Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

LCHF elämäntapana

Tämä 10.11.2016 kirjoitettu juttu on päivittynyt 15.12.2016.

Useissa vieraskirjoituksissa ja omissa kirjoituksissani on tullut esille, että siirtyminen tavanomaisesta valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemasta ruokavaliosta hiilihydraatteja rajoittavaan ruokavalioon (LCHF, VHH), tuo selkeitä terveysetuja. Käytän tässä kirjoituksessa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta lyhennettä LCHF (low-carb high-fat), sillä se lyhenne on lyömässä itsensä läpi kansainvälisesti ja se kuvaa ehkä parhaiten miten ruokavaliota toteutetaan: vähäisillä hiilihydraattikuormilla ja runsaalla rasvankäytöllä.

Naapurimaassamme, Ruotsissa, on ymmärtääkseni suhtautuminen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon varsin suopeata. Lääkärit Andreas Eenfelt ja Annika Dahlqvist ovat raivanneet tilaa tämän ruokavalion laajemmalle ymmärrykselle. Akateemiset tutkijat ovat tukemassa tätä metodia ihan avoimesti (esimerkiksi professorit Ralf Sundberg ja Fredrik Nyström). Suomessa tilanne on toinen.

Olen mukana järjestämässä isoa seminaaria Suomeen tästä LCHF-ruokavaliosta ja odottamattoman hankalana ongelmana on löytää edes yksi suomalainen lääkäri, joka on aktiivisesti työelämässä ja vieläpä kykenisi pitämään luennon LCHF-metodin käytöstä diabeteksessa. Joudumme todennäköisesti turvautumaan ulkomaiseen esiintyjään, mikä on hyvin valitettava tilanne. Tätä kirjoitettaessa ulkomainen esiintyjä on varmistanut osanottonsa. Meillä oli lukuisia vaihtoehtoja.

Odottamattoman vaikeisiin ongelmiin seminaarin järjestelyissä olemme siis törmänneet ja syitä ollaan etsitty. Yhteydenotoissa, joiden yksityiskohtia en aio tässä selvitellä, on käynyt ilmi, että lääkärit pelkäävät menettävänsä lääkärinoikeutensa ja uskottavuutensa kollegoiden parissa, jos tulevat puhumaan siitä miten LCHF-metodilla voisi ylläpitää terveyttä. Jo on aikoihin eletty!

Tässä Valviran, Lääkäriliiton ja Diabetesliiton kurjistamassa tilanteessa, emme tietenkään luovuta koska olemme saaneet todeta miten ymmärrys LCHF:ää kohtaan koko ajan lisääntyy myös Suomessa. Professori Mikael Fogelholmin outoihin sanakäänteisiin tästä LCHF-elämäntavasta on jo totuttu suhtautumaan huumorilla ja professori Matti Uusituvan takki on eläkepäivillä jo kääntymässä LCHF:ää suosivaan suuntaan. Antti Aro ja Jussi Huttunen ehtivät jo aloittaa eläkepäiville osuvat katumuspuheensa. Eläkepäivillä nämä profeetat siis synnintunnoissaan sanovat rasvan olevan luultua terveellisempää ja sokerin aiheuttavan eniten haittaa ihmiselimistössä. Miksi eivät saaneet suutaan auki virka-aikana? Tuntuu oudolta kun Diabetesliitto edelleen saa jakaa sairastuttavia ohjeitaan, kun tarjolla olisi niin paljon parempaa.

Koska nyt on osoittautumassa varsin mahdottomaksi ja etenkin turhauttavaksi odottaa jokaisen terveysvaikuttajan eläköitymistä (ja lausuntojen järkiintymistä), kehotan suomalaisia tarkistamaan oman lääkärinsä LCHF-tiedot. Kerro hänelle, että haluat ryhtyä noudattamaan tätä ruokavaliota elämäntapana. Voiko lääkäri häntä auttaa tässä tilanteessa? Otathan haasteen vastaan?

Tietoa tästä elämäntavasta on jo yllin kyllin ja se on terveellinen ruokavalio. Oikealla tavalla noudatettuna se lisää elämänlaatua on sinulla sitten diabetes, sydäntauti, korkea verenpaine tai esimerkiksi syöpä, muutamia vakavia sairauksia mainitakseni. Tiedon pitää löytää perille myös sinua hoitavalle lääkärille. Paras tapa olisi, että sinua hoitava lääkäri itse löytäisi ruokavalion edut ja vakuuttuisi siitä, että se sopii kaikille hänen potilailleen.

Luotan tämän blogin lukijoihin, että kysytte lääkäriltänne LCHF-neuvoja. Suomesta löytyy asiantuntemusta. Lääkäri voi kysyä asiaa tuntevilta ja sitten itse kiinnostua ottamaan selvää ilmiöstä.

Blogini lukijoita varten ja niitä lääkäreitä varten, jotka lukevat tätä blogia, tein nyt koosteen LCHF-ruokavaliosta. Potilaat voivat käyttää tätä puhuessaan lääkärinsä kanssa ja lääkärit voivat käyttää tätä ponnahduslautana lisätutkimuksiinsa.

LCHF lyhyesti

LCHF on lyhenne, joka tulee sanoista Low-Carb High-Fat. Se tarkoittaa sitä, että syödään vähän hiilihydraatteja ja panostetaan enemmän siihen toiseen energiaravintoaineeseen, rasvaan.

LCHF on suosittu tapa pudottaa painoa, mutta edut eivät rajoitu tähän. LCHF on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi vähentää lääkityksen tarvetta monessa metabolisessa sairaudessa (tyypin 2 diabetes, syöpä, sydän- ja verisuonisairaudet).

Diabeteksessa tämä LCHF-elämäntapa on mitä oivallisinta terveydenhoitoa. Verensokeri pysyy tasaisena, paino putoaa tarvittaessa ja diabeteksen ikävät seurannaisilmiöt (amputaatiot, sydänvaivat, munuaissairaudet) voidaan välttää. Ruotsin sosiaalihallitus hyväksyi vuonna 2008 LCHF-elämäntavan hoitomuodoksi lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen.

LCHF on ”karppausta” parhaimmalla mahdollisella tavalla. LCHF:ssä hoitomuotona rajoitetaan kaikkia hiilihydraatteja, ei ainoastaan niitä nopeimmin sokeristuvia. Sokeri ja tärkkelys pilkkoutuu ruoansulatusjärjestelmässä sokereiksi ja nostaa näin verensokeria. Siinä tilanteessa vapautuu insuliinia, joka ajaa energiaravintoaineet elimistön soluihin ja ruokahalu lisääntyy sekä aiheuttaa vakavia sairaustiloja. LCHF tasaa verensokerin ja takaa hyvän olon sekä tarvittaessa laihduttaa tehokkaasti. Matalampi insuulini takaa paremmat tulokset laihdutuksessa ja terveys pysyy hyvänä. Tutustu esimerkiksi Ari Kaiholan insuliiniresistenssiä käsitteleviin katsauksiin:

Diabeetikko huomaa miten lääkityksen tarve vähenee ja mahdollisesti lääkityksen tarve poistuu kokonaan. Lue esimerkiksi Lasse Nyberghin tarina: Terve diabeetikko.

LCHF-elämäntavan noudattaminen on helppoa. Vältä kaikkia niitä tuotteita, joissa on luontaista tai lisättyä sokeria (virvoitusjuomat, makeiset, hedelmäjuomat, keksit, jäätelö, aamiaismurot jne.). Tärkkelystä sisältyvät tuotteet pitää poistaa ruokavaliosta (peruna, viljatuotteet, pasta, sipsit, murot, myslit). Täysjyvä on parempi vaihtoehto, mutta senkin suhteen pitää olla tarkkana. Olut on nestemäistä leipää! Luonnon makeisina voi joskus syödä hedelmiä, mutta vältä niiden syöntiä jatkuvasti.

Mitä sitten saa syödä? Syö mieluusti täysrasvaisia elintarvikkeita (maito, liha, kala, äyriäiset, kananmuna). Käytä ruoan valmistamiseen luonnollisia rasvalähteitä (oliiviöljy ja kookosöljy, voi, kerma, sianrasva).

Ota vastaan raskas tieto, kevyen aika on ohi! Tässä LCHF-elämäntavassa on sallittua herkutella hyvälaatuisilla rasvoilla. Rasva ei tapa eikä lihota nykytietämyksen mukaan.

LCHF on kasvisvoittoinen sekaruoka,  joten maanpäällisiä kasviksia tulee syödä runsaasti (kaikki kaalit, kesäkurpitsa, pinaatti, sienet, kurkku, lehtisalaatit, paprika, tomaatti jne.). Pähkinöitä ja marjoja voi syödä kohtuullisesti.

Arkena voi mieluusti juoda puhdasta vettä tai mineraalivettä,  kahvia ja teetä.

Kerro miten lääkärin luona kävi! Mitä mieltä lääkärisi on LCHF-elämäntavasta?

Tähän loppuun kokosin vielä pienen listan nettilinkeistä, joihin mieluusti lääkärisi saisi tutustua. Ja sinäkin voit niitä lukea, vaikka et olisikaan lääkäri:

LCHF-elämäntapaa suosittelevia lääkäreitä, tohtoreita ja muita tärkeitä resursseja (suomenkielisiä ja englanninkielisiä)

Tieteellisiä tutkimuksia LCHF elämäntavasta

Sivustoja LCHF elämäntavasta

Dr. Adam Nally, DO
Dr. Antti Heikkilä, MD
Dr. Axel Sigurdsson, MD
Dr. Andreas Eenfeldt, MD
Dr. Bill Lagakos, PhD
Dr. Chris Masterjohn, PhD• Dr. Christer Sundqvist, PhD
Dr. Colin Champ, MD
Dr. Dea Roberts, MD
Dr. Deborah Gordon, MD
Dr. Jason Fung, MD
Dr. Grant Schofield, PhD
Dr. Jay Wortman, MD
Dr. Jeffry Gerber, MD
Dr. John Briffa, MD
Dr. Lane Sebring, MD
Dr. Loren Cordain, PhD
Dr. Matti Tolonen, MD
Dr. Michael R. Eades, MD
Dr. Peter Attia, MD
Dr. Richard D. Feinman, PhD
Dr. Richard Johnson, MD
Dr. Sarah Hallberg, MD
Dr. Stephen Phinney, MD
Dr. William Davis, MD
Authority Nutrition
Ancestral Weight Loss Registry
Caveman Chefs – Gourmet Paleo
Chris Kresser – Beyond Paleo
Diet Doctor RSS News Feeds
Denise Minger – Raw Food SOS
Ellen Davis – Ketogenic Diet
Fat Burning Man – Abel James
Gary Taubes – Why we Get Fat
Jolene Park – Healthy Discoveries
Kelly Turner
Ketogenic Athletic Performance
Laura Dolson – Low Carb Diets
Livin’ la Vida Low Carb
Low Carb Doctors List
Low Carb Dietition
Low Carb for Beginners
Low Carb Genesis
Low Carb Island
Maria Mind Body Health
Mark Sisson – Primal Blueprint
Me and My Diabetes
Modern Mediterranean
Nutrition and Metabolism Society
Nige’s Diet & Nutrition Blog
Nutrition Science Initiative
Paleo Physicians Network
Primal Docs NetworkPubmed – Low Carbohydrate High Fat Studies
Real Meal Revolution
Robb Wolf – The Paleo Solution
Rooted in Nutrition
Taija Somppi – Amplia klinikka
The Fat Emperor
The Fat Revolution
The Noakes Foundation
The Perfect Human Diet
Optimising Nutrition
Tom Naughton – Fat Head Blog
Vinnie Tortorich – Celebrity Trainer
Zoë Harcombe – Obesity

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Tuntuu oudolta

6 thoughts on “LCHF elämäntapana”

  1. Näin olen elänyt viimeiset 8 vuotta ja tyytyväinen VHH-päätöksestäni. Olen yllättynyt lääkäri ja organisaatioluettelon laajuudesta. Eiköhän THL:n polvet tutise.

  2. Kaikkiaan 17 vuotta tätä olen noudattanut 😉 Alottelin jo 1992..(Pakarisen tiimoilta)..
    Heikkilän neuvoilla sitten 2000-luvun alkupuolelta kokonaan viljattomana.
    Nivelkivut loppuivat kuin seinään, nivelrikkojen eteneminen pysähtyi ja koko aikuisiän vaivannut krooninen ihottuma parani.
    Ikää nyt 71v., en laihdu…kilpirauhanen on vajaatoimintainen.
    Sukurasitteena reumaa/diabetesta, jolta olen välttynyt!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.