.

Mielestäni Martela ansaitsee jo nyt sijaa eräänä maamme johtavana filosofina. Nuoresta iästään huolimatta hän havainnoi elämää hyvin kypsällä tavalla. Erityisen hyvin hän pääsee edukseen lieventäessään amerikkalaisten bisnesgurujen yltiöpäistä sanomaa, että jokainen onnistuu elämässä, jos vain uskoo riittävästi menestykseen. Taatusti menestys on mahdollista jokaiselle meistä, mutta Martela lienee oikeassa kun hän erääksi menestyskriteeriksi osoittaa elämästä nauttimisen. Jos tekemisestään ei nauti, on erittäin epätodennäköistä, että siitä leivottaisiin seuraava maailmanluokan menestystarina.

Martela kysyy haluatko menestyä ja vastaa siihen sisäistä motivaatiotasi udellen. Tyhmää on puskea elämässä väärään suuntaan, vain koska se saattaisi olla houkuttelevaa. Menestys vaatii raakaa työtä. Menestyjä ei saa menestystään ilmaiseksi. Menestys vaatii keikkailua, työn puskemista, esilläoloa, poissaoloa läheisten ympäriltä, täysiä kalentereita. Se on se menestyksen hinta.

Kukapa meistä ei haluaisi olla kaikkien ihailema? Menestys saavutetaan vuosien kurinalaisella työllä, usein piilossa julkisuudelta. Kukaan ei kestä sellaista rääkkiä ja uhrautumista, jos ei tekemisistään itse pidä.

Jos ei pidä keihäänheitosta, ei jaksa päivittäistä treeniohjelmaa, joka vaaditaan olympialaisten karsintarajan ylittämiseen. Jos ei pidä musiikin tekemisen koko paketista, ei jaksa keikkailla satoja kertoja vuodessa. Jos ei pidä työstään, ei jaksa jatkuvasti kehittää osaamistaan ja pysyä kärryillä alan uusimmista kehityssuunnista. Jos ei pidä siitä mitä tekee, on aina askeleen jäljessä siitä kaverista, joka oikeasti nauttii samasta tekemisestä. Siksi on niin tärkeää löytää se jokin, jonka tekemisestä todella nauttii. Ja siksi sisäinen motivaatio on paitsi onnellisuuden, myös menestyksen salaisuus.

Frank Martela ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Menestyksen saavuttaminen ei siis ole itsestään selvää, vaan vaatii meiltä usein rankkaa työtä. Itse olen kokenut merkittäväksi Martelankin mainitseman yhteenkuuluvuuden tunteen. Harva meistä onnistuu menestystään saavuttamaan yksin. Tarvitaan ympärille kannustajia, ihmisiä jotka välittävät sinusta ihan aidosti. Menestyjä tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka näkevät ja hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.

Menestyksen jarruna voivat olla ne ihmiset, jotka ovat kylmiä, etäisiä ja pinnallisia. Ne jotka ovat katkeria ja kateellisia sinulle. Ne jotka aktiivisesti hylkivät sinua ja ajatteluasi. Sellaista kokeneena, voin sanoa, että valitse ystäväsi tarkemmin. Valitse tukijoukkoihisi rinnallakulkijoita, ei selkäänpuukottajia.

Martela kiteyttää menestykseen tarvittavan sisäisen motivaation oivallisesti näin:

Ihminen on elementissään silloin kun innostus kohtaa osaamisen. Eli kun löydät asian, josta olet innostunut ja jossa myös pärjäät, voidaan puhua todellisesta itsensä toteuttamisesta. Sellaisessa askareessa alkuinnostus kasvaa intohimoksi ja tuloksiakin syntyy. Kyvykkyys tai vapaaehtoisuus eivät kumpikaan yksinään riitä intohimoon. Jos teen jotakin innostavaa, mutta hakkaan jatkuvasti päätäni seinään eikä mitään tuloksia synny, ennemmin tai myöhemmin kyllästyn. Jos taas teen jotakin, jossa olen erityisen hyvä, mutta joka ei innosta, ennemmin tai myöhemmin turhaudun. Vasta kun teen asiaa, jossa olen innostunut ja tunnen että homma etenee – osaan asiani tai opin jatkuvasti lisää – olen elementissäni.

Frank Martela ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Kun innostus ja vahva intohimo kohtaavat, kaikki edellytykset ovat maailman valloitukselle. Allekirjoitan tämän asian ja olen iloinen kun Martela laajentaa tämän ajatuksen kutsumuksen suuntaan. Kun löytää innostuksen ja intohimon lisäksi vielä kutsumuksen, syntyy se oivallinen tapa millä kanavoidaan oma intohimo niin, että se hyödyttää myös muita. Mikä voisikaan olla energisoivampaa ja merkityksellisempää kuin palvella ihmiskuntaa tekemällä sitä, joka kaikkein eniten kiehtoo.

Minua kiehtoo esiintyminen suurissa yleisötilaisuuksissa, mutta innostus ja intohimo puhkeaa kukkaan ihan yhtä hyvin Suomen maaseudulla missä kohtaan ehkä kourallisen ihmisiä. Sielläkin on helppo syttyä ja saada energiaa.

Menestyjällä (Martela käyttää termiä valonööri) on elämä hallinnassa ja hänellä on elämänarvostus kohdillaan. Kovalla työllään ja elämänhallinnallaan hän saa asioita aikaiseksi. Itse valitsemiensa elämänarvojensa kautta hän toteuttaa itseään. Erityisesti sisäinen motivaatio on tärkeää, sillä sen tuloksena on tekemisestä jo itsessään saatu palkkio. Motivaatio ei tule ulkoa (korkea palkka, yhteisön hyväksyntä, pelko selviytymisestä) vaan on lähtöisin ihmisen henkilökohtaisista kohteista (innostus, kiinnostus, arvostus). Sisäinen motivaatio vahvistaa sekä ihmisen hyvinvointia että kykyä saada asioita aikaan.

On tärkeää, että menestyjä tuntee itsensä. Hänen pitää tietää mitkä ovat hänen innostuksen, kiinnostuksen ja arvostuksen kohteensa. Joskus menestys vaatii kompromisseja sosiaalisessa elämässä. Jokainen sosiaalinen ympäristö on potentiaalinen vankila, sanoo Martela. Ja neuvoo heittäytymään uusiin sosiaalisiin piireihin, jos menestys tökkii. Raadollista, mutta totta.

Kasvaakseen menestyjäksi on myös tunnettava itsensä ja rajoitteensa. Vaatii rohkeutta toteuttaa itseään täysillä.

Martela puhuu erityisestä flow -kanavasta, jossa kaikki tekeminen sujuu erityisen hyvin. On jatkuvasti pidettävä huoli siitä, että haasteita on riittävästi, mutta ei liikaa suhteessa osaamiseen. Henkilöstövalmentaja Mikko Kokkonen esitteli luennollaan viime viikonloppuna stressin hallintakeinot. Sellainen ihminen, joka on erittäin tylsän työn vankina ja jossa osaamistaan ei pääse näyttämään, on vaarassa tylsistyä (boreout). Toisena ääripäänä on tietenkin burnout (loppuunpalaminen, uupuminen), jossa voimavarat loppuvat sen takia, koska työ on liian rasittavaa pitkiä aikoja.

Martela pyytää tiedostamaan, että et ole pelkästään yksilö, vaan lähinnä suhdelo. Ihmisenä oleminen on niin syvällä tavalla kietoutunut toisiin ihmisiin, että on väärin puhua yksilöstä. Pitää lähtökohtaisesti hyväksyä kietoutuminen yhteen toisten ihmisten kanssa.

On etsiydyttävä yhteisöön, jossa sinua arvostetaan. Eri yhteisöt arvostavat erilaisia ihmisiä. Väärässä yhteisössä tukahdutat itsesi yrittäessäsi sopeutua rooliin, joka ei ole sinua varten. Oikeassa yhteisössä tunnet olevasi hyväksytty sellaisena kuin olet. Älä jää väärän yhteisön vangiksi vaan etsi aktiivisesti sinut hyväksyviä yhteisöjä.

Yksi parhaista tavoista vahvistaa omaa hyvinvointia on toisten auttaminen. Kannattaa miettiä miten tämän asian saisi rutiiniksi.

Martela käyttää sivukaupalla sisäisen motivaation etsimiseen. Päätyy lopulta siihen, että on tekijöitä, jotka estävät meitä saavuttamasta menestystä sisäisestä motivaatiosta. Näitä ongelmanaiheuttajia ovat mm. onnen tavoittelu, pelko selviämisestä, väärät unelmat ja hyväksynnän tarve.

Onni on itsessään hyvä asia, mutta huono asia päämääräksi elämässä. Onnen jatkuva tavoittelu tekee ihmisestä tutkitusti onnettomamman ja yksinäisemmän. Siksi onnellisuutta vahvasti korostava nykykulttuurimme on niin vahingollista. Onnellisuuden tavoittelusta kannattaa hellittää otetta ja sen sijaan keskittyä tekemään itselleen merkityksellisiä asioita. Onni saattaa tulla tällaisen tekemisen sivutuotteena!

Moni pelkää elämästä selviytymistä, kuolemaa, siinä määrin, että se estää täysillä elämistä. Olkaamme edes vähän enemmän kiitollisia elämästä, terveyden aarteesta ja unohtakaamme oman edun maksimointi.

Nykyään on muotia kannustaa ihmisiä tavoittelemaan kaikkia unelmiaan. Unelmat ovat toki tärkeitä, mutta ne ovat hyvän elämän palapelissä vain yksi pala. Palapeli (elämä) rakentuu palojen yhteenkuuluvasta kokonaisuudesta. Mitä kykyjä, resursseja ja avoimia mahdollisuuksia sinulla on? Miten paljon olet valmis uhraamaan unelmasi eteen?

Elämän merkitys syntyy siitä, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita. Tekee itsensä merkitykselliseksi toisille ihmisille. Tehdään siis merkityksellisiä asioita.

Avaa silmäsi kauneudelle. Joku päivä kuolet. Tanssi nyt kun musiikki vielä soi. (Frank Martela)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Menestys vaatii raakaa työtä”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.