Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Hoida mielelläsi

Atena -kustannus on julkaissut solubiologi, tutkija ja tiedetoimittaja Jo Marchantin mielenkiintoisen kirjan ”The Cure – A journey into the science of mind over body” suomeksi. Kirjaa voi mieluusti suositella kaikille, joita erityisesti kiinnostaa sairauksista paraneminen, lumelääkkeet ja kivunlievitys mielen voimalla. Kirjasta löytyy runsaasti tutkittua tietoa lumelääkkeiden käytöstä, hypnoosin käyttömahdollisuuksista ja kirjassa on runsaanlaisesti vastausten etsintää myös siihen, mihin täydentävien hoitojen vaikutus todella perustuu. Kurkistetaan kirjaa yhdessä!

Tiedeväki luonnostaan vastustaa ja skeptikot ilkkuvat hokkuspokkus -konsteille, joita muka käytetään vaihtoehtoisissa/täydentävissä hoidoissa. On kiva kun akateemisesti sivistynyt solubiologi tarkastelee tätä asetelmaa viiltävän analyyttisesti. Skeptikot epäilevät naurettavuuksiin asti useimpia vaihtoehtohoitoja ja harmittelevat, että niin moni joutuu uskomushoitojen höynäytettäväksi. Terveydenhuollossa ei muka kaivattaisi mitään, mitä vakiintuneet, tieteelliseen todisteluun pohjautuvat hoidot eivät tarjoaisi?

Marchant kannattaa toki intohimoisesti tieteellisiä menetelmiä. Hänellä on tohtorinpaperit perinnöllisyystieteestä ja lääketieteellisestä mikrobiologiasta. Sivistys on tässä tapauksessa poikinut myös järkiajattelua. Ne lääkärit ja skeptikot, jotka lapsellisuuksissaan tyrmäävät täydentävän lääketieteen, ovat väärillä jäljillä. Marchant antaa tällaisen esimerkin nykylääketieteen kriisistä:

Tiedetoimittajan työssäni tapaan nykyaikaisen lääketieteen parantamien ihmisten lisäksi niitä, joita se ei ole parantanut: potilaita, joiden elämän suolisto-ongelmat tai väsymys ovat sekoittaneet täysin, mutta jotka lähetetään kotiin vastaanotolta, koska heillä ei ole ”todellista” sairautta; kroonisesta kivusta tai masennuksesta kärsiviä ihmisiä, joille määrätään yhä suurempia annoksia riippuvuutta ja sivuvaikutuksia aiheuttavia mutta varsinaisen ongelman jäljelle jättäviä lääkkeitä; syöpäpotilaita, jotka saavat säännöllisesti raskaita hoitoja vielä silloinkin, kun ei ole enää aikoihin ollut syytä toivoa niiden pidentävän heidän elinaikaansa.

Marchant siis harmittelee täydentävien hoitojen kategorista vastustusta, mutta ei hän viisaasti myöskään mitä tahansa niele:

Vaikka siis uskonkin, että vaihtoehtoisen lääketieteen puolestapuhujat ovat pahan kerran hakoteillä veden muisteineen ja parantavine energiakenttineen, en kuitenkaan ole vakuuttunut siitä, että skeptikotkaan osuvat kritiikkeineen täysin oikeaan. Ryhdyin kirjoittamaan tätä kirjaa, sillä mietin, olisiko heiltä samoin kuin vakiintunutta lääketiedettä edustavilta lääkäreiltä ehkä jäänyt ymmärtämättä eräs fyysisen terveyden elintärkeä osa-alue. Sellainen, jonka sivuuttamisen myötä krooniset terveysongelmat lisääntyvät ja miljoonat järjissään olevat fiksut ihmiset vaeltavat vaihtoehtohoitoja tarjoavien luo. Tarkoitan tietenkin ihmisen mieltä.

Osaatko sen paremmin sanoa? Mielen tapahtumat voivat vaikuttaa kehoon ja Marchant vyöryttää kirjassaan vakuuttavia esimerkkejä mielen hallinnan vaikutuksesta terveyteen ja tervehtymiseen. Nyt loppuu mielen vaikutusten vähätteleminen! Ilmiöllä on tieteellinen pohja. Katsotaan mitä sieltä löytyy!

Suolistoasiantuntija Karoly Horvathin luo Marylandin yliopistoon tuotiin Parker Beck -niminen pikkupoika, jolle oli annettu tyly diagnoosi: autismi. Vanhemmat halusivat antaa hänelle parasta mahdollista hoitoa. Niinpä suolistokin tutkittiin. Tehtiin endoskopia (suolistokanavan tähystys). Mitään vikaa ei löytynyt. Mutta autistisen pojan tila alkoi kuitenkin kohentua huimaa vauhtia aivan kuten taikaiskusta.

Horvath oli ihmeissään. Hänen ainoa hoitotoimenpiteensä oli endoskopia ja pojan sekä pojan vanhempien kanssa juttelu. Suolistoasiantuntija suostutteli sairaalahenkilökuntaa kertomaan endoskopian jok’ikiset yksityiskohdat. Suljettuaan kaikki mahdottomat vaihtoehdot pois, Horvath tuli siihen johtopäätökseen, että endoskopia sai aikaiseksi sekretiini hormonin voimakkaamman erityksen. Autistisen pojan suolistovaivat johtuivat vähentyneestä sekretiinihormonista ja kun tämä vaje tuli täytettyä endoskopian antaman stimulaation vaikutuksesta, autismi hellitti otettaan pojasta ja sai aikaan dramaattisen parantumisen.

Vanhemmat halusivat kiihkeästi lisää sekretiiniä pojalleen, mutta Marylandissa ei uskottu siitä olevan mitään hyötyä. Ei ollut mitään tieteellistä asiakirjaa asian tueksi. Vanhemmat eivät antaneet periksi vaan jatkoivat muidenkin lääketieteellisten tutkimuskeskusten pommittamista oudolla pyynnöllään saada sekretiiniä autistiselle pojalleen.

Viimein löytyi yksi kiinnostunut Kaliforniasta, psykofarmakologian apulaisprofessori Kenneth Sokolski, jonka poika myös sairasti autismia. Sokolski päätti kokeilla endoskopiaa myös omalle autistiselle pojalleen. Kuin ihmeen kaupalla tämäkin poika alkoi osoittaa parantumisen merkkejä. Tästä innostuneena Horvath antoi sekretiiniruiskeita autistisille pojille. Poikien tila otti harppauksen parempaan. Horvath päätti julkaista tutkimustulokset sekretiinihoidoista lääketieteellisessä julkaisussa.

Alkoi ennen näkemätön sekretiinin metsästys. Autistisille lapsille hankittiin sekretiiniä julkisesti ja salaa tuhansien dollareiden edestä. Innostus oli hurjaa! Sekretiinihoitoa eivät kuitenkaan suostuneet antamaan kuin aniharvat hoitolaitokset ja kieltäytyjät vetosivat siihen, että sekretiiniä ei ollut tutkittu lainkaan tähän sairauteen. Niinpä käynnistettiin useita tutkimuksia ympäri Yhdysvaltoja. Oliko sekretiinistä hyötyä autismiin?

Lastenlääkäri Adrian Sandlerin sekretiinitutkimus (satunnaistettu vertailututkimus) julkaistiin ensimmäiseksi. Autistiset lapset saivat joko sekretiiniä tai suolaliuosta. Sekretiinin hoitava vaikutus tulisi todistetuksi, jos se tuottaisi parempia tuloksia kuin suolaliuos (lumelääke). Lapsia tutkiva hoitohenkilökunta, vanhemmat ja opettajat eivät tienneet oliko lapsi saanut hormonia vai lumetta. He arvioivat lapsen kehitystä ja oireita sekä ennen että jälkeen hoitoa.

Tulokset olivat sekä yllättäviä että musertavia. Ryhmien välillä ei ollut merkittävää eroa. Ei ollut mitään väliä, annettiinko sekretiiniä tai suolaliuosta. Autismilääkkeenä sekretiini oli yhtä tyhjän kanssa. Havaittu edistys autistisella lapsella oli pelkkää kuvittelua? Se sekretiinistä? Ehkei sittenkään!

Pitkien pohdiskelujen jälkeen lastenlääkäri Sandler piti mahdollisena, että sekretiini ei tässä ollutkaan se merkittävä juttu vaan autistisen lapsen, vanhempien, opettajien yms. mieli oli kääntynyt siihen suuntaan, että tämä hoito parantaa. Sillä sekä lumeryhmässä ja sekretiinihoitoja saaneessa ryhmässä tapahtui edistystä, mutta sekretiinillä ei ollut tässä mitään osuutta. Tilanne jatkui sellaisena, että tutkimustulosten musertavasta kritiikistä huolimatta, monta autististen lasten vanhempaa halusivat kiihkeästi sekretiiniä lapsilleen (suolaliuosta ei vaadittu!). Hinnalla millä hyvänsä. Mieli hoitaa lapsia!

Marchantilla on muita vastaavia esimerkkejä missä hoito, jota annetaan ei tieteellisesti ole todistettavissa, mutta kuitenkin toimii mikäli hoidettava vakuuttuu tästä. Syntyi ”lumelääkkeiden biologia”, esimerkiksi kipulääkkeiden suhteen. Joku potilas sai kipulääkkeen sijaan suolaliuosta ja tunsi kipujen hiipuvan pois. Kyse ei ollut huijaamisesta, toiveajattelusta tai siitä, että kipukokemus oli ”korvien välissä”, vaan kiputuntemus oli ajatuksen tasolla. Taustalla vaikutti fysiologinen mekanismi, joka oli yhtä tehokas kuin kipulääke. Syntyi toive tietää mitä potilaan aivoissa todella tapahtui kun hän koki kivunlievitystä suolaliuoksella. Löydettiin aivoista omia opiaattien tapaisia kemikaaleja, joiden tuotanto käynnistyi joko lääke- tai lumehoidon jälkeen. Ja lisäksi aivojen verenkierto vilkastui riippumatta siitä oliko kyseessä oikea kipulääke vai pelkkä lume.

Valtava into on tällä hetkellä selvittää miten kipua lievitetään mielen avulla ilman lääkettä. Lumevaikutukset saattavat olla monien masennuslääkkeiden tärkein vaikutusmekanismi. Kirjassa käydään tähän liittyen varsin paljastavaa keskustelua masennuslääketutkimuksista, joita lääketeollisuus todennäköisesti on systemaattisesti salaillut. Masennuslääkkeet eivät ole lumelääkettä tehokkaampia, mutta tätä ei haluta päästää julkisuuteen. Sillä masennuslääkkeet ovat niin tuottoisa bisnes.

Mitä enemmän tulee tietoa lumelääkkeistä, sitä enemmän vahvistuu käsitys siitä, että ne vaikuttavat kliinisten tutkimusten tuloksiin. Tässä on se iso ongelma: Mikään lääkeyritys ei halua sellaista tietoa julkisuuteen, että lumelääke oli yhtä tehokas kuin se oikea lääke. Lumelääkkeiden teho näyttäisi olevan kytköksissä tunteisiimme. Ei ole juurikaan näyttöä lumelääkkeiden tehosta sellaisiin kehomme ilmiöihin, jotka ovat tunteista vapaita kuten esim. kolesteroli tai verensokeri. Emme siis voi luopua kokonaan lääkkeistä. Mutta masennuslääkkeet ovat kyllä turhia. Siltä vaikuttaa vahvasti.

Monet lääketieteen piirissä käytetyt hoidot kohdennetaan oireisiin eikä pohjalla oleviin tautiprosesseihin. Näin on etenkin silloin, kun oireiden taustalla oleva sairaus on vaikea diagnosoida tai hoitaa. Ja ajatelkaa, lumelääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia!

Lumelääkkeiden varsinaista riemusaattoa hillitsee tämä:

On kuitenkin yksi suuri ongelma, jonka vuoksi jopa lumelääkkeiden tehon tunnustavat lääkärit tyrmäävät niiden lääketieteellisen käytön. On aina oletettu, että lumelääkkeen tehoaminen edellyttää potilaalle valehtelemista: heidät huijataan kuvittelemaan, että he saavat tehokasta hoitoa, vaikka niin ei ole. Arvostelijoiden mukaan on tyhjänpäiväistä pohtia lumelääkkeiden mahdollisia hyötyjä, sillä niiden vuoksi ei kannata vaarantaa lääkärin ja potilaan välillä vallitsevaa perustavanlaatuista luottamusta.

Minusta tuntuu, että tätä perinteistä näkökulmaa vastaan olisi hyvä hyökätä. Vakiintunut koululääketiede on vielä ihmeissään kun ihmismieli osataan hallita yhä paremmin. Sillä Marchantin kirjassa tuodaan esille runsaasti esimerkkejä siitä kun potilas tietää saavansa lumelääkettä ja kuitenkin parantuu. Kaupallisuus on itse asiassa jo tässäkin mukana: On yrityksiä jotka myyvät avoimesti lumelääkkeitä internetissä (Placebo World, Universal Placebos, Aplacebo). Aplacebon valikoimissa on tyhjiä pulloja ja suihkeita (erilaisia värejä erilaisia vaikutuksia varten, ostaja lisää veden pulloihin itse!), homeopaattista lumelääkettä ja jopa virtuaalinen lumelääke, joka toimitetaan tekstiviestimuodossa! Verkkosivulla todetaan vielä, että lumelääke toimii sitä paremmin, mitä kalliimpaa se on! Yritä nyt tässä säilyttää jokin järki?

Marchant pohtii vielä lumevaikutuksen tehoa mielenkiintoisesta näkökulmasta:

Jos uhka, ahdistus ja negatiiviset suggestiot voivat aiheuttaa kivun ja pahoinvoinnin kaltaisia oireita, voidaan päätellä turvallisen olon tai uskon pikaiseen toipumiseen toimivan päinvastaisella tavalla. Puramme suojavarustuksemme ja tukahdutamme kielteiset oireet, kuten kivun. Lumehoitojen voidaan sanoa kytkeytyvän ikiaikaisiin evoluution muokkaamiin hermoratoihin.

Itse pohdin olisiko tässä niin, että monet tieteellistä selitysmallia vailla olevat täydentävät hoidot toimivat sen takia kun hoitoja antaa erittäin innostunut asiaan perehtynyt hoitaja. Hoitoja antava ammentaa työhönsä rakkautta, rauhallisuutta, viitseliäisyyttä ja samalla evoluution muokkaamat ikivanhat aivokytköksemme vakuuttuvat siitä, että tämä on tepsivää hoitoa? Olkoon homeopatia, reiki, enkelihoidot sun muut hoidot vaikka kuinka järjettömiä, käsittämättömiä nykytieteen valossa, ne kuitenkin vaikuttavat koska niiden hoitojen tehoon uskotaan?

Marchant kirjoittaa siitä miten mielen avulla voi kouluttaa jopa immuunijärjestelmäänsä Pavlovin voimalla (ehdollistaminen). Pohdiskelua on siitä miten ihminen voi ehdollistaa itsensä hyväksymään mielen aseena sairautta vastaan. Mieli pystyy paljon muuhunkin kuin vain auttamaan meitä tuntemaan olomme paremmaksi. Ehdollistamisen avulla mieli voi pelastaa henegen!

Kirjaan on päässyt myös pohdintaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja niinkin kiehtovasta aiheesta kuin urheilijan väsyminen.

Urheilufysiologi Timothy Noakes kiinnostui kroonisesta väsymysoireyhtymästä tavattuaan siihen sairastuneita urheilijoita ja hoksattuaan, että he eivät sopineet stereotypioihin. ”Näin ihan liian monta ammattilaisurheilijaa, jotka halusivat juosta. He olivat menettämässä kaiken, mutta siitä huolimatta he eivät pystyneet juoksemaan”, hän sanoo. ”Sairastelu oli vihoviimeinen asia, jota he olisivat toivoneet.”

Noakes uskoo, että ratkaisun avain piilee aivoissa. ”Keskuspäällikön asetukset ovat pielessä. Se yliarvioi ihmisen väsymystilan.” Suurin osa aivoissa majailevaa ”keskuspäällikköä” koskevista tutkimuksista koskee melko pienimuotoisia muutoksia suorituskyvyn äärirajoilla liikuttaessa, ja tutkimuksiin osallistuneet ovat yleensä olleet huippu-urheilijoita. Mitä tapahtuu, jos koko keskuspäällikköjärjestelmä menee epäkuntoon? Normaalisti liialta rasitukselta suojaava uupumus muuttuukin vankilaksi.

Kirjassa jatketaan väsymyksen pohdintaa, voidaanko kognitiivisella terapialla vähä vähältä höllentää aivojen asettamia kohtuuttomia rajoituksia (ylimitoitettu väsymykseltä suojaaminen). Ja vastaus on: ehkä.

Hypnoosista Marchant löytää runsaasti käyttöä erilaisissa sairaustiloissa. Hypnoosissa ei ole mitään merkillistä. Hypnotisoija vahvistaa siinä omia odotuksiamme ja Marchant kutsuu tätä kiintoisasti turboahdetuksi lumevaikutukseksi! Jo nyt pidetään hypnoosia pätevänä hoitomuotona riippuvuuksien poistoon, fobioihin ja syömishäiriöiden hoitoon. Marchantia kiinnostaa tämän lisäksi voiko hypnoottisella suggestiolla olla suora (lääketieteellisestä näkökulmasta hyödyllinen) vaikutus kehoon. Ja vastaus: kyllä! Lukekaa kirjasta yksityiskohdat!

Tekeekö usko Jumalaan terveemmäksi? Mielenkiintoinen kysymys. Tähän asti varmimpia tapoja katkaista arvostettu tiedemiehen ura on ollut pitää uskonnon ja terveyden välistä yhteyttä selvyytenä. Mieluummin kuunnellaan Richard Dawkinsin ja Stephen Hawkingin Jumalan olemassaolon tarvetta vähätteleviä puheita ja kirjoituksia. Marchant väittää kuitenkin, että viime vuosina aihetta kohtaan on tunnettu yhä suurempaa kiinnostusta. Tuhansia tutkimuksia löytyy aiheesta.

Monet näistä tutkimuksista tulevat siihen johtopäätökseen, että uskonnollisuus myötävaikuttaa emotionaaliseen ja psykologiseen hyvinvointiin. Kasvava joukko tutkimuksia kertoo kuitenkin myös fyysisistä hyödyistä. Jumalaan uskovilla on aivan viime vuosina kerrottu olevan muita vähemmän sydänsairauksia, aivohalvauksia, haitallisen korkeaa verenpainetta ja aineenvaihduntahäiriöitä, ja lisäksi heidän väitetään selviävän paremmin esimerkiksi sellaisista sairauksista kuin HIV ja aivokalvontulehdus – syöpään sairastumisen todennäköisyyskin on muita pienempi. Iän myötä etenevän kognitiivisten toimintojen rapistumisen ja kasvavan liikuntakyvyttömyyden riski ovat uskonnollisilla ihmisillä pienempiä kuin muilla, he toipuvat leikkauksista nopeammin ja käyttävät terveydenhuoltopalveluita harvemmin.

Jotkut asiantuntijat pitävät tuloksia niin merkittävinä, että ehdottavat tämän ottamista vakavasti. Lääkärit voisivat kysellä potilaan hengellisestä tilasta ja tukea uskonratkaisuja. Tietenkin tämän asian kyseenalaistajia löytyy pilvin pimein, mutta minä iloitsen tästä uskonnollisuuden näkökulmasta terveyteen. Jumala ohjatkoon myös tätä lumevaikutusta viisaudellaan!

Kehon ja mielen yhteenkertyminen merkitsee sitä, että emme ole aina niin objektiivisia ja järkeviä kuin mielellämme ajattelisimme. Evoluutio on muokannut sekä mieltämme että kehoamme, eikä meitä ole rakennettu tarttumaan nimenomaan paikkaansa pitäviin uskomuksiin vaan uskomuksiin, jotka edesauttavat hyvää terveyttä ja henkiinjäämistä. Väkevät lajinkehitykselliset voimat ohjaavat meitä uskomaan Jumalaan tai myötätuntoisten parantajien tarjoamiin parannuskeinoihin tai todellista parempiin mahdollisuuksiin. On ironista, että vaikka uskomukset eivät välttämättä ole todenmukaisia, toisinaan ne toimivat: ne saavat meidät voimaan paremmin.

Kun ymmärrämme, miten mieli sekä vaikuttaa kehoon että heijastaa sitä, pystymme kenties viimein ratkaisemaan paradoksin – ja elämään sopusoinnussa kehomme kanssa tavalla, joka perustuu todistusaineistoon eikä harhaan.

cropped-christer-sundqvist.jpeg

 

Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

0 thoughts on “Hoida mielelläsi”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.