Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille

Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist

Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen 29.3.2016 ja 31.3.2016 hän vielä lisäsi yhden lauseen. Ursulalta emme vielä ole kuulleet mitään. Katso alla! Onko valtakunnassa nyt kaikki hyvin? Mitä mieltä olet?

Den här artikeln finns nu även på svenska (se nedan). 

Lukuisissa ravitsemusalan asiantuntijoiden kannanotoissa todetaan seuraavaa:

”Täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on todettu olevan mm. vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä. He lihovat vähemmän ja seuranta-aikana myös kuolleisuus on heidän keskuudessaan pienempää. Tämä näyttö on kiistatonta”, – Mikael Fogelholm

 

Havaintojemme mukaan edellä mainittuun täysjyvän käyttöä suosivaan tulokseen päästään vain sellaisissa tutkimuksissa, joissa täysjyvän vertailukohtana on kuorittu vilja.

Pyyntö

Pyydämme Fogelholmia ja Schwabia esittämään sellaisen tutkimuksen tai tutkimuksia, joissa todistetaan täysjyvän sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta ehkäisevä vaikutus viljattomaan ruokavalioon verrattuna. Toivomme vastausta perjantaihin 25.3 klo. 15:00 mennessä.

Kommenttiosioon ja Turpaduunarin Facebook -sivustoon pyydämme allekirjoittajia tälle asiantuntijoille osoitetulle kysymykselle. Allekirjoitukseen mielellään oma nimi, koulutus/ammatti ja asuinpaikkakunta.

Mikael Fogelholm vastasi näin 29.3.2016 (lisäys 31.3.2016):

Kysymykseen ei voi vastata suoraan, koska väestötutkimuksissa ei ole riittävästi ihmisiä, joilla on viljaton ruokavalio. Tutkimuksissa siis jaetaan ihmisiä viljan käytön mukaan ja tässä on ihan kiistatonta, että ne, jotka syövät enemmän täysjyväviljaa, ovat terveempiä kuin ne, jotka syövät vähemmän. Samaa ilmiötä ei havaita vaalealla viljalla, pikemminkin päinvastoin. Mikään tieteellinen taustatieto ei puhu sen puolesta, että yllättäen täysjyväviljasta pidättäytyvät olisivat terveempiä kuin ne, jotka syövät sitä vähän (jotka ovat vähemmän terveitä kukin ne, jotka syövät sitä paljon). Aivan samalla idealla voisi spekuloida, onko hedelmien tai vihannesten totaalinen syömättä jättäminen terveellisempää kuin se, että niitä syödään vähän, joka kuitenkin on väestötutkimusten mukaan epäterveellisempää verrattuna siihen, että niitä syödään paljon.

Viitteitä (systemoituja katsauksia) löytyy paljon, vaikapa Fardet & Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741–762 tai Fogelholm ym. Fod Nutr Res 2012.

Mikael

 

På svenska:

Åtskilliga kostexperter har uttryckt sig på följande sätt:

”Människor som äter fullkornsprodukter har mindre med hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2-diabetes och endel cancerformer är sällsyntare. De är sällan fetare och under uppföljningsperioden uppvisar de mindre dödlighet. Den här observationen är obestridlig.” – Mikael Fogelholm

http://www.vaasan.fi/tietoa/ammattilaisille/uutisia-tutkimusmaailmasta/enemman-hyvaa-taysjyvaa/ (på finska)

Enligt våra observationer har man uppnått ovan nämnda gynnsamma resultat enbart i sådana undersökningar där man jämfört fullkornsprodukter med skalade och finmalna mjölprodukter.

Vi ber Fogelholm och Schwab visa prov på undersökningar där man jämfört fullkorn med en kost helt utan spannmålsprodukter och där det finns bevis för mindre med hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2-diabetes och fetma. Vi önskar få höra ert svar senast fredagen den 25.3. kl. 15:00

Denna blogartikel och ”trutmakarens” Facebook -sida tar emot underskrifter för dem som stöder vår tanke. Vänligen förse underskriften med ert namn, titel/utbildning och hemort.

Mikael Fogelholm svarade så här 29.3.2016 och 31.3.2016:

Det är omöjligt att svara direkt på frågan. I demografiska undersökningar är andelen människor, som inte äter spannmål, alltför blygsam. Därför utförs undersökningarna med utgångsläget, att man äter spannmål. I det fallet är det obestridligt, att förtärandet av en större andel av fullkornsprodukter leder till bättre hälsa än situationen där andelen fullkorn är blygsam. Samma fenomen kan inte ses med ljusa spannmålsprodukter, utan det är i princip helt tvärtom. Det finns inget vetenskapligt belägg för tanken, att de som plötsligt avhåller sig från fullkornsprodukter, skulle vara friskare än de som äter bara litet av dessa (eller som är mindre friska än de som äter mycket av detta). På samma sätt kan man spekulera huruvida avståendet helt och hållet från frukter och grönsaker är hälsosammare än det att man äter litet av dem. Enligt demografiska undersökningar är det hälsosammare att äta mera frukt och grönsaker.

Källhänvisningar (systematiska granskningar) finns rikligt, tex. Fardet & Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741–762 eller Fogelholm mm. Fod Nutr Res 2012.

Mikael

 

Allekirjoittajat:

 1. Sami Uusitalo. Dipl. ins., Espoo
 2. Christer Sundqvist. Fil. toht., Helsinki
 3. Mirva Pennamo. Erikoissairaanhoitaja, Parainen
 4. Satu Leino. Erikoismaalari/kotiäiti, Pori
 5. Ilkka Härkönen. Psykiatrian erikoislääkäri, Pirkkala
 6. Hannele Virtanen. Eläkeläinen
 7. Vesa-Pekka Pasanen. Kouluttaja, Oulu
 8. Pike Hilakari. Kokemusasiantuntija, kirjoittaja, toimittaja, Espoo
 9. Nina Saine. Ravintoterapiaopiskelija, Hyvinkää
 10. Aleksi Liimatainen. Psykologian yo, koti-isä, Tampere
 11. Paula Saijonkivi. Eläkeläinen, Vaasa
 12. Sami Sundvik. Ravintovalmentaja, Espoo
 13. Reija Hirn. Tulkki, Seinäjoki
 14. Helena Viitanen
 15. Tulkku Riihinen
 16. Erkki Karvinen. Kouluttaja, Vehniä
 17. Eila Nummelin. Eläkeläinen, Laitila
 18. Ari Syynimaa
 19. Erja Summers. TyVi ry puheenjohtaja, tradenomi, Vihti
 20. Raija Lehtinen. Toimitusjohtaja, Kirkkonummi
 21. Anne Tapio. Ravintovalmentaja, ravintoneuvojaopiskelija, yrittäjä. Kemi
 22. Tuula Pellikka. KTM, Espoo
 23. Seija Suuronen. Lähihoitaja, Espoo
 24. Veikko Penttinen. Ravintohifistelijä ja eläkeläinen
 25. Hanna Alavillamo. DI, ravintoneuvojaopiskelija
 26. Päivi Elomaa. Les Arcs, Ranska
 27. Tommi Ruotsila. Insinööri, Helsinki
 28. Jukka Ojala. Eläkeläinen, Lapua
 29. Minna Väliaho. Puutarhuri, Töysä
 30. Annika Säätelä. Musiikkipedagogi, Tampere
 31. Tom Karlsson. Yrittäjä, Naantali
 32. Tiina Karjalainen, Helsinki
 33. Elisa Hahl. Sairaanhoitaja-opiskelija, Jyväskylä
 34. Jyrki Mäkinen. Eläkeläinen, Kauhajoki
 35. Anita Savela. Kiinteistönvälittäjä, Jämsä
 36. Minna Sademaa. Markkinointisuunittelija, Tuusula
 37. Rauno Vauramo. Kouluttaja, Vaasa
 38. Nicole Gahan. Lastentarhaopettaja, Espoo
 39. Marita Rinne
 40. Veiko Saarts. Autonkuljettaja, Jolkioinen
 41. Annamari Vepsäläinen. Kirjanpitäjä, Naantali
 42. Sami Virtanen. Koti-isä, Rauma
 43. Kauko Karivuo. Opiskelija, Jyväskylä
 44. Nina Westerback. Diplomi-insinööri, ravintoneuvoja ja yrittäjä, Espoo
 45. Mari Heimala. Emerita Product Manager
 46. Turo Luotonen. Kunnossapitoasentaja, Turku
 47. Antti Toukovaara. Asiakkuusvastaava, KTM, Pori
 48. Wieslawa Valo
 49. Noora Takkinen. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Naantali
 50. Seppo Pennanen
 51. Maare Akkola. Lastentarhanopettaja, Salo
 52. Johanna Jalonen. Rahoitusasiantuntija, Hämeenlinna
 53. Ville Maunu. LuK, hyvinvointieläjä, Oulu
 54. Johanna Leivo. Terveydenhoitaja. Hamina
 55. Tarja Saarinen. Vaatemyyjä, Ruovesi
 56. Hellevi von Schrowe. Koulunkäynnin ohjaaja, Loviisa
 57. Annamari Seilola. Ravintoterapeutti, Helsinki
 58. Miia Hautamäki. Lähihoitaja, ravintovalmentajaopiskelija
 59. Timo Repo. Lähihoitaja, Kuopio
 60. Terho Halme. Opettaja, Kotka
 61. Sinikka Seilola
 62. Anneli Tähtinen. Kieltenopettaja eläk., Imatra
 63. Satu Ikola. Ravintovalmentaja, Kokkola
 64. Rauno Ylismäki. Koulutettu hieroja, Helsinki
 65. Minna Vuori. Kokki, Mäntsälä
 66. Maikku Niironen. Eläkeläinen, Padasjoki
 67. Liisa Pöri. Eläkeläinen, Helsinki
 68. Pia Heinonen. Sisustussuunnittelija, Jämsänkoski
 69. Leena Turvanen. Työteknikko, Kaarina
 70. Mikko Haverinen. Insinööri, Espoo
 71. Tero Mesiranta. Urheiluvalmentaja/fil.yo, Tampere
 72. Eeva Savola. IT-asiantuntija, Turku
 73. Tuire Eastwood. Hyvinvointikonsultti, NES-terapeutti
 74. Lars E Granskog.
 75. Anssi Manninen. TtM
 76. Hannu Sutinen. Specialist, IT Infrastructure and Databases, Rauma
 77. Andrew Cotterell. Fysioterapeutti, Espoo
 78. Mauri Rantala
 79. Jari Ristiranta
 80. Marko Mattila. Prosessityöntekijä
 81. Mira Ravantti. Puutarhuri, Kärkölä
 82. Anna-Kaisa Valtonen. Lastenhoitaja, Nousiainen
 83. Taru Sutinen. Specialist, IT Infrastructure and Databases, Rauma
 84. Tiina Veijanen. Palvelupäällikkö, partner, Vantaa
 85. Petri Palomäki. Valmentaja, Tampere
 86. Ilkka Pekanheimo. Erikoishammaslääkäri, valaistussuunnittelija
 87. Marjo Hirvonen. Talousapulainen, Tampere
 88. Sanna Jahkonen.
 89. Miia Sandberg-Mäkeläinen. Lähihoitaja, Pomarkku
 90. Tytti Laine. Yritysvalmentaja, Pori
 91. Mauri JO Hirvonen.
 92. Anne-Mari Perälä. Lähihoitaja, Tornio
 93. Stefan Westerback. Liikunnanohjaaja, koulutettu hieroja, Personal trainer kouluttaja
 94. Heikki Lempiäinen. KTM, Vantaa
 95. Eija Imara-Väisänen. Myyntivastaava
 96. Raija Lempiäinen. KTM, Vantaa
 97. Johanna Niemelä. Ravintovalmentaja, liikunnanohjaaja AMK (YAMK), yrittäjä, Rovaniemi
 98. Kirsi Salo. KTM, Hyvinvointivalmentaja
 99. Mervi Härkönen. Taloussihteeri, Siuntio
 100. Samu Tunttunen. Ravintoterapiaopiskelija, liiketoiminnan harjoittaja ja kanssaihminen. Tampere
 101. Pekka Mämmelä, Kirkkonummi
 102. Taina Turunen. Laitoshuoltaja. Sastamala
 103. Simo Nikula. Urheilutoimittaja/eläkeläinen, Seinäjoki
 104. Susanna Miettinen. Sairaanhoitaja AMK, Kuopio
 105. Silja Niemistö. Asiakaspalveluvastaava, ravintoterapiaopiskelija, Tampere
 106. Rauli Laitinen. Lähihoitaja, Helsinki
 107. Marianne Kuokkanen. Diplomi-insinööri, Ii
 108. Virpi Wendelin
 109. Jani Tikkanen
 110. Eero Hinkkanen. Lääkäri, Tukholma
 111. Saara Turunen. Asiakaspalvelija, Kerava
 112. Anniina Karjula. Lastentarhanopettaja, Riihimäki
 113. Ari Kaihola. Eläkeläinen, Helsinki
 114. Erja Jonninen. Toimistosihteeri, luontaisyrtti- ja homeopatianeuvoja, luonnonvaratuottaja, Vihti
 115. Tomi Marttila. Järjestöneuvoja, Tampere
 116. Leena Arponen. Fil.maist., Imatra
 117. Anne Elomaa. Sairaanhoitaja, Tuusula
 118. Pietu Takala. Elokuvaaja, Helsinki
 119. Kalevi Tikkala. Muusikko, Kuopio
 120. Rauli Eskolin. Tuottaja, Porvoo
 121. H. Walter. Slow Food opiskelija. Villefranche, FRA
 122. Anna-Kaisa Toivonen. Lääketeknikko, Lahti
 123. Seppo Laakkonen. Keittiömestari, Heinola
 124. Pertti Korpitie. Materialhändler
 125. Olli Posti. Viidakkomies, Katajanokka
 126. Noora Kinnunen. TtM, opettaja, Keuruu
 127. Tuula Askola
 128. Tommi Mäkeläinen. Eläintenhoitaja/ virkakoiraohjaaja, Pomarkku
 129. Anette Uusitalo. MuM, tj., Espoo
 130. Matti Karppanen. KTM, Helsinki
 131. Nina Taponen. Pilates- ja joogaohjaaja, Tuusula
 132. Saara Soisalo. Laulaja, Helsinki
 133. Riikka Manelius
 134. Tuija Holmberg. Ravintovalmentaja, ravintoterapeuttiopiskelija, Espoo
 135. Janne Laine. Koulutettu hieroja, Helsinki
 136. Airi Loikas. Toimistotyöntekijä, Längelmäki
 137. Mirka Majamäki. Fil.maist.
 138. Johanna Mikkonen. Urheiluohjaaja, Turku
 139. Mikko Pietarinen. IT moniosaaja & Karppaus asiantuntija, Hyvinkää
 140. Kristiina Lehtinen
 141. Maiju Kytösaho. Yrittäjä, Iitti
 142. Mia Ristioja. Turkkuri, Turku
 143. Evelyn Lehto. MSc Geologi, MSc Biokemisti
 144. Marika Alanen. Sijoitusjohtaja, Lempäälä
 145. Hanna Holmsten. Ravitsemustieteen opiskelija, Restonomi, Vaasa
 146. Arttu Aitolehti. Ravintovalmentaja & personal trainer
 147. Hannu Taipaleenmäki. Sijoitusasiantuntija, keliaakikko, Liminka
 148. Iiris Pakarinen. Kohta eläkeläinen Lohja
 149. Lasse Nybergh. Toimitusjohtaja, Espoo
 150. Mats Böök. Tekniikan ylioppilas, Espoo
 151. Marika Kanerva. Koordinaattori, Parainen
 152. Carola Backholm. Talouspäällikkö, Närpiö
 153. Marita Hagman. Toiminnanjohtaja, kouluttaja
 154. Tiina Sallden
 155. Mikko Arponen. Tekn.lis., Imatra
 156. Kaija Takala. Ravintovalmentaja, Rovaniemi
 157. Soile Prokkola. MML (kasvipatologia), maanviljelijä, Lumijoki
 158. Anu Huusko. Yrittäjä, kääntäjä
 159. Tanja Koljander. Ravintolakokki, lähihoitaja, sosionomi-opiskelija, Konnevesi
 160. Anu Ranta. Henkilökohtainen avustaja, Kotka
 161. Kai Kuutamo. Kokki, lentokonehuolto, Helsinki
 162. Riina Inkinen. Asiantuntija, Tampere
 163. Jussi Pohjola. Eläkeläinen, Vaasa
 164. Ville Santala. Maarakennuskoneenkuljettaja, Loimaa
 165. Ari Bruun. Työtön, Espoo
 166. Brage Wilhelms. Pensionär, Lumparland
 167. Pirkko Nurro
 168. Mirja Poikkeus. Yrittäjä, Kirkkonummi
 169. Mika Karppanen. Vaeltaja, Ikaalinen
 170. Eire Vahter. Kokki. Kouvola
 171. Merja Kallunki. Ravintovalmentaja, Oulu
 172. Tuukka Lauriala. FM, Helsinki
 173. Juha Vahter. Kokki. autonkuljettaja, Kouvola
 174. Päivi Vesanen. Lastentarhanopettaja ja LogoArttaideterapiaohjaaja, Jyväskylä
 175. Marko Honkaranta. Jalasjärvi
 176. Tarja Juslin. Fysioterapeutti, Hollola
 177. Leena Furubacka. Lääkäri, Alaveteli
 178. Marina Furubacka. Vastaanottohoitaja, Alaveteli
 179. Sinikka Saarinen. Dipl.kielenkääntäjä, Tampere
 180. Jarmo Lahti. Suunnittelija eläkkeellä, Helsinki
 181. Veera Vallittu. Sisustusarkkitehti, ravintovalmentaja, Kirkkonummi
 182. Katja Närhi. Sosiaalialan ohjaaja, Palokka
 183. Anniina Halmela. Ekokampaaja, Pori
 184. Päivi Himberg. Kalevalainen jäsenkorjaaja, Kaarina
 185. Matti Tolonen. LKT, dosentti
 186. Katja Viita-aho. Sosionomi-opiskelija
 187. Henry Keskinen. Yrittäjä, Tampere
 188. Liisa Saksanen. Eläkeläinen, Joensuu
 189. Anne Kolsi. Eläinlääkäri, Lahti
 190. Johannes Veikkola. Rauma
 191. Saska Salo. Agrologiopiskelija
 192. Jussi Säätelä. DI, Tampere
 193. Ari Kiero. Automaatioasentaja, Lappeenranta
 194. Marjatta Vuori
 195. Outi Johansson. Psykologi, Raasepori
 196. Mari Sivonen. Terveystieteiden kand., tuntiopettaja, Joensuu
 197. Arto Mattila. Kaivosmies, Kemi
 198. Pauliina Hakkarainen. Opiskelija, Lempäälä
 199. Martti Syväniemi. Hallituksen pj., Kauniainen
 200. Minna Mellajärvi. Ohjaustoiminnan artesaani, Nokia
 201. Tage Hauki, DI, Tammerfors
 202. Kirsti Merta. Myyntisihteeri, Vantaa
 203. Tarja Nurmi. Kokki, Turku
 204. Tytti Viljanen. FM/kotiäiti, Turku
 205. Sirkka-Liisa Rauramo. Eläkeläinen, Nauvo
 206. Riika Rantanen. Ravitsemistyönjohtaja, Karkkila
 207. Jorma Penttilä. Psykologi, Lahti
 208. Tommi Kangas, tietokirjailija
 209. Hannu Teulahti. Insinööri, Laihia
 210. Antti-Jussi Heikkilä. Myyjä, Tampere
 211. Saara Brax. Tekniikan tohtori, tutkija, Kirkkonummi
 212. Jani Nuora. Ravintoterapiaopiskelija, Nokia

 

 

kuvaSami Uusitalo

43-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

142 thoughts on “Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille”

 1. THLn ohjeiden mukaan syöden sai toinen sydäninfarktin ja toinen D2n. Nyt terveitä lääkkeittä, paitsi sydärin aiheuttaman sydämen vajaatoiminnan takia syötävä yhtä lääkettä, 6,5 vuotta ilman viljoja ja sokeria. Kolesteroliarvot, varsinkin triglyt alle yhden, loistavat, ilman statiineja, jotka olivat viedä jalat alta sydärin saaneelta, onneksi tajusi lopettaa ne ajoissa. Täysjyvästä tulee ainoastaan niihin kasautuneita myrkkyjä ja vatsavaivoja.

 2. Luontaisesti gluteeniton ruokavalio ja arvot kohdallaan. Ihokeliakia suku.

 3. Allekirjoitus: Erja Summers, TyVi ry puheenjohtaja, tradenomi, Vihti

  IBS pysyy kurissa vain täysin viljattomalla, vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

 4. Ravintohifistelijä ja eläkeläinen joka käy viivytystaisteluihin ilman viljoja, perunoita tai sen semmoisia heppoisia eväitä.

 5. Vatsavaivat viljattomalla selättänyt eläkeläinen Jyrki Mäkinen Kauhajoki

 6. Eikö tosiaan löydy muuta tapaa lisätä kansalaisten jodin saantia, kuin jodin lisääminen gluteenilisällisiin leipomotuotteisiin? Olen itse keliaakikko ja noudatan viljatonta ruokavaliota, kroppa kiittää.

  Annamari Vepsäläinen, kirjanpitäjä, Naantali

 7. Paino puonnut toistakymmentä kiloa 6kk aikana, kun olen jättänyt ruisleivän syönnin vähemmälle. Nyt 1-2 viipaletta päivässä, ennen 4-5 viipaletta.

 8. Allekirjoitan, nyt tarvittaisiin oikeaa tietoa ja kunnon tutkimuksiin perustuvaa faktaa. Vai onko kyse vain sponsoreiden tukemisesta ihmisten terveyden kustannuksella?

 9. Viisaus ei kasva rahareiíssä eikä ole yhtä totuutta. Virallisjulistukset on valitettavan ala-arvoisia ja kohtaavat vaaraa aiheuttavia aineksia. Saavat palkkaa begatiivisesta tuloksesta.

 10. Stefan Weserback, Liikunnanohjaaja, koulutettu hieroja, Personal trainer kouluttaja

 11. Allekirjoitus täältäkin:

  Erja Jonninen, toimistosihteeri, luontaisyrtti- ja homeopatianeuvoja, luonnonvaratuottaja, Vihti

 12. Allekirjoitan
  Tommi Mäkeläinen, Eläintenhoitaja/ virkakoiraohjaaja, Pomarkku

 13. Tätä on pitkään ihmetelty.Viljattomalla ruokavaliolla levatkeliaakikoteivät ole muuta väestöä sairaampia. Allekirjoitan. Mirka Majamäki, fil.maist.

 14. Diabetes remissiossa ilman viljoja, vhhlla. Kuka kantaa vastuun kun yhä enemmän ihmisiä sairastuu ja/tai lihoo nykysuositusten takia? Hiilihydraatit ovat diabeetikoille myrkkyjä, vain suomalaisille niitä suositellaan. Onko niin vaikea myöntää olleensa vuosikausia väärässä?

 15. Allekirjoittanut: Hanna Holmsten
  Ravitsemustieteen opiskelija,
  Restonomi, Vaasa

 16. Toivotaan laajaa tutkimusta virallisten ravintosuositusten ja uudenajan ravintotietouden suositusten vertailua. Puolen vuoden tutkimus näyttää tuloksia terveyden tilassa. Uskoisin, että halukkaita tutkiukseen löytyy helposti.

 17. Man kan aldrig dra en slutsats efter att bara undersökt halva problemet. Fullkorn är bättre än fin malt, men allra bäst är lite kolhydrater. Begränsar man kolhydrater har man hitta det som ger bäst resultat.

 18. Niin monen sairauden hoidossa on täydellinen viljattomuus yksi tärkeimmistä asioista. Sen asian ymmärtäminen on vaan monelle vaikeaa, vaikka näyttöä aiheesta on vaikka kuinka paljon.

 19. Marjatta Vuori, Lyme borrelioosi potilas, ilman viljoja paremmassa kunnossa.

 20. olen leikattu niin että paksusuoli pois ja jos käytän vehnää ihan sama mitä tai ruista ihan sama mitä reagointi on aivan huimaa WC pytty tulee tutuksi, toisaalta kun lopetin täysin hiilihydraatittoman ruokavalion ja siirryin taas hiilihydraattipitoisempaan niin paino lähti nousuun samoin suolistovaivat uudelleen lisääntyivät

 21. Veikkaan, etteivät vastaa. Ensiksikin vastausta kun ei ole olemassa, koko väitehän on harkittua propagandaa ja toisekseen kyseiset henkilöt katsovat olevansa niin paljon muiden yläpuolella, ettei tarvitse moiseen vikinään vaivautua.

 22. Paluuviite: Tutkijoiden kiusaajat julkaisivat nimilistan itsestään | Roskatiede
 23. Eikö asiaa voisi vain kysyä ilman tällaista varsin naurettavaa adressin tapaista kysymystä? Bongasin jo monta sellaista ”ammattilaista”, jotka kierrän jatkossa kaukaa, jos tämä on heidän käsityksensä tieteellisen keskustelun käymisestä. Lapsellista touhua.

 24. ”Havaintojemme mukaan edellä mainittuun täysjyvän käyttöä suosivaan tulokseen päästään vain sellaisissa tutkimuksissa, joissa täysjyvän vertailukohtana on kuorittu vilja”

  Mikä sitten pitäisi olla täysjyväviljan vertailukohtana jos kuorittu vilja ei sellaiseksi kelpaa? Sisäfile? Muikku? Riisi? Suklaa? Kivennäisvesi?

   1. Siitä vaan tekemään kaikki oikeat ja laajasti tunnustetut tieteelliset standardit täyttävää tutkimusta, jossa on riittävän isot koeryhmät ja riittävän pitkä koeaika, siis vähintään 6 kk, mieluiten 1-2 vuotta.

 25. Jep, F ei siis vastannut kysymykseen, vaan kierteli vanhassa osatotuudessa. Ymmärrettävää, koska F&S:n alkuperäinen väite on jo harhaanjohtava sellaisenaan. Hyvä sentään, että jotain edes kommentoi.

 26. Fogelholm mukaan, perustuen ”näyttöön perustuvaan lääketieteeseen”, ei ole tarpeeksi yksilöitä,jotka eivät syö viljatuotteita?

  Siis asiaa ei tarvitse tutkia?

 27. Allekirjoitan
  Saara Brax, tekniikan tohtori, tutkija, Kirkkonummi

  En ole tyytyväinen vastaukseen; jokaiselle vastauksessa esitetylle argumentille on annettava erikseen yksilöity täsmällinen lähde tai mielellään useampi, kun kerran niitä ”tutkimuksia on niin paljon”. Eri lähteet voisi kategorisoida näytön perusteella tutkimuksiin jotka raportoivat täysjyväviljan käytöstä ilman vertailuasetelmaa, vertailuasetelman kanssa suhteessa kuorittuun viljaan, viljattomaan ruokavalioon. Ei myöskään olisi kovin kallista toteuttaa muutama vertaileva koe vaikka rotilla, jolloin eri ruokavalioita voidaan äärimmäisen tarkasti säädellä. Lisäksi haluaisin myös nähdä tutkimustuloksia kasvisruokavalion ylivertaisuudesta verrattuna vähähiilihydraattiseen sopivasti proteiinia ja reilusti rasvaa sisältävään ruokavalioon.

  Edelleen jos tällaisia tutkimuksia, jossa verrataan täysjyväviljapitoisen ruokavalion terveellisyyttä viljattomaan ruokavalioon, ei ole olemassa, on ravintotutkijoiden lakattava esittämästä terveysväitteitä suurelle yleisölle asian tiimoilta kunnes asiallista tutkimusnäyttöä saadaan. Edelleen alan tutkijat Suomessa voisivat toimeentua organisoimaan laadukasta tutkimusta aiheesta. Nyt hutkitaan, vaikka ei ole tutkittu?

 28. Onko sinulla tutkimus, jossa näitä kahta on vertailtu ja todettu viljattoman olevan parempi?

  Olisi mielenkiintoista lukea!

  Tutkimuksia, jossa on vertailtu täysjyvän saannin määrää sairastavuuten löytyy scholarilla helpostikin. Mutta niissä ei tosiaan viljattomuus ole ollut vertailukohta, vaan täysjyvättömyys/vähäinen saanti vrt. suurempi saanti. Silloinhan alkutilanne voi olla täysjyvätön vilja.

  Mitä taas IBS oireisiin tulee niin fodmap rajoitus on yksi mikä auttaa eli täysjyvän karsinta. Siten myös paleo. Siinä mielessä tutkimukset fodmap-rajoitteisen tai paleo ruokavalion pitkäaikaisesta käytöstä olisi myös mielenkiintoista luettavaa!

  Fogelholmin vastaus ei sinänsä tyydytä, oikeastaan parempi vastaus olisi ollut: ”Ei ole näitä kahta vertailevaa tutkimusta, sille on selkeästi tarve. Selvitämme onko resursseja käynnistää tämän tyyppinen tutkimus ja tiedotamme mahdollisuuksista osallistua siihen.”

  En kuitenkaan allekirjoita, että viljattomuus olisi parempi, sillä vakuuttavaa tutkimustietoa sen paremmuudesta en ole lukenut ja täysjyvästä en ole kokonet mitään haittaa itselleni tai läheisille.

 29. Allekirjoitusta ei pyydetä viljattomaan ruokavalion paremmuudelle vaan alkuperäiselle asiantuntijoille esitetylle kysymykselle.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 30. Niin, se on merkillistä, että Fogelholm vaatii riittävän laajoja tutkimuksia todistamaan vijattomuuden vaikutuksia, mutta omaan näkemyksen oikeellisuuteen riittää spekulointi, kuten nähtiin. Viljaton ruokavalio olisi väkiselläkin vähähiilihydraattinen, ja sellaiselle laajalle tutkimukselle ei helposti löydy rahoitusta. Jo nyt tehdyistä pienemmistä tutkimuksista kun ilmenee, että laajan VHH-tutkimusten tuloksilla ei myydä diabeteslääkkeitä eikä vehnäjauhoa. Ei edes täysjyvällistä. Ihme kyllä, meneillään olevasta Fogelholmin vetämästä PREVIEW-tutkimuksestakin jätettiin VHH tietoisesti pois. Ko. tutkimuksessahan haetaan parempaa dieettiä diabeteksen ehkäisylle!!!.

  1. Korjaus edelliseen. Viljaton ei tietenkään välttämättä ole vähähiilihydraattisempi, jos viljat korvataan esim riisillä ym, mutta todennäköisesti kyllä. Keliaatikoillahan on usein luonnollisesti gleteeniton (=viljaton) dieetti, ja kyllähän siitäkin saa halutessaan hiilarien suhteen isokalorisen viljaisan syömisen kanssa. Keliaatikot toisaalta ovat tutkitusti hoikempia ja heillä esiintyy vähemmän metabolista oireyhtymää, kuin terveillä verrokeilla.

 31. Voi hyvänen aika. Tottakai sitä lihoo, jos on pitkään ollut hiilarittomalla ja alkaa syömään heti kerrasta kunnolla viljoja ja leipää. Kroppa pitäisi totutella taas pikkuhiljaa gluteenipitoiseen ruokaan. Siinä on muuten maha ihan sekaisin. Toiseksi, yksi mainitsi syövänsä ennen 5palaa ruisleipää ja nyt paino laskee, kun syö vain yhden. Olisikohan kalorit olleet liian korkealla ennemmin. 5palaa plus voi lisäksi, on aikamoinen kalorimäärä. Ei se lihominen siis viljoista johdu!

 32. Ei taida Fogelholm oikein ymmärtää, miten kornilta viittaaminen tuollaiseen ILSI:n ”tieteellisessä” mediassa julkaistuun tutkimukseen näyttää. Ja toinen viittaus oli omaan tutkimukseen. Missäs ne riippumattomat tutkimukset on?
  Associations between food and beverage groups and major diet-related chronic diseases: an exhaustive review of pooled/meta-analyses and systematic reviews
  https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/72/12/741/1840412/Associations-between-food-and-beverage-groups-and?redirectedFrom=fulltext

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.