Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Homeet ja rokotteet – paha yhdistelmä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Suomen ME/CFS yhdistys (SMEY) on ottanut kantaa hyvin ajankohtaiseen terveysongelmaan. Sain kuulla, ettei oikein kukaan viitsi tai uskalla tästä aiheesta kirjoittaa. Turpaduunari uskaltaa! Hän on pelkkä yksinkertainen biologi, joka harjoittaa ammattiaan niin hyvin kuin se on mahdollista. Lokaa tulee niskaan, mutta terveyden ammattilaisista poiketen Valvirat, AVI sun muut viranomaistahot eivät (vielä) ole ahdistelleet. Katsotaan mitä tästä seuraa…

Sain kuulla, että SMEY on panostanut mediatiedotteisiin ja uusin mediatiedote 13.8.2019 vaikuttaa todella melenkiintoiselta. Yhdistyksellä on suuri huoli siitä, että homeet ja rokotteet eivät mediaa kiinnosta ja tärkeä asiatieto ei tule suomalaisten tietoon.

Perheet vailla apua

On tiedossa, että homealtistus ja tietyt rokotteet voivat yhdessä laukaista vaikean sairauden. Tilanne on niin hankala, että sairastuneiden lasten vanhemmat ja potilastyötä tekevät lääkärit ovat itse tuottaneet tutkimuksen. Viranomaiset ja julkinen terveydenhuolto eivät ole reagoineet tilanteeseen.

Sairastuneiden lasten vanhemmat sekä sitoutumattomat tutkijat tekivät yhteistyössä vuoden 2018 aikana kyselytutkimuksen (Tamara Tuuminen, Tiina Jääskeläinen, Kirsi Vaali, Olli Polo. Dampness and mold hypersensitivity syndrome and vaccination as risk factors for chronic fatigue syndrome. Autoimmunity Reviews 18 (1): 107-108, 2019). Voit lukea tiedeartikkelin suomennoksen tästä. Tutkimuksen merkittävin havainto on, että tietyt geenit home- ja kosteusvauriosairauteen yhdistettynä voivat altistaa ME/CFS:n kehittymiselle. Riskiryhmään kuuluvilla sairaus voi puhjeta esimerkiksi rokotteen seurauksena. Tutkimuksessa pyrittiin saamaan tietoa näistä huonosti tunnetuista, invalidisoivista sairauksista ja niiden aiheuttajista:

  • ME/CFS (Myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä; Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatique Syndrome)
  • CRPS (Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä; Complex Regional Pain Syndrome)
  • POTS (Posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä; Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome)
  • PANDAS (Pediatrinen autoimmunologinen neuropsykiatrinen sairaus yhdistettynä streptokokki-infektioihin; Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections)
  • PANS (Pediatrinen akuutisti alkanut neuropsykiatrinen oireyhtymä; Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome)

Tärkeää tutkimustietoa

Tutkimukseen osallistuneilla lapsilla ja nuorilla oli yksi tai useampi yllä listatuista diagnooseista. Hypoteesina oli, että aikaisempi altistuminen kosteusvauriomikrobistolle voisi laukaista tai olla laukaisematta neurologisen sairauden.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat lisäksi home- ja kosteusvauriosairauden ja monikemikaaliyliherkkyyden (MCS, Multiple Chemical Sensitivity) välisen yhteyden. Tutkimustulos tukee ajatusta, että home- ja kosteusvauriosairauden ja MCS:n välillä on annosvasteinen suhde, sillä MCS:ää esiintyi runsaasti altistuneiden Ryhmässä 1 kaksi kertaa enemmän (33 %) kuin vähemmän altistuneiden Ryhmissä 2 ja 3 (16,5 %).

Tutkimukseen osallistui 81 vastaajaa, joista arviointitavasta riippuen 57–91 prosenttia oli altistunut huonolle sisäilmalle. Tämä ylittää kansallisen epidemiologisen arvion, jonka mukaan kodeista 6–10 prosentissa ja päiväkodeista ja kouluista 12–18 prosentissa tapahtuu altistumista kosteusvauriomikrobistolle.

Home- ja kosteusvauriosairautta ei ole tähän asti pidetty vasta-aiheena rokottamiselle, koska sairauden olemassaolosta yhä kiistellään. Homealtistuneen rokottamiseen liittyvää riskiä ei myöskään ole tätä ennen selvitetty tai tutkittu Suomessa. Homesairaus voi kuitenkin aiheuttaa riskin rokottamisen yhteydessä, jos ei osata huomioida sen aiheuttamaa autoimmuunireaktiota kehossa. Tutkimuksessa oli arvioitavana hyvin invalidisoivia oirekuvia, joiden taustalta löytyi runsaasti homealtistusta sekä Pandemrix- ja/tai Gardasil- tai Cervarix-rokotteet.

Viranomaiset välinpitämättömiä

On hämmästyttävää miten vähän tilanteen eteen on tehty. Vakavasti sairastuneiden lasten vanhempien lukuisista yhteydenotoista huolimatta viranomaiset eivät ole ryhtyneet konkreettisiin toimiin perheiden auttamiseksi. Tilanne on jatkunut samanlaisena jo vuodesta 2009, jolloin rokottaminen Pandemrixilla aloitettiin ja ensimmäiset vammautumiset tulivat ilmi. Kansallinen HPV- (ihmisen papilloomavirus, Human Papilloma Virus) rokoteohjelma aloitettiin vuoden 2013 lopulla. Vaikka uusia sairaustapauksia tulee edelleen, viranomaiset eivät selvitä vammautumisten syitä ja siten estä uusia vammautumisia. Sairastuneille lapsille ei ole tehty kattavia immunologisia tutkimuksia julkisessa terveydenhuollossa eikä heidän tilannettaan ole kartoitettu. He eivät ole saaneet oireiden mukaisia eivätkä kokeellisia hoitoja, joista jälkimmäisillä voidaan hoitaa muun muassa sairauksia, joihin ei ole vielä Käypä hoito -suosituksia.

Ikävä kyllä valtaosa perheistä on pudonnut kokonaan kaikkien yhteiskunnan tukimuotojen ulkopuolelle. Vaikeiden oirekuvien takia Kelan asiaankuuluvat rahalliset tuet, omaishoidontuki sekä erilaiset vammaispalvelut olisivat kuitenkin välttämätön apu arjessa selviytymiseen. Vaikeimmin vammautuneet lapset ovat vuodepotilaita ja tarvitsevat liikkumiseen pyörätuolia sekä avustajaa. Enemmistö heistä ei kykene enää käymään koulua normaalisti, mutta he eivät saa sairauden mukaisia opetusjärjestelyjä. Osan tilanne on niin vaikea, että he eivät kestä lainkaan aistiärsykkeitä tai kuormitusta, vaan joutuvat elämään pimeässä huoneessa ilman toisen ihmisen läsnäoloa.

Viranomaisilta vaaditaan toimia

Vanhemmat ovat luonnollisesti huolissaan kun mitään ei tapahdu. Tutkimuksen pohjalta he ovat laatineet julkilausuman, jossa he vaativat viranomaisilta toimia.

Vammautuneiden lasten ja heidän perheidensä tilanteeseen tulisi reagoida heti. Lapset tarvitsevat konkreettista apua ja hoitokokeiluja nopeasti. Perheille tulisi myöntää heille kuuluvat yhteiskunnan tuet ja palvelut. Lapsille, jotka eivät enää kykene normaaliin koulunkäyntiin, tulisi järjestää sairauden mukaiset opetusjärjestelyt.

Julkilausumassa myös toivotaan, että riskitekijöistä keskusteltaisiin yhteiskunnassa avoimesti. Sairastuneiden lasten vanhempien kokemus on, että tällä hetkellä keskustelu home- ja kosteusvauriosairauksista sekä Pandemrix- ja HPV-rokotteiden haittavaikutuksista yritetään suorastaan vaientaa. Jopa viranomaiset vähättelevät homeesta ja rokotteista sairastuneiden kokemuksia ja leimaavat heitä psyykkisesti sairaiksi. Keskustelun vaientaminen estää kaikkien vanhempien oikeutta saada home- ja kosteusvauriosairauksista sekä rokotteiden riskeistä riittävästi asiallista ja tutkittua tietoa, jonka pohjalta he voivat tehdä valintansa rokottamisesta. Riskien arviointi halutaan myös antaa vanhempien tehtäväksi. Tällä hetkellä vanhempien kantaa 11-12-vuotiaiden lasten HPV-rokotuksiin ei enää kysytä, eikä rokottamisesta ole pakko edes ilmoittaa.

Tutkimustulos nähdään hälytysmerkkinä, jonka johdosta pitäisi harkita, että edeltävä homealtistus tunnustettaisiin vasta-aiheeksi Pandemrix-, Cervarix- ja Gardasil-rokotteille. Huolellisilla oirekartoituksilla ennen rokottamista pystyttäisiin estämään homeesta sairastuneiden lasten lisävammautumiset ja toisaalta terveiden lasten turvallisempi rokottaminen. Asianmukaisesti arvioidut riskitekijät voisivat parantaa näiden rokotteiden turvallisuusprofiilia vaarantamatta laumasuojaa.

Koska tutkimus on ensimmäinen laatuaan, aihetta toivotaan tutkittavan lisää. Tehdyn tutkimuksen heikkoutena tunnustetaan riittävän suurien verrokkiryhmien puute ja itse arvioitujen diagnoosien mukaan otto. Suurella osalla tutkituista lapsista sairaudet on virallisesti diagnosoitu, mutta osaa lapsista ei ole osattu selkeistä oirekuvista huolimatta diagnosoida julkisessa terveydenhuollossa.

Rokotehaittojen ilmoittaminen tulisi muuttaa pakolliseksi kaikkien rokotteiden osalta ja hoitohenkilöstö kouluttaa tunnistamaan rokotehaitat. Erityisen tarkkaa rokotehaittaseurantaa vaatisivat riskiryhmään kuuluvat, jotta aiheesta saataisiin lisää tietoa. Tällä hetkellä terveydenhuollon edustajilta ei edellytetä HPV-rokotteen rokotehaittojen ilmoittamista, koska rokotteen osalta haittasignaali on havaittu jo vuonna 2017. Suomen viranomaisilla ei siis ole tietoa siitä, mitä mahdollisia rokotehaittoja HPV-rokotteesta on parin viime vuoden aikana aiheutunut. Julkisessa terveydenhuollossa rokotehaittoja ei pääsääntöisesti myöskään tunnisteta.

Lisätietoja antaa Tiina Jääskeläinen (tiina.s.jaaskelainen@gmail.com).

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Homeet ja rokotteet – paha yhdistelmä”

  1. Kiitos tästä jutusta! Rokotteiden ympärillä tuntuisi hoveroivan väkisin ylläpidetty sumuverho. Mahtavaa että muutamat uskaltavat raottaa sitä, silläkin riskillä että seuraavaksi raottajan varteenotettavuus yritetään mudata. Pidä rohkeus päällä!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.