Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Laittomat lääkkeet lisääntyvät

Turpaduunarin lakitekninen osasto törmäsi eduskunnan kellarissa pykälään, mutta törmäyksen momentti oli mieluisa. Kyllä 2-tyypin diabeetikot ja verenpainepotilaat paranevat, kunhan lakeja ja asetuksia joku viitsisi vielä noudattaakin.

Hämmästyttävä havainto iski tajuntaan hieman myöhään, mutta parempi jälkijunassa kuin ei silloinkaan. Huomion kohteena oleva lääkemääräysasetus ei ole historialtaan aivan uusi, vaikka uusimmasta versiosta vastaakin Perussuomalaisten oma nukutussairaanhoitaja eli Pirkko Mattila. Silti tästä jutusta eivät Pfizer ja Novo Nordisk pidä, mutta professori Juhani Knuuti voi kylläkin oppia jotakin uutta.

Katsotaanpa aluksi millaisia lääkkeitä KELA ihmisille oikein korvaa (eli lääkeyhtiöiden taskuun). Potti oli vuonna 2016 injektioruiskun verran yli 1,4 miljardia ja potilaina oli yli 3 miljoonaa suomalaista, joten asian merkitys kansantalouden kannalta on hieman eri luokkaa kuin veneverolla. Toisaalta Timo Soinin vaimo on lääkäri, joten kukaan ei ole täydellinen.

Mutta reseptimäärien kärjessä onkin, ei niinkään yllättäen, lääkkeitä joiden myyntilupa on myönnetty sijaistapahtuman (surrogate outcome) perusteella eikä suinkaan päätetapahtuman perusteella. Nämä niin yleiset statiinipillerit esimerkiksi eivät ole saaneet myyntilupaa siksi, että ne parantaisivat jonkin tarkasti diagnosoitavissa olevan vaivan – esimerkiksi aorttaläpän ahtauman – vaan siksi, että ne alentavat jotain helposti mitattavaa, mutta erittäin moniselitteistä indikaattoria kuten veren kolesterolia.

Hypätäänpä nyt ihmisoikeuksien maailmaan, niin lakipykälien sudenkuoppa alkaa valottua. Jos vaikkapa lauma ahkeria somaleja rantautuu ruotsinlaivalla Helsingin Olympiaterminaaliin, niin mitä tapahtuisikaan, jos koko lauma yhtenä lössinä karkotettaisiin takaisin Mogadishuun vain ihonvärin takia. Kyllä Ville Niinistö ja Amnesty International laittaisivat vankilaan koko Suomen rajavalvonnan, jos jokaisen heimopäällikön tarinoita ei yksitellen ja eritellysti tarkistettaisi.

Samaan hengenvetoon Keskuspuistoa tuhoavat kuplassa elävät cityvihreät haluaisivat kaikki laittomat maahantulijat Suomen terveydenhuollon piiriin, jotta ennaltaehkäisevä epidemologisesti määrätty verenpainelääkitys saataisiin tummaihoistenkin rotujen perusoikeudeksi.

Väännetäänpä kuvio vielä kerran rautalangasta. Ennaltaehkäisevän lääkityksen idea perustuu siihen, että jos vaikkapa 10.000 ihmistä syö lääkkeitä vuoden, niin yksi heistä säästyy sydänkohtaukselta. Jos siinä samalla Alzheimer-kuolemat kymmenkertaistuvat, niin se ei ole ongelma koska sydänkohtausten välttäminen oli se ensisijainen agenda.

Olen jo aikaisemmassa artikkelissaniLisää vihanneksia ja pitkää ikää” laskeskellut kuinka kuolemanvaara Alzheimerin tautiin on lisääntynyt hälyttävästi ikäluokassa 90-94 vuotta, ja ohessa harmaapartainen ystäväni Birdie on laskeskellut miten sydän- ja verisuonitautien sekä Alzheimerin taudin kuolemanvaaran yhteenlaskettu osuus on muuttunut vuosina 1977 – 2012.

Taulukosta huomaamme, että medikalisaation tuoman oletetun hyödyn ja haittavaikutusten lukemat kumoavat toisensa lukumäärissä, ja elämänlaatu on tietenkin alentunut koska dementia ei ole mukava olotila sen paremmin potilaalle, omaisille kuin hoitajillekaan.

Äkkiseltään ajatellen elämän tarkoitus ei kuitenkaan ole kärsiä kauan, vaan tepastella terveenä pitkään, joten yksilöllinen terveys tuntuisi mukavalta haaveelta. Kun kerran lääkeresepti on yksilöllinen ja määräaikainen, miten sitä vaaditaan lääkkeille joiden perustelu olemassa ololleen on epidemiologinen ja tilastollinen? Miksi statiineja ei myydä lapsille R-kioskissa, jos ne tilastojen mukaan ovat niin hyviä ihmelääkkeitä?

Harmaapartainen nippelitieteiden dosetti eli tarkkuustiedon annostelija Birdie oli eduskunta-eksymisensä jälkeen laskeskellut suomalaisten ikäspesifisistä kuolleisuusluvuista indeksoituja taulukoita, joissa vertailuvuotena on taas vuosi 1977 jolloin Pekka Puska laajensi Pohjois-Karjala -projektinsa käsittämään koko Suomea ja medikaalisaatio otti ison loikan eteenpäin.

Vanhan sanonnan mukaan vain otettu lääke vaikuttaa, joten mietitäänpä miltä taulukon pitäisi näyttää jos ennalta ehkäisevä verenpainelääkitys todella on säästänyt kuolemalta 250.000 suomalaista kuten kansanedustaja Pekka Puska itse kehuu.

  1. Ensinnäkin vuosien 1972 ja 1977 välillä ei pitäisi näkyä mitään kuolleisuuden alenevaa trendiä, koska kansallinen projekti ei ollut vielä alkanut.
  2. Kuolleisuuden aleneminen pitäisi näkyä rajuiten vanhoissa ikäluokissa, koska he ovat käyttäneet lääkkeitä eniten ja kauimmin.
  3. Kuolleisuuden aleneminen pitäisi olla tasaisesti kiihtyyvää koska uusia ”tehokkaampia” lääkkeitä on tullut vuosien saatossa lisää.

Kuten jokainen huomaa, niin yksikään ennaltaehkäisevän lääkityksen kolmesta todistuskohdasta ei ole toteutunut. Ensinnäkin positiivista kehitystä oli jo vuosien 1972 ja 1977 välillä. Toisekseen vanhojen ihmisten – eli eniten lääkkeitä käyttävien ihmisten – kuolleisuus on alentunut kaikkein vähiten, ja kolmanneksi kehitys on ollut epätasaista ja välillä on tullut jopa takapakkia joissain ikäryhmissä.

Hypätkäämme nyt vielä 2-tyypin diabeteksen ihmeelliseen maailmaan, koska Suomen hoitokäytäntö poikkeaa radikaalisti muun tunnetun universumin hoitokäytänteistä. Diabeteksenkaan hoito-ohjeita ei perustella yksilön saamalla terveyshyödyllä, kuten oheinen legendaarinen sitaatti osoittaa:

”Glukoosipitoisuus on kuitenkin jatkuva muuttuja, joten diabetesdiagnoosi on aina hallinnollinen päätös, jolla ei ole välttämättä patofysiologisia perusteluja.” Markku Laakso & Leif Groop, Duodecim 12/2007.

Turun Yliopiston professori Juhani Knuuti on jo etukäteen 21.1.2017 haukkunut tulevan insuliini-seminaarin 18.3.2017 Helsingin Rudolf Steiner koululla lähellä Terveyden Hävityksen Laitosta (THL) ja Fimeaa, että kyseessä on herätyskokous. Paikalla on luennoimassa muun muassa Ranskassa koulutuksensa saanut lääkäri Agneta Schnittger ja tietenkin Turpaduunari itse.

Lääketieteessä kulkeekin muuten nimellä ”Ranskalainen paradoksi” eli ”French Paradox” se tosiasia että paljon ”kovaa” rasvaa käyttävässä Ranskassa sydäntautien esiintyvyys on erittäin pientä. Siitä vaan siis kaikki lukijat lippuja ostamaan ja tietopläjäystä kuuntelemaan Helsinkiin, sillä tuon seminaarin lyhennelmiä et tule kuulemaan valemediassa, jota myös valtamediaksi kutsutaan, ellei sitten Helsingin Sanomien taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kiinnostu aiheesta rahakuvioiden kautta. Pääsääntöisesti valemedia eli valtamedia on tiukasti sensuurin kourissa, kuten Turpaduunarin omat potkut Iltalehdestä vuonna 2015 osoitti.

Oppikiista 2-tyypin diabeteksen hoidossa on siis siinä onko ongelmien perussyy korkea verensokeri vai korkea veren insuliinitaso. Tämän insuliiniteorian alullepanijaksi siteerataan erilaisia nimiä Gerald Reavenista Gary Taubesiin ja Robert Lustigiin, mutta historian havinoita voi löytää kauempaakin menneisyydestä.

Nippelitieteiden dosetti Birdie on kalabaliikista pyörällään, koska hänen mielestään avainhenkilö on Pyörälä. Rypysuon sankari eli Kalevi Pyörälä on mies, joka aina ja ikuisesti tullaan yhdistämään Helsingin poliisitutkimukseen, ei siis Jari Aarnion rikostutkintaan. Tämä on se tutkimus jonka ensimmäinen seurantaraportti valmistui vuonna 1979, ja heti herätti kansainvälistä huomiota. Nykyäänkin esimerkiksi Gary Taubes listaa tutkimuksen viitteisiinsä.

Ainoa ongelma Helsingin poliisitutkimuksessa onkin vain tulosten tulkinta. Kaikkialla muualla tunnetussa universumissa Pyörälän paperi on todiste korkeiden insuliiniarvojen haitallisuudesta sydäntapahtumille, kun taas Suomessa raportti on todiste korkeiden sokeriarvojen haitallisuudesta ja oikeutus antaa insuliinia 2-tyypin diabeetikoille.

Ketjupolttaja Sven Punsar oli Sydänliiton tutkimuksessa myös tohinoimassa, mutta silti tulokset olivat vääriä. Birdien mukaan Sydänliiton tutkimustoiminta ajettiin käytännössä alas vuoden 1979 Poliisitutkimuksen väliraportin jälkeen ja Sydänliitosta tuli lähinnä mediatoimisto eli lobbauksen edelläkävijä. Omituisinta asiassa on juuri Markku Laakson insuliini-intoilu, sillä Laakso oli sentään mukana Poliisitutkimuksessa kun pitemmän ajan vaikutuksia vedettiin yhteen. Kalevi Pyörälä sai kyllä Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon vuonna 1993 ja Suomen Sydänliiton palkinnon vuonna 2007, mutta silti et taatusti ole kuullut tietoa siitä että hän päätyi pitämään korkeaa insuliinitasoa terveydellisenä ongelmana.

Eron eri maiden reseptikäytännöissä voi havainnollistaa vaikkapa vertaamalla Suomen ja naapurimaa Norjan tilastoja insuliinin käytöstä. Birdien yhteenvedon lukuja ihmetellessä kannattaa muistaa että Norjassa terveiden elinvuosien odote on kansainvälisten tilastojen mukaan 15 vuotta pidempi kuin Suomessa.

Nyt kun Turpaduunari on lyönyt todisteet tiskiin Suomen oudosta lääkekulttuurista, onkin aika palata siihen jutun alussa mainittuun lääkemääräysasetukseen. EU-Suomen alkuaikoina lainsäädäntöä yritettiin yhtenäistää ihmisoikeuksia kunnioittavalle tasolle, ja yksi osa prosessia oli Meritullin kivilinnassa STM:n konttoreissa kirurgi Sinikka Mönkäreen allekirjoittama lääkemääräysasetus 726/2003. Paperista löytyy myönteisiä toiveita herättävä lause:

”Lääkkeen määrääjä saa määrätä lääkkeitä vain henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla.”

Kyllä näin filosofian tohtorin järjellä ajateltuna tuo tarkoittaa että lääkkeestä täytyy yksilötasolla olla potilaalle hyötyä, eli että haitat eivät ylitä hyötyjä. Tällä logiikalla tosin suurimman osan lääkkeistä pitäisi kadota markkinoilta. Viime joulun versiossa 22.12.2016 nukutussairaanhoitaja Pirkko Mattila oli tosin saanut mukaan sanan ”hoitosuositukset”, mutta peruslause tarpeesta varmistaa lääkityksen tarve on silti yhä pykälän alussa. Epidemiologisesti määritelty ennaltaehkäisevä lääkitys arvaamattomine haittavaikutuksineen ei oikein kuulu ihmisoikeuksia kunnioittavaan yhteiskuntaan.

Lääkeresepti on ehkä eniten henkilöön kajoava loukkaus, jonka yhteiskunta voi yksilölle tehdä, joten eikö siihen pitäisi saada sitä samaa tarkkuutta mitä turvapaikkahakemuksilta vaaditaan. Nykyään on kuitenkin geenitestit ja CYP-entsyymien toiminnat mitä hienosti voitaisiin mitata. Vaadi politiikoilta rohkeutta kahlita lääketeollisuutta. Vaalit ovat tulossa 9.4.2017 ja hieno insuliini-seminaari Rudolf Steiner koululla jo ennen vaaleja 18.3.2017.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Laittomat lääkkeet lisääntyvät”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.