Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kohti terveyttä

Kun itse sain nauttia lapsena maalla asuessani puhdasta ravintoa omasta maaperästä ja lihaa naapuritiloilta, niin voin todella hyvin. Voita ja rasvaista maitoa ei säästelty. En pitänyt leivästä tai maidosta ruokajuomana, joten jätin ne koulussa väliin. Äidin tekemää rieska kyllä kelpasi tuoreeltaan voin kera, ja sitä oli paljon leivän päällä.

Sitten muutin äidin lihapatojen ääreltä omaan kotiin, ja silloin alkoi rasvaton ja sokeriton vallankumous. Ruokapöytääni tunkeutui rasvaton maito ja light -tuotteet. Mikä virhe se olikaan, mutta kun ne suositukset. Paino alkoi nousta ja tietysti se laitetiin e-pillereiden syyksi, että ne lihottavat. Minä uskoin. Olihan minut aivopesty, että ravintosuositukset ovat meille tehtyjä.

Samaan aikaan kehoni puolustusjärjestelmä heikkeni, koska ollessani töissä paikassa, jota remontoitiin sain mm. rakennuspölyn seurauksena 7 antibioottikuuria puolen vuoden aikana. Siinä ei enää auttanut viimeisen kuurin aikana maitohappobakteeritkaan. Paino alkoi nousta lisää, raskausaikojen kilojakin kerääntyi.

Ajoittain sain tiputettua painoa milloin milläkin tavalla. Näin jatkui useita vuosia, olin jojolaihduttaja. Kiloja tuli ja meni, kunnes aloin tutustua Heikkilän vähähiilihydraattiseen ruokavalioon silloisen anopin myötä, joka sekään ei ihan ollut mun keholle täysin sopiva tai tavalleni toimia.

Painonvartijatkin tuli matkan varrella tutuksi, ja myös sitä kautta aspartaamilimut. Se oli ehkä se suurin virhe, sillä se tukki aineenvaihduntani lopullisesti, ja alkoi suurina määrinä vaikuttaa myös mielialoihin. Turvautuminen hetkellisesti mielialalääkkeisiin toivat lisää suojamuuria ennestäänkin ylipainoiseen kehooni puolessa vuodessa 20 kiloa ja vielä 10 kiloa lisää. 30 kiloa lisäpainoa vuodessa oli jo liikaa.

Jaksoin tehdä toimittajan työtäni, vaikka elämä silloin oli varsin rankkaa, ja alkoi maistua hiilarihötöt, pizzat, hampurilaiset ja limut. Ruokaa meni valtavia määriä. Paino sentään pysyi, ei laskenut tai noussut. Siinä vaiheessa olin jo lopettanut mielialalääkitysen, josta oli selkeästi apua. Olin aloittaessa päättänyt, että syön niitä max. 1,5 vuotta ja niin tapahtuikin.

Sitten pikkuhiljaa alkoi tulla mitta täyteen omaa huonoa oloa, ylipainoista kehoani ja alkanutta fyysistä kipukierrettä. Aloin tutkia asiaa, ja saada selville, että mikä sopii keholleni ja mikä ei. Sain myös diagnooseja toisensa perään ja lääkkeitä otin lisää, niitä vaihtui ja poistui.

Hiusjuuritutkimus Hiusakatemiassa oli alkusysäys suurelle muutokselle. Sitä seurasi kohtaaminen superfoodiin erikoistuneen ystäväksi tulleen ihmisen myötä. Ja kun vielä keksin yhdistää omalle keholleni sopivan vähähiilarisen go-fat-go -haasteeseen, niin jopas alkoi tapahtua.

Ensimmäisen vajaan vuoden aikana tippui painoni 22 kiloa, ja siitä sitten 11 kiloa lisää eli yhteensä 33 kiloa suli pois kehostani. Se on 66 voipakettia. Vertaan siihen, sillä söin voita 1-2 pakettia viikossa, maustamatonta lihaa, kalaa ja kanaa, runsaasti kasviksia, aamuisin puuroa mehukeiton ja raejuuston kera. Kerran viikossa pidin mässypäivän, eikä mikään ollut kiellettyä. Kuuntelin kehoani.

Terveydentilani oli kuitenkin romahtanut aika paljon, oikeastaan yllättäen. Siihen syynä pidän ottamaani jäykkäkouristusrokotetta, jonka jälkeen aktivoitui nivelpsoriasis. En pystynyt liikkumaan lainkaan, ja painonhallintaprojektini onnistui pelkästään ruokavaliolla ja laadukkaalla yöunella. Käytössäni oli jonkin verran ravintolisiä, tärkeimmät D-vitamiini reilusti yli suositusten ja Omega-3.

Kärsimyspolkuni kuitenkin lieventyi ruokavalion avulla, kun sain hyvät ohjeet funktionaaliselta lääkäriltä: jätin pois viljat, maitotuotteet, palkokasvit, soijan ja myös koisokasveja esimerkkinä peruna. Reumatologi ja sairaanhoitaja tosin tyrmäsivät täysin ruokavalioni, mutta sain ”potkut” Jorvin polilta, koska olin niin hyväkuntoinen, vaikka ennusteeni oli jo pyörätuoliin joutuminen.

Mieleni säilyi hyvänä meditoinnin avulla, ja koiranpentu laittoi minut liikkumaan. Olosuhteiden muutokset, avioero ja sen jälkiseuraukset, sairaus ja töiden vähentyminen heilauttivat kyllä epämukavuusalueelle, ja retkahdin hiilarihöttöön. Se toi lisäongelmia, ja myös väärää lääkitystä ja lisää ongelmia.

Nyt olen siinä tilanteessa, että jaksan taas ajatella omaa terveyttäni enemmän ja edetä pienin askelin kohti muutosta, palautua ruotuun omalle keholle sopivaan ruokailuun. Tiedän sen olevan mahdollista, koska olen onnistuneesti ruokavalioremontin avulla pitänyt vähentyneet kilot kurissa yli kaksi vuotta. Pientä nousua tapahtuu silloin, kun yöunet jäävät heikoksi. Se herättää hiilarihimon ja sokerikoukku on väärä pelastus siinä kohtaa.

Terveeksi tuleminen on hidas projekti, varsinkin jos monta vuotta on mennyt itseään tuhoten. Emme aina voi hallita tilanteita, mutta voimme tehdä parhaamme ja olla itsellemme armollisia.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 thoughts on “Kohti terveyttä”

  1. Hei, tuosta jäykkäkouristusrokotteesta, niin ilmoititko minnekään tuota epäilyä, että nivelpsori ois sen takia lauennut?

  2. Hei! Halusin vaan kertoa että minulla on ollut myös ongelmia nivelissä ja epäilen juurikin ottamaani jäykkäkouristusrokotetta. Mitään diagnoosia niihin ei ole löytynyt ja ovat tällä hetkellä lieventyneet paljon. Pahimmillaan jalkaterät ja sormet olivat niin kipeät että kävely oli todella hankalaa. Tällä hetkellä vaivaa oikeastaan vain selkä. Pyrin syömään terveellisesti, en syö viljoja, sokeria enkä maitotuotteita, paitsi voita. Luulen että tämä vaikuttaa asiaan positiivisesti. Myös minua tutkineet lääkärit ovat tyrmänneet ruokavalion vaikutuksen. Olen tehnyt hyvin fyysistä työtä ennen oireita, siihen en enää pysty palaamaan. Mukavaa syksyä. Yst. Terv. Tanja Väisänen

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.