Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Intuition syvempi merkitys

Voisitko ajatella, että siitä, mitä kutsumme intuitioksi, löytyy huomattavasti syvempi puoli? Ettei kaikki ole aivan sitä miltä näyttää?

Vaikka voimme pienessä mielessämme ajatella, että tässä tämä on, kaikki, mitä näen ympärillämme, eikö niin, ei ole mitään muuta? Voisitko silti ajatella, ikään kuin venyttää ajatusmaailmaasi, mielesi rajoja, ja ajatella, että olet jotakin muutakin, maailma on, maailmaan kuuluu, jotakin muuta kuin tämä näkyvä osuus, jotain viisaampaa, kattavampaa, korkeampaa? Ikään kuin syvempää tarkoitusta?

Ettemme ole täällä vain heiluttelemassa heinähankoja, vaihtamassa rahojamme, tekemässä työtämme arkista, hoitamassa kotiamme, vaan olemme täällä kokemassa elämää, sen kaikissa muodoissaan, voisitko ajatella niin? Ja jos tuon voit ajatella, edes osan siitä, voisitko ajatella, että tähän kokemukseemme, tähän elämäämme olemme saaneet ikään kuin taivaan lahjan, jos niin saa sanoa, saahan? Vai onko taivaskin niiden kiellettyjen sanojen listalla, josta joudun jumalan pilkkaajaksi, minä joka elän jumalyhteydessä?

Sillä minä, joka yhä vain välillä joudun heikkouteeni, mieleni pyöritykseen, olen silti jatkuvasti yhteydessä itseeni, korkeampaan itseeni ikään kuin, syvempään itseeni, henkeeni, jumaluuteeni, kaikessa, lähes kaikessa mitä teen, voisitko uskoa tätä mahdolliseksi? Voisitko ajatella, että tuo on mahdollista sinullekin, aivan kaikille meistä? Toisille se vain teettää hieman enemmän työtä, niille joille tämä on aivan mahdoton ajatus, he ovat sulkeneet sydämensä, herkkyytensä sen verran voimalla, jos niin voi sanoa.

Sillä kaikilla meillä on tämä herkkyytemme, intuitiomme, kosketuksemme sydämeemme, olemassa, jo ikään kuin elinlahjana, etkä voi sitä mitenkään kaupata muille, luopua siitä, se on ikuinen osa sinua, tulee aina olemaan, vaikka kuolisit pois tästä kehostasi josta nyt luet näitä sanoja, se edustaa ikään kuin tuota sinun ikuista osaasi, sieluasi, henkeäsi.

On vain kyse siitä, kuinka voimakas, kiinteä tuo yhteys on, kuinka helposti saat sitä kautta viestiä, ohjausta itsellesi tähän kokemukseesi, tähän elämääsi, työhösi, kaikkeen siinä. Sillä kun kehität tuota yhteyttä, entisestään, voit ajatella, että saat jatkuvasti tietoa, ohjausta, halutessasi, kaikkeen mitä teet, ajattelet, tunnet, koet itsessäsi, tässä maailmassamme. Ja tuo tieto, jota tuota kautta saat, voisi sanoa, että tuo lähde tietää kaiken, on nähnyt kaiken, kokenut kaiken, aivan kaiken. Ja enemmänkin. Ettet voi mielelläsi käsittää sitä mitä on, mitä olet, et mitenkään.

Sillä mieli on rajallinen, sen ymmärrys on rajallinen, sinä, kyllä sinä, olet rajaton, ikuinen olento kaukaisuuden, jumalolento, jos niin voi sanoa, täyttä valoa ja rakkautta itsessäsi.

Voisit ajatella, että nyt mentiin kyllä rajan yli, p….t minä mikään jumala ole!? Voisitko ajatella, että näin sanoessani, näin tehdessäni, tuodessani esiin, nostin mielesi kulmat, kärjet esiin, ne kulmat, joita et ole vielä käsitellyt? Kuvitellessasi olevasi pieni, näyttäessäsi myös muille heidän olevan vielä pienempiä, teet hallaa kaikille.

Et voi ymmärtää, kuinka tuolloin rikot itseäsi vastaan, jumaluuttasi vastaan, sitä vastaan mitä voisit olla rajattomuudessasi, ilmentää täällä tässä karkeammassa kokemuksessamme yhteisessä. Kyllä, yhteisessä, sillä olemme, kaikki me, valinneet tulla tänne juuri nyt, tekemään tätä muutosta jota käymme läpi juuri nyt. Kyllä, rakkauden muutosta, rakkauden tekemää laivan valtaamista ikään kuin.

Voit ajatella, että nyt, tulevina vuosina, vuosikymmeninä, kaikki muu, kaikki se joka ei ole rakkaudesta, heitetään laidan yli ikään kuin, se ei enää palvele meitä? Tästä syystä, jokaista meistä, pusketaan kuuntelemaan sydäntämme, intuitiotamme, voimallakin. Sillä ollessamme mielemme pauloissa, voimme kärsimyksissämme sanoa, tehdä mitä tahansa, olemme ikään kuin pois kontrollista satuttaessamme muita tunteissamme, peloissamme, voimme alistua, kärsiä kuinka vain, emme ymmärrä mitä olemme, miten emme tosiaankaan ansaitse sitä kärsimystä jota koemme, olemme itse valinneet sen itsellemme.

Ja me itse, voimme valita toisin, koska tahansa, millä sekunnilla tahansa. Ja tuolla sekunnilla, kun tuon päätöksen teemme, päätöksen seurata sydäntämme, kaikessa mitä olemme, teemme, sanomme, koemme, maailmamme muuttuu aivan toisenlaiseksi, rakkaudellisemmaksi, rauhallisemmaksi, täyttymyksellisemmäksi, toiveikkaammaksi, paremmaksi paikaksi olla ja elää, tehdä työtä, tehtäväämme kunkin.

Voit ajatella, että tämä on palturia, täyttä huuhaata, eikö niin? Mutta voisitko ajatella kuuntelevasi näitäkin sanoja rauhassasi, sydämesi rauhassa?

Sillä jos suu vaahdoten, vihassasi sanot jonkin asian olevan paskaa, palturia, huuhaata, ehkä et ole aivan siinä ytimessäsi, omassa rauhassasi, sydänyhteydessäsi, voisitko ajatella niin? Että jos olet valmis sanomaan toiselle kuinka väärässä, kuinka huono, paha ihminen hän on, kuinka hänen pitäisi ajatella samoin kuin sinä, tehdä niin kuin sinä haluat hänen tekevän, olevan, silloin olet aika kaukana itsestäsi, siitä mitä todellisuudessa olet?

Ikään kuin opettaisit toiselle pyörällä ajoa, ilman että itse osaat ajaa, olisiko tämä sopiva vertaus, vai olenko liian suora sanoessani näin, suutuitko jälleen?

Voi voi, jos näin kävi, pahoittelen, sinulla on tällöin vielä paljon opittavaa, koettavaa tässä elämässäsi, jos saan sanoa. Mutta jos, jos tästä vihan kuohahduksesta huolimatta olet valmis harkitsemaan sanojani, tai sanat, sanani tuntuvat sydämessäsi oikeilta, vaikket niitä mielessäsi aivan ymmärtäisikään, niiden tarkoitusta, voisitko ajatella ottavasi apumme vastaan tässä asiassa?

Sillä nyt valmennamme, nyt autamme ihmisiä, erilaisia, jumalyhteyteensä, jos niin voi sanoa. Kyllä juuri siihen, että he saavat kokea jumaluuttansa, rajatonta viisauttansa, ja halukkaat pääsevät vielä hieman pidemmälle, rajummalle matkalle, jos niin voi sanoa, vapautumaan itsestään, mielensä rajoitteista, kärsimyksestään.

Että tämä on sellainen matka, jota et voi hankkia matkatoimistosta, tämä ikään kuin tuntuu soluissasi, kantasoluissasi, sielusi syövereissä asti, kyllä, otamme yhteyden sieluusi heti alussa jos niin voi sanoa. Ettemme aloita mistään pintatasoilta, vaan ohjaamme sinut välittömästi sieluyhteyteesi, ettemme turhaan hukkaa aikaasi, aikaamme.

Sillä nyt on hieman eri ajat kyseessä, ei ole tarvetta jarrutella, odotella, käydä kuukausia, vuosia munkkiluostarissa meditoimassa, ei lainkaan. Nyt voimme kohottaa itsemme, toisemme, jopa sekunneissa jumalyhteyteen, tehdessämme itsessämme sen työn, mitä vaaditaan. Tähän, tässä Jaana on ammattilainen, minä vain apuri, ahkera apuri, jos niin voi sanoa.

Mutta itsekin opettelen tätä jatkuvasti, kolkuttelen itseni, mieleni rajoja kovastikin, jos näin voi sanoa. Enkä aio ihan heti lopettaa tätä työtä itsessäni, toisten auttamista, jos niin voi sanoa. Voit ajatella, että mukanamme, kanssamme, saat apuusi sellaiset apujoukot joista ei niin paljon puhuta, mainita lehtien, kirjojen, median sivuilla, niistä vaietaan. Vaietaan koska ne eivät sovi kulttuuriimme, siihen ymmärrykseemme tieteelliseen, joka nyt on vallalla. Olemme ikään kuin unohtaneet sen kollektiivisen viisauden, joka meillä on muinoin ollut, ja mikä edelleenkin on, tietyillä ryhmillä, ryhmittymillä, alkuperäiskansoilla muun muassa.

Olemme ikään kuin yhdessä, ihmisjoukkiona rajoittaneet ymmärrystämme vain mieleen kohdistuvaksi, ettemme enää näe mitään muuta kuin mitä järjellämme, silmillämme, tunto- ja kuuloaisteillamme sulatamme, ymmärrämme. Ja tämä on vain osatotuus, hyvin rajallinen näkymä siihen mitä on, jos niin voi sanoa. Että tässä piilee kehittymismahdollisuutemme.

No niin, tässä tämä tällä kertaa.

Alla linkit tuleviin valmennuksiimme, joihin olet tervetullut mikäli sen tunnet omaksesi, sydämessäsi. Ja voithan meiltä kysyäkin aiheesta, näistä valmennuksistamme uusista, niin halutessasi.

Vaikka sinua pelottaisikin ottaa yhteyttä, ota silti, olemme aivan tavallisia ihmisiä, vaikka kirjoitammekin näin outoja, ihmeellisistä asioista, joita ei ihmismieli aina ymmärrä, vain sydän.

Voi hyvin!

PetriHuittiPetri Huitti

Koulutukseltaan, taustaltaan DI (Tuotantotalous / logistiikka), perehtynyt globaalien ja PK-yritysten toiminnan kehittämiseen, prosessien, logistiikan, toimitusketjujen, jo vuosia, lähes 20 vuotta, opettaen sitä, konsultoiden, nyt kääntyen henkiseksi opettajaksi, heartfulnessin puolesta puhujaksi ikään kuin, viimeisinä vuosina, vahvasta ateismi-skeptikko-tieteellisyystaustasta huolimatta, oman kokemuksensa kautta, sisimpänsä myllerryksiä läpikäydessään, tunteitaan syvimpiä, alitajuisia, niitä jotka meitä usein rajoittavat olemassa se kuka olemme, rajoittamaton, loistava, vahva, voimakas, osaava, valaiseva jopa. Nykykoulutukseltaan Petri on siis lisäksi henkisen kasvun ohjaaja, heartfulness-ohjaaja-valmentaja, kehonkuuntelun kouluttaja, kirjoittaja, kirjailija, maailmanparantaja, kosminen tiedemies niin sanotusti, henkensä kautta, sydämensä.

 

 

 

Muutos alkaa itsestä

0 thoughts on “Intuition syvempi merkitys”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.