Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Huippu-urheilijoiden kanssa elämässä eteenpäin

Urheiluseurat tilaavat turpaduunarin paikalle puhumaan urheilijan kokonaisvaltaisesta valmennuksesta. Harvoin, mutta tehokkaasti.

Paikalla luentoa seuraamassa on urheilijoita, valmentajia, huoltajia ja lehtiväkeä. Saattaa mennä päiviä, kuukausia, vuosiakin ja tilaisuudessa käynyt valmentaja, huoltaja, huippu-urheilija ja toimittaja ottaa yhteyttä ja haluaa tarkemmin jutella urheilijan valmennuksesta. Jokin tilaisuudessa esille tullut seikka on saattanut odottaa tarkennusta.

Nämä keskustelutilaisuudet ovat johtaneet hedelmällisiin kohtaamisiin ja erityisesti kohdatessani huippu-urheilijan, olen oppinut sen miten lahjakas urheilija ajattelee, toimii, pitää yllä innostustaan, nauttii elämästään ja ratkaisee ongelmiaan.

En kaikkia yksityiskohtia tässä tietenkään paljasta, enkä myöskään kerro mentorointini ja ohjaukseni kohteena olevien urheilijoiden ja valmentajien nimiä. Mahdollisen kiinnostavuuden takia kurkistetaan nyt keskustelujen syövereihin sillä asenteella, että mitä voimme huippu-urheilijoilta oppia.

Lahjakkuus

Poikkeuksellisen kiintoisaa on ollut havainnoida millä tavalla huippu-urheilijan lahjakkuus ilmenee. Helppoa on ymmärtää miten huippu-urheilijassa ilmenee lajinomainen lahjakkuus esimerkiksi ketteryytenä, poikkeuksellisen sujuvana liikekontrollina ja kontrolloituna nopeusvoimana. Hän jaksaa päivästä toiseen tehdä ulkopuolisen silmin nähtynä tylsiä harjoitteita kyetäkseen yhä parempiin suorituksiin lajissaan. Tätä voisi kutsua urheilijan peruslahjakkuudeksi.

Tätä peruslahjakkuutta siis esiintyy runsain määrin huippu-urheilijassa. Kiintoisampaa minun mielestäni on kuitenkin ollut läheltä seurata miten ilmenee huippu-urheilijan erityislahjakkuus (vähän kömpelö termi, mutta toistaiseksi en parempaakaan keksi). Erityislahjakkuutta voi olla se, että urheilija vaistomaisesti muuttaa harjoittelukuvioita oman vointinsa mukaan tai ymmärtää huolehtia erityisen hyvin henkisestä puolesta (psyykkaus, asenne, jaksaminen). Erityislahjakkuutta on taito puhua tunteista tarkasti. Huippu-urheilijat ovat hyviä kysyjiä! Hyvän kuuntelun lisäksi heillä lähes poikkeuksetta ilmenee tehokkaan kyselemisen kyky.

Lasken huippu-urheilijan lahjakkuustekijöiden joukkoon myös tiedon vastaanottamisen kyvyn. Kun olen jutellut huippu-urheilijoiden kanssa olen pannut merkille, että riittävän auktoriteettiaseman saavutettuani, minulla ei ole mitään vaikeuksia viedä tieto perille. Pesusienen tapaan urheilija imee kaiken tiedon ja lähtee sitä soveltamaan. Liian monella ”taviksella” on tapana ottaa käyttöön ennakkoasenteet jo tiedon vastaanottamistilanteessa. Ne huippu-urheilijat, joita olen tavannut, eivät ennakkon tyrmää annettua tietoa vaan useimmin ottavat tiedon todesta ja soveltavat sitä rohkeasti elämäänsä. Huippu-urheilussa on aina uskallettava työskennellä myös tuntemattomien vähemmän tutkittujen asioiden kanssa. On uskallettava tehdä asiat tarvittaessa toisin. On kyettävä erottamaan toisten tekemiset ja omat asiat. Taitava urheilija ilmaisee suoraan oman näkökantansa syyttelemättä ketään muuta. Hänestähän on tulossa paras, vaikkapa sitten vaikeuksien kautta!

Huippu-urheiluun kuuluu minun mielestäni joitakin lahjakkuuteen kuuluvia erityispiirteitä, joista mieluusti juttelisin lukijoitteni kanssa. Urheilu on mitä suuremmassa määrin ihmisen tietoista toimintaa. Liikkuvan ihmisen juhlaa, kehon hallintaa, parhautta. Rajoja käydään etsimässä sekä fyysisellä että henkisellä puolella. Väitän, että huippu-urheilun kantavana voimana on kilpailuvietin synnyttämä tahdonvoima olla paras. Siksi minun on niin vaikea ymmärtää miksi jotkut kukkahattutädit haluavat ottaa pois kilpailutoiminnan nuorisourheilusta. Järjettömyyttähän sellainen olisi.

Huipuilla on terveystietoisuuden lisäksi urheilutietoisuutta. Ilmiömäisellä tavalla huippu-urheilija oivaltaa terveytensä rajoissa suoritettavaa treeniä. Hän on niin totaalisesti sisällä siinä lajissaan, että hän esimerkiksi toistaa jo hallitun tekniikan siirtääkseen sen lihas- ja hermomuistiin, jotta nousisi teknisesti kaikkein korkeimmalle tasolle. Tavalliselle urheilijalle riittää monesti riittävän hyvin hallittu suoritustekniikka, mutta huippu-urheilija haluaa siis viedä tämän vielä askelta edemmäksi.

Huippu-urheilun asettamat kovat vaatimukset ovat siis osana huippu-urheilijan lahjakkuuden ilmentymää. Urheilijaa tehdään arjessa. Varsinkin yksilölajeissa huippu-urheilija saa usein kokea yksinäistä puurtamista urheilulajinsa eteen karussa arjessa. Vaikka tämä arki on vastassa suurimman osan vuotta, tämä ei kuitenkaan häntä lannistaa, vaan tästä arjesta hän ammentaa sekä fyysistä että psyykkistä voimaa. Jutellessani huippujen kanssa olen erityisesti huomioinut tämän arjen merkityksen ymmärtämisen urheilijan elämässä. Urheilijalla on liian harvoin niitä juhlahetkiä, enimmäkseen on tarjolla arkea, treeniä, valmistautumista, palautumista, lepoa, unta, sapuskointia jne. Juhlaa hän ei kuitenkaan kovasti kaipaa! Se mitä hän kaipaa on onnistunut arki! Liian kovan harjoittelun tajuaminen vaatii urheilijalta lahjakkuutta ja kokemusta. Verryttelymeiningillä tehty tehotreeni ei tietenkään ole hyvä juttu, mutta liian väsyneessä tilassa ei myöskään ole syytä treenata tehokkaasti. Lisää luettavaa juuri tästä esimerkiksi tässä aiemmassa jutussani.

Olen tavannut huippu-urheilijoita, jotka nuoresta lähtien ovat kokeneet kilpapäivän suurena juhlana. Kun kilpailuja ei pelätä, vaan mennään kilpa-areenalle juhlimaan, se näkyy vapautuneena olotilana ja urheilija saa käyttöönsä kaikki omat taitonsa ja kykynsä. Kilpailuihin eli juhliin mennään mieluusti näyttämään parasta osaamistaan.

 

Henkinen ravinto

Huippu-urheilijan henkisestä ravinnosta voisin kirjoittaa joskus toiste vähän enemmän. Olen jo vähän käsitellyt asiaa aiemmassa kirjoituksessani. Tähän jätän kytemään ajatuksen siitä, että huippu-urheilijoilla on harvinaisen kypsä suhtautuminen sosiaaliseen elämään. He ymmärtävät pitää intohimon liekkiä palamassa, he ylläpitävät laadukkaita ystävyyssuhteita ja kokevat sosiaalisen kanssakäymisen ilot täysimääräisinä. Ehkä juuri sen ”tylsän” arjen vastapainona? Vasta silloin kun henkinen ravinto on tasapainossa muiden elämänalueiden kanssa, elämä on elämisen arvoista, ja huipputuloksiin on mahdollisuus yltää!

Urheilu luo arvopohjaa urheilijalle loppuelämäksi. Huippu-urheilija oivaltaa, että liikunnan harrastaminen huipputasolla ei ole enää pelkkää suorittamista, vaan siitä tulee tärkeä osa kaikkea elämää ja ennen kaikkea henkisen ravinnon tärkeä lähde sinällään. Liikunta ja liikunnallisuus tulee luonnollisella tavalla osaksi ihmisen minäkuvaa. Näin rakentuu se usein hämmästelemämme huippu-urheilijan hyvä itsetunto.

Huippu-urheilija ammentaa henkistä ravintoa sydämen tahdissa. Arkisessa harjoittelussa syntyy sydämen pohjalta niin vahva into ja tahtotila, että se kerta kaikkiaan vie mennessään. Kun huippu-urheilija onnistuu säilyttämään ja entisestään vahvistamaan tahtotilaansa kilpailutilanteessa, silloin ollaan lähellä sellaista optimaalista henkistä tilaa, jossa huippu-urheilija voi tehdä omassa lajissaan huippusuorituksia.

Henkistä ravintoa pitää olla tarjolla monenlaisten haasteiden hallintaan ja monta kertaa olen havainnut miten lahjakas huippu-urheilija hallitsee nämä haasteet vaistonomaisesti! Huikeaa! Urheilija kehittää luonnettaan ja tahtotilaansa vaistomaisesti sellaiseen suuntaan, että osaa suhtautua elämään rehellisesti ja avoimesti. Hän pyrkii voittamaan vaikeudet joka käänteessä. Ei sen takia, että hän rakastaa vaikeuksia, vaan siksi kun hän rakastaa ratkaisujaan!

Tasapainoinen henkinen tila mahdollistaa kaikkien kykyjen parhaan mahdollisen käytön. Hän luottaa täysillä omiin kykyihinsä selvitä ja taistella loppuun asti. Tarvittaessa huiput pystyvät vaihtamaan omaa tunnetilaansa, mikäli tilanne niin vaatii. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että huippu-urheilijan harjoituksen avulla saavutettu kunto osataan hyvän valmentajan turvin ohjaamaan myös kilpailukuntoon. Urheilijalla on niin vahva usko omiin mahdollisuuksiinsa, että hän nostaa henkistä vaatimustasoaan vastaamaan kilpailutilannetta. Tätä taitoa ei kaikilla urheilijoilla ole.

 

Asenne

Minua ei lakkaa hämmästyttämästä huippu-urheilijan esittelemä asennoituminen elämään, kaikkeen tekemiseen ja ennen kaikkea rakastamaansa urheilulajiin. Näkee toisaalta hyvin kypsää, analyyttistä suhtautumista lajiin, toisaalta ”tulta ja tappuraa” täynnä olevaa asennetta lajiinsa. Jälkimmäinen johtaa välillä selkeisiin ylilyönteihin, järjettömyyksiin, itsensä ylittämiseen jne.

Harva ihminen ymmärtää miten kovaa huippu-urheilija harjoittelee! Huippu-urheilija tekee kovia työsuorituksia päivästä toiseen. Hän omistautuu harjoittelulle välillä niin totaalisesti, että muu elämä saattaa tästä syystä enemmän tai vähemmän kärsiä. Huippu-urheilijan asenne vie tähän suuntaan.

Usein ihmetellään, miten urheilun jättänyt ratkeaa ryyppäämään tai ajautuu rikollisille poluille. Harvinaista tämä onneksi on, mutta aika ymmärrettävää minun mielestäni. Urheilu antaa niin voimakkaita elämyksiä, että ”tavallinen” elämä tuntuu kovin tylsältä. Moni puberteetti-ikäinen saa olla kiitollinen sille valmentajalle ja urheiluohjaajalle, joka on nuoren luovinut ”kasvukipujen” läpi urheillen. Huippu-urheilun muuta elämää rajoittava ominaisuus onkin ollut tasaamassa niitä elämän jyrkimpiä vastamäkiä. Urheilun pariin hakeutunut nuori löytää juuri urheilusta ja säännöllisestä harjoittelusta sellaisen luonnollisen purkautumiskeinon esimerkiksi ahdistukselleen.

Hyvä olisi urheilijan ja valmentajan aika ajoin pohtia elämää suurempana kokonaisuutena kuin vain se urheilun eteen tehty vuosikymmen tai kaksi. Elämää opetellaan urheilun ulkopuolellakin. Urheilu imaisee lahjakkaan urheilijan mukaansa sellaisella voimalla, että valmentaja voisi toimia tässä jarruna. Töitä tekemällä on mahdollista toteuttaa villeimmätkin unelmat, mutta urheilussa ja elämässä on kyse niin paljon suuremmasta asiasta: kokonaisvaltaisesta kehittymisestä ihmisenä.

Huippu-urheilija tekee omalla järkähtämättömällä asenteellaan sitä urheilijan perustyötä nuoresta lähtien. Tavoitteena on tietenkin taitavan valmentajan johdolla sovittaa treenin laatu ja määrä, sillä tavalla nousujohteisesti, että ollaan fyysisesti ja psyykkisesti valmiita harjoittelemaan ”niin kovaa kuin sielu sietää” sitten kun sen aika tulee aikuisena. Urheilija toimii rehellisesti ja kärsivällisesti lajiaan edistäen eikä etsi oikotietä onneen.

Huippu-urheilija tuntee omat voimakkuutensa ja heikkoutensa. Hänellä on vahva uskoo itseensä sekä ihmisenä että urheilijana. Mitä tärkeintä, hän osaa käyttää hyväkseen vahvuuksiaan ja kykenee hallitsemaan heikkoutensa itsekurin avulla. Asennetta kysyy tappion ja pettymyksen sietäminen. Tyypilliseti lajinsa huippu osaa kääntää epäonnen voitokseen.

Suora lainaus:

Urheilullinen elämäntapa = urheilullinen asenne elämään
Urheilullinen elämäntapa on yleisten elämäntapojen tapaan pikkuhiljaa kehittyvä tottumusten verkko. Urheilullinen elämäntapa ei viittaa pelkästään liikunnallisesti aktiiviseen elämäntapaan, vaan kokonaisvaltaisesti tottumuksiin kaikkien terveysaiheiden, mutta erityisesti ravinnon, päihteiden sekä unen ja levon suhteen. Terveydestä puhuttaessa on kuitenkin muistettava, että sillä on vähintään kolme ulottuvuutta, jotka ovat tasa-arvoisen tärkeitä yksilön hyvinvoinnin kannalta. Parhaiten tätä moniulotteisuutta voidaan kuvata siten, että kuvitellaan yhden terveyden ulottuvuuden häiriintyvän. Oli häiriönä sairaus/vamma fyysisessä, psyykkisessä tai sosiaalisessa terveydessä, vaikuttaa se ulottuvuuksien muodostaman kokonaisuuden kautta yksilön toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Myös huippu-urheilijaksi kasvavalla nuorella tulee olla kaikki nämä ulottuvuudet kunnossa, jotta huipputaso voidaan saavuttaa. Valmentajien taas tulee tunnistaa ulottuvuuksien olemassaolo, jotta he voivat ylipäätään tarkkailla lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Joka tapauksessa, urheilullinen elämäntapa on ennen kaikkea nuoren urheilijan suhtautumista ja käyttäytymistä elämäntavan eri osa-alueisiin. Se on siis nuoren asennoitumista siihen, miten nuoren urheilijan ja myöhemmin huippu-urheilijan tulee syödä, nukkua, suhtautua päihteisiin tai rakentaa viikkorytminsä.

Lähde: Kaisu Mononen, Outi Aarresola, Pasi Sarkkinen, Jarkko Finni, Sami Kalaja, Asko Härkönen ja Mikko Pirttimäki. TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ – Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyö, 2014  ISBN 978-952-5676-71-6

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Huippu-urheilijoiden kanssa elämässä eteenpäin”

  1. Minulle tuli valmennusvuosinani ja itse puurtaessani yksi asia selkeästi muita tärkeämmäksi: Sen voi jakaa kahteen, fyysinen/henkinen osioon/kin: a) Paras lahjakkuuden laji on ”harjoittelulahjakkuus” ja b) Henkisen valmennuksen tärkein pointti on, että urheilija tietää harjoittelevansa vähintään yhtä paljon ja mieluummin vähän enemmän, kuin muut.
    Kun em. osio on kunnossa, on urheilija valmis kaiken tiedon ja taidon hankkimiseen – ainakin kestävyyslajeissa. Pitkään yksin puurtaessaan (määrän lakia noudattaessaan) hä ”kypsyy”, meditoi tietämättään ja ajattelee oikein. Tämä asenne kuljettaa hänet kohti parempaa ja parempaa polttoainetta ja itsensä kuuntelua. Olen liikkunut liki 300 000 km, enkä ole ikinä tarvinnut, halunnut, käyttää pulssi- ym. mittareita. Ihmiskoneisto on huippujännittävä ja mielenkiintoinen seurattava, mutta oikean palautteen saamiseen itsestä, tarvitaan paljon työtä. Takaan, että se maksaa vaivan. Ihmiselle, urheilijalle aukeaa aivan uusi maailma. Ensimmäinen ja suurin ”ovi” uuteen aukesi, kun siirryin 7 viikkoharjoituskerrasta 14.a. Christer olet hyvällä asialla.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.