Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kakkaseminaarin riemupökäleitä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sain kutsun funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen 8.3.2018 järjestämään minisymposiumiin, jossa aiheena oli suoliston mikrobiomi ja terveys. Runsaslukuista yleisöä hemmoteltiin tosi laadukkailla luennoilla. Tässä lyhyt referaattini.

Puhun tässä referaatissa mikrobiomista. En halua käyttää hankalia vierasperäisiä sanoja, mutta mikrobiomi ilmentää paremmin kuin bakteeri-sana mistä on kyse, sillä mikrobiomi sanaan voi sisällyttää kaikki ne pienet vekkulit bakteerit, hiivasienet ja alkueliöt, joita suolistossa ja ihollamme lymyilevät.

Erkki Antila

Lääkäri Erkki Antila toivotti kaikki tervetulleiksi tilaisuuteen ja avasi rennolla tavallaan fuktionaalisen lääketieteen perusasiat. Tämä koululääketieteen parjaama yhdistys tekee hyvää työtä kokonaisvaltaisen terveydenhoidon saralla. Sairauksiin mennään rohkeasti tutkimuksien tuloksia rohkeasti soveltaen potilaiden yksilöllisyys huomioiden. Nopea reagointi uusiin tutkimustuloksiin kantaa hedelmää erityisesti tässä mikrobiomin ymmärtämisessä.

Tutkimusten pohjalta on mahdollista edetä yhä yksilöllisempään suuntaan. Tämä vaatii lääkäriltä systeemibiologian hallitsemista. Funktionaalisessa lääketieteessä tämä systeemibiologiaan perustuva systeemilääketiede on 2000-luvun alussa syntyneenä otollista maaperää innovaatioille. Tulevaisuudessa häämöttää yhä aktiivisempi lääketieteen soveltaminen tauteja ennaltaehkäisevään suuntaan. Painopiste siirtyy perinteisestä ”pilleri tähän sairauteen”-mallista potilaan terveyden edistämisen suuntaan ja potilaan oman näkökulman huomioimiseen. Hienoa!

Tämä moderni lääketieteellinen suuntaus mahdollistaa tutkimuksen laajentamisen yhä enemmän ”Bigdatan” suuntaan. Tästä on tulevaisuuden lääketiede tehty: tietopankkien hyödyntäminen, keinoäly, tiedonhallinta, hoidon yksilöinti!

Jonna Jalanka

Pöytä oli katettu herkullisilla asetelmilla ja oli ilo ja kauhistus kuunnella apulaisprofessori Jonna Jalankaa tässä suolistoasiassa. No joo, kauhistus tarkoittaa sitä, että akateemisissa piireissä ei huomiota anneta riittävästi retoriikan sujuvuuteen. Passittaisin Jonnan oitis puhe- ja esiintymiskurssille. Tutkimustiedon välittäminen yleisölle ei ollut luennoitsijan vahvuusaluetta. Asian kiinnostavuus kuitenkin piti yleisön hereillä.

Kauhistuksia ei tule enempää, sillä olihan tarjottu tieto pelkkää timanttia. Suolistomikrobisto ja terveys on viimeistään nyt kristallinkirkkaasti minunkin seurannassani. Tässä tietotarjonnassa lepää monien suolistosairauksien perimmäinen ymmärtäminen.

Ulosteen­siirto on todellakin tehokas hoito moniin vatsa- ja suolistovaivoihin. Kokonaisvaltainen terveys näkyy tässä suuntauksessa, sillä tavalla, että mikrobeja on kaikilla limakalvoillamme ja niillä on sekä hyödyllinen että haitallinen merkitys terveydellemme. Olennaista lienee se miten meidän 10 000 000 000 000 – 1 000 000 000 000 000 bakteerisolumme viihtyvät meissä. Niitä mikrobeja on todellakin yhtä paljon kuin ihmisessä on omia soluja! Monet mikrobit ovat hyödyllisiä meille ja evoluution saatossa ihmiselle on kehittynyt toimiva suhde näihin pieniin ystäviin.

Suolistobakteerien tutkimus on tavattoman haasteellista ja mahdollisesti suuri osa entisaikojen tutkimustyöstä joutaa romukoppaan. Ensinnäkin nämä pienet pirulaiset elävät hapettomassa ympäristössä asettaen suuria haasteita niiden tutkimiselle happirikkaassa ilmakehässämme. Heti kun tuo kakkapökäle ilmestyy esille, happi alkaa tuhoamaan ja muuttamaan suoliston mikrobistoa. Ilkeä kysymys, jota vain tavattoman ilkeä terveystoimittaja voi lausua on se miten luotettavia ulosteen tarkasteluun kehitetyt suolstoanalyysit ovat? Ulostenäyte voi tuhoutua ennen kuin se analysoidaan. Voidaanko luottaa siihen, että analyysin tulos on luotettava? Toki esimerkiksi ohutsuolen mikrobiston liikakasvua (SIBO) tutkitaan ei suinkaan ulostenäytteestä, vaan mittamalla niitä kaasuja, joita hengitämme ulos. Mutta ulosteen analysointiin liittyy siis ongelmia, joihin olisi kiva saada selvyys vaikka tätä tekstiä lukevalta ammattilaiselta.

Jokaisen ihmisen suolistosta löytyy noin 400 eri mikrobilajia (kaiken kaikkiaan noin 3000 bakteerilajia on tunnistettu) ja hämmästyttävällä tavalla niiden määräsuhteet vaihtelevat eri ihmisillä niin, että jokaisen ihmisen suolistomikrobisto on yksilöllinen. Ilkeä terveystoimittaja pyytää tässä vaiheessa lukijoita miettimään kriittiseen sävyyn niitä herkullisia mainosotsikoita, joita meille tarjotaan kaupallisissa yhteyksissä. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä edistä jonkun toisen terveyttä. Kannattaa pitää jäitä hatussa sensaatiomaisten väitteiden ilmaantuessa näkösälle.

Tutkija Jalanka toisti viisaasti moneen kertaan, miten haastavaa suoliston tutkiminen on ja haastavimpia hankkeita on terveen suoliston määritelmä. Nykylääketiede perustuu pitkälti viitearvojen tarkkailuun. Mikä on hyvien ja pahojen bakteerien optimaalinen suhde tutkittavalla henkilöllä? Mitä jos jotkut ihmiset ovat sellaisia, että siellä suolistossa saa lymyillä runsaanlaisesti niitä pahiksia, mutta toisilla ihmisillä pienikin pahisten lisääntyminen tuo vaivoja? Pahoja mikrobeja voi olla ja kuitenkin ihminen on terve! Visainen ongelma.

Paljon on vielä epäselvää. Kuinka tutkia tuntematonta? Viljelymenetelmät kehittyvät, mikrobiston lajikoostumus selkiintyy koko ajan ja DNA-sekvensointi on jo arkipäivää. Tieteen kärkihankkeita suoliston tutkiminen todellakin on. Mikrobiomien merkityksen valjetessa ja tarvittavien tekniikoiden kehityttyä, voidaan saavuttaa suuria edistysakeleita terveyden saralla. Tutkimus ja tiedon soveltaminen on kuitenkin alkutekijöissään, sillä jo pelkästään normaalin mikrobikoostumuksen määritys on hankalaa suuren yksilövariaation vuoksi. On olemassa erityinen biodiversiteettihypoteesi, joka esittää, että terveellisen mikrobiomin kehittymistä voidaan edistää tukemalla ihmisen yhteyttä luontoon.

Sitten päästiin Jonna Jalankan erityisosaamisen pariin, lääketieteelliseen hoitokeinoon nimeltä ulosteensiirto. Paksusuoleen ruiskuttamisen sijaan voidaan pian rutiininomaisesti tehdä ulosteensiirto nielaisemalla kapseli.

Ulosteensiirto on tehokas hoitomenetelmä. Ulosteensiirtoa käytetään usein Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman antibioottiripulin hoitoon. Jonnan mukaan peräti 90 prosenttia hoidon saaneista paranee. Ulosteensiirtoa tutkitaan ja sovelletaan myös muiden sairauksien hoitoon.

Ulosteensiirrolla pyritään palauttamaan jostain syystä häiriintynyt suoliston normaali mikrobisto. Terveen ihmisen ominaispiirre on, että lapsuuden ja varhaisnuoruuden jälkeen suoliston mikrobisto pysyy jokseenkin muuttumattomana kauas vanhuuteen asti. Muutosta vastustava mikrobisto on siis terve merkki ja tähän terveen ihmisen uloste kykenee hämmästyttävällä teholla. Ilmeisesti keskeistä tässä on nimenomaan tasapainoisen mikrobiston rooli ja tulevaisuudessa häämöttä bakteeriviljelmät ja räätälöidyt bakteerikapselit. Kakkaa ei enää syötäisi vaan nieltäisiin bakteereja sisältäviä kapseleita vähän niinkuin maitohappobakteereja nykyään.

Ulosteensiirtoon voi liittyä terveysriskejä. Tästä Jalanka keskusteli avoimeen sävyyn yleisön kanssa. Pitkäaikaistutkimuksia ei juurikaan ole. Nyt kun on havaittu miten mielialan vaihtelut voivat olla peräisin suolistostamme, herää kysymys, voiko ihmisen luonne muuttua ulosteensiirron myötä? Jalanka ei tiennyt kovinkaan paljon tällaisesta, mutta asiaa kuulemma tutkitaan.

Mielenkiintoista!

Susanna Juvonen

Funktionaalisen ravitsemuksen asiantuntija Susanna Juvonen oli hyvän aiheen äärellä ja hän osasi puhua. Saimme useita esimerkkejä siitä miten voidaan olla hyviä suolistollemme. Mikä on meille sopivaa ruokaa?

Kokemuksensa myötä Juvonen kertoi siitä miten valtavan paljon ihmiset kokeilevat erilaisia ruokavalioita ja monesti niitä kasataan päällekkäin. Sitten ihmetellään miksi ei saada toivottuja tuloksia. Taustalla voi olla häiriö suolistomikrobistossa, joka ensin pitäisi saada kuriin, ja sitten syödä niitä värikkäitä vihanneksia. Useimmiten ruokavalion jyrkät muutokset eivät tee hyvää suoliston mikrobistolle.

Suoliston toimintaan vaikuttaa niin moni seikka, että pelkkä hokema ”Ruoka on lääke” ei oikein toimi. Pitää muistaa ottaa huomioon lääkitys, ympäristötekijät, ruoansulatuksen sujuvuus, perintötekijät, stressi, palautuminen, nautintoaineet, fyysinen aktiivisuus, dysbioosi, SIBO, infektiot jne.

Suoliston kokonaisvaltainen hoito lähtee siis liikkeelle taustatietojen tarkastelulla. Yksilöllisen ruokavalion suunnittelu on edelleen liian haastavaa. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua ollaan lähempänä totuutta tässäkin asiassa.

Psykobioottista vallankumousta kohti kuljetaan kovaa vauhtia. Kukaan ei enää epäile mikrobisto – suolisto – aivot -akselia. Siirtyykö ulosteen myötä luonne, pohti myös Juvonen.

Tärkeää on monipuolisuus myös mikrobistossa, sillä näin taataan eräänlaiset ”kodinturvajoukot”. Antibioottikuurin jälkeen voi suolistomikrobisto elpyä nopeammin, jos siellä on kuollettavan antibioottihävityksen jälkeen riittävän monimuotoinen mikrobisto käytettävissä.

Mielenkiintoista oli oppia ottamaan luontoaskelia Tari Haahtelan innostamana (Juvonen oli kuullut valloittavan esityksen tästä aiheesta). Luontoaskeleita olivat esimerkiksi alatiesynnytys, imetys, antibiootteja vain tarpeeseen, yhteys maaperään, ulkoilu, tuoreet kasvikset, kosketus eläimiin jne.

Luontoaskelia ottamalla saadaan rikas ja monimuotoinen mikrobisto ja tasapainoinen immuunijärjestelmä. Multaporkkanat käyttöön!

Suoliston asukkaiden ruokavaliota on painotettava, sillä olemme sitä mitä pöpömme syövät. Saimme kuulla miten esimerkiksi pre- ja probiooteista, polyfenoleista sekä resistentistä tärkkelyksestä on tullut paljon uutta tietoa viime vuosina.

Mahtaako sinua vaivata paleo-vaje-oireyhtymä? Tällöin et ole saanut riittävästi luonnollista valoa päivällä ja luonnollista pimeyttä yöllä. Et myöskään riittävän tomerasti vastustanut elintarviketeollisuuden pitkälle prosessoituja valmisruokia. Mahdollisesti et ole varjellut yksityisyyttäsi ja varannut aikaa itsellesi, etkä myöskään oleskellut rittävästi luonnollisessa ympäristössä.

Paljon ajattelemisen aihetta tarjosi Susanna Juvonen.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Kakkaseminaarin riemupökäleitä”

 1. Kiitos Christer hyvästä yhteenvedosta. Pyysit kommenttia kohtaan:

  ”Suolistobakteerien tutkimus on tavattoman haasteellista ja mahdollisesti suuri osa entisaikojen tutkimustyöstä joutaa romukoppaan. Ensinnäkin nämä pienet pirulaiset elävät hapettomassa ympäristössä asettaen suuria haasteita niiden tutkimiselle happirikkaassa ilmakehässämme. Heti kun tuo kakkapökäle ilmestyy esille, happi alkaa tuhoamaan ja muuttamaan suoliston mikrobistoa. Ilkeä kysymys, jota vain tavattoman ilkeä terveystoimittaja voi lausua on se miten luotettavia ulosteen tarkasteluun kehitetyt suolistoanalyysit ovat? Ulostenäyte voi tuhoutua ennen kuin se analysoidaan. Voidaanko luottaa siihen, että analyysin tulos on luotettava?”

  Perinteisesti tutkittaessa on käytetty viljelyä, jossa siis mikrobin pitää olla elossa. Tunnistus tehtiin aikaisemmin vain mikroskooppisesti, jolloin laatu riippui suuresti laboratorion henkilökunnan ammattitaidosta. Nyt tähän on tullut mukaan automatisoituja menetelmiä, jolloin löydöksiä lisäksi verrataan tietokantaan. Esim. Genova Diagnosticsin käyttämässä VITEK® 2 -tietokannassa on n 2 500 mikrobia.

  DNA-tunnistus tuo mahdollisuuden tutkia myös hapettomissa oloissa eläviä mikrobeja, jotka kuolevat, kun kakka tulee ulos. Mutta niiden DNA on tunnistettavissa myös ”ruumiista”. Hyvässä analyysissä yhdistetään viljely ja DNA-tunnistus.

  Tärkeää on myös näytteen käsittely ja kuljetus. Eri asioiden tunnistusta varten pitää olla erilaiset säilytysnesteet, jotta mikrobien tunnistus on hyvää, eikä niiden keskinäinen suhde muutu. Parasta olisi, jos kakka voitaisiin ottaa laboratoriossa ja pakastaa todella kylmäksi saman tien. Käytännössä tästä joudutaan tinkimään, jolloin on tärkeää, että kuljetusketju vessasta laboratorioon on kunnossa. Ja laboratorion laadunvarmistuksen pitää myös täyttää vaatimukset.

  MDD Terveyspalvelut Oy on käynyt Suomen viranomaisten kanssa läpi koko kuljetusketjun sekä käyttämämme Genova Diagnosticsin sisäisen laadunvarmistuksen ja osallistumisen ulkoisiin laadunvarmistuskierroksiin. Toiminta täyttää asetetut vaatimukset. Analyysit ovat lääkärin lähetteellä Kelan korvauksen piirissä.

  Kannattaa kuluttajasuojan ja potilasturvallisuuden takia aina tarkistaa käytetyn laboratorion viralliset laadunvarmistukset.

  Ystävällisin terveisin,
  Antero Koponen
  MDD Terveyspalvelut Oy

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.